Zeitgeist addendum

Ok , vidim da su svi zainteresovani rekli sto su hteli ... :D , tako da nastavljam dalje sam .

Monetarni sistem . Dan danas postoje stvari koje su besplatne iako je za njih potreno mnogo da bi se stvorili . Najbolji operativni sistem za racunare ( po mishljenju strucanjaka ) na kom je radilo hiljade strucnjaka i koji se razvija godinama je potpuno besplatan .

Microsoftov cuveni proizvod , enciklopedija Encarta koja se masovno prodavala jos od davne 1993 izgubila je dugu bitku od besplatne Wikipedije koja je inace bolja , tacnija i savrsenija od Enkarte . Wikipedija je sajt bespatno dostupan svima . http://bits.blogs.nytimes.com/2009/03/30/microsoft-encarta-dies-after-long-battle-with-wikipedia/?hp

Setimo se sta jos besplatno , ali neko zeli da zaradi milione na takvim proizvodima . Ima jedan primer slican Microsoftovom windowsu gde neko zeli da zaradi milione . To je Nikola Tesla i njegov projekat besplatne bezicne elektricne energije . Setite se da kapitalisti nisu dopustili da tek tako izgube posao koji obecava milijarderski profit .

Nikola Tesla je dokaz ispravnosti onoga o cemu je pricano u Filmu Zaitgaist Addendum . Setimo se nacina zivota Nikole Tesle koji je smatrao da je novac bezvredan . On je dokaz da motivi koji nisu zarada su mnogo jaci od onih koje zaista imamo , ali koji su potisnuti od strane surove okoline u kojoj zivimo i kojoj se prilagodjavamo . Teslini izumi su dokaz da prave stvari u ovakvom sistemu nikad nece ugledati svetlost dana . Takodje se secam recenice Nikole Tesle koju uce deca u osnovnoj :"Moje izume sam sifrovao jer covecanstvo nije spremno za njih" .

Taj venus projekat je interesantan , ali ta poruka da nece biti potrbno pravosudje je malo otcana , uvek ce biti kriminala , nemora biti zbog novca, shta je sa nasiljem u porodici i zlochinima iz mrznje ili strasti .

Da citiram Jacque Fresca

"O tome govori venus projekat . Drustvo o kome cemo govoriti je drustvo oslobodjeno starih praznoverija , zatvora , policiskih surovosti i zakona . Nestace svi zakoni kao i profesije koje vise nisu potrebne kao naprimer bankari , njihovi savetnici , delovi birokratije . Nestace zauvek jer vise nece biti vazni ."

"Ugradite radar u automobile tako da ne mogu da se dodirnu medjusobno . Zakoni koje je covek stvorio su pokusaj da se suocimo sa trenutnim problemima . Ne znamo kako da ih se resimo pa napravimo zakon ."

Ovaj drugi citat navodi na zakljucak da bi krajnost kojom bi isao razvoj bilo drustvo u kome covek ne moze (fizicki) da napravi prekrsaj .

A u drugim govorima i temama filma raspravlja se o coveku koji ne bi imao potrebe da napravi prekrsaj .

Niti ce ikad postojati drustvo u kome covek nece moci da napravi prekrsaj niti ce ikad covek biti toliko intelektualno visoko da nece pozeleti da napravi prekrsaj .

To je deo filma koji je potpuno maglovit zato sto se navodi samo sta nece imati u tom sistemu . Nigde nema principa na kojima bi sistem funkcionisao . Nema vlasti , nema novca , nema zakona , to je sve . A sta ima ? Sve je bespatno i automatizovano . Covek ne mora nista da radi . Ako je neko gledao film WALL-E zna da bi u takvom sistemu covek samo lezao i nista ne bi radio :lol: . Sta ako bi se te masine pokvarile ? Ko bi ih popravljao ?

Statisticki gledano najvise ucinjenog kriminala jeste zbog novca i siromastva . U takvom sistemu ta vecina kriminala bi nestala , ali ne bi nestao ceo kriminal. Postoje ljudi koji su bogati ali opet izvrsavaju ubistva iz drugih razloga pa cak ponekad i zbog jos veceg bogatstva . Ako ne bi bilo policije i zakona ko bi sprecava te kriminalce ? Jednostavno ne bi funkcionisalo ...

Poslednja izmena:
Pa idi ti radi za dzak brasna i dva pileta,ja necu...

"Ljudi obicno ne naplacuju vazduh ili vodu jer ih ima u izobilju i prodaja bi bila besmislena . dakle logicki govoreci ukoliko bi izvori i tehnologije koje koristimo za izgradnju svega u drustvu kao sto su kuce , gradovi , prevoz postojali u izobilju ne bi bilo razloga da se ista prodaje . Isto tako , ako bi automatizacija i masinerija bile tehnoloski toliko unapredjene da bi dovele do prestanka potrebe za ljudskim radom ne bi postojao razlog da imamo posao . kada bi se pobrinuli za ove drustvene aspekte ne bi bilo potrebe da imamo novac ." Zaitgaist .

Prvo - voda se prodaje :D . Naplacuje se ...

Drugo ne bi se vracali na trampu . Ja tebi dzak brasna , a ti meni kamion sljiva .

Zamisli da silazis u super market gde umesto kasirke stoji robot ili neka masina koja samo proverava koji si robu uzeo , gde bi sve mogao uzeti besplatno . Jednostvano udjes , izadjes i gotovo . Zatim ulazis u prevoz koji upravlja racunar . Fenomenalno jel da ? :hahaha:

Ali kako da svi ti proizvodi budu besplatni ? Pa sacekamo jos jedno 100 godina kad tehnologija toliko uznapreduje da to sve roboti mogu da rede i to je to . :mrgreen:

Stim sto Jacque Fresco tvrdi da dan danas 90% poslova mogu da rade masine i da se moze stvoriti sistem gde su osnovne potrebstvine za zivot besplatne . Zato i prave Venus grad . Videcemo kako ce to ispasti ...

To mi sve smrdi na neku varijantu komunizma...

"Vazno je naglasiti bez obzira na drustveni sistem , da li je fasisticki , komunisticki , socijalisticki ili kapitalisticki , mehanizam je isti , a to je novac , rad i trka za profitom . Komunisticka Kina nije nista manje kapitalisticka od Amerike . Jedina razlika je stupanj drzavne intervencije u privredi ." Zaitgaist .

Ogromna istina . Ja bih se nadovezao rekavsi da je i kapitalizam i komunizam danas ustvari diktatura . U kapitalizmu je to diktatura najbogatijih ujedno i najmocnijih i demokratija se u danasnjem svetu svodi na borbu za glasove . Dok je komunizam kakav je bio u Rusiji i Jugoslaviji drugo ime za diktaturu .

Amerika je ulozila 700 milijardi dolara u Automobilsku industriju sto je srez socijalizma - ta intervencija vlade u privredi .

I demokratija i socijalizam su buducnost . Danas najprosperitetnije zemlje imaju drustveno uredjenje koje se naziva socijal-demokratija .

Back