Zbogom komarci: nedavna studija otkriva miris koji ih drži podalje

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.355
Nedavna studija objavljena u časopisu iScience posmatrala je različite vrste mirisnih sapuna kako bi videla koji su više (ili manje) privlačni komarcima, otkrivajući jedan miris koji ih najviše privlači, a drugi koji bi ih mogao odbiti.

Komarce privlači miris jer se hrane cvećem slatkog mirisa. Iz tog razloga, pranje parfimisanim proizvodima privlači ove insekte.

Naučnici su identifikovali ključ problema: kombinaciju mirisa između ljudskog tela i proizvoda koji se koriste.

Eksperiment
Po četiri volontera su zamoljeni da se operu različitim proizvodom, nakon čega su nosili najlonske rukave na obe ruke jedan sat. Rukavi natopljeni mirisnim proizvodom su zatim stavljeni u šolje i stavljeni u kavez pun komaraca: miris koji je privukao najviše komaraca smatran je najatraktivnijim.

Rezultati eksperimenta
Rezultati eksperimenta pokazuju da su citrusni mirisi, za koje je opšte poznato da odbijaju komarce, izgleda da ih privlače. Što se tiče mirisa koji bi trebalo da ih odbijaju, rezultati su uglavnom bili slabi i promenljivi za sve osim jednog od testiranih hemijskih mirisa: kokosa.

AA1bttdC.img

Ostaje misterija onoga kad za stolom sede ljudi, i neko prokuka jer ga komarci obožavaju i rešetaju bez milosti, a neko prosto ne veruje.
Verujem da komarci manje napadaju sveže oprano, čisto i kremom/losionom namazano telo.
Kad su visoke temperature, to sve pada u vodu jer perspiracija radi svoje sekundama nakon tuširanja, ali definitivno pravi razliku telo koje se preznojavalo čitav dan, i ono koje se ipak srelo sa sapunom i vodom.
Eto, kuriozitet je da sam slaba na miris kokosa, pa često koristim gelove za tuširanje, kreme i losione sa ekstraktima kokosa.
Možda i to zaista pomaže.
Moj problem je kad mi komarac muzicira na uvce kad sam već legla i nameravam da spavam, mnooogo više nego to da me spopadaju kad negde na otvorenom sedm.

Back