Zgrada pod zaštitom konačno dočekala da je srede!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

mario80

Stara legenda
Poruka
80.508
Već danima zuje i kuckaju, upravo menjaju krov a posle će da srede fasadu koja već godinama otpada i čak je bilo čuknutih glava u krunskoj :)

IMG_20240822_151933.jpg

Naravno da ih treba skinuti i premestiti, ja imam dve klime i nijedna se ne vidi sa ulice. Jedna je u terasi a druga sa zadnje strane zgrade.

Zgrada je pod zaštitom uprave vodovoda ako te baš zanima.
Ne, zgrada nije pod zastitom zavoda tako da opet (i opet) siris lazi, pogotovo na temama o Beogradu. Jel si toliko nepismen da ne umes da proveris koje su zgrade pod zastitom na teritoriji Vracara?

Zgrada jeste pod zaštitom zavoda i biće kompletno renovirana, trenutno se radi kompletno krovište a nakon toga i fasada.

Ja živim blizu u jednoj od najvećih zgrada na vračaru pod zaštitom koja naravno nigde nije javno istaknuta.

. . .
Postoji sajt Zavoda za zastitu spomenika Grada Beograda, odes tamo i vidis da zgrade u Krunskoj 12 nema na spisku. To sto danas na Vracharu zive raznorazni idioti ne daje im za pravo da lazu po interMetu.

. . .. A to sto se zgrada renovira renovira se od novaca iz budzeta, znaci novaca koji su uzeti ljudima koji tu placaju porez, dobro, to tebe ne dotice jer ti si ionako izdrzavano (nesposobno) lice. Pa ce vlasnici stanova iz zgrade u Krunskoj 12 dobiti novi krov i novu fasadu na zgradi od nasih ( da i ja placam porez u Beogradu, za razliku od tebe papucaru) novaca, te ce im porasti vrednosti njihovih nekretnina koje su otkupili 1992 za 300dem. Posto sam ja nekad davno pisao predmer za obnovu te zgrade ( jos dok sam radio u Stambenom) znam da ekipa iz te zgrade nije htela nista da plati i da je trazila da im opstina, Grad i Stambeno to odradi za dzaba. Eto, na kraju su to i dobili, usli su u projekat obnova fasada Grada, za dzaba, sa nasim novcima. Sad ce moci da umesto 3 hiljade po m2 u trosnoj i rusevnoj zgradi dobiju 6000 eura/m2. Bagra komunisticka.

. . .

Poslednja izmena od moderatora:
Postoji sajt Zavoda za zastitu spomenika Grada Beograda, odes tamo i vidis da zgrade u Krunskoj 12 nema na spisku. To sto danas na Vracharu zive raznorazni idioti ne daje im za pravo da lazu po interMetu.

. . .. A to sto se zgrada renovira renovira se od novaca iz budzeta, znaci novaca koji su uzeti ljudima koji tu placaju porez, dobro, to tebe ne dotice jer ti si ionako izdrzavano (nesposobno) lice. Pa ce vlasnici stanova iz zgrade u Krunskoj 12 dobiti novi krov i novu fasadu na zgradi od nasih ( da i ja placam porez u Beogradu, za razliku od tebe papucaru) novaca, te ce im porasti vrednosti njihovih nekretnina koje su otkupili 1992 za 300dem. Posto sam ja nekad davno pisao predmer za obnovu te zgrade ( jos dok sam radio u Stambenom) znam da ekipa iz te zgrade nije htela nista da plati i da je trazila da im opstina, Grad i Stambeno to odradi za dzaba. Eto, na kraju su to i dobili, usli su u projekat obnova fasada Grada, za dzaba, sa nasim novcima. Sad ce moci da umesto 3 hiljade po m2 u trosnoj i rusevnoj zgradi dobiju 6000 eura/m2. Bagra komunisticka.

. . .
Није Крунска 12 на списку, али јесте целина Крунске улице као таква, и на мапи се види да је поменути број 12 означен као објекат од посебне вредности.

Шта је разлика између истакнутог чувања једне адресе и чувања једне целине (целе улице) не знам.

Мапа је овде
https://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2024/05/PZ-Krunska-ulica-u-Beogradu.pdf

То је све означено као целина под претходном заштитом.

Imaš dve zaštite, jedna je definitivna a druga trenutna i može biti ukinuta ako neki investitor podmiti u opštini vračar. Ta trenutna tj privremena onda kada istekne ne obnovi se na vreme i investitor u tom vremenskom intervalu ruši. Resavsku ulicu su već unakazili sruše zgradu kojoj istekne zaštita pa sagrade neku seljoberiju od kineskog lažnog kamena, stakla i led dioda.

I mi smo učestvovali u tom projektu da krunska bude zaštićena celina ali taman da se usvoji - pade vlada tako da to i dalje visi u vazduhu.

