Ovako ja imam zeca 3 godine. Pre njega sam imala jos jednog i poklonila ga. Smatram da imam dosta iskustva tako da mogu da vam kazem da ukoliko ste VI ljubitelj zivotinja, zec je po meni jedna od najboljih..
-Zec ne sme da zivi napolju. Ima dosta razloga zasto.. Temperatura - zecevi lako dobijaju toplotne udare a u Srbiji su leta jaako topla. Sigurnost - zec je plen i ako proleti veca prica i vidi ga, moze da ga uhvati i pojede. Stres - zecevi koji zive napolju dobijaju mnogo manje paznje od vlasnika i zec vremenom postane jako depresivan.
Po svakom pogledu je lose drzati zeca napolju i ukoliko zelite da zec koga cete cuvati i nadamo se voleti 10-15 godina bude srecan i zdrav, molim vas ga cuvajte u kuci.
-Zec se nikako ne cuva u kavezu - moj prvi je imao kavez i to nikako nije funkcionisalo. Nije humano zivotinju koja je toliko aktivna ubaciti u zatvor. Zec je aktivan koliko kuce i macka tako da je kavez jako nehumana opcija.
-Zecu ceo zivot rastu zubi pa zbog toga imaju nagon za grickanje. Namestaj mora da bude zasticen (drvo da se prska sprejem protiv grickanja ili da se oblepi trakom, kablovi da se organizuju i stave u kanalnice, uglovi zidova da se zastite, dosta igracki od drva koje zec sme da gricka da ne bi unistio sve ovo gore navedeno)
-Zecevi su mnogo ciste zivotinje i nikad ne smeju da se kupaju. Takodje vole da vrse nuzdu na jednom mestu. WC za macke resava taj problem (na dno stavite drveni pelet i skroz na kraj stavite dosta sena - zecevima je seno 80% ishrane i zato uvek mora da im bude dostupno)
-Zbog zdravstvenih razloga i teritorijalnosti zec mora da bude sterilisan. Nakon operacije zec prestaje da oznacava svoju teritoriju i prebacuje se na wc za macke.
Ima jos stvari koje nisam navela sigurno tako da ukoliko vam treba pomoc (ako vas sve ovo nije odbilo od zeceva) javite se!
Zecevi su toliko prelepa stvorenja da ja stvarno ne mogu ni da opisem! Obozavaju ljude i volece i vas i vasu cerkicu ukoliko mu date sansu i malkice se potrudite da mu izadjete u susret.. Toliko od mene, sve najlepse!