Mlade su lakše za oblikovanje, mlade se udaju i ostaju u tim brakovima koji je ceo njihov život. Pa onda imaš tu statistiku da nisu samo mlade žene žrtve nasilja.
Za tu ženu... Teško da bi ona prihvatila reči tog doktora i da bi nju to toliko prodrmalo da u njoj samoj nije već sazrelo i čekalo priliku. Kod mnogih bi takav pristup bio kontraproduktivan, odbio bi se o njih i možda bi samo prestale da traže pomoć. Jer su drugačijeg sklopa ličnosti, promenjenog psihičkog stanja, ili pod većom psihičkom i fizičkom torturom..., nije to samo do rešenosti ili do ispuštanja prilike da sagledaju istinu i svoj udeo odgovornosti u tome. Na stranu što su crne hronike pune tragičnih priča o ženama koje su pokušale da odu, pa nisu uspele.
Znam za sličan slučaj, samo nije nasilje u braku, bar ne fizičko. Čovek je bio težak alkoholičar, žena nije htela da se raziđu zbog deteta, iako je brak ostao formalan. Prosto nije htela da ga izbaci na ulicu gde bi sam brzo propao. Pokušala je, videla kuda to vodi i odustala od te ideje. Ovako su gurali godinama, on alkoholičar koji kad je pijan, a pijan je bio često, svašta kaže i diže tenziju, ona kraj sa krajem spajala dižući dete, radila više poslova, jer je sve padalo na nju, nekoliko puta i blizu nervnog sloma...
Sticajem okolnosti, dete kad je odraslo pokrene lavinu, prijavi oca policiji, otac se potpuno osvesti šta je činio porodici, kao da mu do tad niko nije rekao, a majku izdribla doktor što muža koji je tako spreman za saradnju kad je lečenje u pitanju nije ranije nagovorila da se leči.
Njoj padalo na pamet nije. Ali iz nekog svog razloga kojeg ja sad ne mogu da iznesem kako treba i njenim rečima u čiju apsolutnu iskrenost nikad nisam posumnjala kad sam je pre svega toga par puta pitala što nešto ne preduzme, a pričala je gušeći se u suzama. Smatrala je da to nije moguće milom, a da nema pravo da nekog čoveka primorava na nešto dovodeći ga u nepovoljan položaj pretnjama, gde se stvari mogu otrgnuti kontroli i postati još gore. Još gore po njega. A onda i za samo dete koje tome mora da svedoči. Sa strane gledano petnaestak godina bila je u zabludi koja je skupo sve koštala, ali iz njene perspektive, gledajući šta je sve pregurala drugačije nije mogla.
Taj osećaj, koji se možda kosi sa činjenicama gledano sa strane, da drugačije ne može biti, je presudan. Čim ti se otvori makar i neizvesna mogućnost, tu se nešto može učiniti, nešto menjati, prelomiti, rizikovati. Do tad, kad tvoja svest i tvoje sve prethodno iskustvo govore suprotno, džaba savetovanje, otvoreni pristupi i sasipanje istine u oči.