Zbog greške službenika na beogradskom aerodromu 2x platio kartu

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.098
Kako jedno dugo planirano putovanje može da vam se pretvori u noćnu moru – nažalost, na sopstvenoj koži osetio je putnik koji je početkom maja leteo sa suprugom i svojim prijateljima iz Beograda za Istanbul, ali je zbog greške službenika ostao uskraćen za let, prenoćio van plana, kupio dve dodatne karte i iz svog džepa pokrio štetu nastalu tuđim nemarom.

Beograđanin koji je putovao sa suprugom i prijateljima suočio se s neprijatnim i skupim iskustvom zbog greške službenika kompanije „Mezis“, koja u ime Turkiš erlajnsa (Turkish Airlines) obavlja ček-in usluge na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Zbog pogrešno pročitanih podataka iz pasoša, on je sprečen da se ukrca na let, a posledice je platio – doslovno – iz sopstvenog džepa.

Naime, putnik je 18. februara kupio četiri povratne karte na relaciji Beograd–Istanbul, s planiranim polaskom 6. maja i povratkom 9. maja, a istog dana rezervisao je i hotel u Istanbulu. Međutim, na dan putovanja, službenik na šalteru za prijavu za let TK1082 mu je odbio ček-in uz tvrdnju da mu pasoš važi manje od 150 dana – što bi, prema pravilima ulaska u Tursku, moglo predstavljati osnov za zabranu ulaska u zemlju.

U zbrci koja je usledila, odlučili su da supruga i prijatelji nastave putovanje, a da će on pokušati da tog dana produži pasoš i da im se pridruži narednog dana u Istanbulu. Međutim, po dolasku u MUP rečeno mu je da pasoš nije moguće produžiti, jer je još rano za obnovu – datum isteka bio je 9. jul 2026, a ne 2025. godina kako je navodno protumačio službenik na ček-in šalteru.

Budući da nije bilo moguće izvršiti produženje dokumenta koji je još više od godinu dana važeći, putnik je već narednog dana, 7. maja, kupio novu kartu u jednom smeru i istim pasošem, koji mu je dan ranije bio osporen, poleteo za Istanbul – ali sada uz dodatni trošak od 300 evra i izgubljenu prvu noć u hotelu.
Neprijatnosti se tu nisu završile. Kada se 9. maja sa ostatkom grupe pojavio na istanbulskom aerodromu kako bi se vratio za Beograd, saznao je da je njegova povratna karta – otkazana, zbog toga što se nije pojavio na prvom letu. Bez ikakvog prethodnog obaveštenja, bez objašnjenja i bez mogućnosti da iskoristi uslugu koju je uredno platio, bio je prinuđen da kupi još jednu kartu za povratak kući, po višestruko većoj ceni i uz sreću da je pronašao poslednje slobodno mesto na tom letu.

U pismu koje je dostavio redakciji, putnik navodi da je ceo odmor, planiran kao trodnevni, skraćen na svega dve noći, i da su ukupni dodatni troškovi, uključujući dve karte i izgubljeni hotelski aranžman, premašili iznos od 700 evra. Uz to, kako ističe, iskustvo je izazvalo i stres, kako njemu, tako i ostalim članovima grupe.
https://aero.telegraf.rs/aerodromi/...ika-kompanije-menzis-na-beogradskom-aerodromu

Ovaj slučaj otvara pitanje odgovornosti predstavnika avio-kompanija i njihovih partnera za obradu putnika, ali i standarda postupanja u situacijama kada dođe do greške. Dok se mnoge kompanije pozivaju na pravila ulaska u stranu zemlju kao meru predostrožnosti, očekuje se da osoblje koje odlučuje o sudbini putovanja poznaje ta pravila – i što je još važnije – ume da pravilno pročita osnovne podatke iz pasoša
U ovakvim slučajevima, avio-kompanije se često pozivaju na to da operativne zadatke poput prijave putnika obavljaju njihovi partneri – hendleri – čime se odgovornost pokušava prebaciti na drugu stranu. Međutim, za putnika, razlika ne postoji: karta je kupljena kod Turkiš erlajnsa, a greška je napravljena u njihovo ime.

