ZAVET

značenje pojma :

завет - свечано обећање, свечана обавеза на нешто; заклетва; завештана жеља или молба (Пелен ће вам горке сузе мамит, А оструга срце раздирати, Што ми нисте завет испунили - Завет, В. Рајић); заветни дар на који се неко раније обавезао, поклон који верници прилажу црквама

zavet - Poslednja volja

Ako kontate da hoću nešto da zborim u vezi STAROG ili pak NOVOG ZAVETA , grešite . To ostavljam drugima i za drugu priliku !
Jednostavno pade mi napamet , da izdvojim ovu staru reč , koju mnogi lingvistički srboljupci svrastavaju u arsenal najlepših srpskih reči , i doživljavaju je kao izvor duhovnosti naših naroda i narodnosti , serpske države . Jednom rečju , to je temelj našeg opstanka - zlatotiskanica , svederžateljska ; pa ko velim , treba videti kako naše vospitanije se ophodi prema njoj i kako je u praktikovanju poštiva !
No da se zna , ja mnim da je ovaj srpski , mnogo ljubljeni jezik , podmetačina , koju je započela velika vizantija , a okončala austrougarska monarhija , sa namerom da potisne iz našeg bića naše poreklo i narodni identitet , kako bi s'veštačkom duhovnom tvorevinom lako manipulisala slovenskim masama koje su im bile velika pretnja. No da se zna , ista ta podmetačina je nadživela ove države i njene tvorce , no nezna se doklen će , kao stvar sa Đeknom .
Nije zalud rečeno da zlo jede sve oko sebe , pa napošljetku pojede i svog tvorca !
I još nešto , mi drugi jezik nemamo , osim ove podmetačine , a da je bačimo i vrnemo jezik koga smo izdali , tek onda bi propali - izjedared ! Zato mnim da treba da ga poštivamo i časno , pošteno , ljudski koristimo do pošljetka !
A ne kao ono : vozi Miško , pa kud puklo da pukne !

Dakle , ovaj rečeni pojam , tumačen na savremen način , od odgovornih ljudi , znači : POŠTOVANJE DATE REČI !

Koliko je važno poštovanje date reči , bilo kome , bilo kad , ne bih da zborim - ali , koliko je naša duhovnost zadojena bilo kakvim poštovanjem bilo čega , kazuje i ovaj sliko prikaz :

NOVI ZAVET
I DAR-MAR

Toma: ........... Čujem da ti nisi ženjen...

Papa: (uzdahne) Celibat...

Toma: Ako, ako, proći će... Daće Bog...

Papa: (uzdahne) Zavet...

Toma: Ma pusti zavet. Štagar sam se ja puta zavetovo! I kad sam postao vojvoda, i kad sam postao predsednik, i na stiroporu, i u Skupštini... I kumu sam se zavetovao... Pravi dar-mar! Okreni novi list, papo: novi dan, novi list, novi zavet... Pa da te, blago meni, na jesen ženimo.

Papa: (sklapa ruke, moli se) Ave Maria, gratia plena...

http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/novi_zavet_i_darmar.893.html?news_id=300481

Back