Ženidba sa strankinjom u Srbiju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa cim je ozenis ona dobija drzavljanstvo, ali ako se nedaj Boze razvedete ondaga gubi!
Ne znam drugo sta da ti reknem!

па није баш тако глатко.
Прво, кад се ожениш, она тражи (и у принципу добија) привремени боравак од 1год.
Та процедура се понавља још двапут. Кад трећи пут добије одобрени привремени боравак од годину дана, онда има право да тражи стални боравак. Ако испуњавате све услове ( да сте углавном овде настањени, да имате средства за издржавање, итд.) онда ће вам одобрити стални боравак. После одобрења сталног боравка мора проћи ИЗВЕСТАН период када тек можете тражити држављанство. Није ми познато колики је тај период. Иначе, што се саме женидбе тиче, провери како стоје Филипини и Србија у вези компатибилности докумената. То вам може пролонгирати планирану регистрацију брака.

Кад трећи пут добије одобрени привремени боравак од годину дана, онда има право да тражи стални боравак
то се модерно зове "налепница"z:mrgreen:. Да, кад трећи пут добијеш одобрење то значи да си у Србији 2 године. Значи од 2 до 3 године у Србији је трајно настањење, а после 3 држављанство.

Hm?! Imala sam mnogo veza sa strancima, pre svega, zato sto su mi se svidjali, ali mozda su oni hteli da dobiju srpsko drzavljanstvo. Secam se da je moj bivsi decko Marsel, koji je Svajcarac, stalno pricao kako me obozava i kako voli srpski narod. Ja sam mislila da je on budala, ali, eto, mozda sam ja mogla da ispadnem budala.

па није баш тако глатко.
Прво, кад се ожениш, она тражи (и у принципу добија) привремени боравак од 1год.
Та процедура се понавља још двапут. Кад трећи пут добије одобрени привремени боравак од годину дана, онда има право да тражи стални боравак. Ако испуњавате све услове ( да сте углавном овде настањени, да имате средства за издржавање, итд.) онда ће вам одобрити стални боравак. После одобрења сталног боравка мора проћи ИЗВЕСТАН период када тек можете тражити држављанство. Није ми познато колики је тај период. Иначе, што се саме женидбе тиче, провери како стоје Филипини и Србија у вези компатибилности докумената. То вам може пролонгирати планирану регистрацију брака.

U Bosni je to jos duze i komplikovanije. U Bosni strankinja mora provesti PET godina u statusu privremenog boravka (svake godine produzava papire) a potom dvije ili tri godine u statusu stalnog boravka pa tek onda ima pravo na drzavljanstvo. Vecina ljudi naivno vjeruje kako se drzavljanstvo automatski dobija sklapanjem braka ali nema nista automatski kada je birokratija u pitanju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back