Zgrada bivše pošte u Savskoj 2 biće srušena

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
posta_savski_trg_041123_tw1024.jpg

Nekadašnja zgrada pošte šest u Savskoj ulici 2 biće srušena. Na istom mestu predviđena je gradnja novog objekta – kulturnog centra sa identičnom fasadom koju je u srpsko-vizantijskom stilu između dva svetska rata projektovao arhitekta Momir Korunović. Rušenje stare zgrade nedvosmisleno je potvrđeno Urbanističkim projektom (UP) za taj deo „Beograda na vodi” pored zdanja nekadašnje Glavne železničke stanice na Savskom trgu u čijem zaleđu je prema UP-u planirana i izgradnja osnovne škole i obdaništa.

– Idejnim rešenjem predviđeno je uklanjanje objekta stare pošte i izgradnja novog sa idejom da se izvrši potpuna oblikovna rekonstrukcija prema izvornom projektu arhitekte Momira Korunovića. Spoljašnja opna projektovana je u formi i gabaritu, prema originalnim crtežima, sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog zdanja.

Objekat je projektovan kao niz prostora za potrebe kulturnih sadržaja: dečji muzej, galerije, umetničke radionice, škole kulturno umetničkih disciplina, knjižare – navedeno je u UP-u za faznu izgradnju građevinskog kompleksa koji se formira od katastarskih parcela za potrebe izgradnje kampusa obrazovnih ustanova, rekonstrukciju po izvornom projektu objekta pošte i njegovu prenamenu i izgradnju pristupne saobraćajnice u obuhvatu projekta „Beograd na vodi”. Javna prezentacija tog dokumenta biće od 9. do 16. novembra radnima danima od 9 do 15 sati u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45. UP-e je izradila kompanija „Mašinoprojekt kopring”, finansira ga preduzeće „Beograd na vodi”, a investitor je Grad.

Rekonstrukcija zgrade nekadašnje pošte počeće do kraja godine, potvrdili su u avgustu iz kompanije „Beograd na vodi”. U septembru pošta je iseljena i zgrada je predata Republičkoj direkciji za imovinu. Prepreka za rušenje tog objekta oštećenog u Drugom svetskom ratu potom obnovljenog u socrealističkom maniru tako što je njegova spoljašnjost ostala bez fasadnih ukrasa, nema jer postojeća građevina nije kulturno dobro.

677z381_BW_Zgrada-Poste--2-.jpg

link

Pogledajte prilog 1441628

Iako je ovo sve u sklopu Beograd ana vodi..nekako bih se složila iz razloga sto u toj zgradi više nije pošta od kada nema ž.stanice
i drugi razlog je sto ce sta god napravili novoj zgradi da vrate staru fasadu i izgled

Pogledajte prilog 1441630
Sta god napravili...
O tome se radi,niko zapravo ne razume sta zele da naprave,cak ni oni sami.
Samo je vazno da je novo i nije ruzno.
Zaboravili su da pomenu i par restorana i kafica,onako,propratnih.

slazem se.
dobar je potez da se vrati stara fasada i skloni ta komunisticka ruznoca od zgrade koja se arhitektronski uospte nije uklapala sa zgradom zeleznicke stanice
ta zgrada je bila bombardovana i komunistima je bilo lakše da skinu spratove i ogule fasadu i naprave ovakva kakva je od rata pa do danas..
nova zgrada kakva god joj je namena bice lepša sa starom fasadom..pod uslovom da tako i urade

Sta god napravili...
O tome se radi,niko zapravo ne razume sta zele da naprave,cak ni oni sami.
Samo je vazno da je novo i nije ruzno.
Zaboravili su da pomenu i par restorana i kafica,onako,propratnih.
bice toga sigorno jer kako piše u tekstu

"Objekat kulturnog centra imaće podrum i šest spratova, što takođe odgovara izvornom Korunovićevom projektu, a njegova ukupna nadzemna površina
biće 10.582 kvadratna metra. Od toga za kulturne sadržaje je rezervisano 2.633 kvadrata, a za komercijalne dvostruko više – 5.499 kvadrata."

