Zašto su zaboravljene?

Са патријархатом, имали см чврсту и стабилну породицу, одкале је грађен систем вредности.
S patrijarhatom si imaju prodavanje dece kao robe.
Udaja je često bila prosta stvar trgovine, ćerke su bile nešto što se moglo dobro unovčiti.

I kuče koje prodaš može biti srećno kod gazde, ali to kuče čini kučetom, a ne čovekom.
Čovek kojeg prodaju je rob.
Изгубивши партријархат, изгубили смо снажну породицуи нарушили систем вредности. А други нисмо изградили.
Možda ti nisi.
Nije gubitak patrijarhata urušio vrednosti, nego zamah kapitalizma.

- - - - - - - - - -

Dakle, strašno. :(

zašto strašno, vidi kako je bila gadna i anti-patrijarhalna, i zaslužila je da se prema njoj tako ophode :D

Ни једну моју бабу, нико није продао. Све су се удале јер су хтеле и јер су се загледале у момке, па су онда пали договори између фамилија. Дакле и бабе и прабабе. Сасвим је познато да је било и продаја, али и ту има митологије и претеривања. Пад културе у целој Европи, говори да нисмо изградили нове вредности, него сурогате. Друштво је изградило привиде система вредности, којима је лако манипулисати до бесвести. А то се овог часа и дешава широм планете. Додуше, и томе се назире крај, а шта ће доћи као ново, видеће мо. Што се мене тиче, мој систем вредности је и онако још увек патријахалан. Дакле, имам га. Заправо постоји више облика капитализма а само је овај ( кога зову либерални) показао ту врсту малигнитета, који имамо сад у великом делу света. Можда бии се могло ређи да је почетак тих громогласних промена, започет француском револуцијом, која је своју варијанту имала и у бољшевичкој револуцији у Русији. А породица као основна јединица друштва, пје ослабила и изгубила ту функцију, Зато су данашња друштва таква каква јесу. Но у сваком случају, ја мислим да ће главне жртве феминизма бити жене, на крају крајева.

Ни једну моју бабу, нико није продао. Све су се удале јер су хтеле и јер су се загледале у момке, па су онда пали договори између фамилија. Дакле и бабе и прабабе.
I moje. Ali to je nebitno.
Ja o tome nisam učila od svojih baba i prababa.
Zastrašujuće, prvu sam takvu životnu priču čula od babe jedne svoje učenice, dok sam radila u kraju koji je donedavno bio zaostao... Hm, ili veličanstveno patrijarhalan?

Пад културе у целој Европи, говори да нисмо изградили нове вредности, него сурогате.
Zanimljivo, mene baš poslednjih dana često prekorevaju zbog nemorala kakvim živim ljudi kod kojih radim, a koji su čvrsto zadržali, čak i u Austriji, davnašnje patrijarhalne vrednosti. Tipa da su kupili petnaestogodišnju mladu za svog sedamnaestogodišnjeg sina.

Imam trenutno takve četiri porodice.
Radim opismenjavanje sa snajama.
Jer su, onako patrijarhalno, držane daleko od škole i bilo kakve vrste opismenjavanja. Da im ne bi pale na pamet nekakve antipatrijarhalne ideje. Tipa da mogu da odu samostalno u prodavnicu bez pratnje svekra ili svekrve.
Ali ovi zli i pokvareni Austrijanci sad uveli obavezu opismenjavanja ili nema vize. Čak i ženama :eek: Užasi zapadnog nemorala.
Друштво је изградило привиде система вредности, којима је лако манипулисати до бесвести. А то се овог часа и дешава широм планете.
Ma u Austriji, ja sam ti svedok, teraju poštenu žensku čeljad da se opismene inače nema vize.
Užas.
Kud ide ovaj svet.

