Zašto su zaboravljene?

Poruka
51.037
Molim vas da pročitate članak u celosti:

Imena srpskih književnica realizma poput Draginje Gavrilović, Mileve Simić, Milke Grgurove Kosare Cvetković i Danice Bandić gotovo su nepoznata i neprepoznata u srpskoj književnoj kulturi.
Iako su ove spisateljice i većinom učiteljice autorke priča, romana, pozorišnih komada, putopisa koji po originalnosti i literarnim dometima umnogome obogaćuju realističku prozu, srpski književni kanon ih je neopravdano gotovo u potpunosti zanemario. Izvlačeći ove srpske intelektualke sa margina istorije, prolazeći kroz njihovo stvaralaštvo i životne priče, s neprestanim obzirom na društveno-politički kontekst vremena u kome su živele, docentkinja na Fakultetu za strane jezike Alfa BK univerziteta u Beogradu, dr Svetlana Tomić, otkriva drugačiju književnu stvarnost srpskog realizma, ali i drugačiju sliku stvarnosti naše akademske norme.

Pod svetlom feminističke kritike, novog istorizma i kritičke pedagogije, u knjizi Realizam i stvarnost: nova tumačenja proze srpskog realizma iz rodne perspektive (Beograd: Alfa univerzitet, Fakultet za strane jezike 2014) Tomić razmatra tipologiju junaka i junakinja u srpskoj realističkoj prozi, na šta ju je podstaklo dosadašnje ignorisanje i neadekvatno proučavanje i interpretiranje kako ženskih likova i dela srpskih spisateljica tako i muških likova i kanonskih dela. Otvarajući mnoga pitanja - npr. zašto su naši akademski profesori patrijarhalnu represiju videli i predstavljali kao idiličnu, zašto je prikazivanje srpskih emancipovanih muškaraca i učiteljica-književnica prećutano, ili da li to što je srpska interpretativna norma uglavnom istraživala muške tipove znači da ženski tipovi nisu relevantni... - i nudeći odgovore na mnoga od njih, Tomić zagovara potrebu da se temeljnije ispita kanon srpskog realizma, da se kritički sagleda, dopuni i promeni.

Tako se ponovo može razmatrati estetska vrednost Ignjatovićevog Večitog mladoženje, ili Veselinivićevog Hajduk Stanka, ali i politička i intelektualna snaga ovih kanonskih pisaca. Mada se Večiti mladoženja, prema dr Svetlani Tomić, ne može podičiti punom estetskom vrednošću, kao uostalom ni Hajduk Stanko, opet su ova dela obavezna u školskom programu. Nadalje, intelektualni domet Večitog mladoženje, u kome se pisac kritički suočava sa važnim društvenim problemima, nadilazi Matavuljevu fascinaciju lukavim snalaženjem korumpiranih fratara.

S druge strane, Devojački roman Drage Gavrilović donosi srpskoj kulturi novi žanr feminističkog romana, sa novim tipovima likova i zapleta, kao i nove vrste ispovesti. On, poput drugih srpskih romana tog doba, nije savršenog stila, smatra Tomić, ali u okviru proze u drugoj polovini 19. veka predstavlja estetski i politički vredno delo, sa intelektualnim kapacitetima koji se teško mogu naći u romanima srpskog realizma objavljenim pre i posle tog dela. Ako se poredi stepen intelektualnosti proze nekog doba, ili način argumentacije prilikom objašnjenja određenih fenomena, proza Drage Gavrilović može da se postavi iznad proze Veselinovića, ali i iznad proze Ignjatovića i Matavulja.

O učiteljici iz Srpske Crnje, Draginji Gavrilović, međutim, koja važi za prvu srpsku pripovedačicu, romansijerku pa i satiričarku, nema ni reči u Skerlićevoj Istoriji srpske književnosti, Jovan Deretić je u svojoj Istoriji pominje tek u jednoj polurečenici, dok u Kulturnoj istoriji Srba nije pomenuta nijedna učiteljica-književnica. Tako su nam ostale nepoznate ili slabo poznate i Mileva Simić, učiteljica i pripovedačica, čije su se priče po psihološkom opisu junaka poredile sa Lazarevićevim pripovetkama, zatim Milka Grgurova, glumica i spisateljica, Danica Bandić, dobitnica nagrade Matice srpske za dramu Emancipovana, Kosara Cvetković, kritičarka i vrsna prevoditeljka. Deretićeva studija o najznačajnijim putopiscima uopšte ne spominje prvu spisateljicu-svetsku putnicu Jelenu Dimitrijević, o kojoj kod Skerlića možemo pročitati tek par rečenica, a koja je objavila nekoliko putopisa, feministički politizovanih i provokativnih, ali i vrlo visprenih polemika.