Putnik je zatražio povraćaj dodatno nastalih troškova i izvinjenje, ali do sada, Turkiš erlajns nije odgovorio na njegovu žalbu

Lično sam imao problem zbog đ tj mahinalno dj napisanog na karti pošto strancima naša transkripcija i varijante iste ne znače ništa, i malo je falilo da me Nemci ne puste na let.
I to je bila moja greška jer sam se sam čekirao, ali da mi tako nešto uradi šalteruša na aerodromu...usrali bi se od tužbe i on/ona lično i kompanija. Naravno govorimo o Nemačkoj.
Ali ovde...jbg divlji zapad izgleda.

Poslednja izmena:
Sto se tiče ispravnosti podataka, od imena do godine rodjenja, na svakom sajtu ili kroz agencije, uvek kažu da je obaveza putnika da pregleda podatke i u slučaju greske odmah ispravi, sto očigledno ovaj čovek nije.

A da je u svemiru izgubljen govori podatak da nije pogledao u svoj pasoš pre nego je išao u mup na produženje.

i na kraju, svakako nije iskusan u letovima avionom, niti je citao “sitna slova” aviokompanije…ništa neobično za otkazivanje povratne karte, to je praksa mnogih kompanija.

Tekst ga je predstavio kao veliku žrtvu, a u realnosti je neko sa minimalnim iskustvom u putovanjima, plus potpuno neinformisan oko svojih prava i obaveza.

Sto se tiče ispravnosti podataka, od imena do godine rodjenja, na svakom sajtu ili kroz agencije, uvek kažu da je obaveza putnika da pregleda podatke i u slučaju greske odmah ispravi, sto očigledno ovaj čovek nije.

A da je u svemiru izgubljen govori podatak da nije pogledao u svoj pasoš pre nego je išao u mup na produženje.

i na kraju, svakako nije iskusan u letovima avionom, niti je citao “sitna slova” aviokompanije…ništa neobično za otkazivanje povratne karte, to je praksa mnogih kompanija.

Tekst ga je predstavio kao veliku žrtvu, a u realnosti je neko sa minimalnim iskustvom u putovanjima, plus potpuno neinformisan oko svojih prava i obaveza.
Ali ovde je službenik pogrešio u čitanju njegovog pasoša , ovde nema njegove konkretne početne greške sem što je poverovao službeniku.
Greška službenika je dovela do niza koji je rezultovao troškovima i apsolutno kompanija u najmanju ruku treba da refundira. Da li TK ili ova firma sa aerodroma to je već stvar obligacionog prava, ali putnik mora dobiti nadoknadu troškova pa čak i nadoknadu štete.

Ali ovde je službenik pogrešio u čitanju njegovog pasoša , ovde nema njegove konkretne početne greške sem što je poverovao službeniku.
Greška službenika je dovela do niza koji je rezultovao troškovima i apsolutno kompanija u najmanju ruku treba da refundira. Da li TK ili ova firma sa aerodroma to je već stvar obligacionog prava, ali putnik mora dobiti nadoknadu troškova pa čak i nadoknadu štete.

Zamisli kad bi salter radnici na aerodromu “ručno” računali trajanje svakog pasoša…to je prosto neverovatno i nije logično.
Kad kupujes kartu za inostranstvo, uvek se ubace podaci iz pasoša, ili to uradiš sam online ili agent iz agencije za tebe. Kad dodje vreme za check-in, aerodronski radnik uzme pasoš, provuče biometrijske podatke i računar mu izbaci da li se karta slaže sa podacima iz pasoša.
U ovom slučaju (moja predpostavka) jeste da je putnik kupio kartu u agenciji (bilo lično, bilo telefonom) i da je taj agent napravio grešku pri unosu. Kao sto već rekoh, oni uvek kažu da se provere uneseni podaci. Ova osoba to očigledno nije uradila i kad je došla na aerodrom, računar je pokazao da se podaci iz karte ne slažu sa podacima iz pasoša.

