Zašto živim u Srbistanu ?

Meni je smrtnost u Kini djelovala ozbiljno visoko. S obzirom da od sezonskog gripa od mjera preduzimamo vakcinaciju a ovdje je potpuni karantin, nije mi bilo za poredjenje ukupan broj oboljelih spram populacije.
Narocito kada su nasi izjavili da im je za nedjelju dana produzenja raspusta broj gripoznih duplo smanjen u odnosu na ocekivane. Znaci karantini, obustave skola I vrtica rade posao na redukciji infekcije.
Ali da umre preko 3k na zvanicnih 80 meni nije bezazlena brojka.
Причаш о Кини?

Kini I nama: )
Ako kod nas samo produzenje raspusta spusti na pola broj gripoznih (ne korona, sezonski grip he u pitanju), to onda znaci da takve mjere djeluju. I analogno tome, Kina je imala samo 80 hiljada na onoliku populaciju bas zahvaljujuci mjerama.
3 hiljade mrtvih na tih 80 hiljada registrovanih. Zar to nije mnogo?
Cak I ako uzmes u obzir da je postojao veliki broj zarazenih da nisu registrovani, kao I da ce mnogi preminuti posredno, komplikacijama primarnih bolesti usled gripa. Meni ovo nije mali procenat. A ljudi upuceni u zdravstvo ga minimalizuju. Beznacajan je.

Ako kod nas samo produzenje raspusta spusti na pola broj gripoznih (ne korona, sezonski grip he u pitanju), to onda znaci da takve mjere djeluju. I analogno tome, Kina je imala samo 80 hiljada na onoliku populaciju bas zahvaljujuci mjerama.
Cak I ako uzmes u obzir da je postojao veliki broj zarazenih da nisu registrovani, kao I da ce mnogi preminuti posredno, komplikacijama primarnih bolesti usled gripa. Meni ovo nije mali procenat. A ljudi upuceni u zdravstvo ga minimalizuju. Beznacajan je.
Мени тај проценат не значи баш ништа управо зато што не знамо ствари број заражених.
То је манипулација статистиком. Зато је не треба ни разматрати.
Ми знамо да већина људи развије веома благу клиничку слику те се и не пријави нигде, нити се тестира.

Ево једне занимљиве и не дугачке емисије о корони са проф. др Даријом Кисић Тепавчевић.
Он би многе могао да релаксира.

poslednji podatak o closed cases kaže da je od 100413 slučajeva smrtni ishod imalo 10495. to je 10% i nije malo
https://www.worldometers.info/coronavirus/

evo tebe da pitam, stručno lice, vidim da poseduješ podatke iz italije. Jel tamo isto svako godine umre ovoliko ljudi u kratkom vremenskom roku da ne mogu da ih kremiraju i sahrane, nego ih vojska vozi u kovčezima u okolne gradove da ih kremiraju i sahrane? Moža je to tamo normalno i redovno stanje o kome mi ne izveštavamo inače.
Mozda bi i umirali u tolikom broju da se ne vakcinisu. Posto je ovo novi oblik vrusa, vakcine nema pa zato iz rizicnih grupa i umiru toliko. Ovo je neko moje razmisljanje, pa je zbog toga jako vazno da se postuje karantin da se oni zastite.

83644086_10218301990034344_8156372310782115840_o.jpg

Imam vrlo realnu mogućnost da ne živim ovde, otvorena vrata i dobar početak u jednoj od zemalja Evropske unije. I to tako poslednjih 15 godina, pozivi, ubeđivanja, razgovori...
A ja nekako ne vidim svrhu toga. Zbog novca ? Mislim da je samo stvar u tome kako namestiš glavu , zbog ljudi ? Mislim da je samo stvar izabrati prave. Zbog onog što imam ovde materijalno ? Teško da ću tako nešto moći imati tamo.
A pre svega, koči me onaj osećaj kada si tamo negde preko, pa te ljudi doživljavaju kao stranca što i jesi. Kada te u radnji prati obezbeđenje jer znaju odakle si, kada deca zaziru od tvoje dece na igralištu iz istog razloga. Mislim da ne bi mogla da se suočim i pomirim sa time nikad.
A nije da da mi sviđa ova država i ovaj vladalac i ova kompletna situacija, samo ne znam, da li bi negde mogla naći ovaj mir u duši koji imam sada.

Vazno je ispoštovati svoj osećaj. Ma kakav izbor bio važno je da nije čist kompromis ili izgovor.