Stoga Svetlana Tomić kritički ispituje tvrdnju srpskih istoričara književnosti da ne postoje relevantni ženski pisci srpskog realizma, postavljajući pitanje da li su naši istoričari književnosti i akademski profesori proučavali književnice srpskog realizma, i da li su metodološki dokazali da je njihova proza bez estetskih i kulturoloških vrednosti. Ispostaviće se da je isključivanje književnica srpskog realizma iz književnog, kulturnog i akademskog kanona bilo tendenciozno.

Tomić pod lupu kritike stavlja i tvrdnje književnih interpretatora da su pisci srpskog realizma veličali i branili vrednosti patrijarhalnog sistema, da su Lazarević, Veselinović, Ignjatović prikazivali patrijarhalnu idilu. Ona nastoji da dokaže upravo suprotno, da su se junaci ovih dela suprotstavljali represivnom patrijarhatu te da su ovi pisci opisivali muževe i očeve nasilnike, i žene i decu koja su bez ikakvih prava trpela teror patrijarhalnog društva. Tomić u takvim interpretacijama vidi patrijarhalnu vezu sile i vlasti muškarca, koja je u suprotnosti sa razvojem ženske samosvesti. Da li je veličanje epskog herojstva srpskih junaka u romanu Hajduk Stanko razlog što je ovo delo na spisku školske literature, te tako zasenilo Veselinovićev roman Seljanka, u kojoj se opisuje žensko ropstvo i čvrstina karaktera Anđelije, te njen prkos i odbacivanje boga?

Svetlana Tomić dalje u svojim istraživanjima pronalazi daleko više tipova junaka i junakinja od onih koje je prikazala interpretativna norma i, za razliku od norme, upoznaje nas sa istorijskim kontekstom preklapanja ovih tipova u stvarnosti srpskog društva u Kneževini/Kraljevini Srbiji i Ugarskoj. Tako se prećutkivao tip oca zlostavljača i siledžije, alkoholičara, kockara i raspikuće, kao što su cenzurisani i tipovi majki-čedomorki, platonski incestuoznih majki, majke-zakon, koje su okrutne, koje ne brinu o svojoj deci, i koje, kao i zli očevi, utiču na smrt svoje dece. Zatim su po strani ostali tipovi pobunjenih sinova i neposlušnih ćerki, a gotovo nigde se ne spominju brojni tipovi intelektualki, književnica i umetnica.

I dalje na:
http://www.danas.rs/kultura.11.html?news_id=322744

Iskreno, ni ja nisam čula za većinu navedenih spisateljica i oduvek sam se pitala zbog čega u Srbiji - sve do sredine XX veka - nije bilo značajnijih žena-pisaca. Kad ono, međutim ... nije da nisu postojale.
Članak se fokusira na period realizma u književnosti, ali žene-pisci iz kasnijeg perioda, među kojima ima daleko boljih umetnika nego što su to neki eksponirani muškarci - književnici, ostadoše u zapećku i dan-danas.

Interesantno je da sam svojevremeno na jednoj tribini spomenula "Prvi put s ocem na jutrenje" u kontekstu patrijarhalizacije književnosti, pa i njenog uticaja na kasnije periode, u kojima se otac-tiranin, raspikuća, postavlja na pijedestal neprikosnovenog autoriteta kome je sve oprošteno ... zašto? :) Prisutni su bili šokirani mojim stavom.

Imam više pitanja:
- Ako je književno delo (npr. "Prvi put s ocem na jutrenje"), između ostalog, i odraz vremena u kome je nastalo, da li je nužno vredno da se, iz generacije u generaciju, zbog "hepienda" potura kao obrazac porodičnog života?
- Kako doživljavate ženske likove u srpskoj prozi? Da li su se srpske književne junakinje emancipovale u XXI veku?

A može i štošta drugo... kritički, oštro.

U priči Prvi put s ocem na jutrenje nema govora o "neprikosnovenom autoritetu", odakle ti to?
To je priča o ljubavi žene prema mužu, praštanju, neprikosnovenosti porodice.
To je takođe i priča o izvoru iz kojeg je ta žena i majka crpela tu snagu, ljubav i veru u spas čoveka (u ovom slučaju njenog muža).
Nije u pitanju hepiend zbog hepienda već uverenje u mogućnost da se čovek ponovo vrati u život.
U tom smislu doživljavam i ovaj ženski lik, kao heroinu i ideal žene i majke.