Бановић Страхиња није анти'-патријахалан и ја га никад тако нисам доживљавао. Бановић Страхиња је заправо пример, како се људско, ставља изнад господског. То је општа вредност управо нашег народа.Наша народна епика, ставаља га на пиједесстал виско над другима и говори о нама самима, заиста много. " Нетко беше Бановић Страхиња" речи су народне песме које показују онај морал због кога можемо да будемо поносни. Ако је патријахално, једнако заосталом, мислкм да сам промашио расправу и не знам шта би даље говорио на ову тему. За мене није. Но, ја знам да измери штетност анархије врло добро. Ја, наиме мислим да је Бановић Страхиња ултра-патријахалан. А иначе, песма зна. Како кажу наши велики историчари, на тему српске народне епике, " Песма зна", а то значи да се врло често у нашој епској поезији, често крију дубље историјске истине. Не увек, али често. Што се тиче врлина Бановић Страхиње, на њих сам специјално поносан.

- - - - - - - - - -

I moje. Ali to je nebitno.
Ja o tome nisam učila od svojih baba i prababa.
Zastrašujuće, prvu sam takvu životnu priču čula od babe jedne svoje učenice, dok sam radila u kraju koji je donedavno bio zaostao... Hm, ili veličanstveno patrijarhalan?

Zanimljivo, mene baš poslednjih dana često prekorevaju zbog nemorala kakvim živim ljudi kod kojih radim, a koji su čvrsto zadržali, čak i u Austriji, davnašnje patrijarhalne vrednosti. Tipa da su kupili petnaestogodišnju mladu za svog sedamnaestogodišnjeg sina.

Imam trenutno takve četiri porodice.
Radim opismenjavanje sa snajama.
Jer su, onako patrijarhalno, držane daleko od škole i bilo kakve vrste opismenjavanja. Da im ne bi pale na pamet nekakve antipatrijarhalne ideje. Tipa da mogu da odu samostalno u prodavnicu bez pratnje svekra ili svekrve.
Ali ovi zli i pokvareni Austrijanci sad uveli obavezu opismenjavanja ili nema vize. Čak i ženama :eek: Užasi zapadnog nemorala.
Ma u Austriji, ja sam ti svedok, teraju poštenu žensku čeljad da se opismene inače nema vize.
Užas.
Kud ide ovaj svet.

У Аустрији се више не пишу добре књиге, као ни у Немачкој. А информисаност није и образовање. ИНаче, код нас су одавно сви писмени. Прва модерна женска школа у Србији је отворена чини ми се 1845 године. А прва жнеска школа у Србији у опште, основана је 1275 године, при манастиру Градац. Основала је краљица Јелена Анжујска.

Poslednja izmena:
Zasto su zaboravljene?
Nisu obznanjene kad je trebalo. Zbog ondasnje "arbitraze" i drustvenih okolnosti. Vreme kada se tradicionalistima suprotstavlja nesto razlicito, modernisti, koji zele da se uvazi vrednost njihove estetike, da nisu jedino merilo nacional-patriotske i nuzno poucne teme, jedino vredno u knjizevnosti. Kriticari (dodelivsi sebi nebesku poziciju u odnosu na knjizevnike) neobjektivno rasudjuju o novom talasu, meni se cini da nisu mogli ni da razumeju u potpunosti napisano iz zenskog ugla, jer su nesumnjivo napisanom prilazili sa predrasudama. Iz svoje pozicije proverenih tradicionalista skepticni su prema kosmopolitizmu koji zene unose u srpsku knjizevnost, njihovo napisano je "korak nazad". Neshvatljivo je sa kojom lakocom je negiran ocigledni zenski talenat. Najvise sto su mogle da dobiju kao eventualnu pohvalu je - da su pismene.

Feminizam je direktna posledica svog tog negiranja i potcenjivanja zenskog doprinosa u svim slojevima zivljenja. Cak i kad se naknadno utvrde "propusti" opet se svede na to da su zene pisci "poetsko egzaltirani likovi" koji "nemaju mere u emocijama, ni redosled u impresijama". :roll:

Бановић Страхиња није анти'-патријахалан и ја га никад тако нисам доживљавао. Бановић Страхиња је заправо пример, како се људско, ставља изнад господског.
Ne iznad gospodskog, nego iznad tradicionalnog, patrijarhalnog.
Strahinja ne proklinje bilo koju gospodu, nego vrlo konkretno gospodu hrišćansku, a u njih ubraja i popove koji su se zatekli tu onda kad dolazi moli za pomoć.
Žena koja je bila oteta je bila kriva (jednako kao što je silovana žena kriva u današnjim patrijarhalnim društvima kao što su zemlje sa šerijatskim zakonom), tradicija je nalagala da bude ubijena.
Ne nagovara ona Vlah Aliju da joj ubije muža jer je zaljubljena u kidnapera, nego otud što zna kakva je sudbina prema običajima patrijarhata očekuje.