E sad je misterija deo oko produženja pasoša, ko bi normalan otišao u mup a da pre toga nije pogledao u sopstveni pasoš dokle mu traje. Isto tako, zašto bi agent na aerodromu rekao idi produži pasoš, niti je njegov posao to da kaže, a i ima ispred nosa pasoš u kome se jasno vidi da traje još godinu dana.

Zamisli kad bi salter radnici na aerodromu “ručno” računali trajanje svakog pasoša…to je prosto neverovatno i nije logično.
Kad kupujes kartu za inostranstvo, uvek se ubace podaci iz pasoša, ili to uradiš sam online ili agent iz agencije za tebe. Kad dodje vreme za check-in, aerodronski radnik uzme pasoš, provuče biometrijske podatke i računar mu izbaci da li se karta slaže sa podacima iz pasoša.
U ovom slučaju (moja predpostavka) jeste da je putnik kupio kartu u agenciji (bilo lično, bilo telefonom) i da je taj agent napravio grešku pri unosu. Kao sto već rekoh, oni uvek kažu da se provere uneseni podaci. Ova osoba to očigledno nije uradila i kad je došla na aerodrom, računar je pokazao da se podaci iz karte ne slažu sa podacima iz pasoša.

E sad je misterija deo oko produženja pasoša, ko bi normalan otišao u mup a da pre toga nije pogledao u sopstveni pasoš dokle mu traje. Isto tako, zašto bi agent na aerodromu rekao idi produži pasoš, niti je njegov posao to da kaže, a i ima ispred nosa pasoš u kome se jasno vidi da traje još godinu dana.
Iz teksta se vidi da ga je čekirao službenik i da on nije dobro izračunao tj video 25 umesto 26 na pasošu zbog čega je odbio da mu izda boarding pass.

Iz teksta se vidi da ga je čekirao službenik i da on nije dobro izračunao tj video 25 umesto 26 na pasošu zbog čega je odbio da mu izda boarding pass.

Ja koliko sam razumeo iz tvojih postova, imas iskustva sa letovima u inostranstvo.
Onda isto tako znaš da aerodromski radnik uzme tvoj pasoš, pogleda sliku da te identifikuje i zatim ubaci u biometrijski slot ispred sebe. I računar proveri info i izbaci kartu.
Nikad, ali nikad nisam video da agent gleda datum pasoša i onda “peške” računa koliko ti pasoš još traje.

I kao sto rekoh, tekst iz novina je ustvari jpismo nesposobnog putnika, koji očigledno ne zna ni najosnovnija pravila pri putovanju avionom, tako da je članak pun neproverenih informacija.

Šanse sa dobije kompenzaciju su mu ravne nuli…

Ja koliko sam razumeo iz tvojih postova, imas iskustva sa letovima u inostranstvo.
Onda isto tako znaš da aerodromski radnik uzme tvoj pasoš, pogleda sliku da te identifikuje i zatim ubaci u biometrijski slot ispred sebe. I računar proveri info i izbaci kartu.
Nikad, ali nikad nisam video da agent gleda datum pasoša i onda “peške” računa koliko ti pasoš još traje.

I kao sto rekoh, tekst iz novina je ustvari jpismo nesposobnog putnika, koji očigledno ne zna ni najosnovnija pravila pri putovanju avionom, tako da je članak pun neproverenih informacija.

