Zemlje koje su ukinule prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
395.760
Zemlje koje su ukinule promenu vremena

Rusija
Od 2014. Rusija trajno koristi takozvano „zimsko vreme“ (UTC+3) i napustila je letnje računanje vremena.

Turska
Od 2016. trajno je zadržala letnje računanje vremena.

Urugvaj
U poslednjih deset godina prestao je da prelazi na letnje računanje vremena.

Azerbejdžan
Prekinuo sa praksom pomeranja sata.

Iran
Takođe ukinuo letnje računanje vremena.

Jordan
Prestao sa pomeranjem sata.

Sirija
Ukinula letnje računanje vremena.

Namibija
Odustala od sezonskih promena vremena.

Meksiko
Od 2022. većina regija ukinula je letnje računanje vremena, osim nekih pograničnih područja sa SAD-om.

Brazil
Ukinuo letnje računanje vremena 2019. godine.

Kina
Uprkos svojoj veličini, koristi jednu vremensku zonu (UTC+8) i ne prelazi na letnje računanje vremena.

Indija
Ne menja vreme.

Japan
Ukinuo letnje računanje vremena 1951. godine.

Južna Koreja
Prestala sa promenama 1988. godine.

Australija
U državama Kvinslend, Zapadna Australija i Severni Teritorij ne prelazi se na letnje računanje vremena.

Rasprava u Evropi

Iako se o ukidanju letnjeg računanja vremena raspravljalo u EU poslednjih godina, ono još nije sprovedeno. Letnje računanje vremena u Evropi uvedeno je 1973. godine kao odgovor na naftnu krizu i radi uštede energije, da bi se produžio dnevni period svetla za domaćinstva i privredu. Francuska je bila prva koja ga je uvela.

Austrija je to učinila tek 1979. godine zbog administrativnih problema i potrebe za usklađivanjem sa Švajcarskom i Nemačkom, koje su letnje računanje vremena uvele tek 1980.

Inače, praksa je postojala još tokom Prvog svetskog rata – od 1. maja do 30. septembra 1916. godine u tadašnjoj monarhiji – ali je tada ukinuta. Novi pokušaj napravljen je između 1940. i 1948. godine, ali nije opstao.
Clip_2.jpg

Poslednja izmena:
Pazi da te ne čuju "ali zimsko vrijeme je naše prirodno vrijeme" priroda-fetišisti.
Čudi me da se do sada još nijedan nije oglasio.
Naravno da je zimsko računanje vremena ono pravo i prirodno. Što bi ti da poslije 18.11. Sunce izlazi poslije 8? Djeca da idu u školu po mraku?
Za "ljetno" vrijeme dodati +1.
1000014829.jpg

Ono što je meni najbitnije, da ne ustajem u cik zore, letnje vreme. Zato sam za zimsko koje mi deluje i prirodnije. Pa logično od davnina da je zimi dan kraći, ranije se smrkava, kasnije sviće, normalan mi bioritam tada ;)
Ljetno-zimsko vrijeme, na nekoj zemljopisnoj širini poput Europe od Londona do Atene je prije pitanje zemljopisne dužine, nego širine.

Naravno da je zimsko računanje vremena ono pravo i prirodno. Što bi ti da poslije 18.11. Sunce izlazi poslije 8? Djeca da idu u školu po mraku?
Za "ljetno" vrijeme dodati +1.
Pogledajte prilog 1791866
Bolje da idu nego da se vracaju.
Mada je zagreb recimo 4 stepena tj 15 min u povoljnijem polozaju od beograda
A istok srbije i zapad hrvatske su udaljeni 8 stepena tj pola sata
Pariz je recimo 18 stepeni od bg, sat i 10ak min, njima pada kako treba, uzivaju u duzem danu
A deca im idu u skolu normalno

Back