Zaveštanje organa

Evo upravo razgovaram sa suprugom, da zaveštamo naše organe u slučaju naše smrti, pa sam se pitao, koliko ljudi u Srbiji bi/je zaveštalo svoje organe?

Tema je na psihologiji da bih video razloge za i protiv, koji su isključivo psihološke prirode.
To nije moralno, jer neko zao može da dobije organ, pa da mu to omogući da još živi i još ubija. To rade vjerovatno (zavještavaju organe) samo teški alkoholičari... za male pare izdaju moral, jer će organ dobiti onaj koji najviše para ima da korumpira ili druge moći... to rade samo alkoholičari...

Tvojom logikom, hajde da ne radimo apsolutno ništa, jer bismo slučajno, neznajući, mogli da pomognemo nekom zlom čoveku. Hajde da ne proizvodimo lekove, ne prodajemo hranu, jer možemo time da pomognemo nekome kome ne treba pomoći.

Evo upravo razgovaram sa suprugom, da zaveštamo naše organe u slučaju naše smrti, pa sam se pitao, koliko ljudi u Srbiji bi/je zaveštalo svoje organe?

Tema je na psihologiji da bih video razloge za i protiv, koji su isključivo psihološke prirode.

Ne bih to uradila. Moji bi dali moje organe da mi se nešto desi, ali da me u ovoj banana državi ubijaju zbog bubrega, jok.

Mislim da bi trebalo napraviti razliku izmedju doniranja(transplatacije) i zavestanja organa. Organe mozete donirati ukoliko nemate mentalnih bolesti, dijabetes ili kancer, i mozete to uciniti naspram clanova svoje porodice ili nekom bliskom, ali i izricito navesti da vam je svejedno ko ce organ dobiti. Ukoliko nisu u pitanju bliski ljudi kojima se organ moze donirati shodno hitnom, neocekivanom slucaju, transplatacija organa se vrsi prema prema vec postojecim listama pacijenata i pre svega prema prioritetu, pa ce tako organ pre dobiti neko mladje lice (preferiraju se lica ispod 20, 30 godina). Pre konacne odluke o tome kome ce organ otici, vrsi se medicinska analiza svih neophodnih faktora (imunoloskog profila, krvne grupe i sl.) nakon cega se uporedjivanjem predispozicija donatora i pacijenta pristupa slozenoj hirurskoj intervenciji. Naravno, desava se da i sa kompatibilnim elementima organ nakon izvesnog vremena bude odbacen, medjutim rizik uvek stvara kapital, u ovom slucaju zdravstveni. Ista procedura odnosi se i na zavestanje organa sto podrazumeva mozdanu smrt koja davaocu organa ne pruza sanse za prezivljavanje, ali daje mogucnost da neko kome je nesto od organa potrebno to i dobije.
I donacija i zavestanje organa su procesi koji iza sebe pre svega sadrze neku humanu notu. Ne naplacuju se. I za tu dobrodusnost ne mora niko znati osim institucije koja ima podatke o potencijalnom davaocu i za koju je to poslovna tajna (u nekim zemljama vani je taj podatak inace transparentan, stoji na poledjini zdravstvene kartice). Nekako licno mislim da su ljudi ovde vise neobavesteni i skloni tome da misle da mogu biti nevoljno izmanipulisani. Mozda...ali rizik je i ziveti. Ako nista drugo, u dubini svoje duse, znaces da su tvoje namere bile plemenite i dobre. Mozda se samo treba uvek staviti u poziciju onog kome je nesto potrebno, a okolo bivstvuju oni koji mu svojom sumnjicavoscu pa i sebicnoscu pravo na zivot uskracuju.

Da li postoji išta na ovom svetu što čovek nije zloupotrebio,
uključujući i plemenite namere?

Zloupotrebe u medicini su najstrašnije.

Šta se dešava sa mladim ljudima koji nestaju svakoga dana širom sveta ?
U koje svrhe oni nestaju?

Za novac se može danas dobiti sve.
I plaćeni ubica, i srce i hirurg.

Tajnost medicinske dokumentacije je tajna kao i sve druge tajne.

U pravu si Flaj. Sve se prodaje. I organ, i zivot, i obraz. Postoje oni koji kupuju i oni koji prodaju. Ali i oni koji poklanjaju. Ja o njima pricam. I njih podrzavam. Pa neka bude, i divim im se. Sta ce uciniti oni koji se tvojom tajnom igraju ili se njome okoriscavaju, ne zelim da zalazim. Sigurna sam da ``neko`` to ipak na kraju plati mnogo skuplje no sto je ocekivao. I ne onako kako je uobicajeno.

a je l si ti lano u fazonu da dajes i bubreg mrtva ladna dok si ziva? pa sto nisi vec dala?

- - - - - - - - - -

i parce jetre a i jedno oko

- - - - - - - - - -

u stvari zavisi ko je koristan drustvu moze da ima dva a ko nije dosta mu je jedan

mozda imas spisak ljudi kojima bi dala taj bubreg pa cuvas za njih ako zatreba? mozes unapred da proveris kome mozes od njih da das

Hiro, jesam u fazonu, samo karticu jos uvek u Srbiji nisam uzela (ah, moze biti da ce mi ovde napraviti sacekusu na ulici i maznuti mi bubreg :P). Ali jesam donor u jednoj drugoj zemlji, pitali i ja pristala, zasto da ne.
Nisam sigurna da su jetra i oko dobar izbor jer imam povecane bilirubine a i kratkovida sam :).
Sve ostalo cu dati, ne vidim nista lose da biva po sebe samu. Ali to je moj stav...kako volja kome.

Back