Šanse sa dobije kompenzaciju su mu ravne nuli…
Imam i isto tako znam da na check-inu se proverava recimo da li imaš vizu kada ista treba i u slučaju bezviznog režima i trajanje pasoša. Mi iz teksta nigde nemamo informaciju da se putnik prethodno čekirao i došao po boarding pass gde bi mogla biti njegova greška, nego da je check-in odradio na aerodromu i da tada počinje problem.
A da li je stvarno bilo tako, teško da možemo da znamo, tj moguće je da zaobišao neke detalje...ali valjda pretpostavljamo da je tekst u glavnim delovima tačan. Jer da nije toga vest bi bila besmislena odnosno ne bi bila vest ;)

Imam i isto tako znam da na check-inu se proverava recimo da li imaš vizu kada ista treba i u slučaju bezviznog režima i trajanje pasoša. Mi iz teksta nigde nemamo informaciju da se putnik prethodno čekirao i došao po boarding pass gde bi mogla biti njegova greška, nego da je check-in odradio na aerodromu i da tada počinje problem.
A da li je stvarno bilo tako, teško da možemo da znamo, tj moguće je da zaobišao neke detalje...ali valjda pretpostavljamo da je tekst u glavnim delovima tačan. Jer da nije toga vest bi bila besmislena odnosno ne bi bila vest ;)

…samim tim sto tekst dolazi iz žute štampe, stavlja se znak pitanja šta se ustvari desilo.

Ono sto je sigurno, putnik kad je došao na check-in, njegovi podaci iz pasoša su već bili u sistemu, nema šta da ih “broji” aerodromski agent.

Može da pogleda ispravnost vize i ko sto tekst kaže datum trajanja pasoša… ali da se agentu omakne na dva mesta, u softveru ispred sebe i samom pasošu da omaši godinu, to je prosto neverovatno, i nije me tekst ubedio u to.
Ja bi se kladio da je podatak godine iz pasoša pogrešno unesen pri kupovini karte, i da je radnik odbio ukrcavanje zbog toga.

…samim tim sto tekst dolazi iz žute štampe, stavlja se znak pitanja šta se ustvari desilo.

Ono sto je sigurno, putnik kad je došao na check-in, njegovi podaci iz pasoša su već bili u sistemu, nema šta da ih “broji” aerodromski agent.

Može da pogleda ispravnost vize i ko sto tekst kaže datum trajanja pasoša… ali da se agentu omakne na dva mesta, u softveru ispred sebe i samom pasošu da omaši godinu, to je prosto neverovatno, i nije me tekst ubedio u to.
Ja bi se kladio da je podatak godine iz pasoša pogrešno unesen pri kupovini karte, i da je radnik odbio ukrcavanje zbog toga.
Pri kupovini karte ne moraš da staviš broj pasoša. Uzimao sam recimo za majku milion puta i zato znam. Ti podaci postaju obavezni tek pri checkin-u.
A ovde se kaže da je check-in rađen na licu mesta. I baš zato što znam koliko su naši ljudi elektronski nepismeni i koliko njih ne ume da odradi takvu jednu jednostavnu akciju kao online check-in ne čudi me takav scenario.

Pri kupovini karte ne moraš da staviš broj pasoša. Uzimao sam recimo za majku milion puta i zato znam. Ti podaci postaju obavezni tek pri checkin-u.
A ovde se kaže da je check-in rađen na licu mesta. I baš zato što znam koliko su naši ljudi elektronski nepismeni i koliko njih ne ume da odradi takvu jednu jednostavnu akciju kao online check-in ne čudi me takav scenario.

Ne živim dugo u Srb, pa ajde da kažem da ne mogu sa sigurnošću da tvrdim kako se iz Srb popunjava za kupovinu karte.
Svakako se u zapadnom svetu popunjava, a i da se ne popunjava, kao sto rekoh računar unosi biometrijske podatke, a ne radnik na aerodromu.

i poslednje, zamisli da ti dodjes na aerodrom, kaže ti neko da ti pasoš istice uskoro…
Jel bi ga ko svako normalan pogledao da vidiš šta se dešava, ili bi ko mula bez otvaranja pasoša pravo u mup….

i poslednje, zamisli da ti dodjes na aerodrom, kaže ti neko da ti pasoš istice uskoro…
Jel bi ga ko svako normalan pogledao da vidiš šta se dešava, ili bi ko mula bez otvaranja pasoša pravo u mup….
Ovde se slažem...tu je njegova čista glupost. Mada s obzirom na situacij, stres...jbg.
Nije smelo da dođe do te faze.

