Zatvorska kazna

A i kada je nesto izlecivo, sta kaze praksa? Koliko cesto adekvatna terapija, bilo psihoterapija, bilo psihofarmaci daju zeljene rezultate?
Sto se tice preventive uvek me je zbunjivalo to sto se broj ubistava i samoubistava dovodi u vezu, kazu da stoje u reciprocitetu.
U drzavama u kojima vlada red i sigurnost, gde su jaki socijalni programi, utemeljene drustvene vrednosi, mali je broj ubistava, ali su rekorderi po broju suicida. Sto ne govori dobro o ljudskoj prirodi...

Da li zatvorska kazna ima pretezno za cilj kaznu ili rehabilitaciju?
Ne mislim na rehabilitaciju u pravnom smislu, brisanja osude nakon odredjenog vremena od izvrsenja kazne za krivicno delo. Vec na mogucnost ponovnog integrisanja u drustvo?
I verujete li uopste u mogucnost rehabilitacije?

Kad se pomene reč "zatvor" meni je to sinonim za siguran doručak, ručak i večeru
a ni ne dotiču te poskupljenja tipa struja, grejanje i infostan

Pazi, možeš da se ubiješ od učenja na faksu i da dipomiraš
Posle toga rmbaj ceo mesec da namiriš komunalije
Zato je država uvela narukvice - zbog nas pametnih :rtfm:

A i kada je nesto izlecivo, sta kaze praksa? Koliko cesto adekvatna terapija, bilo psihoterapija, bilo psihofarmaci daju zeljene rezultate?
Sto se tice preventive uvek me je zbunjivalo to sto se broj ubistava i samoubistava dovodi u vezu, kazu da stoje u reciprocitetu.
U drzavama u kojima vlada red i sigurnost, gde su jaki socijalni programi, utemeljene drustvene vrednosi, mali je broj ubistava, ali su rekorderi po broju suicida. Sto ne govori dobro o ljudskoj prirodi...

Јак социјални програм постоји у скандинавским земљама, пре свега Шведској. Међутим, студије кажу да је суицид тамо честа појава због климе, тмурног времена које се доводи у везу са депресијом, колико је тачно не знам, давно сам прочитао тај податак, у неку руку има логике..

Kad se pomene reč "zatvor" meni je to sinonim za siguran doručak, ručak i večeru
a ni ne dotiču te poskupljenja tipa struja, grejanje i infostan

Pazi, možeš da se ubiješ od učenja na faksu i da dipomiraš
Posle toga rmbaj ceo mesec da namiriš komunalije
Zato je država uvela narukvice - zbog nas pametnih :rtfm:

У Србији је већ искристалисан један слој затворске популације зову их "сезонски затвореници". Наиме, они врше ситна кривична дела како би "презимели" у затвору, ради се углавном о бескућницима.

Back