Meni nije previše važno gde živim. Lako se pakujem, snalazim, skupljam i teram dalje.
Svoju zemlju volim ali mogu da budem miljama daleko od nje. Kao i sa poslom, malo jedno pa malo nešto drugo...mozda trazim još uvek to udobno mesto. Nikada nisam pozelela - zauvek. Svuda mogu živeti. Imam nečujne životne navike pa zbilja nisam imala neprijatnost. Retko je imam i kod nas. Ja sam od onih koje nikada ne zaustave na aerodromu. I tako sam navikla, zloupotrebljavam osmeh, govorim tiho i računam da nikome nisam posebno važna da bi se bas na mene uskopistio. Iz iskustva okolo mislim da ljudi snažnog stava rizikuju probleme...ovako, ukoliko nikome ne bodes oči i imaš neko ugodno ponasanje gotovo mi je nezamislivo da budeš stigmatizovan...pa znaju oni da naprave razliku izmedju sanera sa Balkana i tebe...nisu slepi a onda ispliva kakav si covek i koliko si umiljat, koliko prija čovek da ga vide ujutru na poslu, u prodavnici a osmeh je najbolji lek za ksenofobiju. Ne kažem da nema predrasuda, ima svakako ali one su kratkotrajne i dosezu dotle dok te ne sretnu isti ljudi više puta...a onda postaješ ti - ti...
Ja na predrasude bilo kog tipa ravnodusno sležem ramenima. Nije mi važno gde živim već kakav mi je život.

Не знам, не зна нико. А информације које добијамо од колега су шаренолике.

Meni se čini da je mnogo ljudi iz struke olako dalo mišljenje i pozvalo se na struku.
A onda je sve ispalo drugačije i svet je nakratko skliznuo iz šina.
Pitanje je da li su stvari mogle bolje da se procene i preduprede u situaciji sa manje mišljenja i pritiska. Ljudi su bili rastrzani izmedju kataklizmicnih vesti i ubeđivanja da nije to ništa, virus iz grupe nazeba, dodje i prodje osim u izuzetnim situacijama.

Pokazalo se da su obe krajnosti bile opasne.
Mozda su životi, bar neki od njih, mogli biti spaseni da se svuda na svetu nisu nalazili oni koji su virus potcenjivali. Od Amerike do Srbije, mnoge i stručne i političke glave su to učinile.
Evo, sportisti već imaju mišljenja o vakcinaciji...sa kojim pravom i sa kojom podlogom, da mi je samo to znati a gomila klinaca će papagajisati njihove reči sutra...borba za pravu vest je rudarski posao danas.

Meni se čini da je mnogo ljudi iz struke olako dalo mišljenje i pozvalo se na struku.
Pitanje je da li su stvari mogle bolje da se procene i preduprede u situaciji sa manje mišljenja i pritiska. Ljudi su bili rastrzani izmedju kataklizmicnih vesti i ubeđivanja da nije to ništa, virus iz grupe nazeba, dodje i prodje osim u izuzetnim situacijama.

Mozda su životi, bar neki od njih, mogli biti spaseni da se svuda na svetu nisu nalazili oni koji su virus p otcenjivali. Od Amerike do Srbije, mnoge i stručne i političke glave su to učinile.
Evo, sportisti već imaju mišljenja o vakcinaciji...sa kojim pravom i sa kojom podlogom, da mi je samo to znati a gomila klinaca će papagajisati njihove reči sutra...borba za pravu vest je rudarski posao danas.
tacno.
a struka se od pocetka uspostavila medijskoj histeriji i bezvrednoj statistici prostim jednostavnim postulatom da je nemoguce kvantifikovati ukupan broj zarazenih bez seroloskih analiza!

rezultati prve seroloske studije, postavljene na naucnim principima, objavljeni su ovih dana.. a bice ih jos mnogo!

Mozda su životi, bar neki od njih, mogli biti spaseni da se svuda na svetu nisu nalazili oni koji su virus potcenjivali. Od Amerike do Srbije, mnoge i stručne i političke glave su to učinile.
А са којим правом то исто има један програмер или шта је већ? Ако је тако велик душебрижник, могао је многе људе да спаси глади и на разне друге начине, није морао да се трпа у вакцине.
Није ово напад на твој пост, него само надовезујем питање.
Истина је да свако има свој став а питање је да ли ћемо праву истину икада знати.

А са којим правом то исто има један програмер или шта је већ? Ако је тако велик душебрижник, могао је многе људе да спаси глади и на разне друге начине, није морао да се трпа у вакцине.
Није ово напад на твој пост, него само надовезујем питање.
Истина је да свако има свој став а питање је да ли ћемо праву истину икада знати.
on uopste nema diplomu. nikakvu!

