Žbunje

....Veoma mi žao,...danas su mi morali iskrččiti oko 10 metara ligustruma,...nemam gde parkirati auto!

Žao je i meni ... jel ovo ligistrum?
LigustrumJapForm.jpg

Zdravo ljubitelji biljaka,
Verujem da među vama postoje i veliki ljubitelji žbunja, koji bi mogli da svojim savetima na ovoj temi, pomognu onima, kojima je savet potreban. Naprimer, koje vrste postoje, koji su im zahtevi, kako ih kombinovati, koje od njih mogu poslužiti za formiranje ograda, i kako ih formirati i održavati, ili koja vrsta može poslužiti za pokrivanje nekih zidova .... Kako odabrati vrstu? Na šta treba obratiti pažnju, gde koja vrsta može da se nabavi .... vaša iskustva ...
Forzicija, Hortenzija, Orlove kandže, Lavanda, Jasmin, Olijander, Jorgovan, Mahonija, Šimšir ..... ima toliko vrsta, pišite o tome ...... sve ...... svi predlozi i saveti su dobrodošli, kao i sličice ....

Flora expres:telefon:

Pa jel gusta ograda, formirana od njega?

Ligustrum vulgare je samonikla vrsta, s krutim uspravnim rastom. Ova vrsta je vrlo dobra za rezane živice, koje ostaju relativno dugo niske. Osim oblikovanih, mogu se saditi i rastresite živice ili se može saditi u kombinaciji s drugim vrstama. U tom slučaju razviju se na kraju grana bele cvetne metlice, iz kojih u jesen nastaju crne bobice. Uz ova svojstva Ligustrum vulgare u slobodnom rastu deluje vrlo dekorativno. Ukrštanjem Ligustrum ovalifoliuma Aureum i Ligustrum vulgare nastao je ljupki mešanac Ligustrum x vicary. Njegovi su listovi najpre žućkasti, a kasnije zelene boje, i raste više u širinu. Vrlo rano se javljaju beli cvetovi. Pogodan je za sadnju živice, međutim, kod njega nije potrebno tako pažljivo orezivanje. Ligustrum vulgare «Viride» ima tamnozelene listove, koji s jeseni postanu smeđe-zeleni. Rod Ligustrum je vrlo skroman u odnosu na zemljište, te uspeva i na zemljištima gde ne uspevaju druge biljke. Za gustu živicu mora se godišnje najmanje dva puta orezivati i to u proleće i u jesen. Razmnožava se vrlo lako zelenim reznicama...

Back