Zaveštanje organa

Da li ste videli ovu vest?

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Medjunarodna-mreza-razmena-organa-spasava-zivote.sr.html

Evo samo pocetak teksta:

"Лајден – Телефон је зазвонио тачно у 16.30 сати: саопштено је да је у трансплантационом центру у Минхену мушкарац у стању мождане смрти. То је био знак за узбуну у седишту „Евротранспланта” у Лајдену (Холандија): почела је потрага за потенцијалним примаоцем органа преко телефона и путем компјутера, а истовремено су обављене многобројне анализе ткива. После неколико сати у болници у Хановеру пронађен је пацијент коме орган одговара. Тимови медицинара преузели су орган из болнице у Минхену да би стручњаци за трансплантацију обавили компликован хируршки захват. Пацијенту у Хановеру тако је продужен живот.
...."

Znaci ako i mi pristupimo toj organizaciji, slace organe sirom Evrope cim neko zalici da je u stanju mozdane smrti.

"Иако неко има донорску картицу, породица се увек пита за сагласност, а то је посао оних који раде на интензивној нези, да знају да приступе породици и објасне им шта заправо значи мождана смрт – истакла је Катја Ковач."

Izvuceno iz gore datog teksta! Prema tome ljudi, nije nista strasno, lekari ako hoce ostavice vas da umrete i sa i bez donatorske kartice. Roditelji svejedno daju poslednju rec. A ovo gore napisano ako zazivi u Srbiji u narednih 10 godina bice odlicno. I moji su bili malo frapirani kad su videli karticu, ja bi mozda pormenila onaj zalosni tekst na kratici, stavila bi nesto drugo... Ne mora ni nista da pise, bitno je da predstavlja neki vid oznake koji je jedinstven za sve donatore.

Ovo je sarkazam naravno. Mada bi nekima bas odgovaralo da tako bude u praksi.

Skontala sam da je ironija. Ali kad malo bolje razmislis, i kad se zadubis u problematiku, nije ti losa ta ideja :D
Al ne stvarno, meni ne smeta to sto pise "da se u slucaju smrti organi preuzmu za lecenje drugih ljudi" bla bla bla... ali eto, mojim roditeljima je zvucalo strasno, postujem... verovatno bi i meni tako zvucalo da sutradan moje dete metne tu karticu medju dokumente. Moglo je da se stavi nesto veselije na pozadinu, i malo bolje da se odradi, al dobro. Bitna je sustina, sve ostalo su nijanse :)

Sustina je u tome da se sve vrti oko novca, a na zalost u medicini pogotovo su ogromne pare u pitanju. Tako da nikako to ne bi bila dobra ideja.

Tvoje roditelje potpuno razumem. Neko sa takvom karticom ako naleti na grmazivog ili nesavesnog lekara ima sve sanse da ne bude lecen kako treba da bi se njegov organ prosledio dalje (mozda u Nemacku, Holandiju...)

Sustina je u tome da se sve vrti oko novca, a na zalost u medicini pogotovo su ogromne pare u pitanju. Tako da nikako to ne bi bila dobra ideja.

Tvoje roditelje potpuno razumem. Neko sa takvom karticom ako naleti na grmazivog ili nesavesnog lekara ima sve sanse da ne bude lecen kako treba da bi se njegov organ prosledio dalje (mozda u Nemacku, Holandiju...)

Ma ako mi je sudjeno da umrem, umrecu i bez i sa karticom, nema tu pravila... I sta vredi da vide karticu i ne pruze mi adevkatno lecenje, i posle smrti roditelji opet kazu da ne daju organe, dazaba mu sve.

ja ne smatram da ču biti manje savesno lečena ukoliko sam donor organa
ali znam da bi mnogi na tome dobro zaradili
i ne želim to

Ne bih nikog da ubedjujem, ali sta me briga da li ce neko jednom na meni zaraditi? Pa svaki dan neko zaradjuje na nama, koliko vas banke deru, i koliko zaradjuju na vama niste ni svestni. Mnogo je vaznija cinjenica da ce te mozda jednom nekom spasiti zivot, i da ce deo vas nastaviti da zivi. Ne samo da cete usreciti jednu osobu koja primi organ, vec citavu porodicu i prijatelje...

Slazem se, ja cu sigurno poraditi na tome da zavestam organe.
U Americi svi oni koji su zavestali svoje organe imaju jednostavno jedno crveno srce na svojoj ID, odnosno dokumentu koji je pandan licnoj karti kod nas.
Bez ikakvih kartica sa zalostivim tekstovima... to mi se nimalo ne svidja.

Posto sam udata poslednju rec ce imati moj muz ili obrnuto..i ja sam za..napisala sam i testament u kome sam cak navela da sam donator organa i onda nek me spale..greota je ne dati i spasiti zivot nekom ..

Tako je! A tek ako spasete zivot jednom malom malisanu, pa gde ce biti vece srece... Da bar s necim razbijemo crnilo, nase sudbine. Ne znam to s testamentom kako funkcionise, testament se koliko znam nece odma otvoriti a organi se mogu donirati samo 24h nakon smrti, ako se varam ispravite me... Ali ako muz da odobrenje, tu nema sta da se prica...

Izuzetno humano, ali na žalost, ovo otvara vrata kriminalu, doduše uz adekvatnu kampanju, diskretno poslovanje u smislu striktno čuvane anonimnosti donatora... uz Božju pomoć, ovo je zaista racionalan, najbrži, najefikasniji, najhumaniji vid pomoći mnogim ljudima i deci. Samo radoznalosti radi: šta kaže pravoslavlje o tome? Da li su naši sveštenici to komentarisali?

Draga,

Crkva i Pravoslavlje podrzava donaciju organa i svaki dobronamerni cin koji ce nekome spasiti zivot.Sve mozete procitati na sledecoj stranici http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1021/tekst/stav-crkve-u-vezi-sa-zavestanjem-organa/print/lat

Bila sam u dilemi sta uraditi zato sam na ovom forumu,ali sad sam sigurna da zelim to da uradim i nakon mnogih negativnih komentara.Svesni smo naseg sistema,korupcije i ostalih losih stvari koje se desavaju,ali sa ovakvim stavovima nikome necemo pomoci.Ja zelim da nekome produzim zivot i moja dobra volja je tu,ako je neko ne iskoristi na na adekvatan i human nacin, njemu na dusu ide..Ipak sve Bog vidi i svakome daje po zasluzi..Ljudi cinite dobra dela,nije to uzalud.Ovo je ipak najmanje sto mozemo da uradimo,jer nam nakon smrti organi vise nisu ni potrebni..:heart:

Back