Праву ситуацију ћемо знати кад се истестира становништво серолошки. Анти-тело је једини доказ да је човек био заражен. Брис указуке да је било контакта с вирусом, да је слузница контаминирана, али не и да ли је човек заиста оболео од вируса.
Даћу баналан пример.
Кад се сумња да неко има сиду, не ради му се брис аналног канала, вагине или уретре, већ се вади крв и траже се специфична антитела. Тако и сад, требало је људима радити серологију на At акутне фазе. Ок, нисмо могли, тестови нису постојали, вирус је нов. Али ће зато бити рађене анализе на At која заостају као доказ инфекције -Ig G.
Већ неке прелиминарне анализе показују да је прокуженост била огромна, самим тим и смртност далеко, далеко мања од тренутне званичне цифре. Свакако ће цифра бити ревидирана.

tacno.
a struka se od pocetka uspostavila medijskoj histeriji i bezvrednoj statistici prostim jednostavnim postulatom da je nemoguce kvantifikovati ukupan broj zarazenih bez seroloskih analiza!

rezultati prve seroloske studije, postavljene na naucnim principima, objavljeni su ovih dana.. a bice ih jos mnogo!

Нисам видела да си већ поставила снимак.
На жалост, и у струци има много људи који не разумеју имунологију. И као блентави слушају и понављају медијске приче.
С друге стране, психологија масе је чудо. И најпаметнији у маси могу да изгубе критичност.
Што се Италијана тиче, њих је неко натерао да , на фин начин, саопште да су износили непрецизно податке, тј. да су сажимали све скупа.
Зашто су то радили, можемо дамо да нагађамо.

Праву ситуацију ћемо знати кад се истестира становништво серолошки. Анти-тело је једини доказ да је човек био заражен. Брис указуке да је било контакта с вирусом, да је слузница контаминирана, али не и да ли је човек заиста оболео од вируса.
Даћу баналан пример.
Кад се сумња да неко има сиду, не ради му се брис аналног канала, вагине или уретре, већ се вади крв и траже се специфична антитела. Тако и сад, требало је људима радити серологију на At акутне фазе. Ок, нисмо могли, тестови нису постојали, вирус је нов. Али ће зато бити рађене анализе на At која заостају као доказ инфекције -Ig G.
Већ неке прелиминарне анализе показују да је прокуженост била огромна, самим тим и смртност далеко, далеко мања од тренутне званичне цифре. Свакако ће цифра бити ревидирана.

Ne, nismo se razumele.
Poenta je da je svet lavirao od potpunog ignorisanja (većina političara i savetnika istih sa visokim kvalifikacijama) do sabijanja ljudi u stanje šišmiša. Preterane su obe reakcije.
Struka je davala kategoricne izjave. Čak i veoma stručni specijalisti.

Nijedan test za covid, koliko vidim, nije baš pouzdan. Kreće se oko 50%. Respiratori su ispali potpuno sumnjivi. Da li su uopšte bili potrebni? Struka nije bila spremna. Jurili su svoj rep.

A virus je trajao tri meseca pre toga, za pripremu je bilo vremena.
Sada se ponovo struka poziva na vakcinu. I ponovo obmanjuje. U pravu postoji termin "rizik razvoja". Vakcina traži vreme koje se ne meri mesecima već godinama a propaganda snima Kineze, Amerikance, Ruse, bombasticni nazivi kreću provere na ljudima, još malo...nije malo i ne bi smelo da bude kratko to vreme. Narod veruje ne zato što su neobrazovani već zato što ih kombinacija struke i politike obmanjuje.

Niko ne spori diplomu fakulteta ali to bi bilo kao da stručnjak za porodično pravo sa punim uverenjem vadi diplomu kao dokaz u analizi kompleksnog korporativnog ugovora na osnovu položenog ispita pre 20, 30 godina. Znanje zastareva a situacija u nauci se menja. I onda se desi da komsinica pedijatar u godinama celoj zgradi preporučuje da drže ljudi cipele u alkoholu pozivajući se na zvanje doktora. Prepadnuti stariji slušaju...i cipele se natapaju.

Tako ja celu priču vidim. Kataklizmicni podaci medija a cifre koje broje milione i hiljade utiču na svest a sa druge strane nepripremljen teren od strane politike i onda dobijemo najgluplji rezultat karantin uz pucanje bolnica i stalno bombardovanje umrlim/inficiranim. Ja sam laik ali ovde su napravljene greške.

