Zavis', mas'....

A da si ti svaki dan gladna, da ti dete pred tvojim očima umire od gladi i da znaš da se ništa u životu neće promeniti na bolje, da li bi bila srećna?
Slažem se da je sreća stanje uma i da postoje ljudi koji su nesrećni iako sve imaju.. ali isto tako sreća je stanje okolnosti...
Al' to o čemu vi pričate nema veze sa temom... pričamo o normalnom životu teškom i lakom... prosečnom i zavisti u njemu..

i ja pisem o prosecnom zivotu, teskom i lakom koji ima svako od nas
niko ne zivi zivot potpune srece ili nesrece
mi smo ti koji biramo da li cemo da vidimo uvek zatvorena vrata ili svetlo na kraju tunela

eriu, ne radjamo se svi u obecanoj zemlji, ali mi sami odlucujemo da li cemo biti ili ne zadovoljni onim sto imamo i umemo
hoces da kazes da u somaliji medju siromasnima nema i srecnih?
da je sreca i zadovoljstvo rezervisano samo za bogate?

znas vic o japiju i ribaru?
kad ga je japi obucavao da radi vise, peca vise, visak proda i onda uziva
ribar pita - kako da uzivam
japi kaze- pa kako god zelis..kako najvise volis
a ribar kaze - volim upravo ovako, da pecam na obali

o tome je tema
o zavisti za necim sa cime oni koji zavide u stvari ne bi ni znali sta ce
u opste ne pricam o parama i bogatstvu
ti si spomenula somaliju i ameriku kao i to da je u tvojim rukama sta ces da uradis sa zivotom
ko da u slucaju yebenog somalijca ne zavisi malo i od okolnosti i cinjenice da zivi u jednoj od najraspalijih, najnesigurnijih, najsiromasnijih zemalja gde ti je glad ko dobro jutro - nema ko je nije iskusio.
i naravno tu ce od tvog stanja uma i duha da zavisi da li ces biti srecan i zadovoljan ili ne :lol: a i sta na kraju, mos naci zadovoljstvo i u obrezanoj picqi koju su ti unakazili tu negde oko osme godine, sve je to tvoj izbor!
missim to sto ti pricas je tipicna americka prica, i to amerikanca koji nije izaso iz zamisljenog sveta u kojem zivi i da sve bude gore ponavljaju je ko navijeni..missim kazem to jer oni furaju tu izlizanu pricu ko ludi :confused: bez ikakve empatije, bez dodira sa stvarnim svetom, bez da vide kako prosek ove planete zivi. jer da, sve je na tebi...i mali somalijac to dokazuje, sam je kriv sto nije iskoristio brojne mogucnosti koje su mu se ukazale u zivotu
i tako to
:neutral:
missim osvrni se oko sebe, reci nekome ko je posao u zivotu od katastrofalnih uslova da samo od njega zavisi njegova sreca je u najmanju ruku liseno svakog osecaja za realnost. to sto mi zivimo u pristojnim uslovima, nahranjeni smo zdravi relativno stabilni, ne znaci da treba da postanemo totalno bezosecajni i oholi kada pricamo o drugima koji nisu bili toliko srecni da imaju makar osnovne uslove za pristojan zivot, obrazovanje itd i da jos tvrdimo da su sami krivi jer su jadni bedni i nesrecni.

u opste ne pricam o parama i bogatstvu
ti si spomenula somaliju i ameriku kao i to da je u tvojim rukama sta ces da uradis sa zivotom
ko da u slucaju yebenog somalijca ne zavisi malo i od okolnosti i cinjenice da zivi u jednoj od najraspalijih, najnesigurnijih, najsiromasnijih zemalja gde ti je glad ko dobro jutro - nema ko je nije iskusio.
i naravno tu ce od tvog stanja uma i duha da zavisi da li ces biti srecan i zadovoljan ili ne :lol: a i sta na kraju, mos naci zadovoljstvo i u obrezanoj picqi koju su ti unakazili tu negde oko osme godine, sve je to tvoj izbor!
missim to sto ti pricas je tipicna americka prica, i to amerikanca koji nije izaso iz zamisljenog sveta u kojem zivi i da sve bude gore ponavljaju je ko navijeni..missim kazem to jer oni furaju tu izlizanu pricu ko ludi :confused: bez ikakve empatije, bez dodira sa stvarnim svetom, bez da vide kako prosek ove planete zivi. jer da, sve je na tebi...i mali somalijac to dokazuje, sam je kriv sto nije iskoristio brojne mogucnosti koje su mu se ukazale u zivotu
i tako to
:neutral:
missim osvrni se oko sebe, reci nekome ko je posao u zivotu od katastrofalnih uslova da samo od njega zavisi njegova sreca je u najmanju ruku liseno svakog osecaja za realnost. to sto mi zivimo u pristojnim uslovima, nahranjeni smo zdravi relativno stabilni, ne znaci da treba da postanemo totalno bezosecajni i oholi kada pricamo o drugima koji nisu bili toliko srecni da imaju makar osnovne uslove za pristojan zivot, obrazovanje itd i da jos tvrdimo da su sami krivi jer su jadni bedni i nesrecni.

