Zasto su teorije zavere tako mnogo popularne u Srba ?

Mene zanima zasto su teorije zavera toliko nepopularne u Srbiji? Trenutno postoji bar pet zavera koje se sprovode na najeksplicitniji nacin a niko ih ne komentarise niti teoretise o njima ni u knjigama, ni u medijima, ni na ulici, ni na internetu.

Inace, reci da zavere ne postoje je isto sto i reci da u svetu ne postoje ratovi i mrznja, vec samo mir i ljubav. :lol:

Srbija je deo vizantijskog komonvelta koji je oduvek bio zrtva katolickih zavera i otvorenih agresija. Recimo 1914. Austrougarska je iznela teoriju zavere da stojimo iza atentata na Ferdinanda, a zatim je sprovela svoju zaveru po principu "trecinu pobiti, trecinu proterati, trecinu pokrstiti" o kojoj prethodno niko nije teoretisao.

Dakle, istorija je sastavljena od zavera koje zapravo niko ne najavljuje niti ih komentarise.

Ovo je tacno, i izmedju ostalog jedan od razloga ruske intervencije u Siriji. Kao sto Zapad sprovodi zavere protiv nas, sprovodimo ih (mnogo manje nego sto bi trebalo) i mi protiv njih.

Dakle, nisu Srbi ti ni koji izmisljaju zavere niti oni koji preterano veruju u njih.
Zavere apsolutno postoje i jedna od njih kojoj bi trebalo posvetiti paznju je zavera Svetog rimskog Carstva protiv ostalih Hriscana,
a proteze se jos od pocetka drugog milenijuma nove ere. Najocigledniji dokaz da ona postoji je tolerancija prema Grcima od strane
zapadnih zemalja, a ova zavera bi lako mogla da da odgovore na mnoga geopoliticka pitanja...

Jedna od zanimljivijih teorija zavere koju sam čuo jeste da su ove najdebilnije teorije zavera (tipa ljudi gušteri koji vladaju svetom, ravna Zemlja, Elvis živ) kreirane samo da bi svim ostalim teorijama zavere dale notu idiotizma, i skrenule pažnju, da se ljudi ne bi bavili ni njima ozbiljno.

Ljudi vole da se osećaju da su posebni. Da samo oni i njihov mali krug znaju tajne svemira.

Naravno, pošto su glupi i neobrazovani, oni lako poveruju svojim izmišljotinama.

Lako je suditi ljudima u trećem licu množine. Lako je jer predviđa odvojenost, izolovanost. Takav način govora je postala moda, trend, urban rejects.
Osudi ih u prvom licu i potvrdiću da je iskaz istinit.
Tada ćeš uvideti koliko je to teško.

Pa sad treba da pišem u prvom licu jednine?

Da sudim ljudima u prvom licu jednine?

Sve neki stručnjaci....

Ljudi pa u celoj istoriji niko nije prstom mrdnuo a da nije ugovorio neku podvalu, opljackao bliznjeg, poharao, ubio, slagao, eksploatisao, za*ebao... To su zavere. Sprovode ih pojedinci, sprovode ih drzave, sprovode ih carstva i unije. To je prosto normalan nacin zivota vec hiljadama godina. Ljudska vrsta je gresna i religije su izmisljene u pokusaju da se ti ruzni obrasci ponasanja izmene.

Postoji cela nauka o zaverama, zove se Istorija. Prelistajte udzbenike i informisite se sta se sve desavalo. Koliko retardiran treba biti pa pretpostaviti da je to nesto sto pripada proslosti, ali se u nasem vremenu ne desava, jer smo mi posebni i evoluirali u odnosu na nase ljigave pretke :D

Meni nije jasno kako je uopste moguce da se o ovoj temi diskutuje na ovaj nacin. Teorije zavere su teorije kao i sve druge, politicke, ekonomske, socioloske. Mogu da budu tacne a i ne moraju.

Poslednja izmena:

Back