Zašto treba podići kuću sa zemljišta?

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.460
jatoba.jpg

Strategija podizanja kuća sa zemlje postala je popularna 1920-ih kada je Le Corbusier najavio strukture
na pilotisu kao jednu od 5 tačaka moderne arhitekture. Veliki doprinos, posebno u urbanističkom pitanju,
jer omogućava stvaranje slobodnog prostora sa većom vezom između javne sfere ulice i privatne sfere
zgrade. Njegova kultna Villa Savoie je paradigmatičan primer upotrebe pilotisa koji čuva prirodni teren i,
kako je sam Le Korbizje rekao, postavlja kuću na travu kao objekat, a da ništa ne ometa. Pored toga,
pilotis je takođe služio kao strategija za protok vozila, što se može videti u jednako amblematičnoj
Casa de Vidro Line Bo Bardi i njenim vitkim čeličnim cevima. Raspoređeni u modulaciji od četiri modula
po širini i pet po dubini, oni održavaju kuću kao providnu plutajuću kutiju usred prirode, poštujući teren
i pomažu u toplotnom komforu zgrade omogućavajući cirkulaciju vazduha.

gn_andre.jpg

https://www.archdaily.com/

mk27_casa_redux_fernando_guerra_(19).jpg

Međutim, nije uvek moguće ili neophodno napraviti ceo nivo da biste imali koristi od nekih prednosti podizanja konstrukcije, jer bi bilo dovoljno da se pomeri samo nekoliko centimetara od zemlje. Istorijski primer ove strategije dizajna je kuća Farnsvort Misa van der Roea sa svojim metalnim stubovima koji nežno dodiruju zemlju i izazivaju veoma interesantan estetski efekat, međutim, vredi napomenuti da je njena primarna funkcija bila zaštita kuće od poplava, budući da je zemljište na kome je izgrađeno na obali reke.

1332892957_greg_robbins_1.jpg

gn.jpg

Danas, više od sedam decenija nakon Farnsvortovog projekta, strategija elevacije tla se može posmatrati u različitim kontekstima i definisati iz različitih razloga. Kada je u pitanju nepravilan teren, na primer, odluka o podizanju kuće vođena je smanjenjem potrebe za pomeranjem zemlje, što smanjuje vreme rada i troškove, a takođe štiti životnu sredinu, jer je drenažna površina nepromenjena. Pored toga, neki tereni koji se nalaze u teško dostupnim regionima, kao što su
šume i divlje obale. U ovom kontekstu, Jatobas Residence je interesantan primer jer radi sa nagibom zemljišta, podižući jedan od krajeva kuće.

kada se racunaju toplotni gubici, u slucaju da je kuca na tlu (kao u 99,99% slucajeva) uzima se temp. zemljista 5°C (i zimi i leti) dok se za spoljnu temp. vazduha uzima -18°C. logicno ako je sa druge strane poda -18°C i ako je +5°C u prvom slucaju ce gubici biti mnogo veci.

deks-diagram3-1200x619.jpg

Statisticki gledano prema kroz pod se gubi 6% toplote, a kroz zidove preko 20%. Ako bi i pod "lebdeo" u vazduhu imao bi iste karakterisike kao i zid, pa bi u tom slucaju gubici porasli bar jos za 5-10%, a leti ako se kuca klimatizuje isto tako veci dobici toplote (jer nema hladnog zemljista koje moze da apsorbuje naki de toplote nego je sa druge strane poda isto recimo 36°C.
Sve u svemu, rekao bih par stotina € godisnje veci troskovi za grejanje, pa puta recimo 10-20-30 god. sakupi se ne zanemarljiva cifra. osim toga, veca porosnja energije znaci da ce se negde poseci vise drva, potrositi vise gasa, uglja ili cega vec da bi se kuca ugrejala, dakle stetno po zivotnu sredinu.

