Зависност од кредита

Има могућност и да се креће и да гледа интернет.

Колико људи знаш да су ишли на запад (Немачка, Белгија, Холандија, Аустрија) и да се нису побољшали? Чак су и зарадили паре, купили станове, кола, намештај, викендице.

Ne znam puno, bar licno.

Људи имају могућност да се крећу, јер већина има ауто и средства да то ураде, али из неког разлога то не чине, односно не иду тамо где би могли да науче како да боље користе своје време и паре.

Ne znam da li konkretno misliš na ljude koji su kupili polovan treći automobil ili misliš generalno na sve ljude.

Veliki broj ljudi ovde nema mogućnost da putuje, osim onih koji putu u inostranstvo da tamo ostanu.

Ne razumem zašto si ti ljut na one koji troše novac na razne stvari?

Ne znam da li konkretno misliš na ljude koji su kupili polovan treći automobil ili misliš generalno na sve ljude.

Veliki broj ljudi ovde nema mogućnost da putuje, osim onih koji putu u inostranstvo da tamo ostanu.

Ne razumem zašto si ti ljut na one koji troše novac na razne stvari?
Ја нисам љут на њих. Само су ми недоследни и дволични, пошто стално кукају како су им кредити претешки, а не могу да престану да их узимају.

Постоји могућност за путовање, само је потребно да човек промени приоритете. Када се људи буду решили порока, биће им лакше.

Da li ti ljudi mogu da se promene i da umesto neracionalnog trošenja novca počnu da uživaju u stvarima za koje nije potreban novac?
Новац је потребан за све. Ја критикујем начин на који се долази до новца, као и друштвени притисак.

Ја немам ништа против тога да човек купи нешто. Ако има паре нека троши. Проблем је што се људи обавезују на дужи временски период како би дошли до нечега, а друштво на њих врши притисак да узму неповољан кредит.

Код нас се рекламирају банке на сваком кораку. То је за мене већи проблем од кладионица.

Šta ako neko nasledi stan, ali ne i novac? Mora da uzme kredit jer nema gotovinu za kupovinu nameštaja i bele tehnike.

Postoje situacije u kojima je kredit neophodan.
Ја причам о људима који узимају кредит као да је жвака.

Ако наследиш стан, а немаш паре да га опремаш додатно, можеш да га продаш и да купиш мањи, а од разлике да га средиш.

Rekla mi je da kod njih svako može da ima više kreditnih kartica ali ne zna koliko kredita može neko da ima.

Mislim da je tako i u Americi.
Mislim da i u Kanadi kao i u Americi postoji nešto što se zove kreditni rejting, imaš kreditni rejting toliko i toliko poena i možeš da dobiješ kredit do određenog iznosa i sa određenim kamatama. Bolji kreditni rejting - manje kamate. Postoje snimci na jutjubu kako se računa rejting i kako možeš popraviti svoj rejting.
Kod nas ne može svako da uđe u banku i da dobije kredit. Postoje uslovi za dobijanje kredita, postoji i novčani limit.
Mislim da i kod nas postoji taj isti rejting, samo što kod nas ti ne znaš koliki ti je rejting, nego ti kažeš npr. "treba mi kredit 100.000", a oni ti kažu može ili ne može. Ja imam kredit, otplaćujem ga redovno i svaka dva-tri meseca mi nude nove kredite. Ne treba mi. A neko bi već uzeo još jedan.
Saglasan sa vecinom napisanog, ali postoji matematika koja opravdava kredit za nekretninu. Kada ti je rata ista kao kirija. Bolje placati za svoje nego za tudje.
To je tačno.
Šta ako neko nasledi stan, ali ne i novac? Mora da uzme kredit jer nema gotovinu za kupovinu nameštaja i bele tehnike.

Postoje situacije u kojima je kredit neophodan.
Postoje. Ali ljudi najčešće uzimaju kredite za ispunjavanje želja, a ne potreba.

