Zašto u Srbiji ne mogu zvanično dva imena a mogu dva prezimena?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.659
Viđamo da se neki predstavljaju sa dva imena (pada mi na pamet Dejan Petar Zlatanović, vlasnik srbin.info) ali to nije opcija u zvaničnim dokumentima. A možemo da imamo dva prezimena.

Da li mislite da bi trebali da imamo i tu opciju?

Da ne bi mislili kako to samo katolici rade, prisetite se da svako dete pri krštenju dobija i novo ime (nekog sveca), dakle svi kršteni Srbi već imaju dva imena. A često se kao "srednje ime" koristi ime oca.

Mislim da država sme eventualno samo da sprečava da se neko zove nešto tipa "Terminator", "Ubica", "Kuronja" -- dakle nešto što očigledno nisu imena, nego sprdanje s detetom i s državom, a da ni u šta drugo ne bi smela da se meša.

Uostalom imena tipa Anamarija, Miroslava, Stanimir isl su već 2 imena samo napisana zajedno.

Jel to znas pouzdano ili samo mislis ?
Znam da je u većini zemalja zabranjeno davati uvredljiva imena deci, znam da je i kod nas data nekakva direktiva matičarima, ne znam da li je baš u zakonu tako formulisano.

Ako se dobro sećam ima nešto u zakonu o imenima koja vređaju dostojanstvo pa su zabranjena. Čudo, doduše, da to nije važilo za Mašinku, Staljinku, Tarzana isl. gluposti. A kad odrasla osoba menja ime, tolerantniji su. Tako se i Andrijana Krtolica prekrstila u "Aju Jung". Zvanično.

A pitanje je bilo šta mislimo o određenoj temi, ne u smislu nagađanja kako je, nego koji je naš stav.

Dakle ja mislim da treba da bude tako kako sam napisao.

Back