Osim toga, ko je jedini Banov saveznik u pesmi?
Neki siroti hrišćanin, ili...?

То је општа вредност управо нашег народа.Наша народна епика, ставаља га на пиједесстал виско над другима и говори о нама самима, заиста много. " Нетко беше Бановић Страхиња" речи су народне песме које показују онај морал због кога можемо да будемо поносни.
Naša epika jeste veličanstvena upravo zbog onih dela u kojima je duboko kritična upravo prema nama kao narodu.
"Netko biješe Strahinjiću Bane" ukazuje upravo na njegovu jedinstvenost, a ne na to da je on obrazac neke opšte narodne vrline.

Ако је патријахално, једнако заосталом, мислкм да сам промашио расправу и не знам шта би даље говорио на ову тему. За мене није.
Za mene patrijarhalno nije jednako zaostalom, kao što ni komunizam nije jednak fašizmu, naprotiv, suprotnost mu je.
Ali ja sam svesna toga da je ideja dobra samo do onde dok su njeni nosioci dobri ljudi.
Kada se u osnovi dobra ideja omasovi, i postane ideologija, postaje nužno loša, jer nužno privlači oko sebe masu glupih i pokvarenih ljudi.
Tako da patrijarhalan čovek može biti dobar i ispravan čovek.
Ali patrijarhat, kao ideologija, ne može.

Но, ја знам да измери штетност анархије врло добро.
Anarhista u našoj narodnoj epici je Musa Kesedžija.

Ја, наиме мислим да је Бановић Страхиња ултра-патријахалан.
Šta znači "ultra patrijarhalan"?

У Аустрији се више не пишу добре књиге, као ни у Немачкој. А информисаност није и образовање. ИНаче, код нас су одавно сви писмени. Прва модерна женска школа у Србији је отворена чини ми се 1845 године. А прва жнеска школа у Србији у опште, основана је 1275 године, при манастиру Градац. Основала је краљица Јелена Анжујска.
Ovo za dobre knjige stoji.
Naše školstvo je daleko ispred austrijskog, kada su osnovne i srednje škole u pitanju.
A austrijsko je daleko ispred švajcarskog.

Nisu kod nas svi pismeni.
I ja sam mislila da jesu, dok nisam došla u Beč, pa počela da radim s "našima" koji su došli u Austriju nepismeni.
Doduše, i u Švici sam bila kod naših nepismenih. Ali švica je poseban užas.

- - - - - - - - - -

Iz svoje pozicije proverenih tradicionalista skepticni su prema kosmopolitizmu koji zene unose u srpsku knjizevnost, njihovo napisano je "korak nazad". :

O kojim je ženskim autorima reč?

U ovom kontekstu, prvo Isidora Sekulic, pa onda sve one koje tokom (mog) skolovanja nikada nisu bile pomenute. I da nije neta ostale bi poznate jedino istrazivacima na temu zene - pisci... Jelena Dimitrijević, Milica Janković, Danica Marković, Julka Hlapec Đorđević, i sigurno ima jos koje i ne znam.

Jedino je Milica Stojadinovic Srpkinja proglasena za "svetli zenski lik srpske istorije" verovatno zbog pozeljnih patriotskih motiva u njenim pesmama. Sa njom su cak i muski pisci "razgovarali kao jednaki sa jednakom."