Posto sam ja nekad davno pisao predmer za obnovu te zgrade ( jos dok sam radio u Stambenom) znam da ekipa iz te zgrade nije htela nista da plati i da je trazila da im opstina, Grad i Stambeno to odradi za dzaba. Eto, na kraju su to i dobili, usli su u projekat obnova fasada Grada, za dzaba, sa nasim novcima. Sad ce moci da umesto 3 hiljade po m2 u trosnoj i rusevnoj zgradi dobiju 6000 eura/m2. Bagra komunisticka.
Naravno da niko normalan neće da ima posla sa vama parazitima iz stambenog gde je obnova fasade 150 evra po kvadratu a tržišna cena 15 evra po kvadratu. Kada vam dođe baka coka bežite u pacovske rupe.

Није Крунска 12 на списку, али јесте целина Крунске улице као таква, и на мапи се види да је поменути број 12 означен као објекат од посебне вредности.

Шта је разлика између истакнутог чувања једне адресе и чувања једне целине (целе улице) не знам.

Мапа је овде
https://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2024/05/PZ-Krunska-ulica-u-Beogradu.pdf

То је све означено као целина под претходном заштитом.
Zastita ulice/bloka kao celine odnosi se na to da u toj zoni ne smeju da se rade radovi koji bi bitno izmenili sustinu i izgled te lokacije ali to ne znaci da se na objektima u toj zoni ne mogu raditi radovi ili cak rusiti neki od njih i graditi novi ali u skladu sa duhom te zone. Primer imate na Kosancicevom vencu, zoni koja ima daleko, daaleko veci znacaj kao zasticena zona od posebnog znacaja za Grad Beograd i samu R Srbiju. Tamo je zadnje godine izgradjena nova zgrada na savskoj strani, pored legata O.Ivanjicki a preko puta rusevine Narodne biblioteke. Ima takvih primera jos po uzem centru Beograda ali ovaj je najdrasticniji.

Pojedini objekti se nalaze u spisku Zavoda za zastitu spomenika Grada Beograda i oni se ne mogu rusiti, ne mogu se menjati. Spisak objekata se nalazi na tom sajtu i zgrade u Krunskoj br 12 nema i ona NIJE zasticena zgrada.

I to je moji dragi jarani, sustina. Ostalo su gluposti sto je uobicajeno kad mario pise.

Naravno da niko normalan neće da ima posla sa vama parazitima iz stambenog gde je obnova fasade 150 evra po kvadratu a tržišna cena 15 evra po kvadratu. Kada vam dođe baka coka bežite u pacovske rupe.
Od 16-17 gradskih javnih preduzeca su sva, sem 3, parazitska odnosno su na budzetu Grada i zive od poreskih para ili reketa drugim javnim preduzecuma (Infostan) te su tesku gubitasi (sem Infostana). No, sva su neophodna za funkcionisanhe zivota u Bgd i neophodno je da postoje.

Tri javna preduzeca koja funcionisu od novca koje zarade, pa i ulazu u gradski budzet, su Stambeno, Pijace i Pogrebno. Niko vise.

Problem sa "gradjanima" Beograda je sto je bar 80% onih u centru useljeno u tudje, nacionalizovane/otete stanove (pa i tvoji mario ako zivis u Proleterskih brigada) ili je uslo u drustvene stanove u novogradnji koje su '92-93 otkupili za 300dem pa smatraju da je ili drzava odgovorna da nastavi da im odrzava imovinu za dzaba ili im je odrzavanje skupo jer su golje koje su za dzaba dosle do krova nad glavom u gradu. Ti i tvoji spadate u ovu drugu kategoriju, tvoji su bili partijski kadrovi pa dobili stan u Proleterskih brigada (drugi nisu dobijali takve lokacije) i sa propascu SFRJ, kasnije i Milosevica ste odjednom postali sirotinja koja zivi, po njima, u elitnom kraju na Vracharu, ybt.

Pa tako, niko ne bije gologuziju da placa odrzavanje Stambenom, od 1993 je to dobrovoljno. Mozete da radite to u privatnoj reziji, pa kad vam dodje neka firma za popravku krova to platite u keshu odjednom a cujem da su u zadnjih 10tak godina i banke pocele davati kredite stambenim zgradama kao pravnim licima, sa 15-20% kamate. Stambeno to radi bez kamate, a cene su diskutabilne, noje odnos kao sto kazes 1:10 nego je Stambeno skuplje 20tak % od shabana koji ti nece dati ni garanciju niti ces ih ikada vise videti ako imas probleme na zgradi. Problem je zato sto stanari u zgradi apsolutno nikada ne zele da se slloze, pa ce uvek biti nekog ko nece hteti da placa popravku jer njemu ne smeta i jer je gologuzija koja zivi u Proleterskih brigada a nema pas za sta da ga ujede. Da takvog nateras da placa banci kamatu ili da da kesh nema teorije a preko Stambenog postoji ugovor koji je potpisan i po Zakonu o stanovanju odnosi se i na tog stanara.