Ovde se slažem...tu je njegova čista glupost. Mada s obzirom na situacij, stres...jbg.
Nije smelo da dođe do te faze.

Ono sto znam sigurno je da identifikacija licnosti i podatke iz pasoša ne unosi niko ručno, nego softver, koji takodje kad udjes u avion (boarding pass) update tvoje kretanje, tj stavi negde datum kada si izašao iz zemlje.

Drugo sto se tiče viza i važnosti pasoša…zaboravio sam da kažem da uslove ulaska u odredjenu zemlju se ne ispunjavaju samo pasošem u sistemu, nego aerodromski radnik može to da zaključi na osnovu nekog drugog dokumenta, od licne karte za tu zemlju, drugog pasoša ili nekog viza odobrenja dokumenta.

I na kraju, da je meni neko rekao da mi pasoš istice, ja bi odmah pitao kad…kako…. i ne vidim da takva greska 2026 u 2025 može da prodje u bilo kakvoj normalnoj interakciji dvoje ljudi (a plus porodica tu)

Zato sam ubedjen da kad je kupovao kartu, upisali su 2025, i to radnik na aerodromu ne može da resi, nego mora agent odakle je karta kupljena.
A putnik (tupson) verovatno nije razumeo šta se desilo i šta mu agent govori, nego je mislio da mu pasoš istice, pa pravac mup…

Naravoučenije, pre nego kupite kartu, proverite sve podatke pažljivo, od datuma putovanja, do slovnih i brojčanih gresaka… Ispravka avio karte često mora sa se doplati, pa je valjda logičnije biti malo skoncentrisan pri kupovini iste.

Unošenje datuma kada pasoš ističe nije obavezno pri kupovini karte, pri čekiranju online već jeste.
Ti službenici koji rade na raznim šalterima su samo obični ljudi koji često nisu ni zainteresovani za vas, niti ih zanima da vam pruže servis zbog kojeg su ustvari tu i ti kao putnik moraš da budeš spreman i da znaš to. Podaci pri check in-u se sve češće unose skeniranjem pasoša ali zavisno od destinacija, vrste viza i ostalog što je potrebno još uvek se u velikim broju podaci i dalje unose ručno i to radi taj isti nezainteresovani na šalteru.
U ovom gore navedenom slučaju ja vidim prvenstveno grešku putnika koji veze nema koliko mu važi pasoš. On je taj koji je MORAO da ispravi grešku službenika i kaže mu “alo, konju, pogledaj taj datum malo bolje”, i sve bi bilo rešeno za 2 sekunde. Trebao je da zna i da mu povratna karta propada ako ne odleti tom istom kartom u prvom pravcu ali do toga svega ne bi došlo da je samo znao dokle mu važi pasoš.
Inače slažem se, prilično neoogična priča, da on ne uzme i pogleda pasoš nego ode pravo da ga menja mi je malo verovatno, razumem stres ali valjda hoćeš to i da vidiš svojim očima, ne prihvataš samo zdravo za gotovo.
Meni češće unose podatke manuelno nego skeniranjem. Na primer kada putujem na Tajland zašto nemam povratnu kartu… pre te niko ništa nije pitao ali sada izgleda mora da je imaš. Software onda, ako je nemaš, zahteva da se unese broj vize i adresa. Kad putujem za Ameriku ako se nisam chekirao online službenik mora da unese isto adresu boravka kao i kontakt lice u Americi i njegov broj telefona tako da su im se dešavale greške koje sam ja morao da ispravljam, to jest da im ukažem na to.

Back