Ne iznad gospodskog, nego iznad tradicionalnog, patrijarhalnog.
Strahinja ne proklinje bilo koju gospodu, nego vrlo konkretno gospodu hrišćansku, a u njih ubraja i popove koji su se zatekli tu onda kad dolazi moli za pomoć.
Žena koja je bila oteta je bila kriva (jednako kao što je silovana žena kriva u današnjim patrijarhalnim društvima kao što su zemlje sa šerijatskim zakonom), tradicija je nalagala da bude ubijena.
Ne nagovara ona Vlah Aliju da joj ubije muža jer je zaljubljena u kidnapera, nego otud što zna kakva je sudbina prema običajima patrijarhata očekuje.

Osim toga, ko je jedini Banov saveznik u pesmi?
Neki siroti hrišćanin, ili...?

Naša epika jeste veličanstvena upravo zbog onih dela u kojima je duboko kritična upravo prema nama kao narodu.
"Netko biješe Strahinjiću Bane" ukazuje upravo na njegovu jedinstvenost, a ne na to da je on obrazac neke opšte narodne vrline.

Za mene patrijarhalno nije jednako zaostalom, kao što ni komunizam nije jednak fašizmu, naprotiv, suprotnost mu je.
Ali ja sam svesna toga da je ideja dobra samo do onde dok su njeni nosioci dobri ljudi.
Kada se u osnovi dobra ideja omasovi, i postane ideologija, postaje nužno loša, jer nužno privlači oko sebe masu glupih i pokvarenih ljudi.
Tako da patrijarhalan čovek može biti dobar i ispravan čovek.
Ali patrijarhat, kao ideologija, ne može.

Anarhista u našoj narodnoj epici je Musa Kesedžija.

Šta znači "ultra patrijarhalan"?

Ovo za dobre knjige stoji.
Naše školstvo je daleko ispred austrijskog, kada su osnovne i srednje škole u pitanju.
A austrijsko je daleko ispred švajcarskog.

Nisu kod nas svi pismeni.
I ja sam mislila da jesu, dok nisam došla u Beč, pa počela da radim s "našima" koji su došli u Austriju nepismeni.
Doduše, i u Švici sam bila kod naših nepismenih. Ali švica je poseban užas.

- - - - - - - - - -

Али ради се о нашем народу и нашој народној поезији. У нашем патријахалном народу ( а био је и те како патријахалан), особине Бановић Страхиње се цене више од свега. А тај патријахалан народ, ( мој народ), испевао је ту песму. И не само да је испевао, него је преносио с колена на колено, па је остала у вековима, јер је тај морални однос, идеал тог истог патријахалног народа. А наш патријахални народ, ( народ хришћаски, православни и патријахални), препознаје и вреднује врло високо баш ту особину Бановић Страхиње. Зато и каже ( тај наш патрихјахални народ, наравно ), " Нетко беше Бановић Страхиња" А то "Нетко ", значи човек. Човек са великим Ч. Човек у најпозитивнијем смислу те речи. Зато је тај наш патријахални народ и испевао па затим и сачувао ту песму. Шеријатски патреијарахат, никакве везе нема са нашим хришћанским патријахалним. Јер да има, оваква песма не би могла да буде испевана никад нити у народу сачувана. Ако је у питању критика народа у нашој епској поезији, онда то значи да је тај наарод самокритичан, јер је он сам и створио ту епику. Дакле ту лежи основ за читање идеала нашег народа. Народ је рекао своје. Нама је наша епика важна колико и наша историја. Исто толико. У осталом, ево једног цитата.
рбин живи своју поезију." Тереза Албертина Фон Јакоб (Талфи) (Немачка), 1836. Муса Кесеџија је разбојник, а не анархиста. Мада видим сличност.

Poslednja izmena:
Ако је у питању критика народа у нашој епској поезији, онда то значи да је тај наарод самокритичан, јер је он сам и створио ту епику.
Neki ljudi u tom narodu su samokritični. Ne svi. Pesma je opstala jer je u narodu bilo dovoljno ispravnih i samokritičnih koji su pesmu prenosili dalje. Ne zato jer je narod u celini takav.
A oko toga da je Čovek vrednost se slažemo.
Nešto ranije si rekao da je porodica osnovna jedinica društva. Po meni je to Čovek. Recimo, Tesla nikad nije zasnovao porodicu, a bio je Čovek.

