- Poruka
- 62.443
Postoji li sloboda i emancipacija bez odgovornosti?
Koliko imate empatiju za tudju neodgovornost i pogresne izbore?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Не знам на шта циљаш али немам.
Ciljam na svasta. Npr. koliku empatiju imas za zenu koja je u braku sa nasilnim muzem, gde je zrtva njegovog nasilja? Ona nije dete pa da nije imala pravo izbora u koju porodicu ce da udjes, ona je tog nasilnika birala, i sa njim stvorila porodicu.
Значи добро сам претпоставила.
Сере ми се од тих зарозаних жртвица.
I meni, kada je zrtva imala slobodnu volju i pravo izbora.
Druga stvar je sa decom, koja nemaju pravo izbora u kojoj porodici ce da odrastaju i da se rode, ili ako te siluje i napada neki nepoznati stranac.
Ali gde je bre odgovornost, tvoja licna odgovornost za tvoje zivotne izbore?
Kakav je to levicarski svet, i kakvim vrednostima levicari hoce da uce svoju decu kada prave drustvo i svet bez ikakve licne odgovornosti?
I meni, kada je zrtva imala slobodnu volju i pravo izbora.
Druga stvar je sa decom, koja nemaju pravo izbora u kojoj porodici ce da odrastaju i da se rode, ili ako te siluje i napada neki nepoznati stranac.
Ali gde je bre odgovornost, tvoja licna odgovornost za tvoje zivotne izbore?
Оде ти сад у теорију а ја ти кажем да је тзв жртва управо таквог бизона и тражила.
A gde je odgovornost tog muškarca nasilnika? Gde je odgovornost društva? Da li ga osuđuje sredina, ili se svi prave da ništa ne vide, lepo mu se javljaju, porazgovaraju sa njim kao sa čovekom?
Najlakše je prvo osuditi najslabijeg u lancu, onog prebijanog i ubijanog...
Najlakše je prvo osuditi najslabijeg u lancu, onog prebijanog i ubijanog...
Ne, najlakse je kada ljude oslobodis licne odgovornosti, tako ih svodeci na zivotinje bez slobodne volje.
Ljudi imaju slobodnu volju. Ovo nije kao da si Jevrej u Ausvicu, ili Irac u Britaniji u 17-om i 18-om veku. A cak su i oni imali vise slobodne volje i postovanja, od ovoga koje moderne feministkinje i besmisleni levicari daju zrtvama porodicnog nasilja.
Kako je uopste i moguce napraviti slobodno i jako ljudsko bice bez odgovornosti?
Ti nikada nisi čuo za psihički teror, pa sve polako...uništavaš nekom samopouzdanje, izoluješ od ljudi, držiš ga u stalnom strahu...povremeno pokažeš i fizičku nadmoć, pa se pred okolinom praviš fin, i niko ne veruje šta se dešava u njihovoj kući....i na kraju žrtva ne vidi izlaz, nema pomoći od nikoga, sama je...
Nema svako toliko izbora koliko imaš ti, ili neki koje ti znaš, postoje situacije i okolnosti kada je to sve mnogo komplikovanije. Takvima treba pomoći. Mogu to biti i muškarci, i deca, pa i žene na koje si se sada okomio iz nekih razloga.
Ti nikada nisi čuo za psihički teror, pa sve polako...uništavaš nekom samopouzdanje, izoluješ od ljudi, držiš ga u stalnom strahu...povremeno pokažeš i fizičku nadmoć, pa se pred okolinom praviš fin, i niko ne veruje šta se dešava u njihovoj kući....i na kraju žrtva ne vidi izlaz, nema pomoći od nikoga, sama je...
Nema svako toliko izbora koliko imaš ti, ili neki koje ti znaš, postoje situacije i okolnosti kada je to sve mnogo komplikovanije. Takvima treba pomoći.
Како се особа уопште нађе у таквој ситуацији? Значи да ни она није читава.
Pogresni izbori su jedno, neodgovornost drugo.
Moje sosecanje nestaje onog trenutka kada se ista greska ponovi.
Nemam razumevanja za poroke. Osim u slucajevima kada su deca silom uvucena u to.
Citam o nasilju sta pisete... Imala bih svasta da kazem, ali cu preskociti. Lep je dan![]()
Postoje osobe koje namame, pa kasnije kada su na sigurnom, pokažu svoju pravu prirodu. Osile se kada je druga strana slaba, kada je u nekoj težoj životnoj situaciji...ima svega i svakakvih.
Nije ni svako jednako pronicljiv, nije jednako sposoban, možda je odrastao u problematičnoj porodici, pa je nestabilniji i bez samopouzdanja, možda i bez obrazovanja i prave samostalnosti, bez rodbine spremne da pomogne, sam...glupo mi da nabrajam šta sve postoji, nije svakom život baš takav kao naš. Ima ih kojima je bolje nego nama, ali i onih kojima je mnogo gore. Zato ni ne treba sve redom osuđivati razmišljajući isključivo sa svoje tačke gledišta.