Meni lično smrtnost ne deluje previsoka ukoliko se uzme da na svetu ima, koliko, 7, 5 milijardi ljudi a virusa ima svuda, u gotovo svakoj državi. I kao laik, ja bih zaštitila slabe a mlade i jake pustila uz razumno ponašanje i pojačanu higijenu.

pa nije mnogo, s obizorom da 90% ljudi nema nikakve simptome, te nisu ni registrovani

pa nije mnogo, s obizorom da 90% ljudi nema nikakve simptome, te nisu ni registrovani
Nije mnogo na kraju epidemije ali nije beznacajno kod zemlje koja je potpuno izolovana.
Ali jeste znacajan podatak ako razmatras potencijal zaraze I kao podatak koji treba da ti kaze da treba da preduzmes mjere a ne da u mjeses dana odemo od najsmjesnineg virusa do cetvorodnevnog zatvora.
Kao sto sada nije bitno koliko imas mrtvih I izlijecenih medju registrovanim, vec gledas prema ukupnoj populaciji, ali na pocetku ti to znaci jer vidis brzinu izlecenja I brzinu kojom savlada stare, da bi planirao bolnicke kapacitete.

Sofija, nešto sam zaboravila da napišem.

Ljudi nisu racunari. Manipulaciji emocijama smo svi skloni samo zavisi ko na sta reaguje, u kom momentu i pod kojim okolnostima. To je onaj peti element koji nasu vrstu čini i slabom i jakom ali zbog koga nikad nećemo moći da budemo racunari niti računari mogu da budu ljudi.

Kada je naš kućni prijatelj preminuo ja sam se gusila skoro ceo dan u suzama i u toku razgovara sa ocem ja praktično nisam čula kada mi je kazao "sine, on je bio težak srčani bolesnik i seceras, nije on pričao o tome ali dugo je on bolestan". Od emocije i zatvorenosti, od drzanja telefona i odjeka njegove pesme kroz noć bez žive duše na ulici svakome mozak drugacije radi i tu statistika pada. Kada prodje vreme čovek shvati da žali za jednom osobom koja mu je bila draga a koja je fakat bila oslabljena ali dok traje šok onaj peti element te čini čovekom i zato mislim da se narodu prejako sudi zbog slabosti. Slabost je u nama. Ali ona ima i svoj opozit ponovo u nama.

Ne, nismo se razumele.
Poenta je da je svet lavirao od potpunog ignorisanja (većina političara i savetnika istih sa visokim kvalifikacijama) do sabijanja ljudi u stanje šišmiša. Preterane su obe reakcije.
Struka je davala kategoricne izjave. Čak i veoma stručni specijalisti.

Nijedan test za covid, koliko vidim, nije baš pouzdan. Kreće se oko 50%. Respiratori su ispali potpuno sumnjivi. Da li su uopšte bili potrebni? Struka nije bila spremna. Jurili su svoj rep.

A virus je trajao tri meseca pre toga, za pripremu je bilo vremena.
Sada se ponovo struka poziva na vakcinu. I ponovo obmanjuje. U pravu postoji termin "rizik razvoja". Vakcina traži vreme koje se ne meri mesecima već godinama a propaganda snima Kineze, Amerikance, Ruse, bombasticni nazivi kreću provere na ljudima, još malo...nije malo i ne bi smelo da bude kratko to vreme. Narod veruje ne zato što su neobrazovani već zato što ih kombinacija struke i politike obmanjuje.

Niko ne spori diplomu fakulteta ali to bi bilo kao da stručnjak za porodično pravo sa punim uverenjem vadi diplomu kao dokaz u analizi kompleksnog korporativnog ugovora na osnovu položenog ispita pre 20, 30 godina. Znanje zastareva a situacija u nauci se menja. I onda se desi da komsinica pedijatar u godinama celoj zgradi preporučuje da drže ljudi cipele u alkoholu pozivajući se na zvanje doktora. Prepadnuti stariji slušaju...i cipele se natapaju.

Tako ja celu priču vidim. Kataklizmicni podaci medija a cifre koje broje milione i hiljade utiču na svest a sa druge strane nepripremljen teren od strane politike i onda dobijemo najgluplji rezultat karantin uz pucanje bolnica i stalno bombardovanje umrlim/inficiranim. Ja sam laik ali ovde su napravljene greške.

