Zašto su video - igre privlačne deci?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.284
Imajući na umu široku rasprostranjenost igranja video-igara kod dece različitog uzrasta, osnovano je zapitati se iz kojih su razloga one tako privlačne deci.

Navešćemo nekoliko razloga:

-sadrže dinamičke slike koje se brzo smenjuju i privlače pažnju igrača
-pružaju mogućnost detetu da aktivno kontroliše događaje na ekranu (za razliku od televizijskih ekrana ili štampane knjige gde je uloga deteta uglavnom pasivna)
- sadrže zvučne efekte i automatsko prikazivanje osvojenih poena
- postojanje različitih nivoa igre, odnosno izazova koji se postavljaju pred igrače; mogućnost napredovanja i „obaranja sopstvenih rekorda” motiviše igrače da nastave sa igranjem
- originalnost, verodostojnost i autentičnost likova (kvalitet animacije, grafike)
- igranje nekih vrsta video-igara može biti veoma uzbudljivo, izazvati različite emocije, a sam ljudski mozak je tako ustrojen da teži ka novim, uzbudljivim i raznolikim iskustvima
- podstiču igrače na takmičenje (sa sobom i drugim igračima)
- zabavne su
- novije generacije video-igara raspolažu specijalnim efektima, brišući granicu između realnog i virtuelnog (tzv. igre virtuelne i proširene realnosti).

Svim navedenim razlozima trebalo bi dodati i taj da su video-igre popularne u vršnjačkoj grupi, koja je važan faktor socijalizacije mladih.

Sve je tačno.
Verujem da veliki fakor igra samopotvrđivanje sopstvenih sposobnosti i vrednosti što je već obuhvaćeno pod nekoliko crtica ali je njihov skup po mom mišljenju mnogo podliji od svega ostalog.

Kroz igrice uče sveto pravilo da što nešto češće i više vežbaš, to ćeš u tome postati bolji, ali je ovo, nažalost, neverovatno adiktivna aktivnost.

Svaki pređen nivo nosi veliku euforiju i satisfakciju i premda je nagrada takođe nestvarna, doživljavaju je izuzetno lično i stvarno, naročito sada kada je moguća i full interakcija sa drugim igračima online.

Deci je stvarnost mahom potpuno neinspirativna i dosadna: ne žele da tribunale sa starcima na koje su često upućeni, crtaće prevaziđu već sa dve-tri godine, šta je čitati knjige im je veliki znak pitanja, roditelji im ne pokazuju blagovremeno u čemu se na ovom svetu može uživati bez telefona i kompjutera...
a igrica je tu, pa je tu.
Nikom ne smeta, ništa ne košta, zagluši sve zvuke iz okoline uspešno, i postaje istovremeno nevidljiv i neosetljiv, ali i neko i nešto.
Lepo njemu, lepo svima.

mario_pose_render_by_shinespritegamer_ddu87dx-pre.jpg

Imajući na umu široku rasprostranjenost igranja video-igara kod dece različitog uzrasta, osnovano je zapitati se iz kojih su razloga one tako privlačne deci.

-pružaju mogućnost detetu da aktivno kontroliše događaje na ekranu (za razliku od televizijskih ekrana ili štampane knjige gde je uloga deteta uglavnom pasivna)
- postojanje različitih nivoa igre, odnosno izazova koji se postavljaju pred igrače; mogućnost napredovanja i „obaranja sopstvenih rekorda” motiviše igrače da nastave sa igranjem
- originalnost, verodostojnost i autentičnost likova (kvalitet animacije, grafike)
- igranje nekih vrsta video-igara može biti veoma uzbudljivo, izazvati različite emocije, a sam ljudski mozak je tako ustrojen da teži ka novim, uzbudljivim i raznolikim iskustvima
- zabavne su
- novije generacije video-igara raspolažu specijalnim efektima, brišući granicu između realnog i virtuelnog (tzv. igre virtuelne i proširene realnosti).

Svim navedenim razlozima trebalo bi dodati i taj da su video-igre popularne u vršnjačkoj grupi, koja je važan faktor socijalizacije mladih.
https://digitalni-vodic.ucpd.rs/igranje-video-igara-gejming/?lng=lat

Zasto se deca igraju igrackama a odrasli ne?
Zato sto deca imaju mastu.
Kada imas mastu ti ne igras igricu ti si tamo, osetis vetar, miris... kada nemas mastu igre su ti dosadne i ne razumes u cemu je stos.

Odrasli ljudi koji igraju igre jos uvek u sebi imaju mastu, isti ljudi pored igara uzivaju u fimovima muzici, knjigama...
Ovi drugi koji ne igraju igre uglavnom i nisu fanovi ostale umetnosti.

Naravno, tu je i osecaj pobede narocito u mp igrama, ko je bolji, ko je jaci, u takvim igrama je uglavnom muski rod.

- zabavne su

Slažem se sa stavkama koje sam podebljao. Takmičenje, učestvovanje u događajima na ekranu, osećaj da si nešto postigao (ili si sada bolji od nekoga po rezultatu). Ovo da su zabavne, mislim da se podrazumeva :)
Ovo što sam obojio u crveno - mislim da nema veze. Kao što reče @Miller, mi matori igrali smo se na Atarijima, C64, ZX, Segama, da ne pominjem i one džepne igrice - na kojima je grafika u odnosu na današnju :bljak:ali to je bila zabava.
Pa setite se samo zmijice na NOKIA :)

Back