Zavisnost sedativima

Bezkofeina

Početnik
Poruka
1
Odvikavanje od sedativa izaziva mi nesanice , nervozu, stezanje u grudima, i niz neprijatnih simptoma.
Od ove godine sam koristila leksilijum kako bi pregurala lakse ispite...
zatim rivotril koji me je unistio za samo 2 nedelje. posle prestanka koriscenja imam nesanicu mesec dana i hiperaktivnost. kako da se odviknem od sedativa a da ublazim nezeljene simptome?

Hahah al je Koja opravi dobro..... Gore i od mene kada mi padne mrak na oci.... :hahaha:

Mada potpuno razumem coveka....Lekar je a verujem da ovo cesto vidja i cuje, i onda covek mora da prsne kad tad :rtfm:

U principu i rekao je onako kako jeste, tako se i kaze, ali trebao je sam sebi u bradu da kaze a ne njoj direknto.....Ne treba joj jos i depresija pored svega...

Nego, meni upalo u oci nesto drugo, mnogo strasnije, pazite ovo :

|
Odvikavanje od sedativa izaziva mi nesanice , nervozu, stezanje u grudima, i niz neprijatnih simptoma.
Od ove godine sam koristila leksilijum kako bi pregurala lakse ispite...[/U]
zatim rivotril koji me je unistio za samo 2 nedelje. posle prestanka koriscenja imam nesanicu mesec dana i hiperaktivnost. kako da se odviknem od sedativa a da ublazim nezeljene simptome?

Joooj crna devojko a sta ces da radis kada ti dodju osrednji pa TEZI ispiti tek?? :dontunderstand: A sta ces kada zavrsis to pa nema posla....Pa onda porodicni problemi.....Pa joj mnoge lose stvari ako se dese...

Hocemo li i onda da uzmemo neke tabletice kao gumene bombonice ili da nesto i pregrmimo malo u zivotu?

Samo polako i najbolje je da se posavetujes sa svojim lekarom opste prakse, tako ces najbrze resiti svoj problem a forum ko forum.... Ne ocekuj mnogo i ne slusaj mnogo.....

Non stop cujem kako neko uzeo ovo neko ono zbog ovoga, onoga.....Jedan paradox je npr i taj sto neki ljudi koji ne trebaju da uzmu ni cas za opustanje rokaju sve i svasta bez ikakve bojazni i razmisljanja, a neki koji nuzno moraju da uzimaju lekove, odbijaju to i govore "Ma kaki ti lekovi, farmakomafija, meni to ne treba nisam ja lud/a" . Pa onda narkomani, imamo ih puno i po temama, ono, dosadan mu zivot, pa da se "uradi malo" da iskulira, da se istripuje.....Eeeee sto nije obrnuta situacija.

Bezkofeina, zelim ti sve najbolje, da resis pametno svoj problem i da razmisljas sledeci put i naucis da se boris kroz zivot i prihvatis obaveze, zivotne nedace, dogadjanja, uspehe, neuspehe, i da utices ljude oko sebe da ne naprave istu gresku kao i ti .

Pozdrav :bye:

U jbt. Da nisi malo preterano surov? :)

Којо, човече... :hahaha:

Pa dobro, jesam mozda malo preterao :)

Ali verujte, ni psihijatri njih ne stede ni malo. Kad smo vozili nekog psihoticnog u Lazu, jer je bio agresivan, nisam mogao da verujem kako doktorka psihijatar na prijemu sa njim razgovara, znaci ni u jednom trenutku nije pazila sta ce da kaze i da li ce sa tim da ga isprovocira, nego sve direktno, ti si ovakav, ti si onakav, zasto lazes, zasto se tako ponasas... A ja dok sam sa njim pricao, kod njega u kuci, pre nego sto je pristao, na moje nagovaranje, da ide u Lazu, pazio na svaku rec i sve fino sa njim, ne zato sto sam se bojao da ce da me napadne jer su tu bila 4 policajca, vec mislio tako treba i tako je ok.

Mozda nekad i bolje odmah sve direktno reci nego okolisati.

Ali verujte, ni psihijatri njih ne stede ni malo. Kad smo vozili nekog psihoticnog u Lazu, jer je bio agresivan, nisam mogao da verujem kako doktorka psihijatar na prijemu sa njim razgovara, znaci ni u jednom trenutku nije pazila sta ce da kaze i da li ce sa tim da ga isprovocira, nego sve direktno, ti si ovakav, ti si onakav, zasto lazes, zasto se tako ponasas... A ja dok sam sa njim pricao, kod njega u kuci, pre nego sto je pristao, na moje nagovaranje, da ide u Lazu, pazio na svaku rec i sve fino sa njim, ne zato sto sam se bojao da ce da me napadne jer su tu bila 4 policajca, vec mislio tako treba i tako je ok.

Ne postoji nesto tako tj neka odrednica koju ces primeniti na sve zive.....Ovde je najucestalije i najzanimljivija ona krilatica da suicidalnom bolesniku kazes - Ma ajde ubij se sta cekaj, samo nas plasis nikada to neces uraditi. A onda se okrenes prema kolegama i ljudima i kazes - Heeh sada sam ga zeznuo sa ovom psihickom mantrom, sad se instant izlecio i nece 100% da se ubije......

