Zbog čega se radi vraćanje kilometraže i da li je to "srpski specijalitet"?

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Zbog čega se radi vraćanje kilometraže i da li je to "srpski specijalitet"?

1.jpg

Prilikom kupovine polovnog automobila mogu se čuti svakakve priče kojima domišljati prodavci pokušavaju kupcima da objasne okolnost da je dotični automobil „malo prešao“. Legendarna je priča o automobilu čiji je prethodni vlasnik bio „pukovnik sa Novog Beograda koji ga je malo vozio, a nije dao ni ženi ni deci da ga voze“. Ili „vozila ga žena nekog bogataša, jako malo, samo do pijace i nazad“. Očigledno je da je podatak o pređenoj kilometraži jako važan za procenjivanje vrednosti polovnog automobila čim izaziva takve izlete maštovitosti.

Šalu na stranu, činjenica je da postoji tesna međuzavisnost između broja pređenih kilometara polovnog automobila i cene koja će za njega biti ostvarena. Zato, uostalom, svako ko se raspituje o nekom polovnjaku obavezno pita za broj pređenih kilometara.

Korekcija kilometraže od 20 evra pa naviše

Zbog čega se radi vraćanje kilometraže i da li je to Nasuprot želje kupca da za svoj novac dobije što bolji automobil stoji želja prodavca da svoj polovnjak proda što skuplje. Pošto je podatak o broju pređenih kilometara još uvek jedan od najznačajnijih kriterijuma na osnovu kojih se određuje cena polovnog automobila, neki neodgovorni prodavci smatraju da će vraćanjem kilometraže najbolje sačuvati svoj novac ne obazirući se na moralne dileme koje takav čin prevare sa sobom nosi.

Poznato je da tržište polovnjaka u Srbiji danas karakteriše veća ponuda od tražnje. Konkurencija među prodavcima polovnjaka je sve oštrija, a potencijalni kupci su osiromašili. Neki trgovci, često preprodavci, svoju robu – polovna vozila– kupuju na licitacijama polovnih i oštećenih automobila pazeći da nabavna cena automobila do kojih dolaze bude što niža. Tako u Srbiju ulaze polovnjaci sa nekoliko stotina hiljada pređenih kilometara.

S obzirom da je vraćanje kilometraže na svim modelima maksimalno pojednostavljeno nijedna marka vozila nije pošteđena ove prevare. Cena koja se plaća za uslugu „korekcije kilometraže“, u zavisnosti od automobila - „žrtve“, kreće se od 20 evra pa naviše. To nas u suštini dovodi do toga da je ova aktivnost za neke postala neizostavan korak u pripremi vozila za prodaju baš kao što je to i popravka sitnih kvarova ili registracija vozila.

Sem povećanja cene polovnjaka, skidanje kilometraže može biti i način za prevarno ostvarenje garantnih prava i pored stvarnog prekoračenja ograničenja garancije koju daje proizvođač vozila.

Velika racija u Nemačkoj obuhvatila 150 radionica

Prevara sa brojačem kilometara ni u kom slučaju nije posebnost našeg tržišta polovnjaka. Američka nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) procenjuje da svake godine kupci polovnih automobila u SAD-u gube 4 milijarde dolara zbog ove prevare i da se u proseku kilometraža vraća na oko pola miliona polovnih automobila godišnje.

Ni u Evropskoj uniji, i pored visokih zaprećenih kazni i rigorozne kaznene politike situacija nije ni malo ružičasta. Prevara je široko rasprostranjena a procene o šteti variraju od 5 pa sve do 10 milijardi evra godišnje. Procena nemačke policije je da je na oko 30 procenata polovnih automobila vraćana kilometraža i pored toga što je manipulacija kilometražom na inicijativu nemačkog automobilskog saveza ADAC-a od 17. avgusta 2005. zabranjena dopunama tamošnjeg Zakona o drumskom saobraćaju. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do jedne godine, a ista kazna preti i proizvođačima kompjuterskih programa čiji je cilj izvršenje jednog takvog dela. Od tada je u Nemačkoj zabranjeno i reklamiranje uređaja za manipulisanje pređenom kilometražom u novinama, časopisima i na internetu. Zakon zabranjuje već i samu ponudu vršenja nedozvoljene usluge. Uprkos tome, takvi oglasi i internet sajtovi su i dalje veoma rašireni u praksi.