Molim vas da pročitate članak u celosti:
Pročitala.
Malko sam, kanda, alergična na feminizam.

Iskreno, ni ja nisam čula za većinu navedenih spisateljica i oduvek sam se pitala zbog čega u Srbiji - sve do sredine XX veka - nije bilo značajnijih žena-pisaca. Kad ono, međutim ... nije da nisu postojale.
Možda su bile loše.
Zašto to ne bi bila pretpostavka?
Ako je bilo poznatih žena slikara - zašto nije bilo i pisaca?
Možda zato što su žene mahom bile pismene u manjem procentu nego muškarci, što je značilo da su čitalačku publiku činili mahom muškarci, a ako su ove pisale o nekim "ženskim" temama - onda to kod većeg dela ozbiljne čitalačke publike nije prolazilo?

Moguće je i da su bile sjajne, a zapostavljene, ali šanse za ovo što sam ja navela su fifti-fifti, ako ne i veće.

Niti sam čula za neku od njih, niti sam ih čitala.
Bilo bi lepo da se stavi neki odlomak da ne pričamo napamet, i da ne moramo da verujemo feministima na reč.

Članak se fokusira na period realizma u književnosti, ali žene-pisci iz kasnijeg perioda, među kojima ima daleko boljih umetnika nego što su to neki eksponirani muškarci - književnici, ostadoše u zapećku i dan-danas.
koje su to?

Interesantno je da sam svojevremeno na jednoj tribini spomenula "Prvi put s ocem na jutrenje" u kontekstu patrijarhalizacije književnosti, pa i njenog uticaja na kasnije periode, u kojima se otac-tiranin, raspikuća, postavlja na pijedestal neprikosnovenog autoriteta kome je sve oprošteno ... zašto? :) Prisutni su bili šokirani mojim stavom.
Otac se uopšte ne postavlja na pijedestal, otac je na kraju priče ponižen i razgolićen.
Priča na pijedestal postavlja majku, a ne oca.

Imam više pitanja:
- Ako je književno delo (npr. "Prvi put s ocem na jutrenje"), između ostalog, i odraz vremena u kome je nastalo, da li je nužno vredno da se, iz generacije u generaciju, zbog "hepienda" potura kao obrazac porodičnog života?
Prvi put s ocem na jutrenje nema hepiend, koliko se ja sećam.
Oni se na kraju priče nalaze na samom dnu.
To što se sa dna može ili u smrt ili naviše je nešto bitno drugačije od hepienda.

- Kako doživljavate ženske likove u srpskoj prozi? Da li su se srpske književne junakinje emancipovale u XXI veku?
Misliš na period realizma, ili?

Realizam je, IMHO, dao prilično vernu sliku položaja žena u ono vreme.

Moje urednice su redom bile feministkinje.
Svaki put mi tražile da ujednačim broj muških i ženskih likova u priči. To mi je neverovatno išlo na živce.

Jedared rešim da napravim eksperiment: napišem priču s masom junačnih ženskih likova, i jednim muškim, kukavicom i budalom koji na kraju od tih ženskih zavisi.
Pošaljem i čekam reakciju zbog neujednačenosti broja muških i ženskih likova.

Prođe dan, prođoše dva, nema reakcije.
Pozovem urednicu da vidim je li živa :mrgreen:

- Sve ok?
- Da, što?
- Ma mislim na onu priču koju sam ti poslala, je li sve ok?
- Da! Da, da, odlična je!

:malav:

na kraju priče se nalaze na samom vrhu (ako izuzmemo materijalno).
Nalaze se na materijalnom dnu imajući u vidu ono što su do tada matrijalno posedovali,
i na svakom drugom vrhu (u odnosu na ono što su do tada imali).

po tome što je ta porodica jača nego ikada pre toga. Stekla je imunitet kao posle preležanog gripa.
Muž zna koliko ga žena voli, žena zna da i on zna. Upoznali su se, pojeli kilo soli i opstali, jači nego pre.
Pored toga na vrhu su jer je otac vratio veru u prave vrednosti (koje je zamenjivao kockom i ostalim).
Otac se setio i najveće vrednosti na svetu, one bez koje je sve ostalo besmisleno. Bez toga ni očev preprod ne bi bio moguć bez obzira šta žena radila.
Sin je dobio oca, još jednog učitelja pravih vrednosti (osim majke).

ja se ne sećam da je priča bila toliko patetična i propovednička. Ali krhko je sećanje.

Sećam se shrvanog oca, potonulog, obeznađenog, i njegovog razgovora s majkom.
Ta mi je snažna scena ostala u sećanju, i njome se, u mom sećanju, priča završava.

