Zdrava ishrana/dijeta/mršavljenje

crossing over

Aktivan član
Poruka
1.042
... ili kako god nazvati temu. 😉
Sigurno postoje oni koji su nabacili 5, 10 ili čak i više kilograma poslednjih godinu, godinu i po dana.

Možda bismo mogli da napravimo okupljalište za nas kojima treba jedan restart kada je o zdravim izborima reč, na prvom mestu - ishrani.

Šta vi ovih dana jedete zdravo/preduzimate povodom zdrave ishrane?

Šta je za vas zdrava ishrana? Imate li neki recept za zdrav i brz obrok koji biste nam preporučili? ☺

Pricaj, bajo. :mrgreen: :ceka::cool:
Ispijanje zelenog caja 3 put na dan mi je svojevremeno pomoglo da izgubim 10 kila za 3 nedelje. Uz rezim autofagije u nekom obliku.;)
Dobio sam opet 5 kad sam prestao, cuo sam da nije lose piti vodu od prokuvanog persuna. To mi je sledece da probam, kazu da brzo skida. Videcemo.:cool:

Ispijanje zelenog caja 3 put na dan mi je svojevremeno pomoglo da izgubim 10 kila za 3 nedelje. Uz rezim autofagije u nekom obliku.;)
Dobio sam opet 5 kad sam prestao, cuo sam da nije lose piti vodu od prokuvanog persuna. To mi je sledece da probam, kazu da brzo skida. Videcemo.:cool:
List persuna je diuretuk, i samo ces izbacivati vodu (piskaces kao protocni bojler). Nije ni zdravo, da se razumemo.
Autofagija je u neku ruku dobra ali nije za svakoga.
Probaj samo da smanjis obroke, izbaci hleb, slatkise i gazirane napitke, cak i kiselu vodu (ona izaziva osecaj gladi i moze da potpomogne gojenje). Svaki organizam je drugaciji, meni licno odgovara keto ishrana, nekome ne. Nemoj praviti nagle prelaze, organizam se tako pogresno adaptira na manjak kalorija i pocinje da stvara rezerve cim ih ima dovoljno.

Izbaciti veceru, gazirano, cokolade, grickalice. prepradjenu hranu

Dorucka pahuljice, hleb sa puterom od kikirija...
Uzina voce, povrce, orasati plodovi, smudi...
Rucak pasulj, grasak, buranija, tofu...
Uzina voce , povrce, orasasti plodovi, smoudi...
Vecera nista
Fizicke aktivnosti, stomak nestaje;)
A sto ovde nema mesa, ribe?
Ne, nema tu pravila, covek mora sam da zna sta sme, a sta ne bi trebalo
da jede. Buter od kikirija ziv covek u Evropi i ne poznaje , a i zasto
bi ga poznavao? Ovsene pahuljice ( poridz) jede samo Kraljica
i njeni podanici, zasto bismo ti i ja to jeli? Orasasti plodovi su prilicno
skupi, ako nemas orah ili badem drvo u avliji, a to skoro niko nema.
Trebalo bi malo gladovati, samo se tako slabi.

Ovde alkohol niko nije pomeno, a ljudi se goje iskljucivo od
pice i kole, piva.

Prvo hleb izbaciti,moze umesto njega jogurt sa vecinom jela,nista gazirano i secer,sto vise kuvanog na kasiku i kretanje
Ja bez hleba ne mogu da zivim, ali je i kod hleba vazna kolicina
koja se pojede. Za mene i vrsta hleba jer jedem recimo 100 grama
dnevno neki fin razeni hleb, vise mi nije potrebno, a i ne merim bas,
mozda je i malo vise, a mozda i manje.
Te pekare i peciva ubijaju, mladi su se ljudi odvikli ( ako su ikada
i bili naviknuti) da jedu corbe, supe, boraniju, spanac, grasak,
socivo, zelje.

Ja bez hleba ne mogu da zivim, ali je i kod hleba vazna kolicina
koja se pojede.
Ja sam bio takav... Ali u jednom momentu sam imao 95kg, kao medved na moju visinu. Prestao da jedem hleb i slatkise koje sam tamanio, pa presao na keto ishranu.
U pocetku je bilo bas tesko da se naviknem, ali sada ako jedem hleb to je za dorucak jedna kriska, maksimum dve tanke. ( U uobicajenim uslovima). Mogu da ti kazem da mi je mnogo lakse, pogotovo uvece. U principu je bitna umerenost, raznovrsnost i kretanje /sport.

A sto ovde nema mesa, ribe?
Ne, nema tu pravila, covek mora sam da zna sta sme, a sta ne bi trebalo
da jede. Buter od kikirija ziv covek u Evropi i ne poznaje , a i zasto
bi ga poznavao? Ovsene pahuljice ( poridz) jede samo Kraljica
i njeni podanici, zasto bismo ti i ja to jeli? Orasasti plodovi su prilicno
skupi, ako nemas orah ili badem drvo u avliji, a to skoro niko nema.
Trebalo bi malo gladovati, samo se tako slabi.

