Zatvor za gledanje piratskih sadržaja?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako gledate piratske sadržaje sledi vam zatvor?
Više od 7.000 ljudi u Engleskoj dobilo opomene pred hapšenje.

Policija ističe da je to deo nove taktike da se razbiju ilegalni strimovi tako što se ciljaju ljudi koji ih gledaju...

Više od 7.000 ljudi osumnjičeno je zbog gledanja ilegalnih lajv strimova, zbog čega su dobili opomenu pred hapšenje, saopštila je engleska policija.

U mejlu koji je policija poslala svim osumnjičenima koji gledaju piratski sadržaj, kao što su TV serije ili sportski događaji, piše da rizikuju maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora, preneo je londonski Independent.

Pogledajte prilog 820411

Policija navodi da je ovo deo nove taktike da se razbiju ilegalni strimovi, tako što se ciljaju ljudi koji ih gledaju, čime bi se došlo do osoba koji emituju ilegalne strimove.

- Ljudi koji su se pretplatili na ovakav servis možda ne shvataju da čine ilegalnu stvar, ali zato verujemo da osobe koje im prodaju sadržaj znaju da je to ilegalno - rekla je Olivija Doding iz sajber odeljenja Lankaširske policije.

Idependent je preneo da je u vezi sa piratskim sadržajem uhapšen muškarac (28), koji je od tada pod istragom.

Uprkos pokušaju policije da sruši lanac ilegalnih video sadržaja na internetu, u Engleskoj dosad niko nije služio zatvorsku kaznu zbog ilegalnog gledanja sadržaja.

Telegraf
*******************************************************************************************************************************

Pitanje; da li je vlasnik autorskog dijela direktno oštećen kad neko negdje piratski skine njegovo djelo?
Da li mu time čini uslugu u vidu promovisanja tamo gdje inače i ne bi nekome palo na pamet da potraži ili kupi nešto slično od tog auttora?

Da li je kradja kao kazneno djelo može povezati i poistovjetiti sa skidanjem piratskih sadržaja?

Šta sa recimo Popcorn Time aplikacijom koja olakšava traženje i skidanje piratskih sadržaja, koja je čak prilagodila i uvela olakšavajući režim namijenjen najmladjim tj djeci?
Ipak upotreba ove aplikacije se smatra i dalje piraterijom, ali ona je tu i povlači torente sa raznih izvora.

Kako god, puno pitanja i nejasnih odredbi u zaštiti autorskih prava..
Da li su ovo neki počeci da se stane u kraj nelegalnim piratskim sadržajima i njihovom ilegalnom eksploatisanju?
Šta mislite kako bi se to kod nas moglo primjeniti i da li bi uopšte moglo da se stane u kraj pirateriji i gledanju piratskih sadržaja u jednoj takvoj globalnoj mreži kao što je internet?

1. Autor jeste oštećen
2. Ne čini mu nikakvu uslugu
3. Da to je krađa

Izuzetak od ovoga su filmovi gde je prošlo više od 50 godina i koji onda prelaze u "public domain" ili opšte dobro i
koji se mogu puštati/gledati bez naknade.

Uzmimo na primer muziku, to je u Americi rešeno na najbolji način.
Za svaku pesmu koju radio stanica pusti autoru ide njegov deo, tako da i mrtvi pevači zarađuju, tj. njihovi naslednici.

Хм...питај власника Крстарице како је одлучио ко ће имати бесплатан приступ сајту а ко ће плаћати.

Ја овде нисам против воље власника, и ништа не радим против воље власника. Ако урадим нешто против воље власника, следи казна.

Власник Крстарице љубоморно чува свој бренд Крстарица, и не дозвољава никоме да га злоупотребљава.
Зар сви ми не промовишеми Крстарицу, она би без нас била го средњи прст.

Не. Ако неко неовлашћено располаже туђом имовином, без одобрења власника, не видим чиме он то врши промоцију?

Ако ја украдем из Најк радње најк патике и шетам их по граду, је л' то добро за најк што сам ја украо патике и промовишем их шетајући најк патикама по граду?
Najk si ukrao i oštetio nekog. Ako si odgledao strim nisi oštetio nikog. Razlika je u tome da najk da se napravi košta. Košta i film, ali samo snimanje. Eksploatacija se naplaćuje preko medija, i tu je lopov ne onaj koji gleda, nego onaj koji diszribuira ira.

Знам да разумеш, али не желиш да попустиш.

Не разумем у контексту ове приче.

Крстарици је у интересу да је ми промовишемо, па нам власник даје својом добром вољом да је користимо за Џ.

У случају пиратерије, власник није ништа дао нити има намеру да да у замену за промоцију.

Ми радимо у складу са вољом власника Крстарице.

У Удругом случају је противно вољи власника имовине.

Najk si ukrao i oštetio nekog. Ako si odgledao strim nisi oštetio nikog. Razlika je u tome da najk da se napravi košta. Košta i film, ali samo snimanje. Eksploatacija se naplaćuje preko medija, i tu je lopov ne onaj koji gleda, nego onaj koji diszribuira ira.

Најк кошта и филм кошта.