Ali verovatno da je bilo i nešto posle, majkumu, sad mi tek dolazi u pamet, čim se priča zove tako kako se zove :D
Odavno sam čitala.

Pogledala sam sad ponovo, da, jbg, ipak je stavio hepi end :D

Ali razgovor s majkom zaista snažan.

Razumevanju priče pomaže iskustvo poznavanja makar jedne žene koja je kao dete prodata u brak, a nikada nije išla u školu.

Sanja:
Otac se uopšte ne postavlja na pijedestal, otac je na kraju priče ponižen i razgolićen.
Priča na pijedestal postavlja majku, a ne oca.

Ako je (na kraju pripovetke) shvatio prave vrednosti, zašto bi bio ponižen? Zato što je po prirodi arogantan?
Naprotiv, pisac nam sugeriše da mu se, odlukom da se „vrati“ porodici, vratilo i dostojanstvo. Razgolićen na kraju – da, ali pred samim sobom, jer je u očima sina od samog početka propadanja razgolićen. Razgolićuje ga, sve vreme, upravo pripovedač, tj. sin.
Da, priča na pijedestal stavlja majku - zbog trpljenja, razumevanja, topline i ljubavi. Naravno da je priča "realistična" jer opisuje, između ostalog (a i primarno), položaj žene u tom vremenu. Žena je ta koja vraća dostojanstvo mužu, tešeći ga. Fakat – ona je, u konkretnom primeru, jača.

E sad, postavlja se pitanje koliko je realistično to brzinsko osvešćivanje kockara. Da li je? Na primer, sada, ovde, poznaje li iko zavisnika od kocke koji se iznenada opasuljio i vratio u „normalan život“? Čak i kada sve izgube, kockari pronalaze načine da nastave sa kockanjem, o čemu je sjajnu, vanvremensku priču napisao Cvajg.

(Ne bih se zadržavala na liberalnom feminizmu koji je očit u primeru tvoje urednice.
U izvornom feminizmu ne vidim ništa loše. Dapače. Da ga nije bilo, malo sutra bismo ovde diskutovale. Vreme bismo provodile na razne načine koji se podrazumevaju u životu neemancipovane žene, u rutini koja ne uključuje čitanje jer bismo bile nepismene.
’bem mu sunce, danas je svaka reč koja se završava na „izam“ apriori sumnjiva jer se rimuje sa „fašizam“. )

Shvatam zbog čega se tradicionalistima dopada Lazarevićeva pripovetka (otac koji radi šta hoće, smerna i trpeljiva majka; štaviše nesalomljiva) i, naročito, kraj (zajednički odlazak u crkvu), ali završetak je – pre svega – patetičan. (I o kakvom „vrhu“ pričaš, Napasti?) Jeste, pojeli džak soli i sad su jaki, iako su i kuću izgubili? Ne, oni su finansijski potonuli, ali nam pisac – ovde u debelom skretanju pa romantičarskoj idealizaciji karaktera i situacije – daje (nerealnu) nadu da će oni, jednog dana, živeti i bolje nego pre.
I, šta nam Laza poručuje danas, u XXI veku? – Da je porodica oslonac i u najkritičnijim životnim situacijama? Kako koja. Neke se i raspadnu u međuvremenu. Nekim ženama srce prepukne u trpljenju. Neke pobegnu sa decom, štiteći ih od razočaranja i svakodnevnih stresova. – Da ljubav menja čoveka? Kako kad. Ljudi bolesni od zavisnosti najviše vole svoju zavisnost. – Da čovek može da izgubi materijalno, međutim istovremeno da dobije na duhovnosti? Možda, ali pod uslovom da prebrodi psihičku krizu zbog gubitka. – Da gord i bahat čovek može da greši koliko hoće i šteti i drugima ali će mu na kraju ipak sve biti oprošteno? – E, ovo može, no samo kao hrišćanska aporija.

