Zemlja za cveće gde ima u bg?

Ja obično imam svoju crnicu koja nastaje u jednom ćošku gde sakupim gomilu smokvinih listova koji otpadnu. To sve lepo satruli i ja na proleće imam fantastičnu zemlju za saksije.
OK, za te bljke koje ti sadiš,.. ali ne i za: Azaleje, rododendrone, hortenzije, Vinke, surfinije, Minđušice,...

Ali za povrće, palme, drvca i žbunje - je odlična,... čak je jedno kraće vreme dobro i za one druge navedene,.. ali taj "listinac" truljenjem brzo gubi kiselost.

Kiselost (pH) - najsporije gubi svetli Litvanski treset i vlakna od kokosa (kokosov treset).

5628_6.jpg
fibra-de-coco.jpg.webp

Mana im je (u supstratu za biljke) jer se previše sporo raspadaju (sporo trule), pa slabo hrane biljku.

Znači za najbolju "zemlju" nam treba sastojak koji dugo drži pH (
svetli treset ili kokosov) i sastojak koji se brže raspada ( više hrani biljku) a to je Crni treset.
Oba sastojka su dovoljno strukturna (vazdušasta - rastresita) a to biljke vole.

Poslednja izmena:
A pa ja gledam da to sve što sadim ide jednog dana u baštu tj oko zgrade. Ne planiram baš neko takmičenje po stanu sa palmama koje rastu 30 metara u vis 🤣

A na svojoj terasi sadim samo mediteransko bilje ne mogu da kažem cveće. Ono što ne zahteva mnogo vode.

Sad sam zabo par grančica lavande i zalio cimetom i vodom pa da vidim dal će se primiti.

Ova zemlja levo ogroman džak 1600 din. Pre je imao i normalnu zemlju isto ogroman džak džabe bilo

IMG_20231104_123040.jpg

Gruve shop u resavskoj centar bg

Saksije su bud zašto

IMG_20231104_123000.jpg

IMG_20231104_122943.jpg

IMG_20231104_122920.jpg

Glupi kineski ksiaomi telefon ne vide se cene. Ova ogromna je 340 din tacna 135 a ove manje su 80-90din

Ova zemlja levo ogroman džak 1600 din. Pre je imao i normalnu zemlju isto ogroman džak džabe bilo

Pogledajte prilog 1440855
Gruve shop u resavskoj centar bg

Saksije su bud zašto

Glupi kineski ksiaomi telefon ne vide se cene. Ova ogromna je 340 din tacna 135 a ove manje su 80-90din
Lightmix predstavlja mešavinu najboljih, pažljivo odabranih vrsta treseta. Dodatak raznih vrsta vlakana i perlita čini ovaj supstrat laganim a poroznim što znači da će se, usled lako dostupnog kiseonika, mlad koren razvijati sa velikom lakoćom.

LightMix je vrlo blago obogaćen supstrat što omogućava užgajivačima da, posle oko nedelju dana od sadnje, mogu bezbedno koristiti programe prihrane po sopstvenim preferencama i to u punim propisanim dozama bez preterane opasnosti od predoziranja.

Beli Treset 37%
Crni Treset 55.6%
Perlit 7.5%

pH (H2O) 6-7
EC (mS/cm) 0.7-1.1
Formulacija: 1.5kg/m³ mineralno NPK đubrivo (12 – 14 – 24)
Suve materije (37%)
Organske materije (82%)
--------------------------------------------- Odličan supstrat - hvale ga, ( Terramagma se smatra vrhunskim supstratom, a ovaj odmah do nje.)

Supstrat mi si čini dobar,.. (mogao je ovaj post u Ordinaciju),
Desna reznica je velika ,.. dovoljno je 6 članaka (nodusa). Biljka (matična) nije bila na dovoljnom suncu,a ovde fali vlage u vazduhu,..
A to se stavi neka konstrukcija iznad, pa se stavi najlon ili celofan,.. ili neki providni poklopac.
IMG_20231104_155208.jpg

Recimo da su ovo žuto žice ili savitljivo pruće i okolo folija (ovo kao plavkasto). Zbog vlage u zraku.
Ima još šanse,.. ako staviš najlon biće nešto.
Lavanda jako lako ožiljava i bez hormona,.. i sa Cimetom nisi dobio ništa,... ( a verovatno neće puno smetati (pomoći neće).. bolje da je malo ćumura,.. mada ako je supstrat dobar i ima zračne vlage mora da ožili bar jedna .​

Back