Zasto vukovi zavijaju na mesec?

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Vuk koji zavija na mesec postao je ikona našeg vremena, uglavnom zahvaljujući crtanim filmovima uz koje smo odrasli. Često ćete naći fotografije i video zapise sa vukom i velikim punim mesecom u pozadini, a u šali mnogi ljudi će imitirati vuka i zavijati kada vide pun mesec.

Ali da li ste se ikada zapitali da li vukovi zaista imaju nešto protiv meseca? Istina je, međutim, malo drugačija od one uz koju smo odrasli.

Vukovi su noćne životinje, što znači da su najaktivniji u zoru i sumrak, pa nije ni čudo što ih često vidimo sa Mesecom u pozadini. Kad zavijaju, vukovi dižu njuške ka nebu. Ali vukovi zavijaju na isti način danju.

Vukovi podižu njuške ka nebu kako bi maksimizirali akustiku poziva (zavijanja) koja se može čuti na udaljenosti od preko 6 kilometara. Za vukove je zavijanje izuzetno važno. Služi im kao lepak koji drži pakovanje zajedno. Pošto jedan čopor vukova pokriva ogromnu površinu, često se odvajaju da bi imali veće šanse da uhvate plen. Kada se to konačno dogodi, vukovi počinju da zavijaju i pozivaju druge vukove na gozbu.
vuk.jpg

Zavijanje takođe služi da upozori druge čopore da se drže dalje od svoje teritorije. Ponekad su vukovi i neobično tihi. To uglavnom znači da spremaju napad na drugi čopor tako što im se prišunjaju i napadaju ih iz zasede. Činjenica je da su glavni uzrok smrti vukova drugi vukovi.

Svaki vuk zavija drugačije. To znači da se mogu prepoznati i u najmračnijim noćima. Alfa mužjaci i veći vukovi proizvode dublje tonove, dok niže rangirani vukovi u čoporu proizvode više tonove.
vuk1.jpg

Nije rijetkost da ženka odabere partnera na osnovu zvuka zavijanja. Što mužijak proizvodi dublji zvuk, to je veća šansa da će ga ženka odabrati. Po dubini tona zavijanja možemo odrediti i agresivnost čopora. Ako alfa mužijak zavija jako dubokim tonovima, to znači da je on, a samim time i čopor, postao izuzetno agresivan.

Dakle, vukovi zavijaju iz više razloga, ali zavijanje na Mesec sasvim sigurno nije jedan od njih.
L1ZVS09WSS5qcGc

Izvor - http://pixelizam.com/zasto-vukovi-zavijaju-na-mjesec/

Potom Mesec kao Luna, boginja koja izaziva da ljudi polude...
Pre bih rekla da pun mesec označava kraj ciklusa i početak iznova, a da sve živo na te mene reaguje prema svojim instinktima i mogućnostima.... verujem da u tome ima istine i podržavam ovo što kaže
Poznato je da pun mesec ima odredjenu ulogu u svakom zivom stvoru.

Smešna dogodovština od početka decembra, kad imitiram zavijanje vuka mojoj sestričini, ne promakne joj prilika da mi stavi prst preko usta.
Bude i u drugoj sobi, ali kad čuje Auuuuu!, žuri sa spremnim kažiprstom da me ućutka. :zcepanje:

Poslednja izmena:
Vukovi zavijaju kako bi uspostavili kontakt jedni s drugima.
Vukovi vole da zavijaju u društvu ,sa onima sa kojima su povezani .
Veruje se da je povezano i sa stresom , emocionalnim stanjem.
Vuk zavija da bi okupio svoj čopor , drugare ili one koji su se izgubili tokom lova..

Mislim da još niko nije tačno provalio zašto to rade.
Jer oni zavijaju i danju , kada je oblačno , nema meseca .-takođe.
Neka ostanu misteriozni.

1641326249778.png

Ali, volim mnogo vukove... vukovi su za nas što su za druge narode lavovi, tigrovi, kenguri, slonovi...
Idu nam uz ličnost, mada sve češće se solidarišem sa medvedima i doživljavam njih kao životinje koje su uvek bile tu, u senci... a vrlo malo primera je da su počinile zlo čoveku, divna su i brižna stvorenja, sjajni roditelji, i, eto prilike da se zapitam šta oni rade u odnosu na mesec?

To je neka druga priča, ali... cunjam po brdima u slobodno vreme sa lovačkim društvom i konačno sam tokom 2021' našla jednu mečkicu.
Manje interesovanja za nas nije mogla da pokaže.
Lajk: ''Ok, videla sam vas, ali koga briga, i, hajd', širok vam put!''

To je doživljaj... Videti ih na njihovom radnom mestu, tu gde su oni gospodari prirode.
Vuka još nisam videla uživo osim mrtvog kad su nekad pronosili njihova tela i hvalili se kroz naselja kako su uspeli da im dolijaju.

e ovako sam ja sa ortacima jednom na prozoru... uz nas bio jazavičar pa se i on pridružio... kad se samo setim...

kinolozima je misterija zašto kerovi zavijaju, ono kao jesu nadtali od vuka ali je nejasan povod

Pa u verovanjima zivi svet sluzi kao hrana za Mesec, tj Mesec se hrani zivotom na Zemlji...
a zapravo služi za ženski ciklus, plime i oseke...

Back