И једно и друго кошта и и једно и друго је напарвљено да би носилац права на имовини стекао профит.

То што су патике опипљивије руком од филма или музике не мења суштину ни најмање.

Најк кошта и филм кошта.

И једно и друго кошта и и једно и друго је напарвљено да би носилац права на имовини стекао профит.

То што су патике опипљивије руком од филма или музике не мења суштину ни најмање.
Itekako menja suštinu. U slučaju gledanja filma ti ništa nisi ukrao.

Itekako menja suštinu. U slučaju gledanja filma ti ništa nisi ukrao.

Украо си директно. Само што ти то не можеш да схватиш, јер није опипљиво као патике.

Ако неко сними филм, снимио га је да би свако ко гледа тај филм дао новац учесницима филма (не неко, већ СВАКО).

Ако неко напише песму и сними је, то је урадио да би свако ко слуша ту песму дао део свог новца у замену за слушање.

Ако неко напише књигу, написао је да би свако ко је чита, дао део свог новца у замену за читање књиге.

Ко користи уметничко дело, а власнику дела не да део свог новца, тај је директно лопов.

Украо си директно. Само што ти то не можеш да схватиш, јер није опипљиво као патике.

Ако неко сними филм, снимио га је да би свако ко гледа тај филм дао новац учесницима филма (не неко, већ СВАКО).

Ако неко напише песму и сними је, то је урадио да би свако ко слуша ту песму дао део свог новца у замену за слушање.

Ако неко напише књигу, написао је да би свако ко је чита, дао део свог новца у замену за читање књиге.

Ко користи уметничко дело, а власнику дела не да део свог новца, тај је директно лопов.
Nisi ukrao jer nikog nisi oštetio. Oštetio je onaj koji distribuira strim. Zato je u mnogim državama kao i kod nas jedino zabranjeno distribuiranje ne i preuzimanje...

Хм...питај власника Крстарице како је одлучио ко ће имати бесплатан приступ сајту а ко ће плаћати.

Ја овде нисам против воље власника, и ништа не радим против воље власника. Ако урадим нешто против воље власника, следи казна.

Власник Крстарице љубоморно чува свој бренд Крстарица, и не дозвољава никоме да га злоупотребљава.
ivan je stara fukara, ali ga cenim

Nisi ukrao jer nikog nisi oštetio. Oštetio je onaj koji distribuira strim. Zato je u mnogim državama kao i kod nas jedino zabranjeno distribuiranje ne i preuzimanje...

Преузимање код нас није кажњиво, не зато што преузимање није крађа интелектуалне својине, већ зато што је бесмислено да држава гони десетине хиљада људи или можда и стотине због преузимања.

Ето, видимо да су мало уређеније државе кренуле са тим.

Не разумем у контексту ове приче.

Крстарици је у интересу да је ми промовишемо, па нам власник даје својом добром вољом да је користимо за Џ.

У случају пиратерије, власник није ништа дао нити има намеру да да у замену за промоцију.

Ми радимо у складу са вољом власника Крстарице.

У Удругом случају је противно вољи власника имовине.
Заборављаш рекламе на Крстарици (замена за добру вољу) које одржавају форум у животу. Слободно можеш сваког цитирати, такође и користити ако је нешто паметно изложио. Дакле, ради се о обостраној користи.

Заборављаш рекламе на Крстарици (замена за добру вољу) које одржавају форум у животу. Слободно можеш сваког цитирати, такође и користити ако је нешто паметно изложио. Дакле, ради се о обостраној користи.

Твоје писаније везе са везом нема, а посебно не са овом темом.

Одакле ти идеја да сам заборавио рекламе на Крстарици?

ШТа те навело да помсилиш то и какве то везе има са овом темом?

На какво цитирање мислиш да могу слободно да цитирам свакога?

Твоје писаније везе са везом нема, а посебно не са овом темом.

Одакле ти идеја да сам заборавио рекламе на Крстарици?

ШТа те навело да помсилиш то и какве то везе има са овом темом?

На какво цитирање мислиш да могу слободно да цитирам свакога?
Па као сада мене.

Али, то није важно, на пдф програмирање може неко изложити неки специфичан алгоритам, а некоме то може бити од користи. Овај који је изложио алгоритам није се афирмисао, јер није под својим именом и презименом, а овај што ће га искористити није направио прекршај јер је алгоритам изложен јавно. Дакле овде нема повреде ауторских права.

Хоћу да кажем да се не чини прекршај ако се користи оно што је јавно изложено, а ако је то пиратеријска братија изложила, онда нисам ја прекршилац већ они. Очито је да Британско правосуђе није у стању да изађе на крај са пиратеријом и кажњава невине.

Опет је неко други крив што ти крадеш нечију интелектуалну имовину?
Pobrkao si ko tu koga krade. Dakle to u ovoj drzavi nije kradja niti se kaznjava.
A sudeci i u Engleskoj su resili da to smatraju kradjom od skora...
To sto ti smatras da tako treba napravi peticiju da se da predlog vladi da usvoji
pa ako usvoji i donese zakon onda ozes da nekog optuzujes za kradju....

Back