Žene i tegovi - da ili ne?

Naravno od fizicke konstrukcije zene zavisi do koje tezine ce ici ali u sustini zene u teretani ne rade masu vec definiciju i zatezeno telo sto opet podrazumeva manje tezine mislim da je to ok. zasto da ne !
Postoje razne vjezbe i sportovi da se zategne tijelo a ne samo vjezbe sa tegovima .Ja sam u mladosti bio gimnasticar
a sada u kuci imam svoju vlastitu teretanu , tako da znam o cemu pisem .Ako neko ima averziju prema tegovima i teretani
ne treba ga forsirati .Postoje i razne gume sa kojima se moze vjezbati kod kuce , a dobije se isti efekat kao sa tegovima
ako ne i bolji .

zene bi trebalo da ideu u teretanu najmanje par godina i da se bas forsiraju sa tezinama da bi bile kao instruktorka. Par meseci sa tegovima u teretani ne bi im nista skodilo.
Zasto i da ne dizu tegove? 90% riba u teretani rade samo kardio i noge ili zestoko zabusavaju,time se nece postici nista.

da, vezbanje sa opterecenjem je preporucivo za zene
rad sa opterecenjem pospesuje produkciju kostanog tiva i tako sprecava osteopozu
to se postize samo prilikom vezabnja sa opterecenjem

svako od nas ima neku fiziolosku snagu
gledam zene koje rade addukciju i abdukciju sa samo 5 ili 10kg opterecenja, a angazuju ceo glutealni misic
naravno da je takvo vezbanje bez ikakvog efekta
da bi imalo smisla, potreno je raditi sa 60 - 70% opterecenja koje angazovana misicna grupa moze da savlada
posto je hormonalni sastav zenskog tela baziran na zenskim hormonima, i vrlo malo na testosteronu, sanse nema da bez dodatno uzetih suplemenata bude formirana ruzna misicna masa koja ce da deformise telo

rad sa opterecenjem pospesuje produkciju kostanog tiva i tako sprecava osteopozu

gledam zene koje rade addukciju i abdukciju sa samo 5 ili 10kg opterecenja, a angazuju ceo glutealni misic
da bi imalo smisla, potreno je raditi sa 60 - 70% opterecenja koje angazovana misicna grupa moze da savlada
posto je hormonalni sastav zenskog tela baziran na zenskim hormonima, i vrlo malo na testosteronu, sanse nema da bez dodatno uzetih suplemenata bude formirana ruzna misicna masa koja ce da deformise telo
Kazes sa 60-70%. :eek: Ima li neki razlog zasto se ne ide do maksimuma?

Kazes sa 60-70%. :eek: Ima li neki razlog zasto se ne ide do maksimuma?
Uglavnom zbog povređivanja. To je zona gde i iskusni PL i WL ne ulaze često i nepripremljeni. Tako da je za rekreativce koji nemaju sklonosti ka tim disciplinama to nepotrebno izlaganje riziku. 60-70% je apsolutno dovoljno, čak većina devojaka radi i sa manjim intezitetom, ni to nema nekog velikog efekta.

Da li je averzija zena prema vezbama sa tegovima opravdana ili ne?
Sta bi postigle tim vezbama i do kog opterecenja je preporucljivo da se izlazu

E, vrlo dobro pitanje.
Meni licno teretana ne prija.

Ddesavalo mi se da posle nekih vezbica sa tegovima osetim bol u ledjima.

Ali istovremeno sam htela ciljano da pojacam opterecenje na nekim delovima, recimo noge i kada sam radila sa tegovima koji se lepe oko skocnog zgloba takodje sam osetila bol u zglobu.

Izgleda da su trcanje i plivanje iz raja izasli :) kada je rec o tegecima za noge konkretno jedino mi prijaju ako radim sa njima pojedine i lagane vezbice iskljucivo lezeci.

Наравно да и женски пол треба да тренира са теговима, поготово ако има намеру да скине сало!

Највећа грешка је када девојка хоће да скине салце, па мисли да треба да трчи до бесвести. Можда скине сало, али скинуће и гомилу мишићне масе, која јој заправо и даје тај женствени изглед. Резултат после дужег времена: кожа и кости.

А ако је девојка паметна, она неће трошити време на неке глупости попут вишечасовног трчања, него ће узети тегове у руке и тренирати спортске дисциплине, које су веома експлозивне и које активирају што више мишићне масе - пола сата до максимум сат времена су ефикаснији него трчање сваког дана по 2-3 сата. Резултат после одређеног времена: низак проценат телесне масти, а истовремено добро обликовани и затегнути мишићи.

marathon-runner-vs-sprinter-woman.jpg

Страх да не постане превише мишићава је неоснован. Прво на основу женских хомрона, једног женској особи без хемије није могуће да изгради неку већу масу мишића. А ако је набацивање мишића тако лако, зашто онда сваки мушкарац који тренира у теретани не изгледа као фитнес модел или аматерски бодибилдер?

Али да не би дошло до проблема, као што је једна девојка малопре рекла, треба прво пар недеља тренирати само на машинама према инструкцији некога, ко се са материјом познаје. Па тек после одређеног времена прећи са машина на тегове и обавезно научити од искусних спортиста коректно извођење свих вежби, јер кад се једна вежба правилно изводи, повреда је фактички немогућа. Значи није вежба та, која води до повреде, него погрешнонеправилно извођење те исте вежбе.

Најбољи тренинг за жене би могао изгледати овако:
- 2-3 пута недељно тренинг са теговима - цело тело са по једном комплексном вежбом за сваку већу мишићну групу (ноге, леђа, груди, рамена, стомак и пар превентивних вежби за оне мање стабилизавајуће мишиће)
- 1-2 пута недељно регенеративно трчање на 5-7км, средњег интензитета, 30-45мин
- 1-2 пута недељно што енергичније и брже спринтовање на 50м, или у интервалима (1мин спринт/2мин лагано) или у сетовима (5мин што брже, али пуних 5мин, па онда 2-3мин лагано), све укупно 15-20мин, најбоље ујутру на празан стомак.

Алтернативно, ко неће у теретану, може да набави и једно ђуле са ручкама (kettlebell) за тренинг код куће и тиме замени оне 2-3 јединице у теретани. Али то је већ посебна прича.
KB4WomenBook.jpg

Kettlebell-windmill.jpg

The-Great-Kettlebell-Butt-Lifter-Workout.jpg

Prilozi

• endurance.jpg
    endurance.jpg
    21,7 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
pa kako, ima zena po teretanama, a valjda ne moras biti nesto ne znam kako nabildovan od tegova

Stavise, jako tesko ces biti nesto ne znam kako nabildovan od tegova... :lol: Narocito zensko...Sta se svi tripujete s tim, ne kontam :roll: Ne postoji "prebildovana" muska osoba koja ne uzima steroide, cak. Mada, razliciti su pogledi razlicitih ljudi na to sta je "prebildovano", a sta ne. Cak i fitness modeli uzimaju steroide (u malim dozama)...ovako nesto nije natural:

http://www.google.co.uk/search?q=Gr...db5HMWsPPOtgLgF&ved=0CEUQsAQ&biw=1366&bih=596

60-70% za hipertrofiju, maximum za snagu...i kombinovati obe vrste treninga kao Dr Layne Norton-ov program "PHAT"
Ovo boldovano...sta? Suplementi ishrani su samo...suplementi ishrani. Od wheya niko nije postao Mr Olympia, vec od uzimanja nekoliko grama steroida nedeljno godinama.

Poslednja izmena:

Back