Праву ситуацију ћемо знати кад се истестира становништво серолошки. Анти-тело је једини доказ да је човек био заражен. Брис указуке да је било контакта с вирусом, да је слузница контаминирана, али не и да ли је човек заиста оболео од вируса.
Даћу баналан пример.
Кад се сумња да неко има сиду, не ради му се брис аналног канала, вагине или уретре, већ се вади крв и траже се специфична антитела. Тако и сад, требало је људима радити серологију на At акутне фазе. Ок, нисмо могли, тестови нису постојали, вирус је нов. Али ће зато бити рађене анализе на At која заостају као доказ инфекције -Ig G.
Већ неке прелиминарне анализе показују да је прокуженост била огромна, самим тим и смртност далеко, далеко мања од тренутне званичне цифре. Свакако ће цифра бити ревидирана.
Ne, nismo se razumele.
Poenta je da je svet lavirao od potpunog ignorisanja (većina političara i savetnika istih sa visokim kvalifikacijama) do sabijanja ljudi u stanje šišmiša. Preterane su obe reakcije.
Struka je davala kategoricne izjave. Čak i veoma stručni specijalisti.
Nijedan test za covid, koliko vidim, nije baš pouzdan. Kreće se oko 50%. Respiratori su ispali potpuno sumnjivi. Da li su uopšte bili potrebni? Struka nije bila spremna. Jurili su svoj rep.
A virus je trajao tri meseca pre toga, za pripremu je bilo vremena.
Sada se ponovo struka poziva na vakcinu. I ponovo obmanjuje. U pravu postoji termin "rizik razvoja". Vakcina traži vreme koje se ne meri mesecima već godinama a propaganda snima Kineze, Amerikance, Ruse, bombasticni nazivi kreću provere na ljudima, još malo...nije malo i ne bi smelo da bude kratko to vreme. Narod veruje ne zato što su neobrazovani već zato što ih kombinacija struke i politike obmanjuje.
Niko ne spori diplomu fakulteta ali to bi bilo kao da stručnjak za porodično pravo sa punim uverenjem vadi diplomu kao dokaz u analizi kompleksnog korporativnog ugovora na osnovu položenog ispita pre 20, 30 godina. Znanje zastareva a situacija u nauci se menja. I onda se desi da komsinica pedijatar u godinama celoj zgradi preporučuje da drže ljudi cipele u alkoholu pozivajući se na zvanje doktora. Prepadnuti stariji slušaju...i cipele se natapaju.
Tako ja celu priču vidim. Kataklizmicni podaci medija a cifre koje broje milione i hiljade utiču na svest a sa druge strane nepripremljen teren od strane politike i onda dobijemo najgluplji rezultat karantin uz pucanje bolnica i stalno bombardovanje umrlim/inficiranim. Ja sam laik ali ovde su napravljene greške.
Meni lično smrtnost ne deluje previsoka ukoliko se uzme da na svetu ima, koliko, 7, 5 milijardi ljudi a virusa ima svuda, u gotovo svakoj državi. I kao laik, ja bih zaštitila slabe a mlade i jake pustila uz razumno ponašanje i pojačanu higijenu.