Zdravlje na usta ulazi ?

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Nekada sam jeo jabuke samo onda kada su zrele, a sada me teraju da ih jedem cele godine.
:zcepanje::hahaha::rotf:
Kupio sam plasticne jabuke u maksiju. Ustvari, plasticna je samo kora, unutra je prava jabuka.
Cim sam probao sveze opranu jabuku shvatio sam da je nisam dobro oprao. Mirisala je na nesto izmedju brufena i heksorala.
Onda sam je prao.
Prao,
I opet...
Zatim sam obrisao krpom, i nozem pokusao da skinem povrsinski sloj. Rezultati su vidljivi.
jk9207.jpg

Internet kaze da najzdravije voce jabuke to odavno nisu.
Razlog je sto jabuke posle berbe operu tako dobro da im skinu prirodni zastitni sloj.
Tako nezasticena jabuka bi se brzo pretvorila u rakiju, i tako nanela veliki ekonomski gubitak i jos veci dusevni bol vlasniku hipermarketa.
Zato se jabuka stiti. Tako se vlasnik hipermarketa stiti. Tako se kupci stite. (izbaci uljeza)
Jabuka se najpre tretira "dozvoljenim" antimikotikom (fungicidom) Thiabendazol, koji je benzen-midazol, ciklicno jedinjenje. http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/pyrethrins-ziram/thiabendazole-ext.html
Zatim se premazuje mesavinom tinkture selaka i karnabe. Ovo drugo je neotrovna i nesvarljiva palmina smola.
Selak luce zenke Kerria lacca, sto znaci da jabuke vise nisu posne, jer ni bube cije zenke luce mast nisu posne.

Ako je za utehu, i savremene cokolade se "lakiraju" selakom, imaju lep povrsinski sjaj, ne tope se u rukama, nego tek u ustima.

mogu da shvatim zasto se toalet papir kupuje u maxiju, ali mi nikad nije bilo jasno zasto se sezonsko voce i povrce sa ovih prostora kupuje tamo, a ne na zelenim pijacama kod samih proizvidjaca ili barem nakupaca..

Ovako : Jabuke koje kupite u Maxiu, Univeru, Rodiću ili šta ti ja znam gde, te jabuke su zdravo prskane ili tretirane protiv raznih bolesti u proseku 15 puta godišnje raznim hemikalijama i otrovima.
I možeš te jabuke prati koliko god hoćeš, nećeš isterati niti jedan otrov iz nje.

maksi je bliže

I radi posle pet popodne kad se vracam kuci. Ne mogu uzimati izlaz s posla kako bih kupila jabuke.

jel radis i subotom i nedeljom?

odredis prioritet moco, ako je vaznija blizina onda ona ide i sa otrovima..
ne kazem da domace jabuke kupljene na tezgi nisu prskane zbog zastite, ali nisu tretirane svom hemijom kojom ih tretira industrija za masovnu prodaju..
zato ce crveni delises kupljen na tezgi da bude brasnjav pre nove godine, jer je to normalan proces zrenja jabuke, a kupljen u radnji rskav i u maju mesecu..

ne kazem da u tome uzivam, ali nikad nisam bila u dilemi da li da odvojim jedno vikend pre podne za nabavku normalnih zdravih namirnica ili ne..

a kao maxi se ne snabdeva na kvantasu kao i svi ostali preprodavci na pijacama..sad mogu i ja dovedem babu sa sela da ardi na tezgi i ona prica kako je ispod bukulje a roba s kvantasa iz turske

george, na pijaci imas tezge sa robom koja je ista kao u maxiju i onu na kojima prodaju oni koji tu robu proizvode..
i ima razlike i te kako..
vecina se uhvati za kinesku glavicu belog luka zato sto je veca i lakse se ocisti, a to sto unutra ima samo mirisa belog luka i niceg vise o tome ne razmisljaju..
kad vidim identicne glavice crnog luka, kao da su bazdarene, ne kupujem..kupim na tezgi gde na oko povrce nije tako savrseno, ali je ukusnije i pravo..

jel radis i subotom i nedeljom?

odredis prioritet moco, ako je vaznija blizina onda ona ide i sa otrovima..
ne kazem da domace jabuke kupljene na tezgi nisu prskane zbog zastite, ali nisu tretirane svom hemijom kojom ih tretira industrija za masovnu prodaju..
zato ce crveni delises kupljen na tezgi da bude brasnjav pre nove godine, jer je to normalan proces zrenja jabuke, a kupljen u radnji rskav i u maju mesecu..

ne kazem da u tome uzivam, ali nikad nisam bila u dilemi da li da odvojim jedno vikend pre podne za nabavku normalnih zdravih namirnica ili ne..

U mom gradu nema pijace nedeljom, subotu radim uglavnom.

izborom na pijaci se ne mogu pohvaliti, preprodavci ili seljak koji tako lepo digne cenu da ne mozes da verujes da je to isti onaj koji baca maline po ulici ili prosipa mleko u potok jer drzava ne stiti njegov proizvod.

Ovde ne govorim o sebi, imamo dosta jake veze sa selom tako da sve ono sto se skladisti npr krompir, cvekla, mrkva, jabuka, kupujem tamo a ove druge namirnice, karfiol, kupus i sl. kuvam pa nesto mislim da time ubijem i otrove zajedno sa vitaminima. :)

george, na pijaci imas tezge sa robom koja je ista kao u maxiju i onu na kojima prodaju oni koji tu robu proizvode..
i ima razlike i te kako..
vecina se uhvati za kinesku glavicu belog luka zato sto je veca i lakse se ocisti, a to sto unutra ima samo mirisa belog luka i niceg vise o tome ne razmisljaju..
kad vidim identicne glavice crnog luka, kao da su bazdarene, ne kupujem..kupim na tezgi gde na oko povrce nije tako savrseno, ali je ukusnije i pravo..
ali ga je sve manje i ne moze svako prepoznati sta je domace..i sad dal bi se cimali i sadili i dovozili ili kupili i preprodali bez ulaganja i bojazni kako ce roditi

Back