- - - - - - - - - -

I sad idem na spavam. Kud se uključih na forum u ovo doba?:mrgreen:

Zanimljivo. Vi pričate o muškarcima ili o ženama piscima:mrgreen: Inače, o svakoj rečenici koju ste napisale mogao bi se napisati duži referat zašto, kako, o muškoj psihologiji, ženskoj psihologiji itd, ali čemu. Postoji ušančenost u svoju rodnu ulogu, ideja o rodnoj neravnoprvnosti, mnogo emocija i onda nema priče. Jedna rečenica u tekstu danasa mi je posebno "zaderala" uho:

U njenoj interpretaciji Lazarević je opisao majku Soku kao ženu koja je patološki ili incestuozno vezana za sina Janka, kao ženu koja sunovraćuje sinovljevu sreću u životu, dok je za Jovana Deretića ona "anđeo-čuvar" srpske porodice. - See more at: http://www.danas.rs/kultura.11.html?news_id=322744#sthash.Sa2qYHKH.dpuf

Što god da radite sa svojim mužem ili momkom, nemojte ni u snu izreći misao o incestuoznom odnosu majke i sina. probudićete se u bolnici, a onom ko je to napravio neće biti ni najmanje žao da to odrobija. Kod nas su majke zakon. I sam odnos majke i sina ima društvenu sankciju, o njoj se pričaju šale, kako je neko mamin sin i sa trideset i sa četrdeset godina, ali se ne pričaju ovakve gluposti
Mislim da autorka teksta pokušava konstruisati nešto čega nema ni u njihovim delima niti se može zaključiti prema statusu u srpskoj književnosti

Sanja:

Ako je (na kraju pripovetke) shvatio prave vrednosti, zašto bi bio ponižen? Zato što je po prirodi arogantan?
Koje su prave vrednosti?

Ulogu majke, sličnu ovoj kod Laze, opisao je Nikola Tesla u svojoj autobiografiji - majka je svojom trpeljivošću u stvarnosti iz sveta kocke izvukla njega.
Naprotiv, pisac nam sugeriše da mu se, odlukom da se „vrati“ porodici, vratilo i dostojanstvo. Razgolićen na kraju – da, ali pred samim sobom, jer je u očima sina od samog početka propadanja razgolićen. Razgolićuje ga, sve vreme, upravo pripovedač, tj. sin.
Pa to je najvažnije razgolićavanje.
Da, priča na pijedestal stavlja majku - zbog trpljenja, razumevanja, topline i ljubavi. Naravno da je priča "realistična" jer opisuje, između ostalog (a i primarno), položaj žene u tom vremenu. Žena je ta koja vraća dostojanstvo mužu, tešeći ga. Fakat – ona je, u konkretnom primeru, jača.
Pa da.

E sad, postavlja se pitanje koliko je realistično to brzinsko osvešćivanje kockara. Da li je? Na primer, sada, ovde, poznaje li iko zavisnika od kocke koji se iznenada opasuljio i vratio u „normalan život“? Čak i kada sve izgube, kockari pronalaze načine da nastave sa kockanjem, o čemu je sjajnu, vanvremensku priču napisao Cvajg.
Da, to pitanje stoji - i meni je sada, kada sam pročitala posle toliko godina, delovalo krajnje nerealistično. Ipak, znam svog oca koji je bio ovisnik o cigarama, po tri ili četiri kutije dnevno, pa posle prvog infarkta prestao naprasno, ne uzevši nikad više ni jednu.
U izvornom feminizmu ne vidim ništa loše. Dapače. Da ga nije bilo, malo sutra bismo ovde diskutovale. Vreme bismo provodile na razne načine koji se podrazumevaju u životu neemancipovane žene, u rutini koja ne uključuje čitanje jer bismo bile nepismene.
To stoji. Ali feminizam danas je nešto bitno drugačije od feminizma u startu.

Shvatam zbog čega se tradicionalistima dopada Lazarevićeva pripovetka (otac koji radi šta hoće, smerna i trpeljiva majka; štaviše nesalomljiva) i, naročito, kraj (zajednički odlazak u crkvu), ali završetak je – pre svega – patetičan. (I o kakvom „vrhu“ pričaš, Napasti?) Jeste, pojeli džak soli i sad su jaki, iako su i kuću izgubili? Ne, oni su finansijski potonuli, ali nam pisac – ovde u debelom skretanju pa romantičarskoj idealizaciji karaktera i situacije – daje (nerealnu) nadu da će oni, jednog dana, živeti i bolje nego pre.
OK, jeste takvo skretanje.

I, šta nam Laza poručuje danas, u XXI veku?
Ne poručuje nam ništa, opisuje svet svog veka. :D

– Da je porodica oslonac i u najkritičnijim životnim situacijama? Kako koja. Neke se i raspadnu u međuvremenu.
Ne u onom vremenu. Ne na način kako se to dešava danas.
Lazina priča se ne može posmatrati van vremenskog konteksta, jednako kao ni Hasanaginica, recimo.

Nekim ženama srce prepukne u trpljenju. Neke pobegnu sa decom, štiteći ih od razočaranja i svakodnevnih stresova.
Pismene žene.
Žene koje imaju mogućnost da se negde zaposle.
Nepismena žena onog vremena je kao pripitomljen pas - bez vlasnika umire na ulici.