Poslednja izmena:
Krunska 12, Objekat od posebne vrednosti. Možeš da crkneš od muke.
Hajde neurozni daj link gde to i pise za zgradu u Krunskoj 12. Bez linka si samo obican lazov, kao nebrojeno puta do sad na ovom forumu.
Dakle link na Zavod za zastitu spomenika (jedino merodavno mesto koje daje zastitu) gde se to vidi.

To je bar prosto ako umes da koristis racunar i interMet. Znaci, cekamo.

Uzgred, dok sam te 3-3,5 godine radio u Stambenom bio sam neko vreme i shef u jedinici Stambenog za opstinu Vracar. Tu sam se nagledao teskog sljama od stanara, ubedljivo najveci ljudski olosh zivi na toj opstini. Bivsi policijski i vojni visoki oficiri, udbasi, politicari, bivsi visi shefovi partije u vecim preduzecima, bivsi direktori bivsih socijalistickih firmi, umetnici raznih fela i novopeceni bogatasi, gomila crnogoraca koji sy Rusima prodali nekretnine po Kotoru i Budvi pa to ulozili na Vrachar... i nesto malo starosedelaca.

Par puta sam imao i poslovne sastanke sa Milenom Dravic, ona je sa D.Nikolicem zivela u Vlade Zecevica 3 u potkrovlju pa su imali velike probleme sa prokisnjavanjem te su trazili da im se popravi krov. No ostali stanari nisu dozvoljavali da se trose novci na njihov krov, njima nije smetali iako su plafoni u glumackom stanu bili mokri i zuti. Nisu dali novce od njihove zgrade sa recima "oni su bogati, mogu oni sami to da plate", dzaba sto su i glumci godinama placali svoj deo za odrzavanje zgrade. A u zgradi su ziveli bivsi funkcioneri TV Beograd, EDB, RSUP, DB... sve bivsi funkcioneri, naglasak na bivsi, a sve zavidna stoka. Krov je posle odradjen privatno, sa parama su uleteli sponzori glumackog para, Grand kafa.

Na Novom Beogradu, recimo, zivi ljudska i moralba elita u odnosu na Vrachar.

Uostalom, Vrachar je bas zbog svojih stanovnika bio protiv Milosevica, on je sa vlasti skinuo sve te ljude i istavio ih bez privilegija. Dolaskom DSa na vlast mnogi sinovi tih bivsih funkcionera sa Vrachara su postali deo te vlasti ( mi momci sa Vracara smo danas vlast u BGD- to mi je 2003te rekao jedan moj poznanik kad sam se vratio u Srbiju iz inostranstva). Padom DSa opet su i ti sinovi ostali bez vlasti pa su sad zestoka opozicija pi.cko.ustom.
Vrachar nije opozicija samo kad su na vlasti njihovi sinovi ( u vreme socijalizma i DSa).

Krajnje ljigav kraj grada i krajnje ljigavi ljudi na tom brdu.

Poslednja izmena:
Uostalom maio, ti si zavrsio Sumarski? Bar tako si se ovde negde 'falio, na jednoj mojoj temi zapravo.

Verovatno si hteo na Arhitekturu, propao tamo na prijemnom, otisao na Sumarski da pokusas da se prebacis na Arhitekturu posle prve godine ( ko zna koliko sam arhitekata koji su to uradili upoznao). No, shibnuo si prvu godinu tamo i zauvek zavrsio na Sumarskom, ako si ga uopste zavrsio. E takvi ljudi su najgori, oni kao pricaju o urbanizmu, arhitekturi i sl. a u stvari apsolutno nista ne znaju o tome.

Ti si pilot na Ladi. AviJon si video samo na slici.

Uzgred, gde je link za zgradu pod zastitim drzave? Nema? Naravno da nema jer niti umes da nadjes gde se nalazi spisak zgrada pod zastitim niti mozes da nadjes zgradu u Krunskoj br 12 na tom spisku. Koliko puta si ti ovde uhvacen u lupanjima i lazima?

Interesuje me kako jedan rodjeni a samim tim i pravi Vracharac (iako mu je otac iz selendre pored Imotskog) moze da mrzi americku kulturu i Ameriku a voli Put.tlera i Rusiju? Nekad sam poznavao gomilu mladica sa Vrachara, svi su bili u zapadnoj kulturu, voleli Ameriku i ono sto ona nosi, neki su mrzeli Rusiju zbog komunizma koji nam donela, ne svi. Doduse svi ti mladici su davno zavrsili visoke skole i danas uglavnom zive van Srbije, od Aljaske do Australije. Danas na Vracharu zive takvi kao ti, strasan pad za taj deo grada, sam Beograd i Srbiju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back