МИ Срби нисмо имали мрачни средњи век, него златни средњи век. А он је такав био и у Источном Римском Царству. Дакле век у коме је остварен страшан напредак, кутлурни, научни, философски, духовни. Мени наравно не пада на памет да кажем да ти мрзш Православну цивлизаицију, или не дај Боже Русе, ( као што си ти мене неправедно оптужио да мрзим американце и енглезе). Ми смо угњетавани од стране Отоманске Империје а не видим да смо добили нешто од тога. Руси су угњетавани од Татара, ни они нису баш од тога просперирали. А ни касније, од Француза у које су били потпуноидиотски заљубљени. Ромеји су се тукли са сараценима, а у једном периоду су угњетавани од запада. Све што су добили је била пљачка Цариграда до костура. Могу да се набрајају научници истока, или из Православног света, али се они код нас, а ни на западу не изучавају. Не учи се о њима. Запад их не изучава, а ми смо прихватили западно просветитељство, па ни ми не учимо. Ипак, први универзитет није онај у Болоњи, наравно, него Велика Мангнавра при Светој Софији у Цариграду, на којој је предавао чак Фотије велики, а нешто касније и Константин Филозоф. И тако даље. Што се нас тиче, у нама је квака. Нису криви Романо-германи што су себе прогласили за крајњи домет цивлизације. Криви смо ми што смо то не критички прихватили.
+1
Да додам да је 9-12 в. нове ере био нови препород за нас Словене. Нови, јер их је било и пре. Дај Боже да га и Србија опет доживи што пре.
Иначе, Средњи Век се односи само на Европу, а одређено је од коначног пада Рима под Германима, до пада Цариграда под Османлијама.
У том Средњем Веку, чик погодите која држава је културолошки, економски, војно и образовно највише зрачила у свету. И, који је град био највеђу у свету, не само по броју становника.
Ученици светих Ћирила и Методија, свети Климент и Наум Охридски, основали су Универзитет у Охриду. Опет пре Болоњског.
Ко жели више да сазна о овој нашој цивилизацији, треба да пође у Цариграду, у Светој Софији, у музејима Топкапија, на Светој Гори...
Ако има ко се још замајава са оним с цевчицама који су препливали Дунав, ето, да му кажем да и Руси признају да су њихови преци дошли иза Карпата... АЛИ ГЛЕДАНО С ЊИХОВЕ СТРАНЕ. Јесу наша браћа дошли у одређеном броју (око 50,000 војника, мушкараца), да помогну својима овде... али то није била сеоба народа.
Схватате ли да БАШ ТО ШТО СМО НЕКРИТИЧКИ ПРИХВАТИЛИ, те приче о некадарности и заосталости Словена, који су ту дошли недавно... све је то било испланирано од Германа/Немаца... да би лакше контролирали те Словене. На жалост, још има пацијената наше крви, а то су најбедније доказали Украјинци. Да буду кираџије на својим огњиштима, а да се Шиптари, Бугари и њима сличним, огрну плаштом наше древности. Да не причам о т.з. Грцима и Римљанима.
Све ово говорим, да бих заокружио са: овде је корен Словенске цивилизације, а Русија је круна исте. Да није било оне споменуте некритичности, да није било покоља Руса од стране владалаца Русије... да је Руса и нас било 400-500 милиона сада... мислим да не би ни било оваквог питања као наслов ове теме.
И опет... сурађујмо и са Кином, и са Индијом, и са САД... али нама камен тежи овде, у нашој словенској православној цивилизацији.
Та цивилизација ће заједно са Кином и Индијом највише да зрачи позитивношћу у следећим бар неколико десетлећа.
Ми смо одувек били ближи са Истоком, него ли с онима западно од нас.