E ovo je nastalo sto je upalilo sasvim slucajno kod nekih, pa je to postalo kao neko "pravilo". A imamo i slucajeve gde ljudi kazu - Je l tako je l tako evo ti booom, i ubije se...Ili skoci. Ili isece vene.

Tako da je to dosta kompleksa i slozena stvar, ali sa druge strane pruza profesionalnu radoznalost i istrazivanje i razmisljanje kako sta kome i kada se treba reci a kada nse nista ne treba reci ili ne treba bas nesto konkretno reci nikada tom i tom u takvom i takvom stanju.

Mora se napomenuti i ona cinjenica da smo svi ljudi. Pa i strucnjaci....Sada bi neko pomislio i ono - I psihijatar ima svoga psihijatra :mrgreen:
Neki misle da psihijatar i nema nikakvih problema niti moze da ima zbog onoga sto jeste i zna, a neki misle da svaki psihiajtar nuzno ne moze ni da bude zdrav i da ne bude psihotican, jer da jeste zdrav ne bi to ni bio hehe :rotf:

Tako da sve trosi ljude.....Pa i posao lekara u tom segmentu....Ljudi nisu roboti i ne mogu uvek isprogramirano i idealno da se ponasaju kao kompjuter, iako nas je evolucija dosta determinisala i isprogramirala.

idi kod doktora i trazi nozinan

Sad bi napisala nesto za psihijatre ali necu....

A ko ce onda njih da leci ako su i oni za lecenje?

Pa pacijenti pa u krug hahaha.

Ili ono - Svaki psihijatar ima svoga psihijatra. Ko gledao onu seriju "Na terapiji" , video to :D

A sada ozbiljno - Malenano je pokrenula dobru diskusiju za razmisljanje i diskutovanje - Koliko takav svakodnevni rad sa najrazlicitijim stanjima utice na zivot jednog psihijatra. Da li stereotipi mogu biti tacni i zasto su bas tako nastali?
Da li mozda u buducnosti ta struka treba da bude beneficirana?

Vecina ljudi se prosto sablaznjava psihijatrijskih klinika, i to im je nesto najgore i najstrasnije sto im se moze dogoditi, kako navode. Neki cak to i ne spominju nego samo kuckaju u drvo, jer je toliko velika jeza.

Obicno se pitaju - Ama ko moze da radi taj posao i zamislite, jos da ga voli?

Vecina ljudi je nestrpljiva da saslusa necije probleme, a mnogi osudjuju svoje poznanike i prijatelje kao lose ljude tipa - Ma totalno negativna osoba, samo nesto se kuak i zali, nekako se neugodno osecas u njegovoj/njenoj sredini.
A kamoli da radi sa psihoticnim pacijentima. I da vidja to godinama.

Nije to isto kao i rad sa decom u vrticima i skoli gde se smejes, prodetinjis se i sl....Osmeh ti na licu celog dana.....Pitanje je ima li tu neke korelacije i ako je ima, kolika je i kakve su njene posledice.

Posto su te lekovi doveli u to stanje znaci da ne treba da posezes za drugom i novom bocicom, nego jednostavno prestani da ih uzimas... naci ces novu zavisnost tada...
pa tako u krug dok ti ne dosadi da se krpis... kada budes iskreno zelela da radis ono sto treba to ces uraditi bez ikakvih problema...

sve zavisnosti su posledica nase nespremnosti da promenimo svoj zivot tako da nam bude po meri

Posto su te lekovi doveli u to stanje znaci da ne treba da posezes za drugom i novom bocicom, nego jednostavno prestani da ih uzimas... naci ces novu zavisnost tada...
pa tako u krug dok ti ne dosadi da se krpis... kada budes iskreno zelela da radis ono sto treba to ces uraditi bez ikakvih problema...

sve zavisnosti su posledica nase nespremnosti da promenimo svoj zivot tako da nam bude po meri
Evo ti repka.

Ovom tvrdnjom totalno iskljucujes biolosko - neuroloski segment zavisnosti, a socioloski i psiholoski uzdizes na pijedastal.
Ali to nije bas tako. Covek je dosta determinisan. Npr ako ti fali serotonina i dopamina u mozgu, tesko da ces "pucati od srece".

Tako i ovo, nije nego zavistan od neke supstance jer je nespreman, nego zato sto vladaju prirodni zakoni funkcionisanja ljudskih organa, kao gravitacija sto utice na jabuku koja pada i tu moze jabuka da se buni koliko hoce, ima da padne.

Ovom tvrdnjom totalno iskljucujes biolosko - neuroloski segment zavisnosti, a socioloski i psiholoski uzdizes na pijedastal.
Ali to nije bas tako. Covek je dosta determinisan. Npr ako ti fali serotonina i dopamina u mozgu, tesko da ces "pucati od srece".

