Žena umrla tokom pregleda pod anestezijom, beogradskoj klinici zabranjen rad

Iceman i Maverik

Buduća legenda
Poruka
46.551
Inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je rad privatnoj ordinaciji opšte medicine "Dr Nestorov", u kojoj je po dobijanju anestezije preminula pacijentkinja.

Kako se navodi u rešenju, ordinaciji je rad zabranjen zato što je obavljala delatnost za koju nije registrovana i zbog oglašavanja metoda i postupaka suprotnih Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

U ordinaciju "Dr Nestorov" pacijentkinja D. B. je primljena juče popodne da bi joj se obavila kolonoskopija. Uvedena je u anesteziju iz koje se nije probudila.

Ekipa RTS-a pozvala je ordinaciju na Voždovcu, ali nisu želeli da govore pred kamerom. Advokat Bojan Ječmenica, koji zastupa ordinaciju, kaže da je pacijentkinja imala 76 godina i da je bila nepokretna.

"Vlasnik ordinacije me je zvao, po mom savetu zvao je policiju i Hitnu pomoć, obavešten je nadležni tužilac koji je naložio da se telo prenese na Institut za sudsku medicinu gde će biti rađena obdukcija samog tela, nakon toga ćemo imati više informacija. Ja se ne bih više izjašnjavao na ove okolnosti", kaže Ječmenica.

Ordinacija "Dr Nestorov" otvorena je u maju 2014. godine, a registrovana je kao ordinacija opšte medicine. Pacijentima se nude brojni specijalistički pregledi – kolor dopler, ultrazvučni pregledi, a mogu da se urade i gastroskopija i kolonoskopija. Upravo te dve intervencije se sada pacijentima nude po akcijskim cenama.

Na pitanje da li ta ordinacija ima lekara anesteziologa koji određuje i propisuje koja doza i koja vrsta anestezije može da se koristi, Ječmenica kaže da je siguran da ima.

"Apsolutno sam siguran da ima, ne znam koji je to doktor, ali apsolutno ima", dodaje Ječmenica.

O tragičnom slučaju obavšteno je i Ministarstvo zdravlja koje je uputilo inspekciju na teren da utvrdi sve okolnosti.

U međuvremenu pojavile su se informacije da ordinacija nema dozvolu za upotrebu anestezije, a Ječmenica kaže da nema te informacije.

https://www.021.rs/story/Info/Srbij...ezijom-beogradskoj-klinici-zabranjen-rad.html

Smrt pacijentkinje D. B. (72) iz Sremčice, koja je preminula prekjuče u privatnoj lekarskoj ordinaciji „Dr Nestorov“, vlasnika dr Marina Nestorova, dok je bila u opštoj anesteziji, podigla je sve nadležne na noge. Kako Kurir saznaje Ministarstvo zdravlja je donelo rešenje o zatvaranju ordinacije zbog toga što je obavljala delatnost za koju nije bila registrovana.

Inače, pacijentkinji je, kako Kurir saznaje, rađena intervencija kolonoskopija - pregled debelog creva instrumentom kolonoskopom. Intervencija je počela po podne. Problem je nastao kad se ona, kako kažu u njenoj porodici, nije probudila iz anestezije.

lg.php

Advokat brani lekara

Lekari su pozvali Hitnu pomoć, policiju, obavešteno je tužilaštvo, koje je naložilo sudsku obdukciju. Istovremeno, pojavile su se nepotvrđene informacije da ta ordinacija nije imala dozvolu da pacijentima daje tu vrstu anestezije, a Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju da ispita čitav slučaj.

U ordinaciji nisu želeli da omoguće da novinar Kurira stupi u kontakt s vlasnikom dr Marinom Nestorovim, već su nas uputili na advokata Bojana Ječmenicu, koji je potvrdio za Kurir da je pacijentkinja D. B. primljena u tu zdravstvenu ustanovu kako bi joj se uradila „određena dijagnostička procedura“ i da je preminula. On nije siguran da li je u pitanju kolonoskopija, ali tvrdi da su ispoštovani svi neophodni protokoli koji su predviđeni za uvođenje pacijenta u opštu anesteziju.

Pre započinjanja intervencije urađen je internistički pregled, sve neophodne analize, koje su pokazale da pacijent može da podnese anesteziju. U momentu kad su lekari shvatili da nešto nije u redu, odmah su pozvali Hitnu pomoć, kojoj je trebalo pola sata da stigne u Ulicu vojvode Vlahovića 2, gde se nalazi ordinacija, zbog gužvi u gradu. Istovremeno, pozvana je policija, obavešteno je i nadležno tužilaštvo. Ono je naložilo sudsku obdukciju, posle koje će se utvrditi šta se desilo - kaže Ječmenica.

