Zeleni klikeri

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U to vrijeme, među dječacima, bile su popularne igre na fliperu. Bili su to aparati koji su se
sastojali od ploče s preprekama i loptice kojom je igrač upravljao pomoću kontrolnih dugmadi,
uz pomoć kojih su slali lopticu do cilja. Postojale su popularne igraone, opremljene s desetkom
i više aparata za fliper u kojima su se okupljali dječaci i uživali u igrama.
Moj rođak Ismet iz Duvna, kojeg su zvali Ipa, bio je veoma maštovit dječak. U jednoj većoj
podrumskoj prostoriji svoje kuće, zajedno sa još jednim drugom, napravio je vlastitu igraonu.
Njegovi fliperi bili su njegov ručni rad. Od šireg komada daske pravio bi ploču, oivičavao je letvicama,
zakivao male eksere po njoj koje je spajao gumicama sličnim onima koje su koristile djevojčice za
kosu. Na taj način dobijao je prepreke za lopticu, a umjesto kontrolnih dugmadi, pričvršćivao je eksereima na
donji dio ploče dvije uske i nešto duže dasčice dovoljno čvrsto da stoje, a opet dovoljno labavo da
se mogu pokretati gore-dolje i slati lopticu prema cilju. Smislio je rješenje i za lopticu. Bio je to jedan
običan šareni kliker. Sve u svemu, bila je to neka primitivna vrsta flipera na ručni pogon, ali i kao takva,
u mahali u kojoj je živio Ipa, bila je prava atrakcija. Da bi sve bilo kao u pravoj igraoni, čak je došao na
ideju da "štampa" ulaznice. Bili su to u stvari komadići papira na kojima je bilo našvrljano njegovo ime
i naziv igraone, a cijena je bila jedan dinar. Kako sam odrastala uz dva brata, voljela sam i sama da
igram dječačke igre, pa i flipere. Možete zamisliti moje radosti kad bi nas mama vodila u Duvno kod
rođaka gdje sam mogla cijeli dan besplatno, po rođačkoj liniji, da uživam u Ipetovoj igraoni.
Jednom prilikom, kad smo bili u Duvnu, zabavljeni igrom u flipera, Ipin drug doveo je sa sobom dječaka
kojeg sam prvi put vidjela. Bio je otprilike mojih godina. Zvao se Dino. Brzo se pokazalo da je bio odličan
u fliperu. Kako sam oduvijek imala takmičarski duh, izazovem ja Dinu da odigramo partiju. Pravila su bila
da je pobjednik onaj čiji kliker ostane duže u igri. Vrijeme je mjerio Ipetov drug štopericom koju je imao na
svom satu. Igru je otvorio Dino. Kliker je bio prilično dugo u igri, kružio po ploči flipera i prolazio kroz prepreke,
ali svemu dođe kraj pa tako i Dininoj igri. Na redu sam bila ja. U želji da kliker uputim što dalje, daščicu
kojom se kliker ubacuje u igru zavrtim malo jače. Od siline udarca kliker iskoči iz okvira flipera i završi negdje
ispod stolova na drugom kraju igraone. Krenem po kliker, a za mnom i Dino. Zagledamo oko stolova sa
fliperima, tražimo ga. Kao da je propao u zemlju. A onda odjednom ugledam nešto što od želje za igrom
nisam ranije vidjela. Bila su to prelijepa dva zelena klikera kojima me je u jednom trenutku Dino nježno
pogledao. Više nam nije bilo važno da nađemo izgubljeni kliker.

RiadaT.

1702834142029.png

Poslednja izmena:
To sam i ja pravio. :D U 8.razredu. :P Daska i ekseri, hehehe...
Isto s klikerom, samo sam za rucke koristio stipaljke. :) ;)
Cak se i zovem slicno kao Ipo...Oba na I. :)
A Ipa je tad bio 7. razred tako da ste vjerovatno i sličnih godina :lol:
Nešto se mislim kako su djeca nekad ranije bila baš kreativna.
Dobro, ne kažem da ni današnja nisu, mislim u skladu sa ovim vremenom,
ali meni se čini da je sve to ranije bilo neke veće ljepote u svemu tom.:)

Secam se da sam to radio na Ilidzi, kod rodjaka svojih..pre rata. :)
A znaš šta je meni sad palo na pamet, mislim kad si pomenuo
da si za ručke koristio štipaljke. Neki dječaci su kod nas
improvizirali onaj stolni nogomet što se isto rado igralo u to
vrijeme. Ono na ploči, pa na jednoj strani ploče "Igrači" jednog tima
a na drugoj drugi, pa se rukama upravljalo njima, a oni su bili kao na
nekoj metalnoj šipki.Tu je bila i loptica, pa se kao igrale mini "utakmice".
Ne znam da li je to bilo kod vas.
E kod nas su dječaci ručno pravili sebi to. Uzimali su drvene šipke, umjesto
igrača koristili štipaljke, a loptica im bila kliker.

A znaš šta je meni sad palo na pamet, mislim kad si pomenuo
da si za ručke koristio štipaljke. Neki dječaci su kod nas
improvizirali onaj stolni nogomet što se isto rado igralo u to
vrijeme. Ono na ploči, pa na jednoj strani ploče "Igrači" jednog tima
a na drugoj drugi, pa se rukama upravljalo njima, a oni su bili kao na
nekoj metalnoj šipki.Tu je bila i loptica, pa se kao igrale mini "utakmice".
Ne znam da li je to bilo kod vas.
E kod nas su dječaci ručno pravili sebi to. Uzimali su drvene šipke, umjesto
igrača koristili štipaljke, a loptica im bila kliker.
Mislim da sam i tako nesto vidjao :lol: s tim sto sam u to vreme bio ubedjen da je fliper moj izum. :D :lol:
Stoni fudbal otkrih tek kasnije... :) :cool:

Back