Ženidba brata jeftinija od male mature - Butici i šminkerke bezobrazno podigli cene

Neno

Elita
Poruka
24.395

Za proslavu male mature, ove godine, roditelji će morati da iskeširaju minimum 30 hiljada dinara, a kada se uporede cene sa pripremom za odlazak na svadbu, jasno se vidi da je recimo žeindiba brata jeftinija od đačke proslave.​

1748452792762.png

Iako osmaci ne plaćaju restoran jer se proslava organizuje u osnovnoj školi, haljina, odelo, obuća, šminka i frizura će opustošiti svačiji novčanik.

Ukoliko se devojčice odluče da za matursko veče obuku haljinu, cene ovih komada u nekim begradskim buticima kreću se od 12.000 do 35.000 dinara. Cipele i sandale su nešto povoljnije - od 5.500 do 12.000 dinara. Neizostavan aksesoar je torbica koju možete da kupite od 4.000 do 7.000 dinara.
Profesionalna šminka naplaćuje se od 5.000 do 8.000, a šminkerke su ovakav cenovnik dale isključivo za maturantkinje, dok je obično šminkanje 3.000 dinara.

Za frizuru protrebno izdvojiti 2.000 - 6.000 dinara, a manikir u salonima se kreće od 3.000 do 5.000 dinara. Ukoliko se maturantkinje odluče da celokupan izgled uokvire nekim nakitom, roditelji će za taj modni detelj morati da izdvoje do 3.000 dinara.

Ništa jeftinije neće proći ni roditelji dečaka jer se prosek cena svečanih odela kreće od 16.000 do 20.000 dinara. Ukoliko maturanti žele malo opušteniju varijantu, košulje koštaju od 4.500 do 6.000, a pantalone između 3.500 i 5.000 dinara, dok će za kaiš roditelji morati da izdvoje od 3.000 do 5.000.

M. N. iz Beograda istakla je da je ove godine opremanje ćerke za malu maturu bio ozbiljan udarac na kućni budžet njene porodice.

- Kupovali smo haljinu, cipele i torbicu i očekivali smo da ćemo ukupno potrošiti do 15.000. Međutim, samo haljina je toliko koštala. Ovo je prva matura u našoj kući i nismo se nadali da ćemo morati da iskeširamo gotovo 30.000 dinara. Butici su bezobrazno podigli cene i to tik pred sezonu matura. Kada se uporede cene, manje me je koštala priprema za svadbu mog rođenog brata nego ćerkina matura- - kaže majka.

Mediji

Za malu maturu nema sta da se kindjuris, , bar se mi nismo kindjurili , a za veliku , auuuu, kako i dolikuje, ceo grad ili u bg ceo kraj pravi poseban stimung...
Mozda je lepse u unutrasnjosti , to priznajem..Npr valjevo , pa Nis, pa verovatno Sremski Karlovci , tamo nisam bio na velikoj maturi , ali pretpostavljam , ta velicina grada je super..

Bilo je lepo, ali za veliku je bilo urnebes....ne mojom zaslugom, znaci drugi su se pobrinuli da bude tako zabavno , mada i ja sam se trudio , ucile me drugarice da igram narodna kola pre mature, i stvarno me dobro naucile, hocu ver1 ver2 ver3, plus sve moguce tipove kola......
Nije puno kostalo ni za veliku maturu, ali sam prerastao to odelo ,koje je bilo tako zestoko dok si rekao keks...bilo je savrseno za veliku maturu , ali sam ga prerastao godinu dana kasnije..nisam se udebljao , ali sam prerastao...sa 18 na 19 idesi u ramenima i u ledjima , , kosulja je jos i mogla da se rastegne jos godinu dana, ali i to je otislo ....

A zamisli da kupujes odelo za malu maturu, jos brze rastes...bar ja...za pola godine nema sanse da udjes u odelo...zato i ne treba odelo za malu maturu, ko je pametan...Hajde za veliku , ako vas gleda ceo grad, a obicno bude tu 4000 i vise ljudi , , kao vasar...

A nisam siguran da je jeftinije od zenidbe...a vazi pravilo sto si matoriji to je jeftinije doci na slavlje, svadba gde je mladozenja 50 godina je jos jeftinija od male mature...

Ybg, sine, seljana uvek mora da se plati. Sta se bune ako su vaspitali potomstvo na taj nacin.