mozda takve kuce imaju nekih drugih prednosti: gradnja na neravnom terenu (zemljani radovi su prilicno skupi) ili gradnja na vlasnom terenu, gradnja na podrucju sklonom zemljotresima itd. u takvom slucaju mozda bi i ja sam gradio kucu podignuto od zemljista, ali cisto energetski gledano, nisu previse povoljne.

kada se racunaju toplotni gubici, u slucaju da je kuca na tlu (kao u 99,99% slucajeva) uzima se temp. zemljista 5°C (i zimi i leti) dok se za spoljnu temp. vazduha uzima -18°C. logicno ako je sa druge strane poda -18°C i ako je +5°C u prvom slucaju ce gubici biti mnogo veci.

Pogledajte prilog 1107623
Statisticki gledano prema kroz pod se gubi 6% toplote, a kroz zidove preko 20%. Ako bi i pod "lebdeo" u vazduhu imao bi iste karakterisike kao i zid, pa bi u tom slucaju gubici porasli bar jos za 5-10%, a leti ako se kuca klimatizuje isto tako veci dobici toplote (jer nema hladnog zemljista koje moze da apsorbuje naki de toplote nego je sa druge strane poda isto recimo 36°C.
Sve u svemu, rekao bih par stotina € godisnje veci troskovi za grejanje, pa puta recimo 10-20-30 god. sakupi se ne zanemarljiva cifra. osim toga, veca porosnja energije znaci da ce se negde poseci vise drva, potrositi vise gasa, uglja ili cega vec da bi se kuca ugrejala, dakle stetno po zivotnu sredinu.

mozda takve kuce imaju nekih drugih prednosti: gradnja na neravnom terenu (zemljani radovi su prilicno skupi) ili gradnja na vlasnom terenu, gradnja na podrucju sklonom zemljotresima itd. u takvom slucaju mozda bi i ja sam gradio kucu podignuto od zemljista, ali cisto energetski gledano, nisu previse povoljne.
Upravo ovo poslednje što si naveo je razlog zašto treba podići kuću sa zemljišta.
Vlažan teren,trusno područje,blizina reke i neravan tren. U tim slučajevima je ovo
rešenje dobro. Kuća Frenk Lojd Rajta
Frenk-Lojd-Rajt-Vodopad-2.jpg

Ova poznata kuća-Kuća na Vodopadima...
Ona je bukvalno sagrađena na vodopadu planinske reke “Bear Run”, što taj vodopad
ujedno čini delom kuće. Žubor vode čuje se u spavaćim sobama, a vidi se ispod poda
u dnevnoj sobi.

Rajtova arhitektura prepoznatljiva je po apstraktnim i geometrijskim oblicima u kombinaciji
sa elementima koji su u prirodi - poput kamenja, cveća i vode. Takođe je karakteriše otvoren
prostor ispunjen svetlošću.

Upravo ovo poslednje što si naveo je razlog zašto treba podići kuću sa zemljišta.
Vlažan teren,trusno područje,blizina reke i neravan tren. U tim slučajevima je ovo
rešenje dobro. Kuća Frenk Lojd Rajta

Ova poznata kuća-Kuća na Vodopadima...

Ona je bukvalno sagrađena na vodopadu planinske reke “Bear Run”, što taj vodopad
ujedno čini delom kuće. Žubor vode čuje se u spavaćim sobama, a vidi se ispod poda
u dnevnoj sobi.
ma ne kazem... kuca izgleda fantasticno i verujem da ima slucajeva kada ima smila odignto od zemlje graditi.
ono sto sam napisao je cisto sa energetskog gledista, posto mi je to izmedju ostalog i profesija.

ma ne kazem... kuca izgleda fantasticno i verujem da ima slucajeva kada ima smila odignto od zemlje graditi.
ono sto sam napisao je cisto sa energetskog gledista, posto mi je to izmedju ostalog i profesija.
Svakako da si u pravu..jer evo moja kuća je na tlu,odignuta samo tri stepenika..
i od poda je uvek hladno. Dok je na spratu mnogo toplije,jer se greje donji stan.

Back