Zašto žrtve silovanja uglavnom ćute?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.659
Vest o napastvovanju učenica poznate škole glume uzemirila je javnost koja je pružila veliku podršku žrtvama i zahvalila im na hrabrosti da javno progovore o svom iskustvu i prijave nasilnika.

- Mnogo snage i mnogo hrabrosti je potrebno da se nasilje prijavi. Seksualno zlostavljanje se dešava u četiri zida, retko kada imate materijalne dokaze. Obično imate reč deteta protiv reči zlostavljača - teško je tada u toj situaciji da prijavite zlostavljanje - kaže Ivana Milosavljević Đukić iz Centra za zaštitu dece i omladine

Vrlo je bitno da onaj ko prijavi seksualno zlostavljanje dobije podršku svoje okoline, svojih roditelja, ali i podršku sistema.

- To znači da bi se zlostavljanje prekinulo treba da se prijavi i da bi se umanjile posledice zlostavljanja takođe je bitno da deca prijave. Ali deca koja prijave seksualno zlostavljanje ona pre svega treba da dobiju podršku sistema i da kada su prijavila nekoga treba da ih ispituju samo jedanput, ne treba da daju iskaze više puta i da ponavaljaju svoje traumatično iskustvo, jer kada govore o tome njima se ponovo javljaju one iste emocije koje su imali kada se desilo zlostavljanje - objasnila je Milosavljević Đukićeva.

SD
Medjutim, u kakvom društvu i okruženju živimo, u većini slučajeva su "žene krive štio su silovane"??
Kakva mišljenja i "razlozi" za silovanja preovladavaju kod izvjesnog sloja ljudi je prosto da ne (po)vjeruješ!
-"hodala" (bila) je sama,
-ispod bluze nije imala ništa (bez grudnjaka)
-"slobodno" ponašanje,
-kratka suknja, dubok dekolte.. su po nekima, "opravdani" razlozi i izgovori za silovanje?

Mnogi, na žalost iskorištavaju nečije teško socijalno stanje, nedovoljnu brigu roditelja, neimaštinu a često se može pročitati da se siluju i psihičke neuračunljive osobe.
Zašto je potrebno da prodje mnogo vremena da bi se otkrili ovakvi manijaci i silovatelji?
Ima li mjesta nekoj sumnji da to ipak nije silovanje, tj nasilni čin protiv njihove volje, računajući da su u ovom slučaju, u pitanju i maloljetnice?

Zato sšto živimo u patriarhalnom svetu koji žene koje priznaju da su bile žrtve nekog manijaka tretira kao da su svojim ponašanjem ili načinom oblačenja priivukle pažnju tako nekog manijaka i zato su same krive što im se tako nešto desilo.
kakva glupost
skoro nisam procitao vecu glupost
po toj logici.... ma nmg se macujem.....

kakva glupost
skoro nisam procitao vecu glupost
po toj logici.... ma nmg se macujem.....
pogledaj samo komentare na člankove o tako nekim slučajevima i videćeš da najmanje 50% okrivljuju žrtvu da je nekako prizvala to što joj se desilo ili time što se našla sama negde gde ju je manijak presreo ili time što predpostavljaju da je bila "provokativno" obučena ili nekim komnetarima da žločincu pokušava da uništi život lažnom optužbom jer je kivna na njega...U takvom svetu živimo jbg

pogledaj samo komentare na člankove o tako nekim slučajevima i videćeš da najmanje 50% okrivljuju žrtvu da je nekako prizvala to što joj se desilo ili time što se našla sama negde gde ju je manijak presreo ili time što predpostavljaju da je bila "provokativno" obučena ili nekim komnetarima da žločincu pokušava da uništi život lažnom optužbom jer je kivna na njega...U takvom svetu živimo jbg
nmg :( sori

Klinke setaju gole ili u providnim helankama.

Helanke su namenjene za sportske aktivnosti, ne za guzate seljancure. I onda kada dobije to sto trazi ijuuu strasno silovali me nji troje.

Ne opravdavam silovanje ali definitivno moramo da povedemo racuna kako nam se deca oblace. Dobro, ne zivimo u kamenom dobu ali zna se kako se dete oblaci. Problem je sto se i druga deca oblace isto i ako joj uskratis helanke nznm ni ja sta bi zensko dete obuklo drugo, siroke farmerice nisu u modi i ruzne su, a svi lepsi modeli pantalonica farmerica su uski. Bas je problem kontam to, roditelj ne zna kako da se postavi. Mozda nije problem u oblacenju mozda je problem u bolesnim umovima, psiholozi znaju bolje ipak.

