Zašto...

Зато што смо много лоши..
Најгори људи са којим сам пословао је мој народ. Јбм му матер на шта се то направило.
Завидно, злобно, нерадно, ваћарошко...

nije...ali niko ili bar retko ko je to postao svojim teshkim i mukotrpnim radom...
dakle,skidam kapu onima koji su to stekli trudom i radom,a ovi shto su to postali zahvaljujuci ochevima i ocima,njih bih pitao kako stoje stvari...
pritom nisam niti zloban niti zavidan,svako se bori za sebe,i kroji sebi kapu,ali mi je pun kufer onih koji prichaju o sposobnostima,a sami nishta tezhe od kashike (dzointa) nisu digli...
deca i unuci Titovih generala,kojekakvi Kapichici i njima slichni...

Ne mislim da je tako sada, ta pojava netrpeljivosti prema novcu i uspehu drugih ljudi potice od vremena kad se u Srbiji moglo postati bogat ili slavan samo kriminalom ili neukusom. Doduse, mozda se zadrzala i danas negde gde vreme stoji barem u glavama pojedinih koji jos uvek sa setom pamte reci druga Starog o proleterijatu i radnickoj klasi.

Ne mislim da je tako sada, ta pojava netrpeljivosti prema novcu i uspehu drugih ljudi potice od vremena kad se u Srbiji moglo postati bogat ili slavan samo kriminalom ili neukusom. Doduse, mozda se zadrzala i danas negde gde vreme stoji barem u glavama pojedinih koji jos uvek sa setom pamte reci druga Starog o proleterijatu i radnickoj klasi.

neznam gore, al ovde dole svi ti koji imaju kintu duže vremena su uspeli u vreme druga Jože, tako da o načinu kako su oni zaradili znase...barem pantimo mi tako malčice stariji...misim tad su krali i radnici...svi su marisali...imalo je za sve...al ovi su brate marisali na angro...
...i ovdje dole je malo tih koji su ovako čisto iz talenta prema biznisu i preduzetništvu uspjeli...

neznam gore, al ovde dole svi ti koji imaju kintu duže vremena su uspeli u vreme druga Jože, tako da o načinu kako su oni zaradili znase...barem pantimo mi tako malčice stariji...misim tad su krali i radnici...svi su marisali...imalo je za sve...al ovi su brate marisali na angro...
...i ovdje dole je malo tih koji su ovako čisto iz talenta prema biznisu i preduzetništvu uspjeli...

Da, u pravu si, kad sam pominjala komuniste mislila sam na one bas zagrizene ideologijom. Inace, nije bilo vecih licemera da su propovedali jednakost a bivali "nejednakiji".

Ovde kod nas u RS, jos uvek su najbogatiji oni koji "pocetni" kapital stekose u ratu. Cuh negde oteto prokleto ali ne videh u praksi jos nikad. Raduje me cinjenica da je sad sve vise mladih koji su shvatili da je vreme zla proslo i da kao preduslov normalnog zivota moraju prvo stolicu zagrijati.

Da, u pravu si, kad sam pominjala komuniste mislila sam na one bas zagrizene ideologijom. Inace, nije bilo vecih licemera da su propovedali jednakost a bivali "nejednakiji".

Ovde kod nas u RS, jos uvek su najbogatiji oni koji "pocetni" kapital stekose u ratu. Cuh negde oteto prokleto ali ne videh u praksi jos nikad. Raduje me cinjenica da je sad sve vise mladih koji su shvatili da je vreme zla proslo i da kao preduslov normalnog zivota moraju prvo stolicu zagrijati.
ja inače volim te narodne umotvorine, al u ovom slučaju narod nije u pravu...

Cuh negde oteto prokleto ali ne videh u praksi jos nikad.

Video sam bogme i u praksi. Lik, koji je sa Kosova doneo ogromni SONY TV i hvalio se je doziveo da mu se taj TV jednog dana zapalio...pola kuce mu izgorelo.
Ne bih ja uzimao tudje (pa ni siptarsko), neka hvala. Koliko imam - imam, koliko mogu da priustim sebi - toliko imam. ;)

Video sam bogme i u praksi. Lik, koji je sa Kosova doneo ogromni SONY TV i hvalio se je doziveo da mu se taj TV jednog dana zapalio...pola kuce mu izgorelo.
Ne bih ja uzimao tudje (pa ni siptarsko), neka hvala. Koliko imam - imam, koliko mogu da priustim sebi - toliko imam. ;)

I ja imam neke svoje principe i nikad u zivotu nisam ni pozelela tudje (ukljucujuci i muzeve :) ) ali od 100 ukradenih ili otetih stvari izgori njih jedna...Ako iskljucimo prenosenje greha na sledece generacije ili postojanje pakla onda...Onda smo malo glupi svi mi koji razmisljamo na ovakav nacin.

