ZAVIJANJE PASA....

To je zdrav jak pas sa iskonskim nagonima ostalim od vuka ..Ne salim se ,nista strasno./Taj ce nekad da se uvalja u sopstveni izmet da se obelezi i da opet zavija
U izmet se uvalja zbog parazita...Efikasno ,ali nama strašno...I njima ne prija,ali oni ne idu u apoteku...:zblesav:
Jeste njemu to od vuka,to zavijanje,ali svaki veći cuko oseti ponekad taj nemir i krene da zavija...
Drukčije zavija kad žali za rođakom (takvi su mu ukućani,a gazda mu otac!),a drukčije iz tog nemira ili iz čežnje...z;)

Imam nem. ovčara starog tri godine...
U poslednjih pola godine, s vremena na vreme, zavija u toku noći.
Zavijanje je kratkotrajno i događa se, možda, jednom mesećno.

Kinolozi, ljubitelji pasa i iskusni vlasnici, recite vi meni -
šta bi to moglo da znači.
Pas, očigledno, saopštava neku poruku...
Objašnjenja u "guglu" su smušena i kontroverzna,
pa, kao takva, nisu autoritativna !

:mazipsa:
I vukovi zavijaju a psi su njihovi potomci, nemoj da se brines...

Moj pas zavija isključivo kada naiđu policijska ili vatrogasna kola sa upaljenom sirenom
i to se ponavlja svaki puta .

To rade svi psi.

- - - - - - - - - -

Znam.
I kod vukova i kod pasa zavijanjem se šalje neka poruka...
Mene zanima o čemu se radi !?

Salje sae poruka da nesto nije u redu, da je neka tuga, da se priblizava nesto sto se ne moze izbeci....

Psi zavijaju pre zemljotresa, pre bombardovanja, pre nekog ZLA koje se pribilazva a sto ljudi jos ne osecaju...

- - - - - - - - - -

Znam.
I kod vukova i kod pasa zavijanjem se šalje neka poruka...
Mene zanima o čemu se radi !?

Salje sae poruka da nesto nije u redu, da je neka tuga, da se priblizava nesto sto se ne moze izbeci....

Psi zavijaju pre zemljotresa, pre bombardovanja, pre nekog ZLA koje se pribilazva a sto ljudi jos ne osecaju...

Zavijanje je vid komunikacije, a neretko i reakcija na zvuke određene frekvencije.

Svakako da je n eki vid komunikacije....

Ali kako pocnu da zavijaju par nedelja ranije nego sto ce neko umreti? Sta cuju, vide ili osacaju sto mi ne osacamo?

Dok sam bio srednjoskolac, jednom prilikom, u komsiluku je pas poceo jezivo da zavija....Rekao sam mami: "Tamo ce neko umreti, pas strasno zavija, sasvim razlicito nego normalno!"...

Mama mi je odgovorila: "ta nece dete, vidis da su svi zivi i zdravi!"

Nije proslo par dana od tog razgovora, a komsiju drmnu infarkt...Samo pao i umro.

Pas je odmah prestao da zavija...

Ili su mi pricali da su psi poceli da zavijaju par sati ili dan pre bombardovanja, dok bombarderi jos nisu bili ni upalili motore...

Ima tu necega vise...Naravno, nista nije neprirodno, ali mi to jos ne poznajemo sta je.

Kod vukova i primitivnijih pasa (haskiji, malamuti, samojedi...) zavijanje uglavnom predstavlja obeležavanje teritorije, ali kod davno pripitomljenih rasa i mešanaca (komšijin NO, moj mešanac pekinezera, obojica odavno nisu s nama) je češće reakcija na neki zvuk (hitna, vatrogasci...) ili tuge (čopor/svadba prolazi kroz ulicu, a njima ne damo da se pridruže.

Ipak postoji nesto u vezduhu za sta mi ne znamo da postoji, ali oni osecaju.

Zamislite da je neko pre 500 godina pricao o radio talasima, da se prostiru kroz vazduhu svuda oko nas?

Smatrali bi ga za ludaka.

Back