Zdravlje kože, kose i noktiju

gost 124731

Legenda
Poruka
63.526
Lepšem i svežijem izgledu možemo doprineti pravilnim odabirom namirnica, fizičkom aktivnošću i adekvatnom suplementacijom.
Nedostatak hranljivih materija u organizmu može dovesti do tanjenja i opadanja kose, nastanka suve i grube kože i lomljenja noktiju.
Iako su kozmetički tretmani uzeli mesto broj 1 u svrsi poboljšanja zdravlja i izgleda kože, kose i noktiju, ishrana i vežbanje su ipak u prednosti. A s obzirom da je danas veoma teško uneti sve potrebne vitamine, minerale i zdrave masnoće putem ishrane, zato što uvek negde žurimo i nemamo dovoljno vremena za kvalitetan obrok, suplementacija nam je često čak i neminovna.

Zdrava kosa, nokti i koža, kao i lep osmeh prvi su spošljašnji znaci lepote, ali i pokazatelj naših navika u ishrani.

Suva koža
Preporučuje se ishrana koja uključuje veće količine svežeg povrća, voća, semenki i orašastih plodova. Vrlo je važno unositi dovoljne količne tečnosti te izbegavati alkohol, kofein, i dr. koji imaju diuretičko delovanje te tako mogu uzrokovati gubitak vode i esencijalnih minerala.

Lomljivi nokti
Pojava lomljivih noktiju koji lako pucaju, oštećuju se i listaju problem je s kojim se bore mnoge žene. Nutrijenti koji su važni za čvrste nokte su primarno vitamini B kompleksa, posebno biotin te vitamini A i C, kalcijum i gvožđe. Pojava belih tačkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a nokti konkavnog izgleda s uzdužnim prugama mogu ukazivati na anemiju. Hrana bogata vitaminima B kompleksa poput pivskog kvasca, žitarica, jetre, mlečnih proizvoda korisna je za jačanje noktiju, a preporučuje se i suplementacija vitaminima B.

Slaba kosa
Nutrijenti odgovorni za lepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiselime, posebno omega-3, vitamini B6, B12 i folna kiselina, kao i proteini u adekvatnim količinama.

Kako tačno određeni vitamini utiču na kožu, kosu i nokte?

Vitamin A

Koža: odličan u borbi protiv akni, smanjuje sitne bore i zaustavlja delovanje slobodnih radikala.
Kosa: posebno je dobar za osobe sa suvom kosom.
Nokti: smanjuje krhkost noktiju.

Ako vašem organizmu treba više vitamina A jedite jaja, dinju, spanać, šargarepu, slatki krompir, žitarice

Vitamini B kompleksa

Koža: popravlja ten kože i ujednačava ga, te pomaže koži u zadržavanju vlažnosti.
Kosa: vitamin B sprečava gubitak kose i stimuliše proizvodnju melanina, pa kosa duže zadržava svoju boju.
Nokti: održava vlažnost i debljinu noktiju, te sprečava pucanje i diskoloraciju.

Vitamin B nalazi se u žumancetu, povrću, celim žitaricama, piletini, ribi i mleku.

Vitamin C

Koža: vitamin C podstiče rast tkiva i jača imunitet kože.
Kosa: smanjuje pucanje i održava kosu jakom.
Nokti: stimuliše rast noktiju i održava njihovu zdravu boju.

Citrusno voće obiluje vitaminom C, ali i paradajz, krompir, jagode i neke vrste zelenog povrća.

Vitamin D

Koža: vitamin D sprečava nastajanje mrlja na koži.
Kosa: održava kosu elastičnom i sprečava tanjenje vlasi.
Nokti: ovaj vitamin jača nokte i pomaže telu u pravilnoj apsorpciji kalcijuma.

Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi i ribljem ulju, nekim vrstama gljiva, mleku, prirodnim sokovima i žitaricama.

Vitamin E

Koža: ubrzava oporavak oštećene kože i bori se protiv štetnog uticaja slobodnih radikala.
Kosa: vitamin E stimuliše cirkulaciju vlasišta i temena.
Nokti: pomaže u održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju.

Vitamin E nalazi se u orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću, ulju suncokreta i lana.

Да ли користите неке суплементе?
Ја узимам supradyn у коме има витамина Ц, а и неких из Б комплекса. Мислим, узимам га примарно због недостатка јода у организму, услед чега немам оптималну функцију штитасте жлезде, али сам дефинитивно приметила да ми је коса много боља. У смислу, много мање опада.

