Zavarivac Tig pocetnik pitanje

Zdravche

Početnik
Poruka
2
Postovani, pre oko 20-tak dana zavrsio sam obuku i uspesno polozio atest za argonsko zavarivanje. Obuku sam pohadjao u Termo-elektro u Obrenovcu i tamo sam i atestirao. Pre obuke sam radio elektro zavarivanje u jednoj privatnoj firmi ali bez atesta, tako da sam se sa argonskim zavarivanjem sreo prvi put na obuci, pre toga imao sam samo priliku da 2-3 puta pogledam kako se to radi. Mogu reci da mi ide od ruke a do atesta mi je trebalo oko mesec i po dana. Kao sto vidite pocetnik sam i ne razumem se puno u oznake na atestu jer nemam bas neko pred znanje. Bio bih vam zahvalan ako bi mi pojasnili uokvirene oznake na atestu. Da li taj atest vazi i za zavarivanje belih materijala? Takodje bih vam bio zahvalan ako bi mi dali po koji savet sta i kakav posao traziti za pocetak? Predpostavljam da inostranstvo za pocetak bez iskustva pada u vodu ili ipak postoji i tamo poslova koje mogu raditi radnici bez iskustva?

Oznake koje me zanimaju su:

Oznacavanje ispitivanja - EN 287-1 141 T BW 5.1 S t5 D63,5 H-L045 ss nb

Osnovni materijal - 13CrMo4-5 5.1
Postupak zavarivanja - 141,142,143,145 (znam da 141 predstavlja argonsko zavarivanje ali mi nisu bas jasne ostale oznake za sta vaze)
Tip spoja - Suceoni BW

Hvala

Back