a kod nas u objekte kulture spadaju i kafici :mrgreen:.posebno što za za komercijalne poslove ima 5.499 kvadrata

bice toga sigorno jer kako piše u tekstu

"Objekat kulturnog centra imaće podrum i šest spratova, što takođe odgovara izvornom Korunovićevom projektu, a njegova ukupna nadzemna površina
biće 10.582 kvadratna metra. Od toga za kulturne sadržaje je rezervisano 2.633 kvadrata, a za komercijalne dvostruko više – 5.499 kvadrata."

a kod nas u objekte kulture spadaju i kafici :mrgreen:.posebno što za za komercijalne poslove ima 5.499 kvadrata
Dakle firme i kafici.
Sta bi oni drugo i mogli....
Al ok,samo kad se obnavlja.

Clippošta.jpg

nekad i sad

Pošta je izgradjena u srpsko-vizntijskom stilu 1929 godine, prema projektu Momira Korunovića.
Smatrana je za jednu od najlepših građevina i simbola grada

17.-april-1944.jpg

Pošta je prilicno uništena tokom savezničkog bombardovanja Jugoslavije 16. i 17. aprila 1944. godine.u Drugom svetskom ratu, a kasnije je rekonstruisana 1947. u socrealističkoj arhitekturi koju je favorizovao novi komunistički režim. Obnova je izvedena tako da je zgrada dobila potpuno promenjen izgled.

Ur-12972-1948-1024x721.jpg

U skladu sa istorijskim i ideološkim afinitetima rađaju se i zaključci: simpatizeri monarhije i predratnog sistema tvrde da je obilje monarhističkih i nacionalnih obeležja bilo isključivi razlog za promenu izgleda zdanja, dok će ljubitelji revolucije, komunizma i posleratne promene reći da je tako moralo da bude: zbog razaranja iz rata ali i zbog jasne poruke da je 1945. vreme monarhije bilo okončano u Jugoslaviji.

Nadam se da ce kada se izgradi nova izgledati ovako

104095656_141780974182696_3572878728852125967_o-768x574.jpg

Не знам какве ће фирме да буду унутра, али не бих гледао било какве рекламе накачене споља на фасаду, нити разноразне кафиће на простору око саме зграде.

Па ако морају да сруше старо... Могу да спроведу централну климу, иако тога није било ономад. Надам се да ће стари облик фасаде бити добро урађен и да ће трајати.

Nek sruse i zeljeznicku , vise se ne uklapa u ceo taj parkic kod savske...mislim i da nema puno stalnih korisnika tog parkica....setite se koliko mali parkic kod kneza tamo ka zelenjaku zna da bude pun uvek....jeste mobtel je to uradio sa davanjem hot spota, delimicno ali posle je tu bilo i doceka nove godine i svasta nesto...

Meni je prilicno neugodan taj savski trg iako je pun strankinja jer ima mnogo hostela u blizini i one tu dolaze zbog beton hale i lakog seksa...ali opet mi je neugodan...
Vise mi je ugodan par kod dolazne lastine stanice....onako malen ali mi je ugodniji , cak i onaj mali parkic kod bus stanice...pun bureka i tek pridoslih zena...

Ima puno parkica koji umeju da budu ugodni....a minimalni su...
Ovo ko je pravio , bas ga je razvalio i sporo pravio i potrosio silan prostor a rasterao ljude odatle...

Личи на зграду на углу Косовске и Палмотићеве - Министарство поштa
Pogledajte prilog 1441756
Lici kada je isti arhitekta Momir Korunović u pitanju a on je zastupao taj srpsko-vizantijski stil i zgrada ministarstva pošte je završena oko 1930.g.
Ovo sve znam jer sam pisala o svim tim zgradama i uopšte o zgradama u Beogradu na temi Zanimljivosti Beograda

Nek sruse i zeljeznicku , vise se ne uklapa u ceo taj parkic kod savske...mislim i da nema puno stalnih korisnika tog parkica....setite se koliko mali parkic kod kneza tamo ka zelenjaku zna da bude pun uvek....jeste mobtel je to uradio sa davanjem hot spota, delimicno ali posle je tu bilo i doceka nove godine i svasta nesto...

