Zašto žene rađaju na leđima?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.753
Da li ste se dok rano ujutru pijete neometano kafu...ili pred spavanje onako sneni...ili dok radite ali vam kroz glavu prolaze razne misli...Ikada zapitali...Zašto žene rađaju na leđima?

Niste? Nisam ni ja...Niste jedini
a0653.gif

Pošto mi je izeletelo tražeći neke druge stvari i izašlo mi ovo...Ne bih da čuvam ovu spoznaju samo za sebe!

Uostalom, po vama koji je najbolji položaj u toku porođaja?

Evo šta kažu inače o porođaju na leđima.

Žene širom sveta rađaju ležeći na leđima, ali razlog nema nikakve veze s evolucijom ili biologijom. Ta praksa zapravo ima prilično čudno poreklo.

slika1111.jpg

Prema "American Journal of Public Health", francuski kralj Luj XIV bio je taj koji je "izmislio" ležeći položaj za porođaj.

Luj XIV vladao je od 1643. do 1715. godine i za to vreme dobio je 22 dece, a ništa nije voleo više od gledanja kako se rađaju. Kralja je frustriralo da gleda svoju ženu i ljubavnice kako rađaju sedeći u stolici za porođaj, odnosno hteo je da ima intimniji i nesmetaniji pogled.
"Zato je Luj XIV promovisao novi, ležeći položaj", navodi časopis.

Naučnici tvrde da je insistirao na novom dizajnu porođajnog stola na kojem bi žena mogla da leži na leđima i drži noge podignutim. Ali umesto da sedi na kraju stola i posmatra sve izbliza, Luj XIV ipak je virio iza paravana.

Kada su niži slojevi društva saznali na čemu je njihov kralj insistirao, sledili su njegov primer i praksa se proširila po svetu.

Međutim, neki lekari tvrde da ležeći položaj može produžiti trudove ili čak povećati potrebu za carskim rezom. Zato neke žene danas odlučuju da rode stojeći, u čučnju, sedeći, klečeći ili na rukama i kolenima.

https://www.021.rs/story/Zivot/Porodica-i-dom/306384/Zasto-zene-radjaju-na-ledjima.html

poradjanje u bazenu je odlicna stvar
imam drugara koji je pisao neke clanke o tome u novinama na zapadu i istrazivao

ne znam koliko je kod nas popularno i da li je uopste i moguce
O tome se dosta pisalo pre nekoliko godina

Što se samog porođaja tiče, ženi je svejedno samo da se završi što pre.

Zato se za velike bolove kaže ' porođajni boliovi'.

Сада бих бирала другачије, природније положаје.
Другарица се породила код куће. И то јој је било најпријатније. Бабица која је била са њом би у случају компликација позвала др. Све време је била уз њу, радиле су неке вежбе, бирале положај који породиљи највише прија,... И све је протекло савршено. Нити ју је секла, нити имала напоне у недоглед... Нашла је положај у ком је беба само ”испала”. Мислим да бих сада тако.

Сада бих бирала другачије, природније положаје.
Другарица се породила код куће. И то јој је било најпријатније. Бабица која је била са њом би у случају компликација позвала др. Све време је била уз њу, радиле су неке вежбе, бирале положај који породиљи највише прија,... И све је протекло савршено. Нити ју је секла, нити имала напоне у недоглед... Нашла је положај у ком је беба само ”испала”. Мислим да бих сада тако.

Tako su radili u porodilistu kada se moja supruga poradjala - porodjajna sala ima sve, i bazen, i neku vrstu kreveta za lezeci i polulezeci polozaj, i neku specijalnu stolicu za sedeci polozaj, i neke konopce/trake i jos trista nekih cuda, pa trudnica sama bira kako joj odgovara i kako zeli.

Nisam znala da ovaj način porođaja postoji i kod nas.
Čitala sam ranijih godina o tome, više informativno nego što me zainma za primenu.

Nedavno sam učestvovala u nekoj temi o porodiljama, pomislih: ' ovo mi je poslednji put da pišem u temama ovakvog sadržaja'.
Morala sam da se povučem iz teme prepustvši dalji tok priče predradusadama, osudama, i naravno gosn Guglu : ))))

Dobra ideja za temu.

Nasi stari se poradjali u senu ili slami ,sad im trebaju bazeni i djakuzi :roll:
Aha, zato je svaki treci porodjaj bio sa smrtnim ishodom, da li zena ili dete.
I poradjalo se u senu ili na njivi samo ako se slucajno zadesi. babice su znale kako i sta treba da rade. I opet je umiranje bila uobicajena stvar.
Kad se budes poradjao, mozes da biras seno slobodno i da prevrces ocima usput.

Back