– Da ljubav menja čoveka? Kako kad. Ljudi bolesni od zavisnosti najviše vole svoju zavisnost.
Da, najčešće.

– Da čovek može da izgubi materijalno, međutim istovremeno da dobije na duhovnosti? Možda, ali pod uslovom da prebrodi psihičku krizu zbog gubitka.
I da mu je ostalo nečega na tavanu, kao u Lazinoj priči :)
Laza je sačuvao nešto materijalne osnove da se može dalje (s tim što je mudra žena ta koja to ima na umu).
Ali, da, prilično je nerealističan završetak :D
– Da gord i bahat čovek može da greši koliko hoće i šteti i drugima ali će mu na kraju ipak sve biti oprošteno? – E, ovo može, no samo kao hrišćanska aporija.
Opet, zanemaruješ položaj žene u ono doba.
Majka je verovatno daleko veće šanse za svoje preživljavanje i preživljavanje dece imala ako podigne muža na noge.

E sad, postavlja se pitanje koliko je realistično to brzinsko osvešćivanje kockara. Da li je? Na primer, sada, ovde, poznaje li iko zavisnika od kocke koji se iznenada opasuljio i vratio u „normalan život“?

Otac je pao na samo dno, došao je do granice provalije. Morao je da bira. A izbor u takvim ekstremnim slučajevima uvek je "iznenadan" i "brzinski" na prvi pogled. Ne trba zanemariti bitku koja se u tom čoveku bila za sve vreme propadanja a i u toku celog života. Ovo je samo finiš jedne duge borbe. A finiš u ovakvim slučajevima mora da bude nagli. Ako čovek dođe do dna on tada mora da bira, i ako uspe da izabere život nema više
natrag. Takvi (spaseni)ljudi se više ne predomišljaju.

(I o kakvom „vrhu“ pričaš, Napasti?) Jeste, pojeli džak soli i sad su jaki, iako su i kuću izgubili? Ne, oni su finansijski potonuli, ali nam pisac – ovde u debelom skretanju pa romantičarskoj idealizaciji karaktera i situacije – daje (nerealnu) nadu da će oni, jednog dana, živeti i bolje nego pre.

Pričam o vrhu njihovih dotadašnjih života (mislim na porodicu kao celinu). Nada je realna, naročito ako se u uzme u obzir ono što sam napisao u gornjem pasusu.

Da gord i bahat čovek može da greši koliko hoće i šteti i drugima ali će mu na kraju ipak sve biti oprošteno? – E, ovo može, no samo kao hrišćanska aporija.

Glavni problem nije u tome da li mu može oprostiti žena i dete već:
1.da li otac može da shvati da treba traži oproštaj (za ovo je neophodno da bude u stanju da prihvati odgovornost za svoja dela, i generalno za svoj život )
2. da otac poveruje da je moguće da ga neko voli bez obzira na to što je uradio , da je vredan ljubavi takav kakav je .

Bez ovog drugog čovek pada u očajanje suočen sa svojim gresima a lišen ljubavi, vere i nade.

A što se tiče same materijalne strane pripovetke, danas izgubiti kuću je mnogo gora stvar nego nekada. Jer kuće su se nekad zidale mnogo lakše. Skupe se seljaci i sazidaju kuću. Čovek radi, zaradi i kupi.
Evo moji baba i deda radili su teške poslove(baba mi je sama teglila kamenčunge), došli u Beograd i sazidali kuću, kupovali njive...
Danas to ide mnogo teže, skoro nemoguće- Tako da, s materijalne strane priča uopšte nije neverovatna (tj. nije neverovatno da neko preživi gubitak svega). Priča je herojska sa strane koja se tiče ljubavi i praštanja.
U tom smislu je ista kao i današnje priče.
U tom smislu to što nam Laza poručuje je vanvremensko.

Otac je pao na samo dno, došao je do granice provalije. Morao je da bira. A izbor u takvim ekstremnim slučajevima uvek je "iznenadan" i "brzinski" na prvi pogled. Ne trba zanemariti bitku koja se u tom čoveku bila za sve vreme propadanja a i u toku celog života. Ovo je samo finiš jedne duge borbe. A finiš u ovakvim slučajevima mora da bude nagli. Ako čovek dođe do dna on tada mora da bira, i ako uspe da izabere život nema više natrag. Takvi (spaseni)ljudi se više ne predomišljaju.
Čekaj, ovo si ti negde pročitao, ili?
Pošto u stvarnosti to često nije tako.

