Zenit E pomoc!

BajatDejan

Početnik
Poruka
2
Pozdrav ljudi, nasao sam stari foro aparat koji je moj tata koristio, a pre njega i njegov stric, naime radi se o modelu ZENIT E sa objektivom HELIOS - 44 - 2 2/58 7797823 (Iskreno ne znam sta te oznake znace ali eto, onaj ko se malo bolje razume ce mi nadam se odgovoriti).
E sad, nekada ranije slikane se fotografije sa njim, koje meni ne deluju uopste lose, iako danas u ovim uslovima imamo mnogo bolje slike, za neki analogni fotoaparat ovo uopste nije lose, jos ako se tome doda da je stariji od sunca onda se stice dobar utisak.

Zanima me iskreno sta raditi sa njim, proguglao sam malo po netu, ne isplati se prodavati ga, a ja bih mozda mogao da ga koristim, sad me iskreno interesuje moze li se sa njim uraditi nesto korisnije sem vitrine i pukog slikanja. Ako ipak ne moze molim vas da mi date savete gde nabaviti film i informacije tipa gde nabaviti film, kakav film ide unutra, koji film je najbolji.... Uopste, kazite mi sve sto mislite o ovom fotoaparatu.

Колико се моје скромно знање пружа, то је јако фин апарат... Обејктив, типичан нормалац, f2 на 58mm... имао сам два таква, један је невероватно оштар и фин а други... други је... рецимо да је страдао за виши циљ...
Пракично, с тим можеш само да (се) сликаш... хехе
хехе
ако имаш воље, уз мало стрпљења и времена да се неке основе повежу, уз пар изгорелих филмова, можеш да очекујеш фотогафије које су сасвим фине а уз то и настале на посебан начин који би ако постао и фина традиција...
За тај апарат ти треба стандардни 35мм филм који можеш да купиш у било којој... у већини фото радњи, донесеш кући, упакујеш у апарат, испуцаш, премоташ, па вратиш у неку радњу да ти развију...
Води само рачуна да ти преваранти не одшатмапју све слике... обично развију филм и одштампају једну 13*18 са свим слајдовима, па онда, кад погледаш и одабереш, одштампају и оно што тражиш...
Има овде другара који много више знају како та прича иде...

Stvarno je za svaku pohvalu tvoja zelja da slikas sa zenitom, ali ako ne znas mnogo o fotografiji, puno ce te namuciti.
Kupi jedan film, ispucaj pa onda odluci hoces li dalje ili ce zenit na policu
pozz

Hvala na ovih par reci sad koliko je uopste rasprostranjenon danas slikanje sa analognim fotoaparatima i da li je te slike moguce izraditi svuda (po svim foto studijima) ili je to vec u istoriji? I zbog cega bakky mislis da ce me namuciti, precizirao si "..tvoja zelja da slikas sa zenitom" zbog cega je to zenit drugaciji od drugih fotoaparata?

Има доста оних који сликају филмом, а развијање је, бар овде, релативно доступно....
А чујем да има и фанатика који имају оформљене коморе па сами и развијају...хехе
А оно на шта је bakyy мислио се односило на аналогну фотографију генерално...
Мени је већ 10ак година фотографског стажа, а тек пар пута сам се осудио да пробам филм... уме да буде јако фино, али има јако слабу толеранцију на грешке...

Hvala na ovih par reci sad koliko je uopste rasprostranjenon danas slikanje sa analognim fotoaparatima i da li je te slike moguce izraditi svuda (po svim foto studijima) ili je to vec u istoriji? I zbog cega bakky mislis da ce me namuciti, precizirao si "..tvoja zelja da slikas sa zenitom" zbog cega je to zenit drugaciji od drugih fotoaparata?

Jesi li vozio ladu 75god 500 km, stignes gde si poso, ali se dva dana odmaras, takav je i zenit, videces kada probas

Pozdrav ljudi, nasao sam stari foro aparat koji je moj tata koristio, a pre njega i njegov stric, naime radi se o modelu ZENIT E sa objektivom HELIOS - 44 - 2 2/58 7797823 (Iskreno ne znam sta te oznake znace ali eto, onaj ko se malo bolje razume ce mi nadam se odgovoriti).
E sad, nekada ranije slikane se fotografije sa njim, koje meni ne deluju uopste lose, iako danas u ovim uslovima imamo mnogo bolje slike, za neki analogni fotoaparat ovo uopste nije lose, jos ako se tome doda da je stariji od sunca onda se stice dobar utisak.