Ovde alkohol niko nije pomeno, a ljudi se goje iskljucivo od
pice i kole, piva.
Sta ce ti riba i meso ? Kada imas zamenu za njih.
Sto se nesme da je jede puter od kikirikija, cak i da zivis u Tunhuziji ?
Pahuljice imas u svakoj radnji da kupis, ceo narod ih jede,
Orasate plodove kupi vecu kolicu, onda nece biti skupo.
Treba jesti normalne porcije, ne prezderavati se , ne hesti dzank fud i vezbati,

Sta ce ti riba i meso ? Kada imas zamenu za njih.
Sto se nesme da je jede puter od kikirikija, cak i da zivis u Tunhuziji ?
Pahuljice imas u svakoj radnji da kupis, ceo narod ih jede,
Orasate plodove kupi vecu kolicu, onda nece biti skupo.
Treba jesti normalne porcije, ne prezderavati se , ne hesti dzank fud i vezbati,
Ma ja te ovsene pahuljice ne bih jela da me ubijes, puter od mleka
mi je ok ( mada ja to i ne jedem), a ribu pa i meso jednostavno volim :D
Nije meni nista skupo, jedem ja skoro svakog dana saku badema,
ali je mnogim ljudima u Srbiji to malkice skupo.

те брзинске дијете не вреде ништа.
очас надокнадиш изгубљено.макар је код мене био случај.
једноставно је.
преполовиш оброке,наоружаш се стрпљењем, и лаганица....
па кад си десетак месеци на том режиму, изгубиш довољну количину кг.,
и они ти се више не враћају.
једном сам са 68 скинула на 58 и од тада сам стандард ;) висока сам 168 цм.

чајић од першуна можеш да пијеш кад запатиш неку бактерију, па ти је проблем пишкање.

зелени чај,ако се добро сећам, регулише пробаву ;)

Korona, višak vremena, suplementi za jačanje imunititeta, vitamini, sve me izbacilo iz takta i zdravog načina ishrane.

Za zdrav način ishrane, koji sam primenjivala godinama, potrebno je pridržavati se samo nekih pravila.
Možda izgleda komlikovano, ustvari je vrlo jednostavno,

Izbaciti iz ishrane; slatkiše, sokove, sva gazirana pića, belo brašno, hleb od belog brašna,testenine, piti dosta vode, uobročiti se ( imati tri obroka), ne grickati ništa između obroka. Između obroka razmak 4-5 sati.

Doručak sve, uz hleb, od celog zrna, obavezno tostiran.
Jaja, šunka, slanina, ajvar, puter, mladi sir, domaći čvarci, kulen, kiselo mleko (ne jogurt).Paziti na kombinaciju ( ne sir uz jaja)Može i one američke palačinke od kombinacije integralnog brašna ali ne pšeničnog.

Ručak neko meso grilovano uz dosta salate, bez hleba, grilovano povrće koje nije skrobno.
Može nekigulaš. paprikaš (ne krompir, umesto krompira useckam kelerabu koju inače koristim umesto krompira kada sam na tom režimu ishrane)

Večera; pileća belina grilovana, riba, ili šampinjoni, tunjevina....
Večera mi je uvek najteže padala.

Između obroka piti dosta vode ili čaja, ali ne neposredno pre ili posle jela.

Dan započeti čašom limunade ili vode.
Ovim načinom ishrane svi telesni parametri se dovode u normalu, nikada se ne oseća glad, raspoloženje je odlično.
Ne broje se kalorije, jedeš koliko ti je potrebno.

Šta više, ovaj način ishrane može da se primeni na autofagiju. (doručak u 10, ručak u 14, večera u 18h.)

Poslednja izmena:
Ja ne veceravam,a za dorucak,jogurt i ovsene pahuljice,ali zbog lekova koje dosta kolicinski pijem,moram i da uzinam i tu izbegavam hleb,ali za rucek nikako bez hleba.meni hleb daje ukus svoj hrani.ne jedem ga mnogo,ali ne mogu jesti,bez hleba,kada sam kao klinac sami jeo hleb i mast,a nikada nisam bio debeo.Tek sam se ugojio,posle desetak godina od povrede kicme,jer sam poceo mnogo malo da se krecem,ali ne sto necu,nego sto ne mogu.nema normalne tezine,bez potrosnje goriva koje covek unese hranom.

Svi smo, kao klinci, mazali mast na hleb.
I ja sam volela hleb, mislila sam sve mogu, bez hleba - ne.
Već nekoliko godina jedem samo Tonus ili Vitas hleb, tostiran. Navikla sam i drugi ne bih mogla.