Муса Кесеџија је разбојник, а не анархиста. Мада видим сличност.
Hajduci su generalno gledajući bili razbojnici, a o mnogima o njih takođe imaš ispevane narodne pesme.
Robin Hud je bio razbojnik.
Pa ipak, ako smatraš da je Musa bio ništa više do razbojnika, onda ne umeš da čitaš epiku.
(Znam da umeš, ali ti se naočare povremeno zamagle nacionalizmom, pa se vidi mutno)

Musa je anarhista.
Musa hara drumovima iz istih razloga kao i Starina Novak.
Ček, ček malo... kome je ono rečeno: "ostavi se, sinko, četovanja, jer zlo dobra donijeti neće", a taj se kasnije vratio kući s opljačkana tri tovara blaga?

Musa je srpska verzija Robina Huda.
Predstavnik naroda, Novak kovač, u pesmi je na Musinoj strani, pa je iskovao "bolju sablju boljemu junaku", zbog čega mu obesni Marko odseca ruku (kao što bi je odsekao onoj devojci koja je umesto njega odabrala Ustupčić Pavla, da ga nije nadmudrila, jer ju je "njegova sablja tako naučila")

Musa ne pljačka prost narod, on otima od onih koji otimaju od naroda. U nekim verzijama pesme se u jednom stihu pominje da je blago ostavio sebi, u drugima se to ne pominje, Musa živi u kuli u klisuri daleko od bilo kakvog blaga (ta je verzija uverljivija, jer kasnije saznajemo o Musinom sirotom poreklu)
Gde je onda blago koje je opljačkao?
To možemo samo da naslutimo na osnovu toga što je narod na njegovoj strani - kako likom Novaka kovača, tako i pesmom koju je ispevao i sačuvao (jednako kao i ovu o Banović Strahinji).

Musa je bolji junak od Marka.
Ne završava li se pesma upravo tom konstatacijom - da je Musa bolji junak od našeg najvećeg epskog junaka?
(Bana ne računam, jer on nije poprimio razmere mitološkog)

Ova neka k'o ja :malav:

Шта? И ти би сбог свог мужа пуцала у краља? У сваком народу имаш свашта. Али нема сваки народ епску поезију. Нити има такву митологију. Већина је врлине наших јунака, па и Банвовић Страхиње, прихватила као идеал. Само зато се песма ( и та и друге) одржала. Не вреди. Мислимо опозитно не можемо се сложити. Разни народи,имају своје судбине, баш као што их имају разни људи. Потоји и оно што се зове национална особеност, или менталитет, колико год то модерни кутур-трегери неирали и покушавали да од света створе један лонац. И то што је једини савезник Бановић Страхиње турчин, није у опште случајно, него је народна лекција за млађа поколења.
Ма какав Робин Худ. Бољи јунак, са већим мишићима. Храбрији, тврђи, јачи. зар је он опљачкано сиротињи делио. Марко Краљевић је донео три товара блага. А народ га је опевао. Све наше песме највише о народу и говоре, не о тим јунацима. А народ је, ( бар наш) страшан судија. Оће да буде сурово искрен и да опљуне и оног коме се диви. Сви су они митолошки. Неки су постојали, а неки нису. Све наше народне песме, учење су народа за народ, о добру и злу, које су често испреплетане. Наши највећи историчари увек тврде да наша епска поезија крије дубље историјске истине, од голих факата. Али, ето, ми нашу епику имамо. Имао наше народне песме. Оне су нам споменик. Хајдуци нису тек тако разбојници. Мада је међу хајдуцима и те како било разбојника. Дакле, неки од њих су пљачкали редом. У окупираној земљи, линија између рабојинка и оправданог осветника је танка. А Муса Кесеџија је арнаут. Арнаути су у отоманској царевини били код куће, одмах после гашање побуна у данашњој северној Албанији. Марко Краљевић је био турски вазал. Муса кесеџија, дметник и бунтовник. Анархизам тад није постојао. Много касније, неке друге штеточине су то направиле.

