Zaveštanje organa

cvrle77

Iskusan
Poruka
6.858
Evo upravo razgovaram sa suprugom, da zaveštamo naše organe u slučaju naše smrti, pa sam se pitao, koliko ljudi u Srbiji bi/je zaveštalo svoje organe?

Tema je na psihologiji da bih video razloge za i protiv, koji su isključivo psihološke prirode.

Pre nekoliko godina sam postao donor organa. Moja familija nije bas bila odusevljena tom mojom odlukom. Ipak, polazeci od toga da nakon moje smrti ionako necu znati sta se desava sa mnom, a imajuci u vidu mogucnost da to nekome kome jos ima spasa moze da pomogne nisam imao dilemu.

Не треба никога ни питати. Само вади.
тако су и у Јасеновцу:rtfm:,"само кољи":klap:,а да:roll:,умало да заборавим да су и малу децу"частили"

којим правом је донета одлука да није потребан пристанак(изјашњавање)или је то само успаниченост лекара

то је веома лична одлука и ја се лично не бих одлучио на такав потез

тако су и у Јасеновцу:rtfm:,"само кољи":klap:,а да:roll:,умало да заборавим да су и малу децу"частили"

којим правом је донета одлука да није потребан пристанак(изјашњавање)или је то само успаниченост лекара

то је веома лична одлука и ја се лично не бих одлучио на такав потез

Шта причаш ти, јбт???

Podsetila me tema na pricu iz Brazila, u kojem je jedan multi milioner sahranio svoj bentli, sve sa ceremonijom i tako izazvao bes i osudu sirom planete...
A onda je sazvao novinarsku ekipu i na svetski dan davaoca organa izjavio nesto u stilu: Ljutite se sto sam pokopao auto a ljudi svaki dan pokopavaju nesto mnogo dragocenije od bentlija, svoje organe!
I pozvao ljude da svi daju svoje organe :worth:
Legenda..

Evo upravo razgovaram sa suprugom, da zaveštamo naše organe u slučaju naše smrti, pa sam se pitao, koliko ljudi u Srbiji bi/je zaveštalo svoje organe?

Tema je na psihologiji da bih video razloge za i protiv, koji su isključivo psihološke prirode.

odlicno pitanje i jeste mu mesto ovde.
opisacu situaciju koja me je naterala na razmisljanje o razlozima zbog kojih sam pauzirao o donosenju odluke.

moj otac je umro 2012e godine, iznenada i pored poziva hitne pomoci koja je odlucila da nema razloga za dolazak koji bi mom ocu spasao zivot (ja zivim sa suprugom i decom u svom stanu, majka me te veceri nije obavestila da su zvali hitnu pomoc a oni su poverovali argumentima glasa sa druge strane telefonske linije).
ujutru su dosli samo da konstatuju smrt (ovog puta nisu imali izbora i izgovora).

jedan od (cini mi se) policajaca me je pitao da li zelimo da podnesemo tuzbu protiv hitne pomoci na sta sam odmah odgovorio da ne zelim.

zasto sam tako odgovorio?

majka je jaaaako tesko podnela ocevu smrt. krivila je sebe sto nije insistirala u vezi sa hitnom prethodne noci. nekako, nisam imao prilike i da osecam tugu od brige za majcino stanje.
nisam zeleo da prolazi(mo) kroz sudski proces, obdukciju...iz perspektive nekog drugog je pretpostavljam ovo bio sebican odgovor ali mi je psihofizicko stanje majke u tom trenutku bilo na prvom mestu.
zeleo sam da sto pre obavimo sahranu i ceo taj proces.

upravo to me je i navelo na razmisljanje. svestan sam da je neciji zivot vredniji od mozda dva/tri dana psihicki teskog proceduralnog cekanja na preuzimanje tela pokojnika radi sahrane (nisam se do sada raspitivao koliko vremenski traje cela procedura do preuzimanja pokojnika).
jesam razmisljao na ovu temu ali mi je trenutno u glavi jak 'utisak' opisanog dogadaja i neopisive potrebe da se ta agonija sto pre zavrsi sahranom kako bi moja majka pocela da se privikava na zivot bez svog supruga, mog oca, sa kojim je bila 40 godina u braku.

kapiram da cekam da dovoljno prodje vremena da nekako vreme umanji taj 'utisak' kako bih doneo konacnu odluku zajedno sa svojom suprugom.