Kako Kurir saznaje u porodici nesrećne žene, ona je otišla u bolnicu da joj se uradi kolonoskopija.

Bila je nepokretna. Trebalo je prekjuče da urade taj pregled, primila je anesteziju, ali se iz nje nije probudila. Mi ne znamo da je ona išla kod interniste pre ovoga. Ne bismo voleli ništa da komentarišemo, sačekaćemo izveštaj sudske medicine - kratko su kazali rođaci.

Mislim da privatne medicinske ordinacije,kojih sada u beogradu ima bezbroj,nisu dovoljno cesto posecene od strane strucnjaka ministarstva zdravlja.
Sve privatne ordinacije,treba da su permanentno pod paskom ministarstva zdravlja.Cini mi se,da je sada kontrola uobicajena,samo kada se desi
ovako neki nemili slucaj,da pacijent umre,posle neke intervencije.Poznato je,da u tim ordinacijama medicinske usluge obavljaju lekari,koji su zaposleni
uglavnom u Klinickim centrima,a privatnu praksu obavljaju honorarno,u privatnim ordinacijama,kada zavrse svoje radno vreme,na redovnom poslu.
Vrlo cesto,oni dolaze na taj "honorarac",umorni,zureci da sto pre obave taj "poslic" pa da zure kuci.Sve to sa privatnim poliklinikama,ostavljeno je
nekako po strani,kako od javnosti,tako i strucnog nadzora,nad radom tih privatnika.

Slazem se, @DavidB92/BackUp... mada bih to gramaticki malo bolje rekla:
''Cuvajmo svoje zdravlje da ne bismo zavrsili kod kasapina. '', mada je pitanje koliko je ovde dezurno lice kasapin jer u tim poznijim godinama sve teze ide i sigurno jedna bolest nije bila na tapetu. Trebalo bi proveriti kompletnu proceduru i kako su dezurni stigli do samog pregleda. Rizici su morali biti poznati pre samog procesa koji se tragicno zavrsio.

''Cuvajmo svoje zdravlje da ne bismo zavrsili kod kasapina. '', mada je pitanje koliko je ovde dezurno lice kasapin jer u tim poznijim godinama sve teze ide i sigurno jedna bolest nije bila na tapetu. Trebalo bi proveriti kompletnu proceduru i kako su dezurni stigli do samog pregleda. Rizici su morali biti poznati pre samog procesa koji se tragicno zavrsio.
Nije se smelo desiti.

Ja govorim svakome pojedinacno,ne zelim govoriti svima od jednom...

Pa i u tom slucaju ste omasili.
''Cuvaj svoje zdravlje da ne bi zavrsio/la kod kasapina.''
Vi ste izuzetno pametni, ali se i pametnom coveku omakne. Nije to nista strasno. Tema je ipak ova zena. Kazem, bez obzira na to ko je izvrsio davanje anestezije, treba se proveriti citava procedura i ustanoviti gde je greska. Moze biti da greske i nema, ma koliko bismo voleli da za sve postoji neki krivac.

Vi ste izuzetno pametni, ali se i pametnom coveku omakne. Nije to nista strasno. Tema je ipak ova zena. Kazem, bez obzira na to ko je izvrsio davanje anestezije, treba se proveriti citava procedura i ustanoviti gde je greska. Moze biti da greske i nema, ma koliko bismo voleli da za sve postoji neki krivac.
Itekako ima krivca.

Ljudi cim ne zdravo zive dovode sebe do veoma kriticne situacije,a i smrti...Sad da li ce neko umreti od bolesti ili od doktora to je druga stvar... Koliko ja znam zena je morala potpisati neki papir... A i najmanja operacija moze biti opasna,to znaju svi...

Molim lepo. Ako je potpisala ona ili njen neki staratelj, vi tu nemate sta da kopate i trazite pravdu za ovo ili ono. Zao mi je, ali staricu je izdalo srce ili nesto drugo. Ja sam sa 12 mogla da umrem jer do tad nije ustanovljena moja alergija na penicilin i upala sam u anafilakticki sok. To nije bila odgovornost doktora koji mi je penicilin prepisao, vec onoga koji je radio kompletni pregled... ali to vec nema nikakvu vrednost jer ja svoje doktore postujem. Nisu svoje diplome sigurno kupili. Brinuli su o meni, i taj eksces se zavrsio ovim proizvodom koji sam sad. Molim lepo.
Nemojte osudjivati bez podrobne istrage koju ce neko vec sprovesti.