Poslednja izmena:
Шта? И ти би сбог свог мужа пуцала у краља?
Kralj je čovek, s malim č, kao i svaki drugi čovek s malim č.

Ako je ubica, i ako u njegovo ime deluju zlotvori, onda nemam ništa protiv takvih akcija.

Али нема сваки народ епску поезију. Нити има такву митологију.
Ja ne znam ni jedan narod bez epike i mitologije.
Po čemu je naša izuzetnija od drugih?

Већина је врлине наших јунака, па и Банвовић Страхиње, прихватила као идеал.
Hoćeš da kažeš da je većina Srba prihvatila da više vredi pošten musliman nego korumpiran pravoslavac?
Nije bilo koji Turčin Strahinjin saveznik, već derviš. Zna se šta je derviš.
Malo sutra je to većina prihvatila.

Uzmi to ovako: većina Srba obožava Đokovića, iako sami nikad nisu uzeli reket u ruke.
Mala epizoda iz mog porodičnog života:
- Ti i tvoj brat se baš slabo bavite sportom. - kaže mi majka, koja 20 sati dnevno provede ležeći ispred TV-a.
- Kako to misliš? - pita je brat, sveže pristigao s neke utakmice koju jednom nedeljno organizuje s ekipom s posla i iz komšiluka.
- Pa vi uopšte ne pratite Đokovića! - obrazlaže ona. - A ja sve! Svaku odgledam!

E, tako se i naš narod divi Strahinjiću Banu. Taman tako.

Ма какав Робин Худ. Бољи јунак, са већим мишићима. Храбрији, тврђи, јачи. зар је он опљачкано сиротињи делио.
A nije?
Kako objašnjavaš scenu s Novakom kovačem?
I kako objašnjavaš scenu gde objašnjava Marku zašto se nije s njim kačiti?

Марко Краљевић је донео три товара блага. А народ га је опевао. Све наше песме највише о народу и говоре, не о тим јунацима. А народ је, ( бар наш) страшан судија. Оће да буде сурово искрен и да опљуне и оног коме се диви.
Ne, pesme ne govore o narodu, govore o Čoveku.
Nema pesme o meštanima sela koji su se podigli pa udarili na Arapina i ukinuli svadbarinu, nego je narodu bio potreban Markov lik da to učini.
Kao što je mojoj mami potreban Đoković da bi se bavila sportom.

А народ га је опевао.
Opevali su ga pesnici iz naroda, ne narod generalno.
Nije naš narod sjajan u tenisu, Đoković je.
Nije naš narod sjajan u epici, neki iz naroda su bili.

Да ли би могла да ми кажеш неки швајцарски еп? Или словеначки? Неки десетерац или 12терац из Словеније???? Ја не знам. НО ја видим де ти пуцаш. Пошто ти не признајеш националну културу, него само људску, на крају ћеш покушати да докажеш да српска народна поезија није баш српска него је од неких људи из народа. све једно кога. Е па видиш, Браћа Грим су учила српски језик, баш због наше народена поезије. Не словеначики. Замисли. Песме говоре о људима одавде и имају јасну поуку, Врло често моралну. Нама Србима је Краљ био са великим словом. Без обзира да ли је био велики човек, или мали. Ми смо у обе династије имали и савршене владаре и они који су нису баш били нешто. Али су били наши. Ми смо, једини у окружењу имали земљородне династије. А то нас одаја од других. Други, ( ови који нас окружују) то нису имали. И тога се не траба стидети. То је ваљда неки посабн комплекс, кад се неко одавде труди да покаже да су сви на свету исти. Сви на свету јесу равноправни, или би тако требало да буде. Али нити су сви људи исти, нити су сви народи исти. Не знам како то објашњаваш да у другим народима нема тих песника, који су опевали људе, па да те песме опстану у времену. Наш народ их је са колена на колено сачувао. неки други народи своју поезију нису тако сачували. И не само сачувао него и мењао из генерације у генерацију.

Poslednja izmena:
ne, ali, ok, švajcarci su nepismen narod. Stvarno. Bila tamo i videla.
Za Slovence ne znam.