Za pedofile smrtna kazna. Ali pre izvrsenja silovati ga, drzava plati ogromnog gej crnca na steroidima, i to prikazati na rijalitiju, rijaliti prodati per per vju ili platiti porez na sund ili sms poruka 200 din ako hoces da pogledas.

ima i jos gora varijanta kao u usa lokacija holivud.... da se sete u penziji sta se mozda desilo pre pola veka...i horda zombija krene na nekoga
ovde je indikativno da su redom svi mediji kao jaje jajetu...znaci ovo svima odgovara a to znaci dase sprema neko zestoko sranje vlasti kad su upregli sve medije i zvanicne i one sto su glumili opozicione da nekog oblate pre sudjenja
sto rece koleginica odavde lekarka, ziva nisam da vidim kako ce da dokazu silovanje posle toliko vremena kad nisu u stanju ni ono sto je bilo juce.

Nisam hteo da napisem... ali meni se ucinilo da postoji jako mala verovatnoca da su svi u dilu da uzmu pare.

Ucenice dobiju medijsku paznju i lovu

Aleksic tuzi drzavu i dobije lovu jer ne moze da se dokaze silovanje a medijski su ga satanizovali

Vucic uzme svoj deo

Zar nisu vec montirali proces protiv kosmajca i ovaj tuzio drzavu i uzeo ogromnu cifru

No, ovo je bolesna varijanta i nznm da li je moguca uopste ali...

Radio se npr gerila marketing kada je klark bio u prvoj zvanicnoj poseti Srbiji - istovremeno svi mediji su izvestavali o bombasu koji preti da ce se razneti u zgradi vlade ili nznm gde. Pomislio sam da opet skrecu paznju sa neke bitne vesti ali ovo bi bilo bas bolesno ako je to taj scenario.

Jedina info koju nam precutkuju ovih dana je da privatizuju eps, postacemo jedina drzava na svetu koja je dala elektro energetski sistem u ruke stranaca. Verovatno vam je stiglo na adresu ugovor da predate brojilo da bude u vlasnistvu epsa a oni ce zauzvrat da ga popravljaju kad rikne. No nebitno mozda nije to...

zanimljivo da je olja beckovic bila kod mike a ni rec nije zucnula u nedelju....

goran saric lepo napisa o medijskom lincu aleksica gde je nazalost u pricu najvise upregao n1 a ne sektu na vlasti koja slicno radi vec 8 godina srbiji, sto govori o tome kako scenarista ovog igrokaza ispira mozak narodu....zapamtite, svi satro opozicioni i jos jednom, SVI tzv. opozicioni mediji blogovi i slicna sranja, su pod kontrolom ove sekte i samo glume opoziciju.

https://srbin.info/drustvo/goran-sa...avljane-glumice-i-medijski-linc-spc-i-srbije/

"I da gole hodamo po ulici – nema niko prava da nas pipne ako mi to ne želimo"

Aleksandra Krunić

:hvala:
da ono odes u sumu punu mrkih medveda i kazes niko nema prava da nas pipne ako mi to ne zelimo. Ili baru punu krokodila Ove zene sto govore zenama da nista nije njihova krivica i da ne treba da se plase mrkih medveda cine zenama medvedju uslugu. Pa ja 2m i 150 kila ne bi se usudio da prodjem kroz neke delove nocu jer ima narkomana i slicnih.

Gle,čak i da devojke i žene počnu da se oblače kao kaluđerice to neće sprečiti nekog manijaka da nasrne na neku jer su to poremećeni pojedinci koji ne biraju žrtve po tome kako su obučene ili čemu već nego po tome da li im deluju kao da ne mogu na neki način da spreče to što namerava da uradi takav proremećeni pojedinac.To može da se desi i trudnici,i toj domaćici,i nekoj koja ima neki invaliditet,i starijoj ženi...ustvari ne dešava se ni samo isključivo ženama,svako ko je ranjiv iz nekog razloga,bilo da je fizički slab ili je u poziciji da zavisi od nekog ili nečeg može potencionalno da bude žrtva ako se slučajno nađe u okolini takvog poremećenog pojedinca.
Ne može da se odgovornost,ili pola odgovornosti svaljuje na žrtvu i da se računa da je nekako to prizvala jer nije bila vidovita da predvidi šta će joj ko uradeti i to izbegne.

Poslednja izmena od moderatora:
Postoji razlika između želeti biti poželjna i želeti biti silovana. Svako želi svoje telo da da drugom svojom voljom, a ne na silu.

To što ti radiš je apologija silovanja, aka: "ja sam mali racionalni muškawac, koji je razumom i dominacijom razuma nad nagonom izgradio ciwiwizaciju, ali ne mogu da držim mačora u gaćama kad se pored mene zatrese butka ili sisa".

Tako da, nemaš pravo da uvaljuješ mačora pa sve i da je žena gola pored tebe, dok ti eksplicitno ne kaže: uvali mi mačora.

Poslednja izmena od moderatora:

Back