Postoje izuzeci (navela sam par), ali su - izuzeci.

Pogotovo što sam sad, pročitavši ponovo, shvatila da nisu na samom dnu.
Ostalo im je od imetka dovoljno da se mogu podići.
To nije dno.
Pričam o vrhu njihovih dotadašnjih života (mislim na porodicu kao celinu). Nada je realna, naročito ako se u uzme u obzir ono što sam napisao u gornjem pasusu.
Ali ono što si gore napisao je pamflet koji ne korespodnira sa stvarnim životom.

Dakle, kao što Borka tvrdi da je to nemoguće, pa nije u pravu, tako i ti koji tvrdiš da je to moguće uvek i pravilo je, nisi u pravu.
O, čekaj... ali Borka je tu mnogo manje u krivu od tebe jer stvarnost pre naginje njenoj nego tvojoj generalizaciji.
Glavni problem nije u tome da li mu može oprostiti žena i dete već:
1.da li otac može da shvati da treba traži oproštaj (za ovo je neophodno da bude u stanju da prihvati odgovornost za svoja dela, i generalno za svoj život )
2. da otac poveruje da je moguće da ga neko voli bez obzira na to što je uradio , da je vredan ljubavi takav kakav je .

Bez ovog drugog čovek pada u očajanje suočen sa svojim gresima a lišen ljubavi, vere i nade.

Ni tog prvog a ni drugog nema bez nultog, a to je bez skidanja s ovisnosti.
A naglo skidanje s ovisnosti jeste kod Laze prikazano nerealistično, bez remisija, bez perioda kriziranja, prosto je čovek volšebno prestao.
Kao moj ćale s cigarama :D

A što se tiče same materijalne strane pripovetke, danas izgubiti kuću je mnogo gora stvar nego nekada. Jer kuće su se nekad zidale mnogo lakše. Skupe se seljaci i sazidaju kuću. Čovek radi, zaradi i kupi.
Ovo stoji.

Danas to ide mnogo teže, skoro nemoguće-
Moguće je mafijašenjem ili partijašenjem.
Inače je nemoguće.

OK, možda te trefi i neki dobitak na LOTO-u :D
Tako da, s materijalne strane priča uopšte nije neverovatna (tj. nije neverovatno da neko preživi gubitak svega). Priča je herojska sa strane koja se tiče ljubavi i praštanja.
U tom smislu je ista kao i današnje priče.
U tom smislu to što nam Laza poručuje je vanvremensko.
Da, ljubav i praštanje je ok, ali, smešteno je u nerealan kontekst naprasnog oporavka od ovisnosti.
Ono što majku/ženu u priči odlikuje je više mudrost, nego ljubav.

Ona čini najmudrije što može da bi - u kontekstu tadašnjeg vremena - njena deca opstala. A da to pritom nije nepošteno i nečasno.

Пре Христа, имали смо слободу. Са Христом смо добили духовност, али смо један део слободе изгубили, а духовношћу смо се тешили. Онда смо добили западне просветитеље. Са њима смо изубили духовност, али смо били просвећени, а добили привид слободе. Привид слободе смо банализовали, па смо од критичке мисли прешли на обично критизерство. Банализација се даље наставила до бесмисла. Са патријархатом, имали см чврсту и стабилну породицу, одкале је грађен систем вредности. Изгубивши партријархат, изгубили смо снажну породицуи нарушили систем вредности. А други нисмо изградили. Но феминизам је у нас био мода и то нам је део историје. Ја жене у српској књижевности видим као матроне. Као велике генераторе инспирација, идеја, радости. Као радост живота. Кад над-људе, који све чине лепшим и сношљивијим. А наше предке у то доба, несреће су погађале далеко чешће и више него данас нас. Без обзира на то, они сами, били су мање несрећни него ми. Жене су владале нашим светом, на свој начин. МОда је донела да се женама више не допада њихов начин владања, па су промениле начин, али су престале и да владају. На краију крајева, феминизам је изгубио своје разлоге, јер су мушкарци постали ретки ко шарени коњи. Не само да су се еманциповале, него су на разбојишту остале саме. На крају крајева, верујем да ће на крају жене изгубити ту трку, сасвим извесно и ако су добиле то што су хтеле. У ствари добијају непрекидно. Али више немају опонената, па ће на разбојишту остати саме и бесне. Не би био у кожи мојих синовова, мада волим да верујем да сви хоћемо и желимо исто. И ми и жене. Неће те веровати, али и мушкарци могу да буду жртве, разних врста насиља жена.
Него, шта ако је заиста постојала идила?. А идила, или пакао, мере се у мноштву, не у појединачним случајевима, него у мноштву и у општој слици. Златни век, био је антички век. Сребрни век се звао 19 век, у Русији, када је био највећи број ументика и највећи број конзумената ументости. У осталом сликар идиле, био Клод Лорен. Он је сликао идилу, па су жене биле неизоставни део његове сценографије. Његову слику, " Ацис и Галтеја", Достојевски зове " Златни век".
Што се тиче ових жена писаца, морам да кажем да њихова дела нисам читао. А за неке сам чуо. Мени је лично веома драга Милица Стојадиновић Српскиња из тог доба. А ја лично читам женске писе као и мушке, без разлике. Него, да ли знате, колико је великих мушких писаца данас заборављено. Ето на пример, Глигорије Божвић, па Станислав Краков, Драгиша Васић, и ини други.

