Скептичан сам према Фројдовој лаж-науци и генерално према психолозима, мада поштујем Карла Јунга, Ратибора Ђурђевића и Владету Јеротића. Шта је уопште психологија? To је европска, хуманистичка наука о души. Наука о души која не признаје постојање душе! Може ли бити већег апсурда?! Елем, да престанем са филозофирањем и да пређем на ствар.
čemu ovaj mali uvod? Da li osećaš blamažu ili krivicu što i pored prezira prema psihologiji ipak postavljaš pitanje u vezi sa problemom koji se tiče tvoje psihe? Whatever, u startu si pogrešio - to dakle nije nauka o duši već o psihi, o čovekovoj svesti, podsvesti, o stvarima nad kojima često nema kontrolu, kao što je npr tvoja ovisnost o knjigama, roditeljima, možda nesposobnost da zadržiš posao, itd.
Покушаћу да изложим лични проблем, а да притом не угрозим своју приватност.
naravno, pazi samo da neko ne provali ko si.
Пре извесног времена добио сам отказ и од тада живим са старим родитељима, који ме издржавају са својим пензијама. Пошто не могу да пронађем запослење, приморан сам животарити са родитељима, барем док не прође ова криза.
Отац ми је тежак инвалид, а мајка има проблем са желудцем. Ја сам здрав, барем физички, али имам утисак да сам се залудио са књигама, дакле читам буквално цео дан, у просеку 7 – 14 сати, остатак дана проведем спавајући или обављајући ситне кућне послове или евентуално одем у природу... (иначе тв не гледам, штампу не читам...),
što ne tražiš posao svo to vreme?
једног дана сам "Рат и мир" од Толстоја читао без престанка 21 сат, да и речима двадесет и један сат, можда ми нећете веровати, али немам ниједан разлог да лажем.
verujem ti, čak mislim da negde želiš da te sažaljevamo zbog toga.
Да не останем недоречен, дакле желим да вас питам колико ви читате и како то усклађујете са обавезама? И наравно колико је нормално читати 1, 2 сата? Колико времена проведу са књигом писци, интелектуалци...? Да ли постоји зависност од књига, то је кључно питање?
to naravno nije ključno pitanje. Da nisu knjige, bežao bi u neku drugu opsesiju. Što zbog krivice što si zdrav (za razliku od oca) što zbog otpora koji imaš prema "zaposlenju". Nisi ništa rekao kako je došlo do otkaza. Da li si bio šutnut kao višak, da li si napravio problem, ili je firma propala isl. Da li namerno biraš knjige sa 2.500 strana (zar rat i mir nisi već čitao kao klinac?) kako bi što duže čitao i tako onemogućio sebe da tražiš posao? Da li misliš da posao uopšte treba tražiti ili ne? Da li očekuješ da ti roditelji nađu posao, ili neko odavde sa foruma? Da li želiš sebe da preporučiš kao profesionalnog čitača knjiga? (ne bih rekao)..itd. Dakle, tvoje pitanje o preteranom čitanju je "maska - pitanje" i nema veze sa pravim problemom.