Zavist kao dio kulture

Poruka
22.458
Čuj, ima diplomu, doktorirao? Ništa mu to ne znači kada sam ja pametniji od njega i sve bolje znam. On je glumac, nikada on ništa nije znao nit' će znati, samo ima sreće da je zavarao okolinu.
I taj novac što je zaradio - džaba mu, kada nije sretan, vidi se na njemu da je tužan i da pati. Samo trči za novcem, nema pojma šta je opuštanje, fešta sa starom ekipom, svakodnevna uživancija...Šta on bre zna o životu, nema pojma..
I još x primera...

Kafansko-balkanska psihologija zavisti i kompenzacije i relativizacije...

Imate li iskustva, da li ste ovako razmisljali o nekome, pricali iza ledja, ili ste culi takve priče o sebi...

Nećemo lagati, vi predobri forumasi :malav:

Pa ti seceru, ne znaš napisati post o temi vec se odmah direktno obracas, teška li si sujeto :malav:

Jesam esko ljubomorna sam na tebe :(

- - - - - - - - - -

Uvijek slicno razmisljam kad primjetim da je titula, novac, status, ono sto doticni svim silama pokusava da isturi u prvi plan kao maximalnu kvalitetu i vrijednost.

I koliko god neko mislio da je u pitanju zavist, nije nista manje povrsan od doticnih

Covek sve rekao :worth:
Moze kljuc na temu

Čuj, ima diplomu, doktorirao? Ništa mu to ne znači kada sam ja pametniji od njega i sve bolje znam. On je glumac, nikada on ništa nije znao nit' će znati, samo ima sreće da je zavarao okolinu.
I taj novac što je zaradio - džaba mu, kada nije sretan, vidi se na njemu da je tužan i da pati. Samo trči za novcem, nema pojma šta je opuštanje, fešta sa starom ekipom, svakodnevna uživancija...Šta on bre zna o životu, nema pojma..
I još x primera...

Imate li iskustva, da li ste ovako razmisljali o nekome, pricali iza ledja, ili ste culi takve priče o sebi...

Baš malopre, o nekim političarima.

I još x primera...

Uhvatila sam sebe par puta u tome pa sam sprovela mere samoprevaspitavanja.

Za dobrim konjem se uvijek prasina dizala :D

Inace, tracanje nema smisla, po meni, ako se osoba ne ismijava zbog svoje umisljenosti ... od pljuvanja otrova nikakve vajde, takve je bolje ne uzimati u usta uopste

Da, slažem se. Nego, pošto se mnogo motamo po tim kafanama i slušamo priče, uglavnom se primeti zavist prema uspehu i znanju, pa se te stvari uvek relativiziraju. Danas baš slušam tri lika koji pričaju o jednom čoveku i jedan na kraju zaključuje da mu je sve dzaba, sutra može da pogine, kao i on, a sve u kontekstu prijatnije priče kako je na sreću došao do ovoga i onoga :)

PA STA ZNAM, IMAM JEDNOG BAJU U OKRUZENJU KOJI IMA MILONA EVRA NA PR I BASH JE ONO LJUBOMORAN SVAKI PUT KAD NEKO ODNA NAS NEGDE ODE NESTO URADI..JER JE ZAISTA ZABORAVIO DA BUDE SRECAN JURECI lovu:))
izvinte zbog slova.
misim ono, kad vidim nekog da ima deset puta vise od mene i u glavi i u dzepu, jer u srcu tesko moz da ima vise, pomislim e bilo bi lepo da imam i ja:mrgreen:
ali isto tako, znam gomilu ljudi koji su ljubomorni na mene jer me boli racku za sve, i jer sam slobodna da zivim svoj zivot kako ocu:)
cim nabijesh osmeh i izadjes tako na ulicu, mozes biti siguran da imash vise od 99 posto tuzne napacene smorene srbije.
nesam upratila da li je tema ciljano na nekog usmerena, a druze?:zper:

Da, slažem se. Nego, pošto se mnogo motamo po tim kafanama i slušamo priče, uglavnom se primeti zavist prema uspehu i znanju, pa se te stvari uvek relativiziraju. Danas baš slušam tri lika koji pričaju o jednom čoveku i jedan na kraju zaključuje da mu je sve dzaba, sutra može da pogine, kao i on, a sve u kontekstu prijatnije priče kako je na sreću došao do ovoga i onoga :)
fora je brate sto danas ako neko ima, on je to steko ili kriminalom, ili drugim mutnim stranackim radnjama, ili nema zivot nego samo poso..veoma je mali broj ljudi koji su stekli mnogo redovnim putem, a da zapravo imaju vremena da zive.
dobro, one sto su nasledili ne racunam:)

PA STA ZNAM, IMAM JEDNOG BAJU U OKRUZENJU KOJI IMA MILONA EVRA NA PR I BASH JE ONO LJUBOMORAN SVAKI PUT KAD NEKO ODNA NAS NEGDE ODE NESTO URADI..JER JE ZAISTA ZABORAVIO DA BUDE SRECAN JURECI lovu:))
izvinte zbog slova.
misim ono, kad vidim nekog da ima deset puta vise od mene i u glavi i u dzepu, jer u srcu tesko moz da ima vise, pomislim e bilo bi lepo da imam i ja:mrgreen:
ali isto tako, znam gomilu ljudi koji su ljubomorni na mene jer me boli racku za sve, i jer sam slobodna da zivim svoj zivot kako ocu:)
cim nabijesh osmeh i izadjes tako na ulicu, mozes biti siguran da imash vise od 99 posto tuzne napacene smorene srbije.
nesam upratila da li je tema ciljano na nekog usmerena, a druze?:zper:

Jok, fenomen nesrece i zavisti uopsteno

Post ti je super:zag:

Back