Да ли користите неке суплементе?
Ја узимам supradyn у коме има витамина Ц, а и неких из Б комплекса. Мислим, узимам га примарно због недостатка јода у организму, услед чега немам оптималну функцију штитасте жлезде, али сам дефинитивно приметила да ми је коса много боља. У смислу, много мање опада.

Svasta koristim, vitamin b (folna kiselina), Eko-Zn++, ponekad spirulinu, magnezijum...

Suva koža, lomljivi nokti, slaba kosa- trio hipotireoze.
Ja bih prvo ženu te simptomatologije uvek poslala da mi uradi laboratoriju TSH, fT4, pa bih je onda ako je sve ok, tretirala suplementima.
Inače, za rad štitne žlezde je od velikog značaja upravo vitamin D.

Suva koža, lomljivi nokti, slaba kosa- trio hipotireoze.
Ja bih prvo ženu te simptomatologije uvek poslala da mi uradi laboratoriju TSH, fT4, pa bih je onda ako je sve ok, tretirala suplementima.
Inače, za rad štitne žlezde je od velikog značaja upravo vitamin D.
Да, патим од хипотиреозе, пар година сам на терапији еутироксом од 100 микрограма. Тј. сада 100, мењају ми релативно често дозе.
Мада нисам имала проблема ни са кожом ни са ноктима, нисам тако открила. Али добро је то знати, нисам знала за тај "трио симптома".

Никад чуо, па прогуглах и Мерз и Пантогар. У опису једног пише немачки квалитет.
Која референса, машала! Немци су "познати" по јакој коси...
Медицина ништа ама баш ништа није сазнала о овим проблемима. Данас је бар четвртина мушкараца пре 30-е године ћелава.
Некада је то била реткост, баш реткост, статистичка грешка.
А оно што не оћелави, оседи пре 40-е.

Никад чуо, па прогуглах и Мерз и Пантогар. У опису једног пише немачки квалитет.
Која референса, машала! Немци су "познати" по јакој коси...
Медицина ништа ама баш ништа није сазнала о овим проблемима. Данас је бар четвртина мушкараца пре 30-е године ћелава.
Некада је то била реткост, баш реткост, статистичка грешка.
А оно што не оћелави, оседи пре 40-е.
I jedno i drugo proizvodi Merz pharma, poznata po skupim proizvodima za estetiku,
a radi se o vitaminima i mineralima koje spakuje u neki Merz i Pantogar.
Procenat tih vitamina i minrala u tim njihovima proizvodima ( a koji kostaju silne pare)
veze s mozgom nema jer su u tim tabletama samo tragovi vitamina i minerala, zato i treba
uzimati 3 puta dnevno i 2x mesecno samo za jedno pakovanje davati silne pare.

Ja mislim da je to sve genetika i da ne postoji nikakav preparat koji ce coveku da
garantuje lepu kosu i sa 40 i 50 godina kao sto je imao sa 20.
Pomoc moze da pruzi samo estetska hirurgija, nikako estetska farmacija :D
Seda je kosa lepa narocito ako je pre toga bila tamna. Ne razumem sto muskarci
farbaju kosu pa izgledaju kao cirkuzanti.

Генетика је наравно битна. Међутим, овакав проценат ћелаве омладине је чудан. Рецимо шампони, на сваком пише да је главни састојак сулфат. Плус остала чуда.
Некада је било: здрави гени. Здрава храна. Вода изворска, а чак се коса прала кишницом, малтене дестилованом. Печени сапун или цеђ од пепела.

Да, патим од хипотиреозе, пар година сам на терапији еутироксом од 100 микрограма. Тј. сада 100, мењају ми релативно често дозе.
Мада нисам имала проблема ни са кожом ни са ноктима, нисам тако открила. Али добро је то знати, нисам знала за тај "трио симптома".
A kakvi su ti hormoni? Što ti menjaju doze?

I jedno i drugo proizvodi Merz pharma, poznata po skupim proizvodima za estetiku,
a radi se o vitaminima i mineralima koje spakuje u neki Merz i Pantogar.
Procenat tih vitamina i minrala u tim njihovima proizvodima ( a koji kostaju silne pare)
veze s mozgom nema jer su u tim tabletama samo tragovi vitamina i minerala, zato i treba
uzimati 3 puta dnevno i 2x mesecno samo za jedno pakovanje davati silne pare.