Pre korone sam bila na jednom rođendanu
Svi piju neko piće, ja kis. vodu ( ne volim alkohol)
Za meze svi nešto bockaju, ja BOOCKAM
Ručak čorba (odlična) i mešani roštilj.
Svi nešto na finjaka, ja posle čorbe po roštilju i salati.:malav:
Naravno, tortu, kolače, koka- kolu i slične napitke nisam ni pogledala, niti me privlačilo.
I jedino ja nisam imala težinu u stomaku , nadutost i tromost :p

Na ličnom primeru mogu da izjavim da nam stanje čitavog tela i duha zavisi pd načina ishrane.

Već nekoliko godina jedem samo Tonus ili Vitas hleb, tostiran. Navikla sam i drugi ne bih mogla.

Svi nešto na finjaka, ja posle čorbe po roštilju i salati.:malav:
Naravno, tortu, kolače, koka- kolu i slične napitke nisam ni pogledala, niti me privlačilo.

Na ličnom primeru mogu da izjavim da nam stanje čitavog tela i duha zavisi pd načina ishrane.
Tako i ja povremeno,kad je neki godet,udarim po dobrom rostilju,ali pazim da ne preteram.Isto tako vec odavno,skoro 30 godina ne konzumiram alkohol,ali pijem mineralnu Vrnjci.Nemam nikakvih problema od nje ni osecaj nadutosti niti bilo sta.Vodu sa cesme ne pijem i mozda 50 godina.Pogotovo ovde gde sad zivim,mnogo cesto nestaje vode,pa je mutna,mnogo jako mirise na hlor i kad je cista,ponekad je probam,ali me uvek posle muci kiselina,pa moram uzeti sodu bikarbonu.Posle kisele i rucka,ili bilo kojeg jela,sem dorucka,da izvines podrignem kao mala beba i nema osecaja nadutosti niti bilo kakvih problema.Lekove pije,sa nekom mineralnom prirodnom,jer imamo vrlo jak izvor.I to je dobra voda,ali posto jua vise ne mogu da je donosim,vec samo zena,pa da smanjim njoj teret,da ne donosi svaki,ili svaki drugi dan po dva balona,a nije bas ni blizu,a imamo prodsavnicu blizu,pa kupimo kiselu za mene,mada opet ona nosi,jer ja sa stakama jedva idem i bez icega.

Tako i ja povremeno,kad je neki godet,udarim po dobrom rostilju,ali pazim da ne preteram.Isto tako vec odavno,skoro 30 godina ne konzumiram alkohol,ali pijem mineralnu Vrnjci.Nemam nikakvih problema od nje ni osecaj nadutosti niti bilo sta.Vodu sa cesme ne pijem i mozda 50 godina.Pogotovo ovde gde sad zivim,mnogo cesto nestaje vode,pa je mutna,mnogo jako mirise na hlor i kad je cista,ponekad je probam,ali me uvek posle muci kiselina,pa moram uzeti sodu bikarbonu.Posle kisele i rucka,ili bilo kojeg jela,sem dorucka,da izvines podrignem kao mala beba i nema osecaja nadutosti niti bilo kakvih problema.Lekove pije,sa nekom mineralnom prirodnom,jer imamo vrlo jak izvor.I to je dobra voda,ali posto jua vise ne mogu da je donosim,vec samo zena,pa da smanjim njoj teret,da ne donosi svaki,ili svaki drugi dan po dva balona,a nije bas ni blizu,a imamo prodsavnicu blizu,pa kupimo kiselu za mene,mada opet ona nosi,jer ja sa stakama jedva idem i bez icega.
Pazi sa kiselom vodom zna da dize pritisak.

Svi nešto na finjaka, ja posle čorbe po roštilju i salat
i.:malav:

Imam i ja, a i svako od nas, ovakve situacije. Covek je posle tih slavlja
nekako ponosan sam na sebe ako ne udari po kolacima, nekim silnim
mezetlucima, ali i alkoholu. A to naravno jaca duh, a i telo je zahvalno :DMas na leba je mnogo fajn stvar, usput i zdrava, tako su odrastale
generacije i generacije siromasnijeg sveta ( a to znaci 99% ljudi)
nego tada nije bilo ni torti, ni prejedanja, ni kokakole, a secer je bio
luksuz. O cokoladama, sladoledu i kolacima koji su se pravili 3xgodisnje
i da ne govorimo. Nije bilo dijabetisa, nije bilo bulemije i anoreksije,
nije bilo debelih ljudi, narocito ne dece ili je to bio 1 promil, a i nije
se drndalo od jutra do sutra o dijetama:D
Bilo je naravno drugih posasti od kojih su ljudi, a i deca umirali, ali
ovde je tema dijeta.

Mislim da bi bilo lepo da podelim ovo iskustvo sa vama..
U treningu sam vec dve pune godine. Najveci problem mi je predstavljala ishrana, nisam zeleo da koristim ciste proteine vec da ih unosim samo iz hrane. I eto igrom slucaja sam naleteo na protein smash kikiriki puter. Jedna od stvari kojami se najvise svidja kod njega jeste to sto sadrzi protein isolate koji je dobar i za ljude koji su intoleranti na laktozu.

Poslednja izmena od moderatora:

Back