Ma kome da daju?

Meni :roll:
Pa kome god bude potrebno kada oni umru... Glupost je pustiti da propadnu tako dragocene stvari. (osim ako nije neko versko ubedjenje, meni je to i dalje glupost ali postujem tudju veru)

Šta je to zaveštanje tj. kakva je procedura?
Odes u dom zdravlja i tamo ti izvade organe :lol:
Ma samo potpises neki papir i dobijes karticu..

odlicno pitanje i jeste mu mesto ovde.
opisacu situaciju koja me je naterala na razmisljanje o razlozima zbog kojih sam pauzirao o donosenju odluke.

Cek, ne razumem, zato sto hitna nije dosla kada je trebala ti ne zelis da das organe (odnosno ramisljas da ne das..)?
Nije procedura 2-3 dana posto bi organi tada postali neupotrebljivi.. Znaci za dan je vec pokojnik spreman za sahranu. U tvom slucaju ne bi verovatno mogli niti jedan organ da uzmu od tvog oca, to se uzima expresno, obicno kada neko umre u bolnici itd.

Trebas dati, jer mozes spasiti toliko zivota a tebi ne treba uopste.

Cek, ne razumem, zato sto hitna nije dosla kada je trebala ti ne zelis da das organe (odnosno ramisljas da ne das..)?

pogresno si zakljucio. da ne ponavljam, procitaj detaljnije sta je napisano.

Nije procedura 2-3 dana posto bi organi tada postali neupotrebljivi.. Znaci za dan je vec pokojnik spreman za sahranu. U tvom slucaju ne bi verovatno mogli niti jedan organ da uzmu od tvog oca, to se uzima expresno, obicno kada neko umre u bolnici itd.

naravno da znam da se organi ne mogu uzeti u takvim situacijama ali je pitanje (u situacijam u kojima se organi mogu preuzeti) koliko traje procedura od zavrsetka preuzimajna organa do trenutka kada porodica mozeda preuzme telo pokojnika (kao sto sam napisao, ne znam za trajanje, ali znajuci birokratiju i procedure i 'angazovanost' osoblja u budzetskim ustanovama...).

nisi dovoljno detaljno iscitao moj post.

Meni :roll:
Pa kome god bude potrebno kada oni umru... Glupost je pustiti da propadnu tako dragocene stvari. (osim ako nije neko versko ubedjenje, meni je to i dalje glupost ali postujem tudju veru)

Odes u dom zdravlja i tamo ti izvade organe :lol:
Ma samo potpises neki papir i dobijes karticu..

Trebas dati, jer mozes spasiti toliko zivota a tebi ne treba uopste.

U koji dom zdravlja? Bojicev? Vulinov? Haradinajev?
U mom domu zdravlja ne primaju takve donacije.

Ko uzima leseve na poklon? Trgovci organima? Hirurzi samostalci? Vlada Srbije? Etihad i Fijat?

Ko????

ma to ce uskoro biti deplasirana stvar, ljudi prave vestacke organe.

malo mi je inace muka od samog pomena organa, malo su ga presvirali s tim. ok je da bi neko da zivi 1000 godina i ja bih ali NE na tudji racun. a ima ih koji bi sve posahranjivali bez imalo grize savesti.

- - - - - - - - - -

U koji dom zdravlja? Bojicev? Vulinov? Haradinajev?
U mom domu zdravlja ne primaju takve donacije.

Ko uzima leseve na poklon? Trgovci organima? Hirurzi samostalci? Vlada Srbije? Etihad i Fijat?

Ko????

bravo !

Back