Čekaj, ovo si ti negde pročitao, ili?
Pošto u stvarnosti to često nije tako.

Pročitao sam svugde, ne negde. To je praktično opšte poznato? Dva načina preporoda čoveka. Jedan blaži bez ektrmnih i dugotrajnih padova i jedan koji se praktično može
opisati kao konzistentan pad, sve dublje, sve niže dok čovek ne dotakne subjektivno dno o čemu ću u narednom pasusu.

Pogotovo što sam sad, pročitavši ponovo, shvatila da nisu na samom dnu.
Ostalo im je od imetka dovoljno da se mogu podići.
To nije dno.

jeste dno iz perspektive tog čoveka. Ili bolje reći granica nakon koje je morao da se preporodi ili da propadne. Sve je stvar perspektive...

Dakle, kao što Borka tvrdi da je to nemoguće, pa nije u pravu, tako i ti koji tvrdiš da je to moguće uvek i pravilo je, nisi u pravu.
O, čekaj... ali Borka je tu mnogo manje u krivu od tebe jer stvarnost pre naginje njenoj nego tvojoj generalizaciji.

ne baš, ja sam tvrdio da je pravilo sledeće: onaj ko uspe da se ponovo rodi nakon što dotakne tu svoju granicu, a preporodi se tako što progleda za druge vrednosti (mora da zaista shvati šta je radio do tada i kako želi da živi od tada i mnoge druge stvari mora da shvati) taj više ne gleda nazad.
Preduslov je da uopšte preživi taj lom, e taj kritični trenutak izbora nije pravilo. Tu ljudi ne biraju uvek život, odgovornost, praštanje, i to je ono o čemu Borka priča. U vezi toga ja samo kažem da svako na toj granici dobije šansu da izabere. Tu treba voditi računa da mi nismo u stanju da znamo kada je neki drugi čovek (u kom trenutku svog života) došao do te tačke izbora. Zato bi se moglo učiniti, gledajući sa strane, da je ta tačka došla kasnije, i moglo bi se učiniti da čovek nije imao šansu uzimajući u obzir težinu okolnosti koju mi vidimo kao njegovu granicu, a u stvari gledamo samo produkt prethodnog izbora.
Pravilo je ono što dolazi posle izbora. Pravilo učvršćeno upravo iskrenošću shvatanja života i vrednosti života, što mi opet sa strane možemo samo donekle da procenjujemo, recimo kroz novo ponašanje tog čoveka.
Naravno ništa nije zagarantovano, ali je pravilo.

Ni tog prvog a ni drugog nema bez nultog, a to je bez skidanja s ovisnosti.
A naglo skidanje s ovisnosti jeste kod Laze prikazano nerealistično, bez remisija, bez perioda kriziranja, prosto je čovek volšebno prestao.
Kao moj ćale s cigarama

Ovisnost je nebitna, ona je samo produkt nečijeg razmišljanja i stava prema životu. Bez promene stava o životu nema ni prestanka konzumiranja.
Ima ali sa remisijama, jer čovek nije načisto zašto ne bi pušio, drogirao se, kockao. Tek kad zaista shvati može i da prestane.
Neki ljudi ne mogu da shvate dok ih dobro ne opauči po glavi, zdravlju, porodici i td.

- - - - - - - - - -

Da, ljubav i praštanje je ok, ali, smešteno je u nerealan kontekst naprasnog oporavka od ovisnosti.

da se radilo samo o ovisnosti bilo bi nerealno. Ali ovde je na kocki mnogo više. Jer kocka za sobom povlači gubitak kuće, a u ovom slučaju alternativa je bila:
samoubistvo oca, prosjačenje žene i deteta.
Eto između čega je birao otac na kraju. Kad pogledaš tako nije čudan naprasan oporavak.

Back