Зеленски мења датум Божића и име Запорожја

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Извор - Политика

КИЈЕВ - Владимир Зеленски представио је Врховној ради предлог закона да се Божић у тој земљи обележава 25. децембра, а не 7. јануара, као што је то до сада био случај, како би та земља одустала од руског наслеђа.

„Предлог закона подразумева измену 73. члана украјинског Закона о раду, којим се прослава Божића одређује за 25. децембар, Дан државности Украјине за 15. јул, а Дан бранилаца за 1. октобар", наводи се у појашњењу предлога закона.

У документу се наводи да је сврха предлога закона да се "одустане од руског наслеђа које намеће прославу Божића 7. јануара".

Дан државности Украјине тренутно се обележава 28. јула, а Дан бранилаца 14. октобра.

Украјина и друге бивше совјетске републике прослављају Божић 7. јануара, по јулијанском календару. Неканонска Православна црква Украјине одобрила је 24. маја прелазак на „нову верзију јулијанског календара" од 1. септембра и обележавање Божића 25. децембра.

https://www.politika.rs/scc/clanak/559553/Zelenski-menja-datum-Bozica-i-ime-Zaporozja

677z381_439.jpg

Јевреј мења Божић. Мислим да корени овог сукоба такође, залазе у веру и удаљавање од православља.

Poslednja izmena od moderatora:
Nije ovo toliko zbog Rusa nego koliko žele da se dodvore Zapadu. Verovatno će uskoro preći i na latinicu, a narod će slaviti Božić kada mu je volja.
Odakle pravo predsedniku sekularne države (koji uz to nije hrišćanin) da određuje kada će Crkve u Ukrajini slaviti Božić?
<ovo su neki žešći kompleksi i kriza identiteta. Time što tvrde da se ovim udavaljaju od Rusa samo daju za pravo Rusima da svojataju ukrajinsku istoriju.

Ne postoje pravoslavni niti katolicki Bozic vec Bozic koji se slavi poo gregorijanskom ili julijanskom kalendaru...Mi gregorijanski kalendar koristimo u savakodnevnom zivotu, ali prznike slavimo po julijanskom....Gregorijanski je naravno pouzdaniji i tacniji, ali mi ne zelimo da ga prihvatimo potpuno...Kao sto ne zelimo liturgiju da sluzimo na jeziku koji nas narod razume, vec slusa ono sto ne razume, tako isto radimo i sa kalendarom, najlicemernije moguce... Da se Milutin Milankovic pita naravno da bismo slavili Bozic po gregorijanskom kalendaru, ali ne pita se on, vec Mile rabadzija....

Pre toga je nekanonska ukrajinska pravoslavna crkva izvan moskovske eparhije promenila kalendar upodobivši se unijatskom . Taj proces je samo nastavak otklona od vaseljenstva i priklanjanju netradicionalnih koncepata izvan civilizacijskog okvira tog područja. No nije zgoreg napomenuti da će posle pobede Rusa u Ukrajini stvari biti vraćene pravim običajima.

Ne postoje pravoslavni niti katolicki Bozic vec Bozic koji se slavi poo gregorijanskom ili julijanskom kalendaru...Mi gregorijanski kalendar koristimo u savakodnevnom zivotu, ali prznike slavimo po julijanskom....Gregorijanski je naravno pouzdaniji i tacniji, ali mi ne zelimo da ga prihvatimo potpuno...Kao sto ne zelimo liturgiju da sluzimo na jeziku koji nas narod razume, vec slusa ono sto ne razume, tako isto radimo i sa kalendarom, najlicemernije moguce... Da se Milutin Milankovic pita naravno da bismo slavili Bozic po gregorijanskom kalendaru, ali ne pita se on, vec Mile rabadzija....
Мало истине, мало полуистине, мало заобилажења истине...
Углавном, чињеница је да је Божић увек и свим хришћанима 25.12. али 25.12. по јулијанском календару пада 07.01. по грегоријанском.
Држава и друштво, и ми као грађани у свакодневној употреби користимо грегоријански календар, али СПЦ (и већина православних цркава) користе и даље јулијански. У сваком случају, календар црквених празника је искључиво црквено питање.
Да се Милутин Миланковић пита, ми би користили Реформисни јулијански календар, познат и као Миланковићев календар.