Kralj velikim slovom?
Kako se to uklapa sa "Bog d' ubio gospodu 'rišćansku?"
Spada li Kralj u hrišćansku gospodu?
U gospodu, prvenstveno?

Ти ћеш већ то разумети како год будеш желела, без обзира шта ја овде написао. Па лепо... не понашају се морално, па их куне народни песник, а за њим и цео васколики народ који је гудио више од 350 година и гуслао, па ти данас знаш за ту песму. Него, де ми реи, који је мит Бугарског народа... а Бугари имају заиста дубоке и значајне трагове у историји, као и ми. А која је epика и епска поезија, или проза Литванаца или Естонаца. Не би знао, која је то национала епска поезија Румуна или Мађара. Колко знам, они немају. У осталом ја мислим да нема сваки народ епску поезију, епику, а ни своју аутентичну митологију. Ми имамо. Kao што околни народи у новијој историји нису мали краљеве из свог народа, а ми, ето јесмо. Око косвоског мита се ломе копља већ јако дуго. па знаш да су неки малоумници у време сатанизције Срба, предлагали да се српској деци забрани учење српске народне поезије. Извини , морао сам да кажем ово " српске, јер се тако зове, мада знам колико те та реч пече. Краљ нема предност код Господа. Краљ је по првенству међу људима, а не код господа. Но, ћути. Добро је да смо ми имали краљеве и то наше. Ја по некад, ето Краљ пишем великим словом. Из поштовања, јер такав терет не може сваки човек да издржи. Могао је Толкин, а и браћа Грим су могли и словеначки да уче...или бугарски...али не. Они су, да простиш, учили српски.

Poslednja izmena:
Kulturno nasledstvo je (i epika) koliko kolektivna memorija toliko i kolektivno osecanje odgovornosti. Za srpsku narodnu tradiciji je svaki srbin i sudbinski vezan. I da ne zaboravimo vremena kad je uz crkvu, mit bio jedini element u svesti o zajednistvu. Jeste verovatno pojedinac ispevao, ali bez sirokog razumevanja napisanog i svesti o znacaju napisanog, ep ne bi preziveo, jos manje bio nacionalna inspiracija do dana danasnjeg. Sto ne znaci da pojedinac ne moze da se izuzme iz svega, takav izbor ima svako.

(Mislim da smo epiku prerano izucavali, u osnovnoj skoli, uglavnom povrsno razumevajuci. Moj je otac ucio u gimnaziji i do dana danasnjeg (77 godina) zna naizust mnogo toga.
Licno me nikada nije okupirala i kad je moj sin sa cetiri godine prelistao knjigu i zbog slika Marka Kraljevica zatrazio da mu otac cita, ostala sam zaprepascena sa kolikom paznjom je slusao i trazio da mu se objasnjajavaju detalji.)

Па лепо... не понашају се морално, па их куне народни песник, а за њим и цео васколики народ који је гудио више од 350 година и гуслао, па ти данас знаш за ту песму.
Znam ja, ali većina populacije ne zna. Kao što većina populacije nije znala ni ranije. Naravno da je bilo onih u narodu koji su pesmu gudili i održali.

Него, де ми реи, који је мит Бугарског народа... а Бугари имају заиста дубоке и значајне трагове у историји, као и ми. А која је epика и епска поезија, или проза Литванаца или Естонаца. Не би знао, која је то национала епска поезија Румуна или Мађара.
Ja ne znam, ali ne uzimam svoje neznanje za merilo nepostojanja.
Kao што околни народи у новијој историји нису мали краљеве из свог народа, а ми, ето јесмо.
Ne vidim kako nas imanje Kralja čini boljim.

Око косвоског мита се ломе копља већ јако дуго. па знаш да су неки малоумници у време сатанизције Срба, предлагали да се српској деци забрани учење српске народне поезије. Извини , морао сам да кажем ово " српске, јер се тако зове, мада знам колико те та реч пече.
Ne znam za satanizaciju Srba, znam da su Srbi skloni satanizaciji drugih, da smo generalno paranoičan narod. Nemam pojma o nastojanjima da se zabrani srpska narodna poezija, a i narodna poezija malo šire od Srba (Omer i Merima su, biće, izvorna srpska imena), a naziv "srpski" me ništa više ne peče od naziva "belački", jer sam, osim što sam slučajno srpkinja, jednako slučajno i pripadnik bele rase.
Poezija koja nije univerzalno ljudska, bezvredna je, čak i onda kad potiče od Srba.
Vrednost srpske epike je u univerzalno ljudskom koje promoviše, a ne u usko srpskom.