Molim lepo. Ako je potpisala ona ili njen neki staratelj, vi tu nemate sta da kopate i trazite pravdu za ovo ili ono. Zao mi je, ali staricu je izdalo srce ili nesto drugo. Ja sam sa 12 mogla da umrem jer do tad nije ustanovljena moja alergija na penicilin i upala sam u anafilakticki sok. To nije bila odgovornost doktora koji mi je penicilin prepisao, vec onoga koji je radio kompletni pregled... ali to vec nema nikakvu vrednost jer ja svoje doktore postujem. Nisu svoje diplome sigurno kupili. Brinuli su o meni, i taj eksces se zavrsio ovim proizvodom koji sam sad. Molim lepo.
Nemojte osudjivati bez podrobne istrage koju ce neko vec sprovesti.

Svaki covek je alergican na pencilin,neko bolje podnosi,neko ne...Tvoji roditelji nisu trebali da dozvole da dodje do toga,meni je veoma zao kad vidim kako roditelji kljukaju svoju decu sa smecem od hrane...

To se desilo pre dobre dve decenije, tako da nije ni zameriti. Ipak, drugacije sam podnela ja taj sok, a drugacije zena od 72god.
Moji roditelji su ulozili sve napore da budem zdrava i prava, tako da molim, bez pominjanja njih u temama gde ne pripadaju.
Ni ja vase roditelje nisam spomenula.
@DavidB92/BackUp , vi biste kod mene mogli na casove ovoga i onoga, ali nazalost, nemam termin. Zali Boze tako promucurne mlade osobe kad tu fali ono malo.
Treba da se u slobodno vreme bavite srpskim jezikom, i etiketom ponasanja. Vama se, kao i nijednom mom polazniku, nikad ne bi desilo da pomenete mamu, tatu, strica, itd. u razgovoru u kojem tome mesta nema.

To se desilo pre dobre dve decenije, tako da nije ni zameriti. Ipak, drugacije sam podnela ja taj sok, a drugacije zena od 72god.
Moji roditelji su ulozili sve napore da budem zdrava i prava, tako da molim, bez pominjanja njih u temama gde ne pripadaju.
Ni ja vase roditelje nisam spomenula.
@DavidB92/BackUp , vi biste kod mene mogli na casove ovoga i onoga, ali nazalost, nemam termin. Zali Boze tako promucurne mlade osobe kad tu fali ono malo.
Treba da se u slobodno vreme bavite srpskim jezikom, i etiketom ponasanja. Vama se, kao i nijednom mom polazniku, nikad ne bi desilo da pomenete mamu, tatu, strica, itd. u razgovoru u kojem tome mesta nema.

Ne znam u cemu je problem. Koliko znam roditelj odgovara za dete do njegovog punoletstva.A posebno malo dete koje ne zna da shvati sta je dobro i zlo... Ne znam onda sto kad dete napravi problem u skoli,sto mu zovu roditelje ?
Mogla si ti takodje da spomenes moje roditelje 'kako su me vaspitali' ,a ja bih se naravno slozio sa tim da nekad znam biti veoma grub u razgovoru,tj. prepiski...
Veoma mi je zao sto nisam bio ucenik u vasoj skoli,gde ste Vi bili profesor srpskog jezika.

Da, bas tuzno... jer bih vam ujedno predavala i engleski, verovatno. :per:
Sala mala...
Eto, ovo je tad bila sporadicna alergija, a ja sam retko bila bolesna... i onda moji roditelji nisu mogli ni da naslute da ta alergija postoji.
Isto i kod ove 72.godisnje zene-moglo je biti nesto sto jos nije ni ustanovljeno, a zavrsilo se njenom tragicnom smrcu.

To se desava stalno u bolnicama.cuvaj svoje zdravlje da ne bih zavrsili kod kasapina.
Bas me zanima hoce li odgovarati onaj ko je bio duzan da vrsi kontrolu rada zdravstvenih ustanova ili kako ce da opere da je za delatnosti kojih nema u dozvoli postojala akcija....da nisu isli od jednog do drugog pacijenta i oglasavali akciju?
Za smrt ove zene bi morali da odgovaraju bar tri osobe, vlasnik, drzavni sluzbenik i " anesteziolog"

Back