Meni lično smrtnost ne deluje previsoka ukoliko se uzme da na svetu ima, koliko, 7, 5 milijardi ljudi a virusa ima svuda, u gotovo svakoj državi. I kao laik, ja bih zaštitila slabe a mlade i jake pustila uz razumno ponašanje i pojačanu higijenu.
Немам твоју перспективу јер сам све време угашеног телевизора, не гуглам информације, радим у ковид центру и имам све на тацни, испред себе.
Али верујем да се иде из крајности у крајност, јер такви су људи, острашћени у својим ставовима и незнању.
Ништа више нема вредност, свуда се претерано увукла политика.
У науку одавно.
Хвала Богу па велике, развијене државе ипак имају независне интелектуалце, који нису зависни од плате коју им додели држава па самим тим имају и слободу мишљења и изношења ставова делеко изнад нас овде.
Тако да ће, верујем, и цела ова прича око короне добити и једну другу, реалнију димензију.
Ако је могло давне 2009. да се заустави лудило око Х1Н1, зауставиће се и ово.
Такође, контрола је стопостотна, али та контрола и развијена техника, колико нама малим људима нарушава приватност, утолико је добра јер више ишта не може да остане тајна. Ко то не схвата од политичара, он је део аориста. Кажем политичара, јер они кроје све.

Sofija, nešto sam zaboravila da napišem.

Ljudi nisu racunari. Manipulaciji emocijama smo svi skloni samo zavisi ko na sta reaguje, u kom momentu i pod kojim okolnostima. To je onaj peti element koji nasu vrstu čini i slabom i jakom ali zbog koga nikad nećemo moći da budemo racunari niti računari mogu da budu ljudi.

Kada je naš kućni prijatelj preminuo ja sam se gusila skoro ceo dan u suzama i u toku razgovara sa ocem ja praktično nisam čula kada mi je kazao "sine, on je bio težak srčani bolesnik i seceras, nije on pričao o tome ali dugo je on bolestan". Od emocije i zatvorenosti, od drzanja telefona i odjeka njegove pesme kroz noć bez žive duše na ulici svakome mozak drugacije radi i tu statistika pada. Kada prodje vreme čovek shvati da žali za jednom osobom koja mu je bila draga a koja je fakat bila oslabljena ali dok traje šok onaj peti element te čini čovekom i zato mislim da se narodu prejako sudi zbog slabosti. Slabost je u nama. Ali ona ima i svoj opozit ponovo u nama.
Ја не судим народу уопште. Шта више, бар у Србији га видим јединим озбиљним стожером свега икад здравог.
Народ има право на заблуду, али није глуп, и пре или касније схвати.

Medicinski radnici pisu ono sto moraju da ne bi dobili otkaze plus tuzbe,na svetskom nivou dramaticno glume neki drugi sta god sa tv programa oko vakcina vec godinama te ovaj san da sve prisilno vakcinisu u svetu "to tako mora" nakon svih ovih prica o "svinjskom gripu","pticjem gripu",ostalim pada u vodu kao kula od karata.

Bitne stvari se ne resavaju,zagadjenje vazduha o kom se prica decenijama (npr.Bor) a tek od prosle godine kad je doslo u Beograd eto price svuda.Nemamo kanalizaciju u celoj zemlji,nemamo preciscivace iste te ide u reke.Ulaze se u glavni grad,ostatak zemlje kao da ne postoji -gde je tu ono da svi imaju ista prava (kad vec obaveze jesu iste svima).Hrast Zapis posecen,istorijsko mesto bitno unisteno autoputem.NATO agresor nas zasuo ko zna cime,da li je zemljiste cisceno na neki nacin od toga (a moze,objasnjavali su oni koji to znaju).Sve ovo se stalno vrti,televizija,novine,internet,ovo su ozbiljna pitanja,ima ih jos mnogo a uticu na sve dok je ova bolest nesto sto moze da ubije samo one cije zdravlje je toliko naruseno da bi im obicna prehlada mogla biti poslednje.
Njima se uvek prilazi pod punom zastitnom opremom za svaki slucaj tako da je ovde,na zalost,u svetskom nivou pitanje ko ce zaraditi vise novca od mase na svetskom nivou koja umesto da stane,poslusa one koji znaju slepo veruje onima koji promovisu neciju zaradu.

Hriscanima se ukidaju sva prava na svetskom nivou,evo nama u zemlji ukinuto pravo na sabornost cime je doveden antihrist na zemlju. Al' neee,komunisti svetski like this,sreca,sreca,radost na internetu sto mogu grupno,javno da ponizavaju bez ikakve kazne vernike koji su otisli na pricest,skembani do suda kao najgori zlocinci,dobili novcane kazne dok se sa druge strane tatin sin koji je divljanjem kolima ubio necije dete,sta,nista.

Poslednja izmena:

Back