Koliko je prevara sa brojačem kilometara zapravo raširena pojava, dovoljno govori i jedan takav slučaj koji se dogodio u Bavarskoj. Minhenska policija je u martu 2011. sprovela veliku raciju koja je obuhvatila 150 mehaničarskih radionica i privatnih stanova. Rezultat racije – 26 uhapšenih lica i 300 zaplenjenih vozila. Prilikom te racije otkriven je i BMW koji je ukupno prešao 700.000 kilometara, a zatim prošao kroz tako „uspešno“ podmlađivanje da je na brojaču pokazivao svega 150.000 kilometara. Tako je vrednost ovog automobila sa realnih 5000 evra, posle „korekcije“ kilometraže i „kozmetičkog ulepšavanja“ uvećana na 15.000 evra.

http://www.polovniautomobili.com/au...metraze-i-da-li-je-to-srpski-specijalitet.php

Ako se u jednoj Nemackoj vrati kilometraza na 30% vozila i time nanese steta od skoro 10 milijardi evra, u Srbiji je taj procenat sigurno ne manji od 70% i na taj nacin se takodje nanese potencijalnim kupcima ogromna novcana steta.

По огласима у Србији, ниједан дизел аутомобил из увоза стар 10-15 година није прешао више од 150.000 километара. Изгледа да Немци и Швајцарци купују караване са дизел моторима да би их држали у гаражи...:)
Иначе, АДАК је израчунао да се, код куповине новог аутомобила, дизел почиње да исплати тек после пређених 90.000 км у односу на бензинца.

По огласима у Србији, ниједан дизел аутомобил из увоза стар 10-15 година није прешао више од 150.000 километара. Изгледа да Немци и Швајцарци купују караване са дизел моторима да би их држали у гаражи...:)
Иначе, АДАК је израчунао да се, код куповине новог аутомобила, дизел почиње да исплати тек после пређених 90.000 км у односу на бензинца.

I ja sam slicno citao, i razlog tome je sto su dizelasi uvek skuplji za par hiljada evra nego isto vozilo sa benzinskim motorom.

Samim tim ako je razlika na primer 4000 evra ti imas 4000 evra viska da se vozikas

Poslednja izmena:
Mislim da proizvodjaci klasicnih auto marki danas zele da im delovi na autu traju ne vise od 150.000 km i 5 godina.

To je neka magicna cifra koju prelaze ljudi koji voze i kupuju nova auta.

Onda kad tom autu prodje tih 4-5 godina taj covek koji ima budzet da vozi nov auto ga prodaje, daje stari u zamenu i onda uzima opet novi

Tako auto fabrika zaradjuje dvostruko , jer kupac kupuje nov auto iz fabrike opet, i time se povecava traznja i proizvodnja, plus taj polovnjak kupuje neko sa manjim budzetom i kasnije ga popravlja o sopstvenom trosku tj kupuje delove za taj isti auto.

To je bar jednostavno da bi se povećala cijena i ubrzala prodaja. Realno teže će se prodati auto koje je prešlo npr 350 000-400 kilometara od onog koje je prešlo 150-200 000 kilometara.

Najjace je sto ce za taj auto koji ima na satu 350 000- 400 000km, nasi uvek "pametni" kupci i poznavaoci da kazu "Taj je sigurno bio taxi" :dash:

Ono sto niko nece da prizna je da se kilometraza ne spusta da bi se podigla cena automobila nego da bi se lakse prodao.
Ja evo imam po ko zna koji put auto sa pravom kilometrazom i juce mi je bio kupac ali spadam u prodavce koji imaju jednu od vecih kilometraza na oglasima za to godiste. Zato je odziv mali i opet cu izgleda morati da stavim jedno 50k km manje na oglas da bi ljudi zvali.Na satu naravno necu dirati nista ajer je dovoljno da kupac dodje i uveri se da je ovo auto a ne krsina.Posle toga ga kilometraza nece ni interesovati.
E zato se spustaju kilometraze jer ste to vi tj kupci trazili i zato sto ne postujete originalnu kilometrazu ma sta god trbunjali kako volite da vidite pravu kilometrazu al kad kupujete onda samo gledate ove sa malo km iako ste svesni da ste prevareni.