Tako i ovo, nije nego zavistan od neke supstance jer je nespreman, nego zato sto vladaju prirodni zakoni funkcionisanja ljudskih organa, kao gravitacija sto utice na jabuku koja pada i tu moze jabuka da se buni koliko hoce, ima da padne.
neuroloski i bioloski problemi mogu da se rese, samo telo moze i cesto to radi, nije nikakvo cudo prirode... da zaceli

ali ako covek nece ili nije spreman ili se plasi...

pri tome, ja zaista ne zelim da potcenim materijalne elemente, ali samo bavljenje njima vecini ljudi nece pomoci na dugi ili bilo koji rok
na primer, ja se secam da sam i ranije dobijala sugestije da uzmem D3 suplemente, ali sam tek pre mesec dana odlucila da poslusam jednog savetodavca i da samo probam
znaci jeste mi fizicka stvar pomogla, ali tek nakon sto sam joj ja dozvolila... ne znam kako da ti objasnim
ja jos uvek nisam dobro koliko bih mogla biti, ali to sve korespondira sa mojim pracenjem svog izuzetno teskog puta u zivotu i sa mojom nespremnoscu da budem ja iz upravo tog razloga i zeljom da budem neko drugi u profesionalnom smislu

mene to podseca na porodjajne bolove
uzasno te boli, ali nemas kud... moras napred i to je to...

ali eto ja sam se i u toku porodjaja trudila da smanjim svoju bol :lol: umesto da se opustim i plivam u bolu i tako se zapravo izbegne bol, ali sve ja to znam na papiru, nije isto teorija i praksa

Poslednja izmena:

Idi kod nekog privatnog proverenog psihijatra, pa i vise njih ako treba dok ne nadjes nekog ko ti odgovara. Verovatno bi ti pomogla psihoterapija jer ocito uzimas lekove vezano za stres povodom ispita. I treba da ojacas, zapravo jaca si mnogo nego sto mislis, i treba to da dokazes jedino sebi.. Takodje, postoje i dodatni prirodni nacini koji ti mogu pomoci oko simptoma, kao sto je fizicka aktivnost. Kada se umoris lakse ces zaspati. Gledaj da uvek lezes u isto doba, da organizujes dan. Itd. Postoje i efikasniji nacini ucenja, sa manje stresa. Ne treba da ti je cilj ocena, vec sam proces ucenja, i da ispunis "dnevnu kvotu" koliko vremena za to zacrtala. Nakon toga sebe nagradi necim, necim sto volis da radis i sto te opusta, gledanje filma, ceskanje macke, setnja i grickanje, videces da ces duplo vise uzivati u toj nagradi jer ces osecati da si je zasluzila, "zaradila". Ne treba da ucis kampanjski pred ispit, vec redovno tokom cele godine i videces da ce se znacajno smanjiti i stres oko toga. Budi realisticna koliko mozes, korak po korak, i onda radi na tom cilju. Nemoj katastrofisati, nista nije nepopravljivo, nisi unistena itd.. nego iz te situacije, a i razumljivo zbog simptoma, trenutno ne vidis siru sliku da se sve to moze resiti, samo se moras nauciti strpljenju.

Poslednja izmena:
To ne znaci da je Dr u pravu sto tako razgovara sa njim! Prvo, ne moze se sa svakom osobom tako ostro pricati....Sta sad, ona je Dr.Haus....?Jasta...Surova, bezosecajna....Muka mi je od takvih..Da je cuju neki mediji, ma pricu bi napravili od toga, a ona momentalni otkaz...Hvala Bogu pa ih ima ko bi radio.....

To ne znaci da je Dr u pravu sto tako razgovara sa njim! Prvo, ne moze se sa svakom osobom tako ostro pricati....Sta sad, ona je Dr.Haus....?Jasta...Surova, bezosecajna....Muka mi je od takvih..Da je cuju neki mediji, ma pricu bi napravili od toga, a ona momentalni otkaz...Hvala Bogu pa ih ima ko bi radio.....

Mediji su znaci strucniji od nje i znaju kako treba postupati u nekoj situaciji?
Mediji su znaci posteni i ne prave slona od komarca samo da bi zaradili pare?

Prvo Bezkofeina beži od te osobe stručnjaka, zbog preporuke sedativa pred ispit, loš ti savetnik i baci pilule...pa na trčanje tj. izaberi rekreaciju, hobi, uči, više znanja smanjuje ispitnog straha (treba bistra pamet a ne uspavana za život koji ti tek predstoji). :think:

Poslednja izmena:

Da da, to je ta retard istocno-evropska skola psihijatrije na nivou malogradjanskih baba sto gledaju kroz kljucaonicu po soliterima. Kako njih treba verbalno samarati i ponizavati, pa to je zakon. Jedva cekam da postanem zavisnik pa da idem tamo da se izivljavam nad njima, bice mi jako zanimljivo da se smejem njihovoj ogranicenosti.

Doduse, i tebe treba verbalno zajebavati, ali ti barem nisi psihijatar, pa ti i nije posao da razumes ljudsku dusu, ne primas pare za to.

Poslednja izmena:

Back