Kakvo je to narcisoidno misljenje o ljudima koji nemaju drugu mogucnost nego da uzmu kredit.
Mnogi ljudi ne bi imali stan ili kucu bez kredita.
Mnogi se lece na kredit.
Mislim da je procenat ljudi koji uzimaju kredite radi zabave mizeran.

Da postoji zavisnost od kredita ali nije psihicke prirode vec ekonomske.

Kakvo je to narcisoidno misljenje o ljudima koji nemaju drugu mogucnost nego da uzmu kredit.
Mnogi ljudi ne bi imali stan ili kucu bez kredita.
Mnogi se lece na kredit.
Mislim da je procenat ljudi koji uzimaju kredite radi zabave mizeran.

Da postoji zavisnost od kredita ali nije psihicke prirode vec ekonomske.

100 posto se slažem. Što se boldovanog tiče mislim da takvi ljudi i ne postoje.

Ne postoji zavisnost od kredita, već zavisnost od trošenja novca i to je psihička zavisnost.

Још један линк који показује симптоме људи зависних од кредита:
https://www.pacificdebt.com/9-warning-signs-of-debt-addiction-and-how-to-overcome-it

Неки од симптома су заједнички са болестима зависности и то:

Feeling a sense of relief or excitement when borrowing money: If you experience a rush or sense of euphoria when taking out a new loan or making a purchase on credit, it could signify an unhealthy relationship with debt.

Lying about your spending habits or hiding purchases: Feeling the need to lie about your spending or hide purchases from others can be a sign that you're aware of a problem but are unwilling to confront it.

Feeling stressed, anxious, or losing sleep over your debt: If your debt is causing you significant emotional distress or interfering with your ability to sleep, it's a clear indication that your debt has become a serious problem.
Denial about the severity of your debt problem: Refusing to acknowledge the extent of your debt or downplaying its impact on your life can be a major obstacle to seeking help and making positive changes.

Код сваке болести зависности имамо стрес, анксиозност и нестрпљење, које привремено нестаје када зависник узме дозу (дрога, алкохол, дуван, коцка) односно долази до олакшања, а након тога се циклус понавља.

Као и код болести зависности, човек негира да има проблем, лаже своје окружење и себе да није у проблему и мења своје понашање како би избегао да прича о томе и како би могао да настави да се дрогира.

@крсташ Pokušavam da shvatim zašto toliko negativno pišeš o kreditima, a verovatno nemaš kredit.

@Lorelajn je navela razloge zbog kojih ljudi uzimaju kredite.

Nemaju svi plate od 1000 do 2500 evra, nemaju mogućnost da kupe neke nove delove nameštaja gotovinom. Navodim samo jedan primer.

Svako ko uzima kredit svestan je da mora da plaća rate i odvaja taj novac od plate ili penzije.

Nikada nisam čula da je neko uzimao kredit za zabavu i život na "visokoj nozi".

Nikada nisam čula da je neko uzimao kredit za zabavu i život na "visokoj nozi".
Ја јесам. Људи узимају кредите да би их трошили на луксуз, а не на неке основне потребе или да би инвестирали.

Када фирма узима кредит да би инвестирала у опрему и постројења, то је далеко смисленије, али када човек узима кеш кредит или кредит за нешто што му није најпрече, онда ту нема разума.

Ја када немам, ја не позајмљујем. Живим у складу са својим могућностима. Немам добар ауто, немам луксузну гардеробу, не идем на "дестинације" итд. Други људи, који зарађују исто или мање од мене, имају све то. Можда се баве нечим тајно (криминал), али поуздано знам да узимају кредите за луксуз. Узме кредит за гардеробу, телефон, неко путовање, намештај који му не треба, ауто који му не треба итд.

Najbolje je prvo uštedeti novac

Sve zavisi od plate koju primaš. Ako je plata 1000 ili preko hiljadu evra, može da se uštedi ukoliko nemaš decu, porodicu.

Oni koji imaju nižu platu, a njih je mnogo, ne mogu da štede ukoliko hoće da plate sve račune, kupe prehrambene namirnice i ostalo šta je u potrošačkoj korpi. Moraju nekad i da obnove garderobu koja ne spada u potrošačku korpu, ali je potrebna..

Back