Zanima me iskreno sta raditi sa njim, proguglao sam malo po netu, ne isplati se prodavati ga, a ja bih mozda mogao da ga koristim, sad me iskreno interesuje moze li se sa njim uraditi nesto korisnije sem vitrine i pukog slikanja. Ako ipak ne moze molim vas da mi date savete gde nabaviti film i informacije tipa gde nabaviti film, kakav film ide unutra, koji film je najbolji.... Uopste, kazite mi sve sto mislite o ovom fotoaparatu.
Mislim da ti je neko u postu vec odgovorio sta oznake znace pa se necu mnogo tu zadrzavati. Zenit E jeste rus u pravom smislu te reci tezak robusan i otporan pravljen je za sve moguce vremenske uslove i klime koje Rusija ima, Taj aparat je i dalje jako popularan barem ovde u Beogradu ne znam odakle su ostali forumasi ali ovde je taj aparat hit iz vise razloga. Dosta profesora srednjih skola dizajnerske, umetnicke, privatne itd... kao i fakulteta FDU i FPM itd... traze od djaka da nabave ovaj aprat i da slikaju sa njim, zbog pristupacne cene a i najbolje se nauci skola na analognom, takodje objektiv koji se skida ima navoj 42m dosta ljudi uz odgovarajuce adaptere ove objektive koriste za svoje digitalne dslr aparate, takodje je odlican i za makro fotografiju... Definitivno kupi film 35 milimetarski ima ga svaka fotografska radnja ispucaj jedan i ne razvi ga nemoraju da ti prave fotke mogu ti ih narezati na cd i malo bolje foto radnje ti cak film mogu skenirati i do 20 mega piksela. Definitivno stavi film u boji. :D

Evo i ja da se ubacim u temu posto isto imam Zenit E i to skoro nov..posto je koriscen par puta i ostavljen u orman i tako je stajao sigurno 20godinina ( Verovatno mnooogo vise ). i ja ga pronasao sada kada sam bio na selu...
Ono sto me zanima je objektiv posto sam tom tehnologijom nisam upoznat..Koristio sam NIKON DLSR ali sam vrlo malo prckao po objektivu tako da...
Uglavnom..Sta kod objektiva sve treba da se "pomera"?
w247q.jpg

Fokus mi se nije okretao tj. bio je zakocen od stajanja...ali eto i on je sada otpustio (nisam ga nasilno odglavio! :D ) ali se jos uvek okrece nekako..tesko ima li nacina da se podmaze ovako kada nije rasklopljen ili ga moram rasklapati da bi ga podmazao??
Hvala :)

То што фокус иде теже није опасно... размрдаће се, кад поодмаз добије мало атмосферске влаге при коришћењу... а имаш горе, на самом врху index of diaphragm settings пише на слици, мали, узан прстенчић... он је на клик и црвена тачка је маркер отвора бленде, а овај прстенчић испод има црвену тачку која прати 2,8 ознаку но, кад се та ознака помери тим горњим, овај доњи може да се врати испод горње црвене тачке и тиме затвори бленду... онолико колико је горњим прстеном означено...
(ала сам га срочио...:fdlan:) у суштини, ако бленда није зарибала добар си...
Имам исти такав... није лош, мада није ни омиљени од тих Гелиос нормалаца...

Ako imas ovaj sa slike koju si stavio... onda jedine dve stvari su da vidis da li blenda lepo radi a sto se fokusa tice to je samo zapekao od stajanja razradice se ima fora da se stavi na tea pec i posle pola sata radi kao nov... Nisam imao potrebe to da probam ali sam tako cuo da je to resavalo problem... Nemoj nista podmazivati mozes samo da pogorsas nesto... ti rusi su uglavno vec dobro podmazani samo se desi da to ulje zapekne od stajanja... Sto se tice objektiva ja ga licno ne koristim kao normalca ali trenutno je hit za canondzije posto ga koriste na Marku II i III u video modu jer taj objektiv pravi taj neki zanimljiv efekat. :D Naravno mozes ga nakaciti i na Nikon DSLR bez problema... Ja sam ga licno probao na macro prstenovima znaci u macro fotografiji i odlicno se tu pokazuje. :D

Skoro sam nabavio Zenit E, trenutno je kod drugarice, ona ga isprobava. Jedva čekam da vidim kakve će fotke da ispadnu. U mom slučaju je Praktica PLC3 trenutno. Drago mi je da se ljudi i dalje interesuju za analognu fotogarfiju. :)

Srećno fotkanje! :)

Back