Meni je prilicno neugodan taj savski trg iako je pun strankinja jer ima mnogo hostela u blizini i one tu dolaze zbog beton hale i lakog seksa...ali opet mi je neugodan...
Vise mi je ugodan par kod dolazne lastine stanice....onako malen ali mi je ugodniji , cak i onaj mali parkic kod bus stanice...pun bureka i tek pridoslih zena...

Ima puno parkica koji umeju da budu ugodni....a minimalni su...
Ovo ko je pravio , bas ga je razvalio i sporo pravio i potrosio silan prostor a rasterao ljude odatle...
Nece se srušiti jer je pod zaštitom države i pretvorice se u muzej
Zgrada železničke stanice gradjena je od 1882 - 1885 godine , arhitekta je bio Dragutin Milutinović,ima status spomenika kulture od velikog značaja
Kada je završena ž.stanica tada je krenuo i prvi voz za Zemun a ubrzo i za Niš

Detaljnije citat iz Vikipedije

"Stanica je neposredno povezana sa izgradnjom prve srpske železničke pruge Beograd—Niš, dovršene 1884. godine. Zgrada je izgrađena po uzoru na železničke stanice velikih evropskih zemalja i stoji kao monumentalno zdanje. Mesto gde je stanica izgrađena zvalo se Ciganska bara i kasnije Bara Venecija. Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta (1. septembra) 1884. godine u 15 časova. Prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču. Svečanom otvaranju stanice prisustvovalo je više od 200 inostranih zvanica i više hiljada građana. Prva kompozicija ka Nišu krenula je tri dana kasnije, dok je prva redovna linija krenula je prema Nišu 3./15. septembra u 6 časova. Istog dana, otvorena je i linija do Pešte, a u početku su na ovim linijama saobraćala po dva voza dnevno"

Jeste, ali nema smisla.....mislim totalno je bez ikakvog konteksta, skoro da je ruglo, dok je bila zeleznicka je bila ok cak i kad je bila orusena....opet je bila lepa...i druga strana ne samo ova....
Sad je bas ruglo...

Tacno me potseca na glupost ovog naroda, ostaviti jednu zgradu , a ostatak pretvoriti u takvu nepristojnost za tu zgradu da je pretvoris u suprotnost..

Ustvari podseca me i na trg republike kako napreduje...od parkica do totalne betonske livade....
Jel neko sme da postavi slike trga kod konja pre 20 godina...ili 40
Cveca koliko volis, klupa i za sedenje i upoznavanje i za guzvu i za samocu...
Ustvari sta se ja pravim pametan, moji standardi su proslost...

Pogledajte prilog 1441628

Iako je ovo sve u sklopu Beograd ana vodi..nekako bih se složila iz razloga sto u toj zgradi više nije pošta od kada nema ž.stanice
i drugi razlog je sto ce sta god napravili novoj zgradi da vrate staru fasadu i izgled

Pogledajte prilog 1441630
Meni se baš dopada zgrada pošte. Kako sada izgleda. Sviđa mi se taj tip arhutekture. I zgrada BIGZa je slična
Sa "unutrašnje" strane koja je gleda(la) ka kolosecima je prelepa.
Na žalost to nije bilo pristupačno i nije moglo najbolje da se vidi dok nije porušena železnička.
Ovo sa donje fotke mi deluje kičerajski. Ne volim te šarene zgrade. Što kaže @електрика, liči na zgradu pošte u Kosovskoj.

Meni se baš dopada zgrada pošte. Kako sada izgleda. Sviđa mi se taj tip arhutekture. I zgrada BIGZa je slična

Sa "unutrašnje" strane koja je gleda(la) ka kolosecima je prelepa.
Na žalost to nije bilo pristupačno i nije moglo najbolje da se vidi dok nije porušena železnička.
Ovo sa donje fotke mi deluje kičerajski. Ne volim te šarene zgrade. Što kaže @електрика, liči na zgradu pošte u Kosovskoj.

Зграда је рађена у стилу београдске модерне, налик на БИГЗ, у праву си. Оно старо јесте претерано али тако је како је.

Back