Ja mislim da je to sve genetika i da ne postoji nikakav preparat koji ce coveku da
garantuje lepu kosu i sa 40 i 50 godina kao sto je imao sa 20.
Pomoc moze da pruzi samo estetska hirurgija, nikako estetska farmacija :D
Seda je kosa lepa narocito ako je pre toga bila tamna. Ne razumem sto muskarci
farbaju kosu pa izgledaju kao cirkuzanti.
Nadovezala bi se da ovo nije istina jer sam i sama imala problem sa opadanjem kose.Probala sam razne stvari dok nisam posetila najveceg strucnjaka na ovim prostorima dr Goranu Kuku. Uradili smo prvo sva ispitivanja i krenuli sa terapijom Viviscal to je suplementi koji su mi zaista pomogli kao i sampon i balzam i posle 3 meseca sam videla sjajan rezultat. Kosa mi se sada vratila kao kada sam imala 20 godina a sada ima 33.
Ljudi ovo je 21.vek toliko je nauka napredovala da ne mozemo se vratiti u nazad.
Doktorka Gorana Kuka je toliko strucna u oblasti kose, transplatacija kose, opadanje kose, alopecija, transplatacija brade i brkova, transplatacija obrva i sve vezano za dlaku.Zena se toliko usavrsavala da je to zaista za svaki respekt. Njena strucnost i posvecenost svakom problemu daje rezultat.
Zaista bi svakom ko ima problem sa opadanjem kose ili muskarcima koji se bore sa celavost preporucila da odu kod nje.
Ja sam otisla kod nje na preporuku prijateljice koja je imala isti problem i uverila se da je to moguce. Sve o njenom radu i svemu cime se bavi ima na sajtu haircenter i zaista nije reklama nego je najiskrenija preporuka za resavanje tog problema.

Nadovezala bi se da ovo nije istina jer sam i sama imala problem sa opadanjem kose.Probala sam razne stvari dok nisam posetila najveceg strucnjaka na ovim prostorima dr Goranu Kuku. Uradili smo prvo sva ispitivanja i krenuli sa terapijom Viviscal to je suplementi koji su mi zaista pomogli kao i sampon i balzam i posle 3 meseca sam videla sjajan rezultat. Kosa mi se sada vratila kao kada sam imala 20 godina a sada ima 33.
Ljudi ovo je 21.vek toliko je nauka napredovala da ne mozemo se vratiti u nazad.
Doktorka Gorana Kuka je toliko strucna u oblasti kose, transplatacija kose, opadanje kose, alopecija, transplatacija brade i brkova, transplatacija obrva i sve vezano za dlaku.Zena se toliko usavrsavala da je to zaista za svaki respekt. Njena strucnost i posvecenost svakom problemu daje rezultat.
Zaista bi svakom ko ima problem sa opadanjem kose ili muskarcima koji se bore sa celavost preporucila da odu kod nje.
Ja sam otisla kod nje na preporuku prijateljice koja je imala isti problem i uverila se da je to moguce. Sve o njenom radu i svemu cime se bavi ima na sajtu haircenter i zaista nije reklama nego je najiskrenija preporuka za resavanje tog problema.
A koje si šampone i balzame koristila? Isto Viviscal?

A koje si šampone i balzame koristila? Isto Viviscal?
Da balzam Viviscal Gorgeous Growth Densifying Conditionner takodje i sampon Viviscal Gorgeous Growth Densifying Shampoo.
Stvarno su odlicni nisu tako ni skupu 1600 dinara jer zaista vrede.

Sto se tice suplementacije ja sam pila na doktorkinu preporuku Viviscal profesional to je malo skuplje ali je zaista dalo rezultat.

Da balzam Viviscal Gorgeous Growth Densifying Conditionner takodje i sampon Viviscal Gorgeous Growth Densifying Shampoo.
Stvarno su odlicni nisu tako ni skupu 1600 dinara jer zaista vrede.

Sto se tice suplementacije ja sam pila na doktorkinu preporuku Viviscal profesional to je malo skuplje ali je zaista dalo rezultat.
Našla sam im sajt. Baš me zanima koliko može muškarcima da pomogne sa androgenom/naslednom ćelavošću.

Back