prvepruge
Domaćin
- Poruka
- 4.994
Naprotiv, tu su uglavnom Vucicevi "strucnjaci" bar u oblastima gde se USAid novac koristio u drzavnoj upravi ili preduzecima. Nisi ti sa ulice mogao doci, napraviti NVO i konkurisati za USAid novac bez projekta koji je ukljucivao srpsku drzavnu upravu. Znaci ako si hteo da obavis obuku u oblasti javnih nabavki za lokalne samouprave u Srbiji (sto je neko ovde i naveo za primer) morao si imati dogovor sa nekim iz republicke/gradske vlasti da ce poslati svoje sluzbenike na tu obuku, zatim ti konkurises za sredstva USAid-a dobijes njihov inicijalni podsticaj i obavis tu obuku pa prikazes USAid-u tu uspesnu obuku te ti oni oslobode jos sredstava. Ti onda iz te tvoje NVO das dogovoreni % drzavnom funkcioneru koji ti pribavlja ljude za obuku, odredjeni % sluzbeniku iz USAid-a koji bas tvom NVO daje ta sredstva, nesto potrosis na samu obuku (ali recimo ne platis prostor jer to dobijes od tvog kompanjona iz drzavne sluzbe) a bogami ostane dosta i za "sluzbena" putovanja, "sluzbene" ruckove, "sluzbene" automobile i na kraju koja sitna kintica za mesecnu platu.Mozda. Ne sumnjam da ce se snaci. Ipak nisu to “Vucicevi strucnjaci” vec neko ko je ucio I naucio..
U oblasti investicija (posebno gradjevinarstvo) u obrazovanje, zdravstvo i lokalnu samoupravu se tek ugradjivalo. Javna nabavka koja je vec mesecima namestena. I svi su se u tome talili. Jedan moj drugar i dan danas vozi Suzuku Swift koji je jos 2002-2005 zaradio dok je radio u jednoj takvoj organizaciji za pomoc izbeglicama sa Kosova.
Bar je tako ovo ferceralo dok sam ja ziveo u Srbiji, ne verujem da se mnogo izmenilo u medjuvremenu.