Zatvor kod mačke, hitno!

NemanjaUps

Početnik
Poruka
1
Mačka se muči već 3-4 dana jer ne može da izvrši nuždu. Kada pokuša da izvrši nuždu stenje i cvili i stomak joj je tvrd. Vodio sam je kod veterinara, dao joj je 3 injekcije i neku laktozu da joj dajem da pije, medjutim ništa se ne dešava. Strah me je da će umreti, jer ne jede ništa i samo sedi ili spava. On je rekao da ne može više ništa da učini. Da li neko može da mi pomogne, i kaže šta da radim? Od čega će joj se možda poboljšati stanje? :(:(:(:(:(:(

Nama je to odradio veterinar pa mačak nije dobio ni sedativ, ali zato je izbacio čitava zrna graška i koječega. Dok smo došli kući još se creva nisu smirila pa je bio sav userkan, ali je od tog trenutka mače prosto oživelo.

Mačka se muči već 3-4 dana jer ne može da izvrši nuždu. Kada pokuša da izvrši nuždu stenje i cvili i stomak joj je tvrd. Vodio sam je kod veterinara, dao joj je 3 injekcije i neku laktozu da joj dajem da pije, medjutim ništa se ne dešava. Strah me je da će umreti, jer ne jede ništa i samo sedi ili spava. On je rekao da ne može više ništa da učini. Da li neko može da mi pomogne, i kaže šta da radim? Od čega će joj se možda poboljšati stanje? :(:(:(:(:(:(

Odmah kod drugog veterinara, može biti zastoj mokraće.....dobro obrati pažnju da li mokri u suprotnom može uginuti kroz par sati od totalnog zastoja.
Inače stomak može biti tvrd i naduven i kod zastoja mokraće....imao sam takav slučaj, takodje sam pomislio da je izmet ali nije......... mora odmah na kateter da se prazni inače će uginuti....

Zastoj izmeta nije ni blizu tako opasan kao zastoj mokraće od koje se dobije uremija i trovanje krvi....počnu nu naizmenično da piju vodu i povraćaju....

Dakle hitno promeni veterinara da utvrdi pravo stanje.....nije svejedno da li je mokraća ili izmet......i u jednom i drugom slučaju normalan veterinar zna šta se radi...

Za zatvor izmeta ide parafinsko ulje iz apoteke....15-20ml ušpricati u usta........

Poslednja izmena:
Odmah kod drugog veterinara, može biti zastoj mokraće.....dobro obrati pažnju da li mokri u suprotnom može uginuti kroz par sati od totalnog zastoja.
Inače stomak može biti tvrd i naduven i kod zastoja mokraće....imao sam takav slučaj, takodje sam pomislio da je izmet ali nije......... mora odmah na kateter da se prazni inače će uginuti....

Zastoj izmeta nije ni blizu tako opasan kao zastoj mokraće od koje se dobije uremija i trovanje krvi....počnu nu naizmenično da piju vodu i povraćaju....

Dakle hitno promeni veterinara da utvrdi pravo stanje.....nije svejedno da li je mokraća ili izmet......i u jednom i drugom slučaju normalan veterinar zna šta se radi...

Za zatvor izmeta ide parafinsko ulje iz apoteke....15-20ml ušpricati u usta........

:amen:

Uzgred, macama bi trebalo davati 1 ned. malt pastu. Pomaže izbacivanje dlaka iz creva i sprečava pojavu zatvora. Ista ova pasta može se dati i kao prva pomoć, potpuno bezbedno, maci kod sumnje na zatvor samo što se tada daje svaki dan. Međutim ne treba previše čekati ako ova, pomoćna, lekovita sredstva ne uspeju da reše problem.

Evo sta mi je Deda Zika prosledio u vezi opstipacije i klistiranja:
Recurring episodes of constipation may require administration of enemas. Several types of enema solutions may be administered, such as warm tap water (5–10 mL/kg), warm isotonic saline (5–10 mL/kg), dioctyl sodium sulfosuccinate (5–10 mL/cat), mineral oil (5–10 mL/cat), or lactulose (5–10 mL/cat). Enema solutions should be administered with a well-lubricated 10–12 Fr. rubber catheter or feeding tube.
Bitan deo je da kolicina ne treba da prelazi 5-10ml/kg telesne mase pacijenta.

Back