Cuj, mala matura, kao nesto su vazno i veliko uradili u zivotu pa da slave. Ybt.
Ja sam imao u nekom malom a sad velikom hotelu , sad je renoviran i sad je i za veliku maturu zestok, a kad sam ja imao , bio je kao kafancuga, ali nam bilo lepo ...bar je meni bilo lepo....ja mislim da sam bio u mozda malo svecanijoj majci i malo boljim pantalonama...uostalom sve mature se leti , tako da osim majce sa kratkim i pantalona i cipela...i gaca ti ne treba nista....Kod zena za malu maturu koja moze da napuni brus, to je dobro.....vidis nas su cak i odvajali , nismo mogli da sedimo mesano, dok za veliku maturu smo mogli i naravno da smo i sedeli ...nas 5 najvecih mangupa pomesali sa tekstilkama, kuku koja je to kombinacija....ludilo, 4 stepen sa 3 stepenom..gde su sve devojke...to ti garant da ce da bude ludilo...one posle toga idu u pogon i strah da im se zivot zavrsava cini cudo od mature...

Ja sam imao u nekom malom a sad velikom hotelu , sad je renoviran i sad je i za veliku maturu zestok, a kad sam ja imao , bio je kao kafancuga, ali nam bilo lepo ...bar je meni bilo lepo....ja mislim da sam bio u mozda malo svecanijoj majci i malo boljim pantalonama...uostalom sve mature se leti , tako da osim majce sa kratkim i pantalona i cipela...i gaca ti ne treba nista....Kod zena za malu maturu koja moze da napuni brus, to je dobro.....vidis nas su cak i odvajali , nismo mogli da sedimo mesano, dok za veliku maturu smo mogli i naravno da smo i sedeli ...nas 5 najvecih mangupa pomesali sa tekstilkama, kuku koja je to kombinacija....ludilo, 4 stepen sa 3 stepenom..gde su sve devojke...to ti garant da ce da bude ludilo...one posle toga idu u pogon i strah da im se zivot zavrsava cini cudo od mature...
Kad sam ja isao u sonovnu skolu nije postojalo nesto sto se zove mala maura, mislim da ni danas ne rade maturski rad pa da zavrstetak osnovne skole zoves "mala MATURA". Postojala je samo matura, jedna i jedina, maturski ispit u srednjoj skoli.
Imali smo mi proslavu zavrstetka osnovne skole ali u samoj skoli, igranka, koka- kola, kolaci i muzika sa gramofona. Obuceni u svakodnevnu odecu naravno.

No, u Srbiji je '90-tih krenula apsoutna seljana.

Nije nego neces da bacas pare na dva pakovanja u tim godinama....
Daj bre nemoj tako rasipnicki. Mogu mladozenja i mlada da dele jedan paket pelena.

No, hajmo ozbiljno, ja bio svedok u opstini na cetvrtom vencanju mome najboljem drugu iz detinjstva (posle smo se malo razisli), pre 3 godine. Dosao ja u posetu roditeljima i ispred njihove kuce naletim na njega, nismo se videli najmanje 6-7 godina, o gde si, sta ima, vratio si se?, jel mozes da mi uradis jednu uslugu... pomislim da mu treba kinta, kaze on odmah potom da mu ne treba nikakva pozajmica nego da zeli da mu budem kum na vencanju. O jbt, koji mu je, vidjamo se o kukovo leto. Kaze nema nikoga, oni sa kojima se jos druzi su mu vec bili kumovi na prethodnim vencanjima (pa da ne urekne novi brak u startu). Ok, kad i gde? Prekosutra u podne u opstini, nalazimo se 15min pre na ulazu.
Odem ja na vencanje, cak sam obukao i sako, kupio flasu viskija i buket cveca (mladu nisam video), nadjem se sa njima i kumom im. Odemo unutra i obavimo to a napolju nas sacekaju ganciji sa harmonikom, udarili neke falsh tonove, kume izgore kesa, jedva ih se otresmo. Svadbeni rucak u obliznjem restotranu Ciribu Ciraba, lepo se tu upoznamo muski sa zenskima (znao se pre toga samo moj drugar sa njegovom mladom). Kumu vise nikad nisam video, razveli se posle 1-1,5 godinu, nisam ni kuma doduse..

