Žbanić za CNN: Ako nasilje pobjeđuje ljudska prava, što onda preostaje?

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1612306800915.png

000-1wy5va-326905-750x500.jpeg

19. dec. 2020

Režiserka filma Quo Vadis, Aida?, Jasmila Žbanić, ispričala je za CNN, u emisiji Christiane Amanpour, kako su joj priče majki Srebrenice sa kojima se upoznala tokom snimanja bile “nepodnošljivo bolne,” no i da je dostojanstvo tih žena bilo nadahnuće.

“Bilo mi je 17 godina kada je počeo rat i 20 kada se dogodila Srebrenica, svi smo vjerovali da je to sigurno područje koje štiti UN, a kada ga je srpska vojska zauzela, odjednom se cijeli sistem raspao,
rekla je Žbanić.

“Ako nasilje pobjeđuje Ujedinjene nacije, ako pobjeđuje ljudska prava, ako pobjeđuje nakon što smo svi rekli ‘nikad više’ nakon holokausta, što onda preostaje? Taj šok je ostao u meni godinama. Nisam odmah bila svjesna da želim snimiti film, ali u meni je bila ta vatra, htjela sam nešto poduzeti po tom pitanju”, dodala je ona.

Potom je naglasila se tek kasnije saznalo za detalje ovih stravičnih zločina.

“I tek kasnije smo saznali koliko je ljudi ubijeno, na koji način su sahranjeni u masovne grobnice, a zatim iskopani iz tih masovnih grobnica u druge masovne grobnice kako bi se sakrio zločin.”

Žbanić je ispričala kako se upoznala sam se sa majkama Srebrenice čije su priče bile “nepodnošljivo bolne” te dodala a je “njihovo dostojanstvo je bilo toliko nadahnuće, kako su prolazile kroz život s ovom boli i kako su pokušavale obnoviti društvo, nikad zasnovano na osveti – one su samo tražile pravdu i tražile tijela svojih sinova, muževa, porodice.”

Ispričala je kako je kako se osjećala gledajući suđenje Ratku Mladiću te kako je mislila da će “nekako zatvoriti to poglavlje.”

Pola mog života bilo je nekako povezano s ovom poratnom situacijom, sa stresom koji ona nosi sa sobom, sa traumom,” rekla je ona.

“Mislila sam da ću biti sretna jer je gotovo, ali nisam bila. Ne da nisam bila zadovoljna suđenjem, to je bilo u redu, ali sam razmišljala o tome šta je ostalo nakon njegovog čina – Srbi su nesretni, žive vrlo loše, toliko mrtvih ljudi, toliko ljudi koji pate jer su im voljeni ubijeni, šta je ostalo nakon ovog čovjeka? Samo jad.”

Osjećala sam se zaista jadno što su takvi moju zemlju učinili toliko nesretnom a da nisu postigli ništa dobro, čak ni za svoj narod,” ispričala je.

Dodala je da je željela da napravi film o Srebrenicu iz ženske perspektive.

“Mislim da je dosta muškaraca snimilo filmove i ja ne dijelim s njima taj osjećaj spektakularnosti rata, ja sam uvijek mislila da je rat banalnost zla.”
Žbanic je rekla da je kroz lik Aide željela da ljudi pokušaju da razmisle sta bi oni uradili na njenom mjestu kao neko ko zna više od ostalih ljudi, ima UN akreditaciju ali ima i porodicu.

“Ona se tako našla između dva svijeta i vidi i jedan i drugi,” rekla je Žbanic.

Povratak glavnog lika u Srebrenicu nakon svega ju je podsjetio na priču iz Biblije po kojoj je film dobio ime, rekla je Žbanić, nazvavši žene koje su se vratile u Srebreniu “sveticama.”

link

Филм Quo Vadis, Aida? је велико уметничко остварење које се бави историјском темом - геноцидом у Сребреници. Редитељка је Босанка, а главни лик игра Србијанска глумица. Држимо палчеве овом генијалном филму у такмичењу за Оскара овог пролећа у Холивуду!

Poslednja izmena:
Али комшија је хитичан... Узео текст објављен 19 децембра 2020 год, па сам преправио датум да је као фришкији и модератори не примете да је вест мало маторија за наша правила и уместо да постави бар јануар 2021, он остави месец, али промени годину тако да 03 фебруара 2021 год он објављује текст из будућности :lol:

Pogledajte prilog 852609
link
Филм Quo Vadis, Aida? је велико уметничко остварење које се бави историјском темом - геноцидом у Сребреници. Редитељка је Босанка, а главни лик игра Србијанска глумица. Држимо палчеве овом генијалном филму у такмичењу за Оскара овог пролећа у Холивуду!
Динко кује а Недим поткива!
Муџахедински линк Сарај'во-БА!
О'МА ПРИЈАВА! :hahaha: :zcepanje:

Али комшија је хитичан... Узео текст објављен 19 децембра 2020 год, па сам преправио датум да је као фришкији и модератори не примете да је вест мало маторија за наша правила и уместо да постави бар јануар 2021, он остави месец, али промени годину тако да 03 фебруара 2021 год он објављује текст из будућности :lol:
То је ненамерна грешка. Никада не фолирам са датумима, а и знам да ви проверавате све живо када су моје теме у питању тако да би то било бесмислено.