To sto kazes to sam najvise mrzeo kad sam kupovao moj auto. . . Kazu jedno u oglasu, ja odem da vidim auto kad ono nesto sasvim drugo ili auto prodat. . . Samo me zaj. . . i trose mi vreme i novce na nesto za sta znam da me u startu ne interesuje. Takve prodavce precertavam i kod njih vise ne svracam. Lepo mi kazi sta i kako imas, budi iskren i mozemo trgovati. A ne da me jos u oglasu lazes, tako odbijam da radim. . . Svaki put kad su dileri pokiusali da me zaj. . . sa njihovim dilerskim forama. . . Jedino sto su uspeli da urade je da me zauvek oteraju sa svog standa (naravno uz obaveznu probnu voznju jer kad ste me zaj. . . da dodjem i da gledam auto e onda cu i da ga provozam i to sa ciglom na gasu). Jednom sam gledao mladu Mazdu MX-5, mazda onako nabudzena za sprtsku voznju, neke malo jace felage i diler me ubedjuje kako ju je vratio neki dedica. . . A najjaca od svih dilerskih fora mi je kad imaju jos jednu musteriju koja je bas sad na putu do banke da uzme kredit za taj auto i OSTAVILA je depozit, ali ako ja hocu da im dam kes auto je moj. A svi auti za koje su mi prodavali te fore bili su dovoljno matori da nijedna banka ne bi dala kredit za njih. . . I onda logicno pitanje koje sledi je ako su takva djubrad prema musteriji koja im je dala depozit, zasto bi prema meni bili bolji?! Tako da aj zdravo i vise da se ne vidimo.
Tako da ja bi ti pre rekao stavi da auto ima originalnu kilometrazu sto se moze i dokumentovati (ako mozes) ali ako mozes ne navodi koliko i to ti je to. . . A ne da lazes, jer u mom slucaju tu bi bio kraj svake saradnje. . .

to se zove prevara...

Naravno da je to prevara. Ali teško dokaziva. U tome i jeste problem.

- - - - - - - - - -

Najjace je sto ce za taj auto koji ima na satu 350 000- 400 000km, nasi uvek "pametni" kupci i poznavaoci da kazu "Taj je sigurno bio taxi" :dash:

Ima puno ljudi koji samo kritikuju. Nekada je to auto sa 300 000 kilometara bolhe od onog sa originalnih 100 000.

To sto kazes to sam najvise mrzeo kad sam kupovao moj auto. . . Kazu jedno u oglasu, ja odem da vidim auto kad ono nesto sasvim drugo ili auto prodat. . . Samo me zaj. . . i trose mi vreme i novce na nesto za sta znam da me u startu ne interesuje. Takve prodavce precertavam i kod njih vise ne svracam. Lepo mi kazi sta i kako imas, budi iskren i mozemo trgovati. A ne da me jos u oglasu lazes, tako odbijam da radim. . . Svaki put kad su dileri pokiusali da me zaj. . . sa njihovim dilerskim forama. . . Jedino sto su uspeli da urade je da me zauvek oteraju sa svog standa (naravno uz obaveznu probnu voznju jer kad ste me zaj. . . da dodjem i da gledam auto e onda cu i da ga provozam i to sa ciglom na gasu). Jednom sam gledao mladu Mazdu MX-5, mazda onako nabudzena za sprtsku voznju, neke malo jace felage i diler me ubedjuje kako ju je vratio neki dedica. . . A najjaca od svih dilerskih fora mi je kad imaju jos jednu musteriju koja je bas sad na putu do banke da uzme kredit za taj auto i OSTAVILA je depozit, ali ako ja hocu da im dam kes auto je moj. A svi auti za koje su mi prodavali te fore bili su dovoljno matori da nijedna banka ne bi dala kredit za njih. . . I onda logicno pitanje koje sledi je ako su takva djubrad prema musteriji koja im je dala depozit, zasto bi prema meni bili bolji?! Tako da aj zdravo i vise da se ne vidimo.
Tako da ja bi ti pre rekao stavi da auto ima originalnu kilometrazu sto se moze i dokumentovati (ako mozes) ali ako mozes ne navodi koliko i to ti je to. . . A ne da lazes, jer u mom slucaju tu bi bio kraj svake saradnje. . .
Ne zivis u Srbiji pa ne znas na sta je ovaj narod spao. Svi bi da kupe auto ali po nekoj svemirsko niskoj ceni a da pritom nema jednu ogrebotinicu i da je auto presao do maksimalnih 150k km. Evo na raznoraznim forumima sam se uverio da ljudi cim vide cifru od 200 i vise hiljada automatski preskacu taj oglas i u pretragu stavljaju samo kola do 150k km.
I naravno onda tu mene nema iako je moj auto sa pravih 170k km a nece ni da nazovu da provere jel sve u redu sa autom nego razmisljaju ovako -" Ako je prijavio 170k km koliko li onda taj auto stvarno ima kilometara?".
Ziva istina i proverena u praksi a sto je najgore juce mi je bio covek koji je izjavio da je od 20-tak takvih auta moj ubedljivo najsacuvaniji a pogotovo enterijer ali mu to ocigledno nije bilo dovoljno nego je i cena morala da bude najbolja tj najniza da bi ga kupio a nikako da ovaj narod shvati da najjeftinije ne znaci najbolje nego obrnuto.