A gde si ti u poslednje vreme, nisam te videla sto godina?

I ja imam neke svoje principe i nikad u zivotu nisam ni pozelela tudje (ukljucujuci i muzeve :) ) ali od 100 ukradenih ili otetih stvari izgori njih jedna...Ako iskljucimo prenosenje greha na sledece generacije ili postojanje pakla onda...Onda smo malo glupi svi mi koji razmisljamo na ovakav nacin.

A gde si ti u poslednje vreme, nisam te videla sto godina?

Vrebam iz senke. :lol: ;)
Tu sam...zadnjih 6-7 dana nisam uopste svracao na forum. Bio sam slobodan, pa sam imao preca posla, malo iskulirao sa forumom itd.

Ne znam...ja cu eto radje da ispadnem glup, a da spavam mirno, nego da ispadnem "sposoban" (pod znakom navoda, jer to nije sposobnost, nego nesto jako ruzno). Ukrasti, oteti, zaraditi na tudjoj muci, trgovati smrcu....to nikako ne ide u kategoriju "sposobnost". ;)

nije...ali niko ili bar retko ko je to postao svojim teshkim i mukotrpnim radom...
dakle,skidam kapu onima koji su to stekli trudom i radom,a ovi shto su to postali zahvaljujuci ochevima i ocima,njih bih pitao kako stoje stvari...
pritom nisam niti zloban niti zavidan,svako se bori za sebe,i kroji sebi kapu,ali mi je pun kufer onih koji prichaju o sposobnostima,a sami nishta tezhe od kashike (dzointa) nisu digli...
deca i unuci Titovih generala,kojekakvi Kapichici i njima slichni...

a kakve veze ima?
ako je neko postigao preko očevih leđa, pa šta njegov je otac?
ako je postigao preko državnih leđa, pa kriva je država nije on.
mislim u nenormalnim okolnostima nenormalnost je deo ključa za preživljavanje.
svako je potencijalno ima istu šansu i legalnu i nelegelnu
i uopšte otkud ta frustracija - a kako je, a zašto je
pa svejedno uspeo je, što ti nisi to je tvoj problem (mislim ne mislim lično)

je u Srbiji najveći greh biti uspešan i zadovoljan?? :think:

Znaj da to i mene interesuje.. :think:
Ljudi vise vole da im pricas kako imas probleme, kako ti ne ide u zivotu, kako si tuzan, bez prijatelja, onda te slusaju, sazaljevaju i daju savete..
A, ako cuju da si uspesan, da si dobio neko radno mesto, polozio ispit, skupio novac i otisao negde na vikend, ma, samo se okrenu i ko pokisli odu ne zeleci da nastave razgovor..
Moje misljenje je da ljudi vise vole da se druze sa onima koji su manje uspesniji od njih, jer tako mogu vise da se hvale svojim uspesima, znajuci da ova druga strana u razgvoru nije to postigla..
:think: Malo konfuzno napisano, ali se nadam da je protumaceno :mrgreen:

a kakve veze ima?
ako je neko postigao preko očevih leđa, pa šta njegov je otac?
ako je postigao preko državnih leđa, pa kriva je država nije on.
mislim u nenormalnim okolnostima nenormalnost je deo ključa za preživljavanje.
svako je potencijalno ima istu šansu i legalnu i nelegelnu
i uopšte otkud ta frustracija - a kako je, a zašto je
pa svejedno uspeo je, što ti nisi to je tvoj problem
(mislim ne mislim lično)

zapravo ono, zašto tavorenej u zavisti i ljubomori, a pritom nikakav lični angažman?

Možda nije zavist i ljubomora, nego moralna osuda?
Čini mi se da zaboravljaš da postoje i ljudi koji zaista imaju moralna načela i neće da rade stvari za koje smatraju da nisu u redu, čak i ako bi mogli, čak i ako ne bi bili kažnjeni. Mislim, nisu svi samo lenji, postoje i savesni. Ni definicija uspeha nije ista, postoje ljudi koji sebe ne bi mogli da vide kao 'uspešne' ako su za taj uspeh morali da urade nešto za šta smatraju da je loše, ili misle da uspeh nije vredan valjanja u blatu.
(Ovaj post se odnosi na nelegalni ili sumnjivi uspeh.)

Poslednja izmena:

Back