Исправљено.

То је ненамерна грешка. Никада не фолирам са датумима, а и знам да ви проверавате све живо када су моје теме у питању тако да би то било бесмислено.
Недиме, тебе ће Младенови омладинци проћерати назад Утузлу - СМИСЛЕНО! z:lol:

1612395941320.png

Jasna Đuričić za Gardijan o filmu "Quo vadis Aida": Nikad neću zaboraviti tišinu na setu

Glumica je za londonski list opisala svoje iskustvo snimanja ovog filma

1612395982401.png

Jasna Đuričić

01/02/21

Povodom filma "Quo vadis, Aida", novosadska glumica Jasna Đuričić, koja u ovom ostvarenju igra glavnu ulogu, dala je intervju za londonski "Gardijan", u kome je Srebrenicu nazvala "najvećom ranom Balkana" i opisala podeljenost koja povodom ovog događaja postoji u društvu.

Kako "Gardijan" navodi, jula 1995. Jasna Đuričić, imala je 29 godina, malu bebu i brojne predstave u matičnom Srpskom narodnom pozorištu.

Živela je nešto više od 150 kilometara udaljena od Srebrenice, ali za događanja u BiH nije znala.

Nismo znali ništa o onome šta se dešavalo u Srebenici. Tek pet godina kasnije počele su da isplivavaju priče o masovnim grobnicama. Međutim, živeli smo u zemlji koja je bila izolovana. Sve, pa i medije kontrolisala je država. Nisi mogao da čuješ niti vidiš bilo šta osim onoga što je država mislila da treba – priča Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu u filmu “Quo vadis, Aida?” sarajevske rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić.

Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić

Film govori o događajima iz tri julska dana 1995. godine u Srebrenici, u čijem je središtu Aida Selmanagić, nekadašnja profesorka engleskog jezika koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage Ujedinjenih Nacija. U trenutku kada vojska pod komandom generala Ratka Mladića (igra ga Boris Isaković) zauzme grad, hiljade stanovnika, među kojima je i Aidina porodica, pokušavaju da se smeste unutar kampa UN-a. Aida istovremeno pokušava da spase muža i dvojicu sinova…

U filmu “Quo Vadis, Aida?”, koji se dešava uoči masakra, lik Jasne Đuričić delimično je baziran na iskustvima Hasana Nuhanovića, piše “Gardijan”. Nuhanović je radio kao prevodilac UN-a zadužen za holandske mirovne snage, a svoja mučna iskustva iz Srebrenice opisao je u knjizi “Zbijeg”.

Đuričić je svoj lik, Aidu, opisala kao ženu koja pokušava da ostane sabrana, odagna strah i obezbedi sigurnost sopstvene porodice.

Quo Vadis, Aida?

Boris Isaković igra Ratka Mladića u "Quo Vadis, Aida?“

– Bilo je veoma teško. Aida kipti od emocija, ali nema vremena da se zaustavi, razmisli, ili da zaplače. Stalno sam morala da se uzdržavam da ne pustim suze. Stalno je bila prisutna unutrašnja tenzija. Ali i fizički problemi. Ne znam zašto, ali previdela sam da ću trčati mnogo… – priča Jasna.

"Najizazovnija scena u filmu bila joj je ona, naizgled, najmirnija. Pred kraj filma, Aida ulazi u hangar, godinama nakon masakra, prepun posmrtnih ostataka i odeće na podu. Za tu scenu, kako objašnjava glumica, nisu imali probe", piše "Gardijan".

Nisam znala gde su tela koje sam tražila. Pomešali su se stvarnost i fikcija: ja u panici kao glumica koja ne može da uradi svoj posao i panika ličnosti koju igram, Aide dok traga za posmrtnim ostacima svojih voljenih. Teško joj je da prepozna bilo šta ili da se seti bilo čega, poput određenog komada odeće posle toliko godina. Da li je bila crvene boje? Ili zelene? I tu scenu smo snimili iz prve. Nikada neću zaboraviti tišinu na setu. Potpunu tišinu – seća se glumica za ovaj list.

Quo Vadis Aida, Jasna Đuričić

I dok je rediteljka filma, koji je premijerno prikazan prošle jeseni na Venecijanskom festivalu, Jasmila Žbanić istakla da je Jasna Đuričić hrabra što je prihvatila ulogu, glumica kaže da to “nije hrabrost”:

– To je normalno. Ja sam glumica, to je moj posao.

Na pitanje da li uloga u ovom filmu može da ugrozi njenu karijeru, ovako je odgovorila:

– Možda. Ko zna? Sve je moguće, naročito sada. Srebrenica je pipava, osetljiva tema. Kada se pomene, svi se uznemire. Ali, ne može se zaobići ono što se desilo tamo. Srebrenica je najveća rana na Balkanu.

Đuričićeva se nada da će film pomoći u zaceljivanju rana, jer je to razlog što su ga i snimili, i dodaje:

– Važno je da ga vide mladi ljudi jer ili ne znaju šta se dogodilo, ili znaju samo ono što su im drugi rekli. Problem je na čijoj si strani.

(Telegraf.rs)

Back