Da inače nacistički režim u ukrajinije srušio je spomenik prijateljstva koji je simblizovao slogu ukrajinskog i ruskog naroda u antifašističkoj borbi.
Svako zlo ima i svoje dobro , taj spomenik zaista i jeste odraz jednog vremena emancipacije ukrajinaca pod komunističkim okriljem koji ne odgovara daljem istorijskom razvoju pa će se samo rušenje prihvatiti kao Svevišnja sudbina i obnovljen spomenik će se podići samo sa jednim akterom , pobedom ruskog čoveka.

Pre toga je nekanonska ukrajinska pravoslavna crkva izvan moskovske eparhije promenila kalendar upodobivši se unijatskom . Taj proces je samo nastavak otklona od vaseljenstva i priklanjanju netradicionalnih koncepata izvan civilizacijskog okvira tog područja. No nije zgoreg napomenuti da će posle pobede Rusa u Ukrajini stvari biti vraćene pravim običajima.
Vaseljena je priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Jedina nekanonska crkva u Ukrajini je zapravo Ukrajinska pravoslavna crkva moskovske patrijarsije koja se lani isto otcijepila od RPC zbog napada Rusije na Ukrajinu.

prihvatila je i spc milankovicev kalendar, jos 1923

ali ne menjaju zbog svoje crkvene politike

Rumuni, Bugari i Grci su takođe pravoslavci pa slave Božić 25.12.
Твој вољени психопата и тешки ратни злочинац Зеленски прави геноцид над Русима у источној Украјини још од 2014, гађа им градове, стотине хиљада Руса морали да побегну у Русију док није Путин ушао са војском у Украјину. Руши све Руске споменике, брани партије које му сметају, прави диктатор и тешки ратни злочинац. Шта чекаш иди ратуј за твог вољеног тешког ратног злочинца Зеленски?

Миланковићев календар јесте ближи грегоријанском али није исти.

Сад сам истражио мало дубље од вести, Украјинци ипак прелазе на Миланковићев календар

Али сад није дебата око тога који је тачнији, већ који је мотив Украјинаца

Зеленски се изјаснио, да не буду ко Руси.

Твој вољени психопата и тешки ратни злочинац Зеленски прави геноцид над Русима у источној Украјини још од 2014, гађа им градове, стотине хиљада Руса морали да побегну у Русију док није Путин ушао са војском у Украјину. Руши све Руске споменике, брани партије које му сметају, прави диктатор и тешки ратни злочинац. Шта чекаш иди ратуј за твог вољеног тешког ратног злочинца Зеленски?
Није зеленски ал јесу пре њега. Зеленски је дошао на власт гласовима проруских украјинаца.

Није зеленски ал јесу пре њега. Зеленски је дошао на власт гласовима проруских украјинаца.
Смешан си. Пуч направио и тако дошао на власт и сад Руси из источне Украјине гласали за њега који је починио геноцид над њима.

Смешан си. Пуч направио и тако дошао на власт и сад Руси из источне Украјине гласали за њега који је починио геноцид над њима.
Аман није зеленски учествовао у пучу. Већ Кличко, Јацењук и Јулија Тимошенко.

Зеленски се изјаснио, да не буду ко Руси.
Pa pobogu covece to je normalno, kao sto su se Rusi odaljavali od tatara, kao sto smo mi odjednom prestali da nosimo fes i stavili sajkacu, kao da ga nikada nismo nosili....Zasto bi zbog toga krivio ukrajince? Svakako prelaze na tacniji kalendar, da je pameti i mi bi presli na njega .... Shvati dansvaki rat bliskih dovodi do takvih odvajanja, problem je sto im mi to uzimamo za zlo, a prirodno je ..

Back