da ne idem tako daleko na somaliju, evo ti kuba, evo ti srbija i cigani u njoj
oni koji po kriterijumu srednje ekonomski obezbedjenog coveka zive na granici egzistencije
nemaju stalne prihode, nemaju perspektivu dostojnu coveka
zive u kartonskim barakama, a ne sede i ne kukaju, nego zive..boluju, bore se, pate, srecni su
ovo o cemu pisem nema veze sa americkom propagandom o kojoj imam jako lose misljenje
hocu da ti kazem da ja mogu da sedim i kukam, zavidim jednoj elizabeti sto je rodjena kao kraljica i sve joj je dostupno
ili mogu relano da sagledam gde sam, sta sam i sta mogu da uradim od svog zivota da bih taj zivot prozivela srecno, a ne da sedim i zavidim elizabeti na zlatnom escajgu kojim jede, jer i kad bih ga ja imala ne bimi nista bitno promenio u mom zivotu

i ja pisem o prosecnom zivotu, teskom i lakom koji ima svako od nas
niko ne zivi zivot potpune srece ili nesrece
mi smo ti koji biramo da li cemo da vidimo uvek zatvorena vrata ili svetlo na kraju tunela

To je već stanje uma i genetike... stvarno postoje ljudi koji su nesposobni da budu srećni bez obzira na sve. Čak i tuđu nesreću.

- - - - - - - - - -

kakve su bre ovo ode malodusnosti, kakvo bre stanje okolnosti???

sreca je kolko mrdnes svoje doope i svoju misao i ucinis sovj zivot kvalitetnijim i lepsim.

Nisu malodušnosti... dala sam jako radikalan primer kada niko normalan ne može biti srećan.

da ne idem tako daleko na somaliju, evo ti kuba, evo ti srbija i cigani u njoj
oni koji po kriterijumu srednje ekonomski obezbedjenog coveka zive na granici egzistencije
nemaju stalne prihode, nemaju perspektivu dostojnu coveka
zive u kartonskim barakama, a ne sede i ne kukaju, nego zive..boluju, bore se, pate, srecni su
ovo o cemu pisem nema veze sa americkom propagandom o kojoj imam jako lose misljenje
hocu da ti kazem da ja mogu da sedim i kukam, zavidim jednoj elizabeti sto je rodjena kao kraljica i sve joj je dostupno
ili mogu relano da sagledam gde sam, sta sam i sta mogu da uradim od svog zivota da bih taj zivot prozivela srecno, a ne da sedim i zavidim elizabeti na zlatnom escajgu kojim jede, jer i kad bih ga ja imala ne bimi nista bitno promenio u mom zivotu

A kako znas da su srecni ti sto boluju i pate? Zato sto disu?

Mene podseca na Miru Markovic...alavi ste vi sto vam treba leba, zejtin, struja i mleko, zar nije lepse cuvati jednu kravicu u kupatilu a kozicu na terasici, zar zelite bezlicnu sobu kad mozete da spavate u toplom krilu stare bakice tralatrala la.

Zavidni i ljubomorni ljudi..
Nije da ih nema... mada ja i dalje tvrdim da ih nema u količini u kojoj bi mi voleli da ih ima... posebno onih koji nama zavide na nečemu... to onda znači da smo dobri... jako dobri... jelte..
Nego, što ti zavidni ljudi ne rade na sebi pa budu super k'o i mi kojima zavide..? K'o forumašice na primer... nego se guše u toj zavisti i ne rade ništa povodom toga...
Zavist je normalno ljudsko osecanje koga se, istina, treba cuvati, i imam nesto iskustva i sa njim. Kad nesto jako zelis i trudis se iz petnih zila i nikako ne ide, ume da zacne kad cujes da nekome to ide ko od sale. Samo ne pravim dramu oko toga, obicno odmah kazem da tom nekom zavidim na tome, okrenemo na crni humor i nekako otupi ostrica.
Nekad kad ne ide da se to glasno izgovori, da li zato sto se moze pogresno shvatiti ili cu time umanjiti neciju radost ili prostor da je iskaze, onda kazem nekom drugom, obicno mm i to je to, prodje ili se umiri.
Ne znam sto se zavist vezuje za materijalno, za status, za sliku da li neko izgleda srecno. Uglavnom su to zivotno vazne stvari i ljudi uglavnom imaju prilicno normalne reakcije, niko se nije gusio u zavisti, ili zbog zavisti i ljubomore uradio ili rekao nesto nekome na stetu, zbog konkretne koristi, ma kakva ona bila, da.

Mene podseca na Miru Markovic...alavi ste vi sto vam treba leba, zejtin, struja i mleko, zar nije lepse cuvati jednu kravicu u kupatilu a kozicu na terasici, zar zelite bezlicnu sobu kad mozete da spavate u toplom krilu stare bakice tralatrala la.

Ali ti od toga ne možeš da imaš ni zejtina ni 'leba.. kako će ti pomoći razmišljanje o nekome ko ima?

Back