Poslednja izmena:

Za proslavu male mature, ove godine, roditelji će morati da iskeširaju minimum 30 hiljada dinara,​

Ubacio sam ovaj iznos u konvertor za eure, ispalo je oko 250.
Dalje nisam čitao, da mi ne skoči tlak.

Pa ja kroz cijelu srednju školu nisam potrošio 250 eura na izlaske, izašlo bi se vikendom u kafić na pivo, ponekad na rivi popušio joint i to je bilo to.

Daj bre nemoj tako rasipnicki. Mogu mladozenja i mlada da dele jedan paket pelena.

No, hajmo ozbiljno, ja bio svedok u opstini na cetvrtom vencanju mome najboljem drugu iz detinjstva (posle smo se malo razisli), pre 3 godine. Dosao ja u posetu roditeljima i ispred njihove kuce naletim na njega, nismo se videli najmanje 6-7 godina, o gde si, sta ima, vratio si se?, jel mozes da mi uradis jednu uslugu... pomislim da mu treba kinta, kaze on odmah potom da mu ne treba nikakva pozajmica nego da zeli da mu budem kum na vencanju. O jbt, koji mu je, vidjamo se o kukovo leto. Kaze nema nikoga, oni sa kojima se jos druzi su mu vec bili kumovi na prethodnim vencanjima (pa da ne urekne novi brak u startu). Ok, kad i gde? Prekosutra u podne u opstini, nalazimo se 15min pre na ulazu.
Odem ja na vencanje, cak sam obukao i sako, kupio flasu viskija i buket cveca (mladu nisam video), nadjem se sa njima i kumom im. Odemo unutra i obavimo to a napolju nas sacekaju ganciji sa harmonikom, udarili neke falsh tonove, kume izgore kesa, jedva ih se otresmo. Svadbeni rucak u obliznjem restotranu Ciribu Ciraba, lepo se tu upoznamo muski sa zenskima (znao se pre toga samo moj drugar sa njegovom mladom). Kumu vise nikad nisam video, razveli se posle 1-1,5 godinu, nisam ni kuma doduse..
A tako je dobro krenulo , ja sam viski dobrodoslicu koristio kod vojske, i znam da nema bolje dobrodoslice, bar za mene, retko koja rakija mi legne, ali nema ni efekat kao viski...

Pa vise nego adekvatan poklon, taman, a zeznuto je kod danasnjih mladih, kako ti staris njoj je vise do seksa, a tebi manje....Ja to video kod bivseg gazde, covek morao za bakutu u 86 87 godina da nalazi odzacara, jer on nije mogao, a ona alava kao u 30...Teska vremena...A da joj ispuni zelju , pre bi ga sahranila...

Ubacio sam ovaj iznos u konvertor za eure, ispalo je oko 250.
Dalje nisam čitao, da mi ne skoči tlak.

Pa ja kroz cijelu srednju školu nisam potrošio 250 eura na izlaske, izašlo bi se vikendom u kafić na pivo, ponekad na rivi popušio joint i to je bilo to.
Cvarak, nisi od pocetka dobro krenuo , treba apetiti i ambicija da se razvijaju od malena....zenske to osete.....

A tako je dobro krenulo , ja sam viski dobrodoslicu koristio kod vojske, i znam da nema bolje dobrodoslice, bar za mene, retko koja rakija mi legne, ali nema ni efekat kao viski...
Na rakiju se lozi nasa sirotinja, te dobra, te da je koristis za melem itd a doope bi dali za 18 god star single malt Glenlivet stigao ravno sa skotskih visova.

I jedna poucna prica sa pocetka '90-tih, bio ja shef na gradilistu u centru Beograda, radili neki krov nad tadasnjom upravnom zgradom Parking servisa. Tadasnji direktor tog preduzeca kao investitor resi da pocasti ljude koji su radili na njegovoj zgradi i iznese 2 flase Balantajna (ili Dzonija, ne secam se). Uglavnom uzmu ljudi po casicu na kraju posla, vecina ttih tesarat i zidara su bili poreklom iz zapadne Srbije (Krupanj i Bajina Basta) te su voleli da cugnu sljivku. Popiju oni a jedan zayebant medju njima onako razocaro kaze "E to li je taj viski, stalno sam slusao price o njemu a moja sljivkla bolja od njega".

Back