Nema svako toliko izbora koliko imaš ti, ili neki koje ti znaš, postoje situacije i okolnosti kada je to sve mnogo komplikovanije. Takvima treba pomoći. Mogu to biti i muškarci, i deca, pa i žene na koje si se sada okomio iz nekih razloga.
Postoje osobe koje namame, pa kasnije kada su na sigurnom, pokažu svoju pravu prirodu.
Osile se kada je druga strana slaba, kada je u nekoj težoj životnoj situaciji...ima svega i svakakvih.
Nije ni svako jednako pronicljiv, nije jednako sposoban, možda je odrastao u problematičnoj porodici, pa je nestabilniji i bez samopouzdanja, možda i bez obrazovanja i prave samostalnosti, bez rodbine spremne da pomogne, sam...glupo mi da nabrajam šta sve postoji, nije svakom život baš takav kao naš. Ima ih kojima je bolje nego nama, ali i onih kojima je mnogo gore.
Zato ne treba sve redom osuđivati razmišljajući isključivo sa svoje tačke gledišta.
Ne znam...Ja nemam problema sa pogresnim izborima. Odgovornost/neodgovornost su reakcija na izbore. Ovde je pitanje zasto masa ljudi zeli da oslobodi odgovornosti nekoga ko je imao pogresne izbore?
Da li bi nekom alkoholicaru sud uvazio obrazlozenje u stilu: 'E, pa jeste da sam ubio pesaka vozeci automobil, ali znate, bio sam pijan, pa to treba da mi bude olaksavajuca okolnost, jer ga nikada ne bih ubio da sam bio trezan'.
Ne znam...
Pravila sam pogresne izbore ali nikoga ne krivim. Cak su me vise drugi pravdali mladim godinama i sl. Bez obzira i na mladost i na okolnosti, mogla sam postupiti i pametnije. Nisam. Ali, u tom periodu sam ucinila i najpametniji izbor zbog kog nikada necu zazalitiTako da... uradila bih istu ludost, ali sa ovom pamecu samo do nekog trenutka
![]()
Ja mislim da je zanemarljivo mali broj takvih osoba koje se nalaze u situacijama o kojima se piše. Sve su one na neki način oštećene.Има и таквих, не спорим. Али хајде да причамо о просечној особи, из просечне породице, просечног образовања и менталног стања.
Pogrešno si me razumeo, ne branim njihove izbore, samo branim one koji su ionako već u tečkoj situacijii, zaista im ne nedostaje da ih još ovde prozivamo. Njih kao prve krivce, a o pravom krivcu, onom koji tuče i maltretira se ni ne piše.To je ono nerazumevanje i osuda društva, zbog koje se žrtve još lošije osećajuIzvini ali zasto osoba kad vidi da neke stvari prerastaju u maltretiranje ili bolest nastavi sa tim?Vidis da je lud/luda bezi.Uvek ima izbor.Sve je to nas palanacki mentalitet,da se ne cude komsije,da selo/ulica/grad ne prica....E to meni nije jasno,i zasto branis izbor takvih ljudi?Sami su sebe ubili,i ubacili u masinu.Tu mislim i na brak,i na posao,na sve sto mozes da menjas.
JEdino su deca bez izlaza i njima treba i pomoci i zastititi ih.Bez pogovra,bez milosti ih stititi na svaki nacin.
Nemam ni za svoje pogresne izbore razumevanja...JA sam izabrao,sam sam kriv.
E pa bas treba osudjivati, jer su nase ocene, ukusi i ocenjivanja ono sto pokazuje kakve su nase vrednosti.
U suprotnom, sve bi bilo isto, bili bi masine, i ja stvarno ne znam zasto bi ti odabrala svog partnera i prijatelje, ako su svi isti, i sve je na kraju razumljivo, lepo, slatko i bajno.
Po sistemu, 'E, znam ja da ti volis da silujes, ali razumem te skroz, jer si i sam bio silovan kada si bio mali'.
Ovo je posebno bitno kada dobije institucionalni okvir, i kada poreski obveznici placaju za necije lose izbore. Zbog cega zena koja ima nasilnika od muza zasluzuje drzavne pare, a zena koja ima fenomenalnog muza ne zasluzuje pare? Objasni mi moralnu, ekonomsku i zivotnu vrednost koja moze da se uklopi u neki moralni model da bi se to opravdalo?
Ti si ogorčen na nešto drugo, razumem i zbog čega, ali zaista nisi odabrao dobru ciljnu grupu da nam objasniš svoje stavove po tom pitanju.
Pogrešno si me razumeo, ne branim njihove izbore, samo branim one koji su ionako već u tečkoj situacijii, zaista im ne nedostaje da ih još ovde prozivamo. Njih kao prve krivce, a o pravom krivcu, onom koji tuče i maltretira se ni ne piše.To je ono nerazumevanje i osuda društva, zbog koje se žrtve još lošije osećaju
.
Ti to nisi uradio u ovoj temi.Mislim da 99,99% ljudi uvek i svuda proziva i kritikuje nasilnike, agresivce itd., i besmisleno je govoriti o tome kako njih niko ne proziva.