Eeeee, čudo da smo uopšte mogli da opstanemo bez kralja u ono vreme pre nego što smo dobili prvog kralja. Reklo bi se da bez kralja nema života.
A ima, bogme. Eto, Tolkin i braća Grim su učili srpski, a moderni Karađorđevići - nisu. Ili im samo jako loše ide učenje.

ЈЕст бесмислена расправа сркоз на скроз. НО ајде, ја ово и не пшем зог тебе, јер шта год рекао, ти своје ставове нећеш ревидирати и то је савим јасно. Кад Срби дају универзалне вреднсти, као врхунске, а на свој, изразито српски начин, какав нема пандане, онда је то српски допринос светском систему вредности. Тад смо били народ, а не популација. Кад је неко народ, онда је елита саатавни део народа. Кад постане маса, ( легион), онда је елита одвојена од народа. Па онда народ који то више није, ( маса, легион), час уважава своју елиту, час је мрзи, а елита презире народ из које је потекла, па тако заједно иду према заједничкој пропасти. Него, несвест у којој смо уживали пре хришћанстава, ми данас не можемо ни да опишемо. Наша авантура почиње тек после хришћанства. Од тад можемо да кажемо да нисмо племена, него народ. А од тад имамо и своје суверене, без обзира, да ли су краљеви, велики жупани, архонти или кнезови. А оно што је наша суштина, јасно је стипулисано тек од Свегог Саве. Запрепашћен сам да ниси обавештена о сатанизацији Срба. Мислим да већина јесте. У осталом, доввољн је да прелисташ на интеренту западне новине 90тих, па да видиш, ИЛи енглеску штампу 1904 године и да ти буде јасно. Чак и ако се зна да је у Енглеској , тад после 1903 године, те антисрпске текстове почео прво да пише Чедомиљ Мијатовић, наш отправник послова ( Капућехаја) у Енглеској. Срби не саталнизују никог. Ја лично сматрам да је хрватски народ у целини одговоран, ( а не-покајан), за злочине над српским народом. Јер кад се цело хрватско ( читај католичко), село, на челу са свештником построји у колону, а испред иду усташе и такви уђу у српско село, па сви заједно убију све Србе, без обзира на узраст, пол, а затим наступи општа пљачка, онда се не може радити о тих десетак усташа. И то мислим да су они не покајани злочиници. О Сребрници се говори далеко више него о Јадовну. Али овде у Србији, то мало ко мисли. Срби једноставно обожавају хрвате и зато хрвати држе 65 % српске привреде у својим рукама. Ја се с тим не слажем, ал ко ме пита. Национализам је суштиниски различит од шовинизма, јер му је потка љубав а не мржња. Дакле, националиста воли своју нацију, али и друге. Воли постојање нација и обожава разилке међу нацијама, јер сваки националиста сматра да је свет лепши, баш због тих разлика међу нама. Неки народи имали своју епику, други немају. Иначе, нација, то јест припадност народу, нема много везе са генетиком и гнететском припадношћу Пре свега, ради се о духовној, културној и социолошкој форми.
Него, ко је крив, што тај Карађорђевић не говори српски? С друге стране, не видим што то узимаш као аргумент. Да случајно Карађорђевић говори српски, да ли би ти била за монархију? Његов делеки предак, ову земљу је направио. Учествовао је у њеном стварању. У осталом српски Краљ је и направио ону калакурцију од државе, Југославију. А југословенски комунисти су је разорили. Авај, распрва ја скоро па бесмислена. Но ја и онако ово пишем због других. Дакле, нема сваки народ своју епску пезију. Неки имају, а неки не.

Poslednja izmena:

Back