Ono sto niko nece da prizna je da se kilometraza ne spusta da bi se podigla cena automobila nego da bi se lakse prodao.
Ja evo imam po ko zna koji put auto sa pravom kilometrazom i juce mi je bio kupac ali spadam u prodavce koji imaju jednu od vecih kilometraza na oglasima za to godiste. Zato je odziv mali i opet cu izgleda morati da stavim jedno 50k km manje na oglas da bi ljudi zvali.Na satu naravno necu dirati nista ajer je dovoljno da kupac dodje i uveri se da je ovo auto a ne krsina.Posle toga ga kilometraza nece ni interesovati.
E zato se spustaju kilometraze jer ste to vi tj kupci trazili i zato sto ne postujete originalnu kilometrazu ma sta god trbunjali kako volite da vidite pravu kilometrazu al kad kupujete onda samo gledate ove sa malo km iako ste svesni da ste prevareni.

Dule to je varanje znas? :)

Ja razumem tebe zarobljene ti pare zelis da se sto pre resis vozila da ga prodas z aradis ,al opet nije fer...

Svi bi da kupe auto ali po nekoj svemirsko niskoj ceni a da pritom nema jednu ogrebotinicu i da je auto presao do maksimalnih 150k km.
Можда већина али не сви. Ево ја не спадам у ту групу. Искрено када видим јефтину цену аутомобила и мању километражу у односу на годиште а ауто леп ко лутка и све у фулу буде ми сумњиво и само окренем леђа.

Dule to je varanje znas? :)

Ja razumem tebe zarobljene ti pare zelis da se sto pre resis vozila da ga prodas z aradis ,al opet nije fer...

To nije varanje jer kad pocnu pozivi i ljudi me pitaju za kilometrazu ja ima kazem kolika jeste ali bitno je da nazovu a onda i cuju prodavca dali je covek ili slina.
Meni je x puta pomoglo to sto samo kazem Dule021 jer dosta ljudi prati forume i kad im kazem ko sam vec su negde culi pozitivno o meni i lakse im je jer preporuka je najbolja stvar.Barem onom kome je stalo do obraza jer verujem da ima i onih koji bi prodali bilo sta samo da prodaju i izblamirali bi coveka koji ih je preporucio.

Meni je x puta pomoglo to sto samo kazem Dule021 jer dosta ljudi prati forume
Прате и читају да и ти спушташ километражу. Мислиш да ће се таква писања негативно одразити на репутацију коју има Дуле021? Мада ти си бар искрен, кажеш јавно и спустиш 50к.. и није тако страшно. Што би се рекло у границама толеранције.:lol:

A koliko automobila iznad 2001 godine ima analognu kilometrazu?
Mislim da ih imaju jos samo neki koreanci iz tih godina i....... Yugo.:)
Ja sam na jednom drugarevom motociklu vracao sat sa elektromotorcicem sa 220k km na 50k km jer je izrazio zelju za tim i trebalo mi je skoro pola sata.
I ne znam sto se svi loze na to da ja spustam kilometraze kad ja to radim samo na oglasu a ne na autu i to samo iz razloga da bi kupci nazvali jer kad vide 200k km jnece ni da zovu ali se zato loze na 150k km kao magarac na sargarepu. Kad me pitaju jel prava kilometraza ja kazem da nije i oni zacudjeni pitaju a kolika je i dobiju odgovor ako su me kroz razgovor procenili da sam covek na svom mestu onda ce doci i uveriti se da je to auto za njih jer im tad kilometraza i nije toliko vazna ali ako su pacenici koji tyraze perfektno savrsen auto sa kilometrazom do 150k km a da pritom imaju i zaista nisku cenu e onda se takvi i ne jave.
Znaci Dule021 radi posteno i samo tako radi kako treba jer puno kola prodam na preporuku i ne okacim oglase za neke od automobila.
Usput konacno sam resio da napravim i svoje okvire a od dva ponudjena sam izabrao ovaj sa pisanim slovima.Valjda ce stici za koji dan.

Back